Muistoja


Lukion jatkuva haku

Jatkuva haku lukioon on auki ja opiskelupaikkoja on vapaana. Mikäli jäit ilman lukiopaikkaa, ota yhteys rehtori Niina Häkkiseen sähköpostilla, niina.hakkinen@leppavirta.fi

Lukioon valitut opiskelijat lukuvuodelle 2022-2023

Airaksinen Ella Alma Rebekka
Blomerus Veera Alma Maria
Holopainen Annika Elisabeth
Hultman Tino-Oskar Eerikki
Huovinen Miska Oliver
Häkkinen Aatu Veikko Juhani
Hänninen Aada-Olivia Aleksandra
Kosunen Heini Johanna
Laukkanen Venla Kristiina
Pietikäinen Aleksi Joona Matias
Remes Aapeli Leo Eemeli
Ripatti Elli Lea Henriikka
Ropponen Marko Erkki Juhani
Soininen Lotta Kaisa Wilhelmiina
Tikkala Wilma Josefina
Vehviläinen Venla Emilia

Yhteensä 21 opiskelijaa 
kaikki eivät ole antaneet lupaa nimen julkaisemiseen





Onnea kevään 2020 uudet ylioppilaamme!

Leppävirran lukion onnittelee lämpimästi kevään uusia ylioppilaitaan!

Ahonen Aleksi Tapani

Brask Janina Sara Emilia

Etula Jadeliina Rosa Mimosa

Hartikainen Jere Jesse Petter

Hiltunen Heikki Johannes

Iivanainen Vilhelmiina Elisabet

Jatkola Tiina Maria

Juuti Jenna Sohvi Hannele

Kanniainen Emil Ilari

Kari Jose Eemeli

Kauhanen Lotta Emilia

Kolari Ville Pekka

Kosunen Kaisa Maaria

Laaksonen Vilma Riina Peppiina

Lintunen Siiri Elisa

Malinen Paavo Pekka Olavi

Mikander Minna Pauliina

Multamäki Matias Heikki Tapio

Mähönen Tiia Anni Maria

Niskanen Fanni Saara Katriina

Nissinen Jessika Sara Sofia

Oresmaa Elias Aleksanteri

Puustinen Laura Katariina

Pölönen Juho Tapani

Raatikainen Ronja Matilda

Rytkönen Alex Daniel Kristian

Soininen Ville Rikhard Ilmari

Suhonen Lauri Patrik Tapani

Suorsa Miisa Seliina

Taavela Leevi Kasperi

Terho Joona Martti Tapani

Tuomainen Anssi Samu Kalevi

Voutilainen Lauri Arttu Johannes

Yhteensä 33 uutta ylioppilasta.


Opetusministeri vieraili lukiollamme 12.2.

Opetusministeri Li Andersson vieraili tänään lukiollamme Yhteisvastuu-iltapäivässämme. Leppävirran seurakunta on jo parin vuoden ajan järjestänyt kanssamme lukiolaisille Yhteisvastuu-seminaaripäivän. Tänä vuonna olimme koolla oman lukiomme salissa ja tapahtumassamme vieraili opetusministeri Li Andersson. Ministeri kertoi puheenvuorossaan valtakunnan koulutuspoliittisista linjauksista ja lukiolaiset saivat esittää hänelle myös omia kysymyksiään. Nuoret halusivat kysellä ministeriltä esimerkiksi muistoja ministerin omasta kouluajasta, ylioppilaskirjoitusten entistä merkittävämmästä roolista jatko-opintojen osalta sekä toisen asteen maksuttomuudesta. Ministeri Andersson rauhoitteli nuoria, että kyllä muillakin arvosanoilla jatko-opintoihin pääsee kuin pitkän matematiikan laudaturilla. Andersson korosti toisen asteen maksuttomuuden liittyvän perustuslailliseen oikeuteen maksuttomuudesta oppivelvollisuuden pidentyessä 18 ikävuoteen. Mikäli toisen asteen maksuttomuus rajattaisiin vain sitä todella tarvitseville, olisi rajanveto tarvitsevien ja tarvitsemattomien välillä todella haasteellinen tehtävä. 
Kiitämme lämpimästi Leppävirran seurakuntaa ja nuorisotyöntekijä Tero Huvia tapahtuman järjestelyistä ja mahdollistamisesta tänäkin vuonna! Seurakunnan tarjoamat yhteisvastuukahvit olivat lukiolaisille mukava yllätys. 

Vanhat valtasivat lukion 7.2.

Lukiossa vaihtui valta, kun toisen vuoden opiskelijoista tuli lukion vanhimpia abien koulutyön päätyttyä. Wanhat tanssit sujuivat komeasti ensin kahdessa päivänäytöksessä Kivelässä ja iltajuhlassa läheisille. Tämän vuoden tanssien viimeinen numero oli kerrassaan huikean hieno! Kiitos wanhoillemme ja tanssien ohjaajille eloisasta esityksestä!
Paikallislehtemme Soisalon Seutu uutisoi tansseista seuraavasta linkistä löytyvässä jutussaan: https://www.soisalonseutu.fi/perjantai-oli-taynna-tanssia-leppavirran-lukion-vanhat-pistivat-jalalla-koreasti/






Penkkaririehaa lukiolla 6.2.

Leppävirran lukiolla vietettiin tänä keväänä viimeistä kertaa penkkareita omassa tutussa pihapiirissä. Päivän ohjelmaan kuuluivat perinteiset käynnit Kivelän ja Leppäkertun kouluilla sekä abigaala salissa. Gaalassa kilpailivat opettajat vastaan abit leikkimielisten tehtävien ja visailujen parissa. Ja abit tietysti veivät voiton! Penkkaripäivästä uutisoi myös paikallislehtemme Soisalon Seutu ja tässä linkki lehtijuttuun: https://www.soisalonseutu.fi/kylla-meni-nopeasti-lukio-lukiorakennuksessa-vietettiin-penkkareita-viimeista-kertaa/
Muistorikas päivä meille kaikille. Onnea elontielle ja tuleviin yo-kisoihin rakkaat abimme!


Vieraita Petolahdelta - hjärtligt välkomna!

Ystävyyskoulutoiminta jatkuu! Lukioomme saapui tänään 22.1. vieraaksemme opettajansa kanssa Petolahden lukion ruotsinkielisiä opiskelijoita. Nuorilla on edessään mielenkiintoiset kolme päivää, kun he tutustuvat Leppävirran ja Kuopion nähtävyyksiin sekä lukio-opiskeluun suomen kielellä. Luonnollisesti ohjelmaan kuuluu myös käynti Muumiluolaan tutustumassa. Nuoremme toimivat majoittajina ja siten pääsemme myös harjoittamaan kotikansainvälisyyttä. Vierailu on osa vuosia jatkunutta TOKI-projektiamme, jota lukiollamme on ansiokkaasti luotsannut ruotsin kielen opettajamme Satu Savolainen. 




Sykettä arviointiin

Opetussuunnitelmatyömme jatkui 21.1. Silloin kokoonnuimme opettajakunnalla iltapäiväksi miettimään arviointikulttuuriamme sekä laaja-alaisen osaamisen arviointia. Teemaan saimme oppaaksemme Suomen huippuosaajat - Anne Rongaksen ja Najat Quakrim-Soivion. Koulutusiltapäivä oli osa Otavian järjestämää Sykettä arviointiin-koulutuskokonaisuutta. Näillä eväillä on hyvä jatkaa Lops-työtä.


Liikkuva LeLu koulutti opettajakuntaa

Opettajakuntamme kokoontui kouluttautumaan koulupäivän liikunnallistamiseen 16.1.2020. Meitä aiheeseen johdatteli Pohjois-Savon liikunnan Tanja Tukiainen, jonka johdolla ideoimme pieniä koulupäivää piristäviä liikunnallisia tuokioita. Lukiossamme toimivat myös opiskelijoiden keskuudestaan valitsemat liikuntatutorit, joiden vastuulla on järjestää aika-ajoin tuntityöskentelyn ja istumisen katkaisevia tuokioita. Koulutuspäivän meille tarjosi Liikkuva LeLu-hankkeemme. 


Lukiolaisten opetussuunnitelmapaja 10.1.

Lukiomme opetussuunnitelmatyön on käynnistynyt. Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet saimme marraskuussa 2019 ja sen jälkeen olemme opettajakunnan kanssa kokoontuneet jo pari kertaa opetussuunnitelmatyön ääreen. Uusi opetusuunnitelma otetaan käyttöön elokuussa 2021 opintonsa aloittaville. Muut vievät opintonsa loppuun vanhan opetussuunnitelman mukaan.

Opiskelijamme pääsivät tutustumaan lukion uuden opetussuunnitelman perusteisiin ja kertomaan omista näkemyksistään siitä, millaista lukio-opiskelun tulisi olla. Opiskelijat pohtivat pienryhmissä oppimiskäsitystä, arvoja, toimintakulttuuria ja laaja-alaisen osaamisen eri alueita. Pohdiskeltiin mm. sitä, miten laaja-alainen osaaminen näkyy tällä hetkellä lukiossamme ja miten sen tulisi näkyä lukion toimintakulttuurissa tulevaisuudessa. Nuoret kertoivat myös ajatuksiaan siitä, mitä pitäisi tehdä, jotta oppiminen helpottuisi. Saimme opiskelijoiltamme paljon hyviä ideoita. Nuoremme ovat selvästi hyviä pohdiskelijoita.





Lentopalloturnaus Kivelä-Lukio 3.1.

Leppävirran nuorisovaltuusto järjesti Vesileppis Areenalla perinteisen lentopallo-ottelun, jossa Kivelän koulun ja lukion joukkueet ottivat mittaa toisistaan. Voiton vei tänäkin vuonna Kivelän koulu luvuin 2-1.


Alumnit vierailulla 2.1.

Lukiomme kevätlukukausi pyörähti käyntiin joululomilta palattuamme 2.1. 2020 alumnien vierailulla. Leppävirran lukiosta muutama vuosi sitten valmistuneet ja nyt eri puolilla Suomea korkeakouluissa opiskelevat alumnimme Iiris Hyttinen, Hanna-Kaisa Kankkunen, Viivi huovinen, Petra Pienimäki ja Laura Räisänen kertoivat opintoaloistaan sekä opiskelijan toimeentulosta ja arjesta. He kertoivat että opiskeluun voisi panostaa vaikka kuinka paljon aikaa. Välillä opiskellaan 12 tunnin päiviä ja toisinaan on taas helpompaa. Täytyykin oppia itse aikatauluttamaan arkea ja pitämään deadlineista kiinni. Harrastuksista saa mukavaa vastapainoa opinnoille. Nuoret kertoivat saaneensa Leppävirran lukiosta hyvät eväät jatko-opintoihin. Lomilla on kiva taas palata kotiseudulle ja tavata vanhoja lukiokavereita. Olipa kiva aloittaa uusi vuosikymmen näin mukavissa, hieman rennommissa merkeissä!



Kuusijuhla lukiolla 21.12.

Vietimme tänä aamuna lukiomme reimullista joulujuhlaa omalla koululla. Jokainen luokka ja opettajat olivat valmistaneet ohjelmaa ja saimme kisailla erilaisten tehtävien muodossa. Oli runonlaadintaa ja jouluaiheista piirustuskilpailua, tonttuleikkejä ja yksi luokka oli kuvannut mainiot joulu-uutisetkin. Ja välillä tietysti laulettiinkin. Ja juhlan päätteeksi nautittiin joulupuuroa. Tästä on hyvä laskeutua lomille. Leppoisaa lomaa ja tervetuloa jatkamaan koulutyötä taas 2.1.2019 normaalin työjärjestyksen mukaan. 





Lukiolla juhlittiin 5.12.

Tänään juhlistimme lukiolla uusia valkolakkejamme, tulevaa itsenäisyyspäivää ja koulumme upeaa menestystä STT:n lukiovertailussa. Saamme olla iloisia ja ylpeitä laadukkaasta lukiostamme. Juhlan aluksi kohotimme maljan itsellemme - mahtavalle opiskelijajoukolle ja henkilöstöllemme sekä työmme mahdollistajille - sivistystoimelle, ruokahuollosta, siivouksesta ja kiinteistöstä vastaaville. Leppävirran lukion hengen luomme me, eivät ulkoiset puitteet. Vaikka ensi keväänä joudumme jättämään tämän monelle jo rakkaaksi käyneen talon ja jopa sen kuutosen, opiskelijakunnan oman tilan, muutos on aina myös mahdollisuus ja uuden alku. Asenne ratkaisee, eivät seinät. Onnea valkolakeillemme Severille ja Taaville!


Kaikki on valmistettu - juhla voi alkaa.


Vapauden viestiä välittämässä Jere Hartikainen ja Ville Soininen


Viestin vastaanottivat Laura Pulliainen ja Jenna Vänttinen


Taiteen perusopetuksen tanssiryhmä esitti lennokkaan teoksen Land of confusion.


Kuorokappaleina Lauluni aiheet sekä riipaisevan kaunis Minun Suomeni


Opiskelija Jomppa Tykkyläisen juhlapuhe.


Onnea uudet valkolakkimme Taavi Kuosmanen ja Severi Soininen!


Alkumaljat ottajiaan vailla.


Ruokalakin pukeutui juhlaan.


Servetit myös juhlan henkeen.


Vähän parempaa evästä.


... ja päälle kakkukahvit.


Tervetuloa juhlaan!


Eläköön Suomi!

Leppävirran lukio on Pohjois-Savon paras!

Oma Leppävirran lukiomme on tänään julkaistun STT:n lukiovertailun mukaan jälleen Pohjois-Savon paras lukio. Koko maan tulosvertailussa sijoituimme upeasti neljänneksi. Tarkastelussa oli mukana neljä pakollista ylioppilaskoetta ja 350 lukiota. STT:n lukiovertailussa verrataan kunkin lukion pakollisten aineiden ylioppilaskirjoitusten tuloksia kolme vuotta aiemmin lukionsa aloittaneiden peruskoulun päättötodistuksiin. Vertailun tulokset näyttävät, kuinka opiskelijoiden arvosanat ovat muuttuneet lukion aikana. Pelkkiä ylioppilaskokeita vertailemalla kärki koostuisi lähinnä lukioista, joihin pääsee vain jo valmiiksi koulussa hyvin menestyneitä opiskelijoita korkeilla keskiarvoilla.
Voimme olla kiitollisia mahtaville opettajillemme ja upeille opiskelijoillemme. Täällä on ilo opiskella ja tehdä työtä. 
Tässä linkki STT:n uutiseen: 

https://yle.fi/uutiset/3-11096406


Fantasiakirjailija vierailulla

Tänään 14.11. lukiollamme vieraili kertomassa työstään ja tuotannostaan fantasiakirjailija Katri Alatalo. Alatalo on jyväskyläläinen kirjailija, joka kirjoittaa spekulatiivista fiktiota ja erityisesti eeppistä fantasiaa sekä omaan kuvitteelliseen maailmaansa sijoittuvia tarinoita. Häneltä on julkaistu nuortenfantasiatrilogia, novellikokoelma sekä uusimpana romaani Ikuisesti, siskoni (2019). Vierailu oli osa Kirjakantin etkot-tapahtumaa Kuopiossa. Kirjakantti on kuopiolainen kirjallisuustapahtuma, joka järjestetään nyt jo 16. kerran 14.-17.11.2019. Tänä vuonna kuullaan kuutta kirjailijaa, jotka Kuopioon tuottaa Kirjakantin kanssa yhteistyössä Suomen maakuntakirjailijat ry. 



Halloweenia lukiolla 31.10.

Opiskelijakuntamme hallitus järjesti koko koulun väelle Halloween-juhlan to 31.10. Opiskelijakunnan omaan tilaan eli kuutoseen oli loihdittu tehtävärata, josta luokat vuorotellen suoriutuivat. Salissa luokat kisailivat komeimman kurpitsalyhdyn suunnittelusta ja toteutuksesta. Voiton vei luokka 18A persoonallisella kaksikerroksisella lyhdyllään. Illalla kaikki lyhdyt sytytettiin ja ne valaisivat komeasti pihamaalla pimenevää iltaa.



Syystapahtuma liikutti lukiota

Lukiomme on saanut Aluehallintovirastolta hankerahoitusta Liikkuva opiskelu-hankkeelle. Opiskelijakunta ideoi hankkeen tuella koko lukion väelle liikunnallisen iltapäivän perjantaina 11.10. , jolta oli mukava laskeutua syyslomalle. Iltapäivä rakentui tutustumisesta Leppävirran tarjoamiin liikunnallisiin aktiviteetteihin. Toimintapisteinä olivat seikkailupuisto sekä VesileppisAreena, jossa päästiin kokeilemaan ekoaseita, jousiammuntaa ja Archery Tagia sekä pelaamaan kuplafutista. Iltapäivän aikana oli myös rentouttava jooga-tuokio. Tapahtuma oli onnistunut, olihan se nuorten itsensä suunnittelema ja toivoma. Kiitos päivän järjestelyistä erityisesti hanketta koordinoivalle opettajallemme Tuulikki Böhmischille! 
Tässä muutama tilannekuva mukavasta iltapäivästämme:




TOKI-projektin opintomatka ystävyyskouluun Pohjanmaalle

TOKI-projektilaiset tekivät (7. - 9.10). opintomatkan ystävälukioomme Gymnasiet i Petalaxiin. Lukiolaiset yöpyivät ruotsinkielisten ystäviensä luona sekä osallistuivat heidän oppitunneillensa. Tämän lisäksi vierailtiin Suomen toiseksi vanhimmassa aamulehdessä, Vasabladetissa sekä opiskeltiin positiivista kehonkieltä Wasa Teaterissa. Viimeisenä päivänä eläydyttiin 1900-luvun alun suomenruotsalaiseen elämään ja koulunkäyntiin kulttuurikeskus Stundarsissa. Todellista kielikylpyä toisella kotimaisella kielellä!





TJ sataa juhlistettiin 29.8.

Oloasujen helmat vaan hulmahtelivat kun abit juhlistivat TJ100-päiväänsä 23.8. järjestämällä nuoremmille opiskelijoille taukojumppaa salissa. 



Suomen lukiolaisten liitto vierailee

Suomen lukiolaisten liiton edustajat Emmiina Kuisma ja Aleksi Hukkanen vierailivat lukiollamme 23.8. Emmiina ja Aleksi kertoivat lukiolaisten liiton toiminnasta ja tapasivat opiskelijakunnan hallituksen sekä rehtorin. Leppävirran lukiolaiset ovat aktiivisia toimijoita ja täältä onkin päädytty useasti
Itä-Suomen piirin johtotehtäviin saakka. 


Leppävirran lukion lukiolaisille lisää hyvinvointia digi- ja etäpsykologipalvelulla

Leppävirran lukio pyrkii lisäämään opiskelijoiden hyvinvointia ottamalla käyttöön Cauha Care Solutions Oy:n digitalisen Mind & Climate -palvelun lukuvuoden 2019-2020 ajaksi. Palvelun avulla seurataan opiskelijoiden, ryhmien ja koko lukion hyvinvointitilannetta aikaisempaa helpommin opiskeluhuoltolain mukaisesti. Lisätietoa palvelun tuottajasta http://www.cauhacare.com/

Opiskelijoille lähetetään palvelun kautta Mind ja Climate kyselyt 4 kertaa lukuvuoden aikana. Kyselyt toteutetaan lukuvuoden aikana ryhmänohjaustuokioissa 28.8, 4.12., 26.2. ja 6.5.Climate-kysely mittaa opiskeluyhteisön ilmapiiriä ja Mind yksilöllistä hyvinvointia.Opiskelija saa palvelun avulla palautetta omasta ja ryhmänsä, sekä koko oppilaitoksen hyvinvointitilanteesta. 

Helppokäyttöinen palvelu

Opiskelija saa kyselyt tekstiviesti- ja sähköpostilinkkeinä oppilaitokselle ilmoittamaansa puhelinnumeroon ja sähköpostiosoitteeseen. Opiskelijoita pyydetään toimittamaan ajantasainen sähköpostiosoite opintosihteerille, koska ilman tätä, opiskelija jää palvelun ulkopuolelle.

Kyselyt ovat lyhyitä, vastaamisaika vain noin 5 minuuttia/kysely + avovastaus. Palvelu lähettää automaattisen muistutusviestin, jos kyselyyn vastaaminen on unohtunut. Kyselyyn vastaaminen on ajoitettu ryhmänohjaustuntien yhteyteen, jotta mahdollisimman moni muistaisi vastata.

Kuka näkee opiskelijan yksilölliset vastaukset kokeilussa

Yksilölliset vastaukset näkyvät opiskelijalle itselleen, Leppävirran lukion terveydenhoitajalle Eija Teittiselle ja etäpsykologi Jukka-Pekka Hamarilalle. Kaikki yksilölliset vastaukset käsitellään palvelussa luottamuksellisesti. Ryhmänohjaajat ja opiskeluhuoltoryhmän muut jäsenet näkevät palvelussa koko oppilaitoksen ja ryhmien vastausten tilastollisia keskiarvoja.

Etäpsykologi on puhelimitse yhteydessä niihin opiskelijoihin, joiden hyvinvoinnissa on kyselyn perusteella haasteita. Keskustelu etäpsykologin kanssa on vapaaehtoista. Keskustelussa etäpsykologi kartoittaa opiskelijan kanssa hänen hyvinvointinsa kokonaistilanteen ja ohjaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä oppilaitoksen hyvinvointitoimijoihin tai kunnalliseen terveydenhuoltoon tuen ja ohjauksen saamiseksi.

Koska palveluun kertyy yksilöllistä terveystietoa, pyydetään luvat kyselyiden lähettämiselle, tulosten tarkastelulle ja etäpsykologin kontaktoinnille vastaajilta ja alaikäisen ollessa kyseessä, hänen huoltajaltaan.


Ensimmäinen kouluviikko huipentui piitsiturnaukseen

Syyskauden ensimmäinen kouluviikko huipentui tänään 16.8. perinteiseen piitsiturnaukseen Vokkolassa. Mestaruudesta kamppailivat aurinkoisessa säässä tasaväkisesti lukion ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuosiluokan joukkueet sekä opettajat. Vuoden bech-mestaruus meni tällä kertaa lukion kakkosille. Reilusti onnea voittajille ja kiitokset opiskelijakunnan hallitukselle kivasta taukojumpasta sekä maittavista tarjoiluista!


Koulutyö käynnistyi lukiolla 12.8.

Lukiolaiset palasivat kesälaitumilta ja koulutyö käynnistyi maanantaina 12.8. Uusia opiskelijoita aloitti tänä syksynä 43 eli mukava määrä. Kaikkiaan meillä on nyt 138 opiskelijaa, joka on lähes kymmenen enemmän kuin edellisenä syksynä. Tänä lukuvuonna meillä käynnistyy tuttuun tapaan vilkasta kansainvälistä toimintaa sekä monia mielenkiintoisia kehittämishankkeita. Erityisesti panostamme tänä lukuvuonna koko kouluyhteisömme hyvinvointiin. Tätä työtä tukee elokuussa starttaava Liikkuva LeLu-hankkeemme. Pikkuhiljaa varustaudumme myös uuden opetussuunnitelman tulemiseen ja suunnittelemme uuden lukiolain hengessä kansainvälisyyttä, korkeakouluyhteistyötä ja yrittäjyyttä tukevia opintokokonaisuuksia. Tulossa on siis jälleen vauhdikas LeLu-vuosi. 


Uusien opiskelijoiden ilmoittautuminen 17.6.2019 klo 9-15

Kevään 2019 toisen asteen oppilaitosten yhteishaun tulokset julkistetaan 13.6.2019. Mikäli olet tullut valituksi Leppävirran lukioon ja olet hakulomakkeella antanut luvan nimesi julkistamiseen, julkaisemme listan oppilaitokseemme valitusta kotisivuillamme sekä paikallislehdessä. Kaikille lukiomme valituille opiskelijoille myös lähetetään valintapäätös kotiin kirjepostina. Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksella, saat tulokset myös sähköpostiisi. Ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta viimeistään 27.6.2019, muuten menetät sinulle varatun opiskelupaikan.

 

Opiskelijapaikan ja kurssivalintojesi varmistamiseksi ilmoittaudu henkilökohtaisesti Leppävirran lukiossa (Savonkatu 49, 79100 LEPPÄVIRTA) maanantaina 17.6.2019 klo 9:00-15:00 välisenä aikana. Mikäli kyseinen ajankohta ei sovi sinulle, ota yhteyttä rehtoriin tai koulusihteeriin ja sovi erillinen ilmoittautumisaika.

 

Leppävirran ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden tulee toimittaa perusopetuksen päättötodistus lukion rehtorille ja tehdä kurssivalinnat lukio-opintojen ensimmäiselle vuodelle. Kivelän yläkoulun opiskelijoiden tiedot saamme yläkoulun ja lukion yhteisestä tietojärjestelmästä.

 

Lukiolaisella on oltava syksyllä 2019 opintonsa aloittaessaan käytettävissä sähköisen ylioppilastutkintojärjestelmän kanssa yhteensopiva laite. Laitemääräykset löytyvät tämän kirjeen liitteenä sekä Ylioppilastutkintolautakunnan kotisivuilta osoitteesta:

https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf

Mikäli oman laitteen hankkiminen on perheelle taloudellisesti mahdotonta, on opiskelijan mahdollista saada laite lainaksi lukiolta. Perheen tulee tässä tapauksessa olla yhteydessä rehtoriin. Kesällä 2019 lukiolle perustetaan myös saamamme hankerahoituksen avulla oppikirjalainaamo, jonka teokset on ensisijaisesti tarkoitettu lainattavaksi niille, joilla on taloudellisia haasteita hankkia oppikirjoja.

 

Tervetuloa opiskelemaan!


Lakkiaisia juhlittiin 2.6.

Leppävirran lukion lakkiaisia vietettiin Vesileppis Areenalla la 2.6.2019. Seurakunnan tervehdyksen juhlaa toi pastori Antti Viisteensaari ja riemuylioppilaiden puheenvuoron uusille ylioppilaille piti lääkäri Risto Ihalainen. Musiikkina kuultiin lukion kuoron esittäminä Nuoruus on seikkailu sekä herkän kauni Lähtölaulu II. Uuden ylioppilaan puheessaan Nea Karonen ja Iita Suhonen kiittivät kavereita, joilta ovat saaneet tukea ja apua sekä opettajia, jotka olivat jaksaneet tsempata heitä silloinkin kun he eivät itse jaksaneet. Nuorten sanoin: "Vaikka kulunutta kolmea vuotta muistellaankin tästä edespäin monilta osin haikeudella, on päälimmäisenä tunteena varmasti ilo siitä että saimme kokea tämän kaiken yhdessä yhdessä tällä porukalla. "

Tämän vuoden ylioppilaskirjoitukset sujuivat lukiolaisiltamme mainiosti.  Olimme STT:n lukiovertailussa Pohjois-Savon paras lukio. Tämä on kerrassaan upea tulos ja siitä kannattaa olla ylpeä. Tänä lukuvuonna meiltä valmistui 30 ylioppilasta, joista kaksi syksyllä ja tänään valkolakkinsa saa painaa päähän 28 abiturienttia. Laadukkaasta opetuksesta kertovat maan keskiarvoa paremmat ylioppilastutkintotulokset. Jokainen tänään valkolakin saava voi olla aidosti ylpeä suorituksestaan. Kiitos hyvistä oppimistuloksista kuuluu ahkerille opiskelijoillemme, loistaville opettajillemme sekä ennen kaikkea Leppävirran lukion hyvälle yhteishengelle. Täällä on ilo opiskella ja tehdä työtä.

Haluan kiittää koko lukion väkeä ja yhteistyökumppaneitamme mainiosta kouluvuodesta! 


 


Monitoimipäivänä 31.5. tapahtui

Perjantaina 31.5. vietimme lukiomme monitoimipäivää ja useat kansainvälisyyshankkeemme esittäytyivät. Vuoden toimintoja käytiin läpi sanoin ja kuvin. 

Leppävirran lukio on tunnettu vilkkaasta kansainvälisestä toiminnasta. Kuluneena lukuvuonna päättyy Timelapse-videotuotantoon keskittyvä Erasmus+-hankkeemme, jonka puitteissa opiskelijaryhmämme vierailivat syyskaudella Espanjassa ja keväällä Tšekin tasavallassa. Ruotsin kielen opiskelijaryhmämme vierailivat käytännön kieliharjoittelussa Petolahdella ja Tukholmassa. Toukokuussa fysiikan opiskelijamme pääsivät vierailemaan hiukkastutkimuskeskuksessa Cernissä, Sveitsissä. Opintomatka toteutettiin yhteistyössä Joroisten ja Varkauden lukioiden kanssa. Kesäkuussakin vielä tapahtuu kun opiskelijaryhmä suuntaa perinteiselle vastavierailumatkalle ystävyyskuntaamme Schwerteen. Kevään aikana tehdyistä uusista EU-rahoitteisista hankehauista saamme vastaukset kesän aikana. Luvassa on varmasti jälleen useita mielenkiintoisia opintovierailumahdollisuuksia nuorillemme.




Monitoimipäivänä julkistettiin myös LeLu Cupin voittaja. Luokat keräävät pisteitä lukuvuoden aikana erilaisista opiskelijakunnan kilpailuista ja tapahtumista. Voitto meni tänä vuonna 17A-luokalle. 

LeLu Cupin kiertopalkinto, yksisarvinen aloen kera. Voittajaluokka hoitaa kasvia vuorotellen. Syksyllä nähdään, miten hoivaaminen onnistui.


Ruokailun jälkeen opiskelijakunta vielä järjesti koko koulun väelle pientä purtavaa ja leikkejä. 



Opiskelijakunnan hallitus muisti tilaisuudessa muihin tehtäviin siirtyvää opinto-ohjaajaamme Jyrki Lempistä pienellä lahjalla. 


Leppävirran lukio on Pohjois-Savon paras!

Saimme tänään tietää, että Leppävirran lukio sijoittui STT:n opiskelijoiden lähtötason huomioon ottavassa lukiovertailussa Pohjois-Savon parhaaksi lukioksi! STT:n vuotuisessa lukiovertailussa verrataan lukioiden ylioppilaskirjoitusten keskimääräisiä tuloksia kolme vuotta aiemmin lukiossa aloittaneiden yläkoulun päättötodistuksen keskiarvoon. Näin voidaan ottaa huomioon opiskelijoiden lähtötaso ja lukion vaikuttavuudesta saadaan selkeämpi kuva. Savon Sanomien toimittaja vieraili tänään lukiollamme ja uutisoi asian huomisen lehdessä. Kiitos menestyksekkäästä lukuvuodesta kuuluu koko kouluyhteisöllemme - osaaville opettajillemme, teille aktiiviset opiskelijamme sekä työtämme tukeville koulusihteerille ja ruoka- ja puhtauspalveluiden henkilöstölle.


Leppävirran lukion oppimateriaalipankille lahjoitus seurakunnalta

Leppävirran lukiolle perustetaan oppimateriaalilainaamo, josta opiskelijat voivat laitanata oppikirjoja. Hankinnat rahoitetaan osin Opetushallituksen kehittämishankkeen ja seurakunnalta saadun alkupääoman avulla. Oppikirjat muodostavat erilliskokoelman Leppävirran kirjastolla, josta opiskelijamme voivat lainata niitä. Leppävirran seurakunta luovutti 27.5. kevään 2019 yhteisvastuukeräyksen paikallisen osan tuotosta 2764 euroa oppimateriaalilainaamon perustamiseen. Lahjoitusta olivat noutamassa rehtori Anni Virneksen kanssa opiskeljakunnan ohjaava opettaja Satu Savolainen, vararehtori Reima Rouvinen sekä opiskelijakunnan edustajat Siiri Lintunen ja Kuisma Nummela. Kiitämme lämpimästi kaikkia keräykseen osallistuneita lahjoittajia ja talkooväkeä!


Tervetuloa lakkiaisiin la 1.6.2019 Vesileppis Areenalle!


Vietämme kevään 2019 lakkiaisia la 1.6. klo 10:30 Vesileppis Areenalla. Lämpimästi tervetuloa juhlimaan valkolakkeja!

Juhlaohjelma on seuraava:

Suvivirsi

Seurakunnan tervehdys, Seurakuntapastori Antti Viisteensaari

Vuosikatsaus, Rehtori Anni Virnes

Nuoruus on seikkailu, Lukion kuoro, johtaa Hanna Raak

Riemuylioppilaiden tervehdys, Lääkäri Risto ihalainen

Lähtölaulu II. Lukion kuoro, johtaa Hanna Raak

Todistusten, lakkien ja stipendien jako

Ylioppilaaksi julistaminen

Gaudeamus igitur

Uuden ylioppilaan sana, Nea Karvonen ja Iita Suhonen

Salut d'Amour, Annamari Hiltunen, sello

Maamme

Juhlan jälkeen uusien ylioppilaiden ryhmäkuva Areenalla. Lukion ykköset ja kakkoset saavat ryhmänohjaajilta jaksotodistukset. Kokoontumispaikat ohjausryhmittäin Areenalla seuraavasti:

  • 17A: yläaulan käytävä
  • 17B. yläaulan käytävä
  • 18A: kahvila
  • 18B: kahvila

Leppävirran lukiolaiset toukokuussa tiedeleirikoulussa Cernissä

Leppävirran lukiolaiset ja fysiikan opettaja Reima Rouvinen osallistuivat tiedeleirikouluun 14.-18.5.2019 Cernissä, Sveitsissä. Tiedeleirikoulumatka järjestettiin yhdessä Joroisten ja Varkauden lukion opiskelijoiden kanssa. 
Voit lukea hankkeestamme tarkemmin osoitteessa https://peda.net/leppavirta/lukio/opiskelijalle/hankkeet/ct
Käy myös tutustumassa opiskelijoidemme laatimaan matkablogiin osoitteessa https://cerntiedeleirikoulu.blogspot.com/
Kiitämme lämpimästi sponsoreitamme Parmacoa, Gebwelliä, Leppävirran rotariklubia sekä Opetushallitusta matkamme mahdollistamisesta!

Leppävirran lukio mukana luokkajuhlissa

Leppävirran lukio sai keväällä kutsun Vantaalle Luokkajuhlien, uuden MTV3:n ohjelman, kuvauksiin.  Luokkajuhlissa oli haastateltavana koulukummimme Mikko Kuustonen, joka muisteli kouluaikojaan Leppävirran lukiossa. Pitkästä matkapäivästä huolimatta 35 lukiomme edustajaa lähti innolla studioyleisöksi sekä tutustumaan siihen, miten tv-ohjelmaa tehdään. Tuskin maltamme odottaa syksyä, jolloin ohjelma saa ensi-iltansa Maikkarilla.



Onnea kevään uudet ylioppilaat

Leppävirran lukion onnittelee uusia kevään 2019 ylioppilaitaan:

LEPPÄVIRRAN LUKIO, YLIOPPILAAT KEVÄÄLLÄ 2019

Etula Venla Josefiina

Haatainen Siiri Saaga Serafiina

Halonen Netta Matleena

Harinen Maiju Helena

Heiskanen Niko Matti Oskari

Hiltunen Annamari

Honkanen Katariina Lilli Anneli

Karvonen Nea Jenna Maria

Kauhanen Lauri Tapani

Kesänen Katri Leena Anneli

Kolehmainen Juho Martti

Koponen Ossi Arsi Juhani

Kuitunen Kerttu Maria

Laitinen Neea Pauliina

Lajunen Henna Leena Johanna

Lepola Elmo Aukusti

Loikkanen Aapo Saku Johannes

Matilainen Alina

Miettinen Pitkänen Anni Elina Ottilia

Nummela Kalle Heikki Johannes

Nyyssönen Niko Henning Johannes

Ojala Ville Samuli

Palkeinen Teemu Olavi

Saukkonen Sonja Aino Sofia

Suhonen Iita-Liina Peppiina

Suorsa Veera Lea Maria

Turunen Taru Riikka Elina

Ursin Veera Eveliina


Oppikirjalainaamo aloittaa toimintansa

Olemme saaneet opetushallitukselta hankerahoitusta toisen asteen oppimateriaalikustannusten alentamiseksi. Leppävirran lukiolle perustetaan LeLuLainaamo, oppimateriaalilainaamo, jonne hankitaan käytettyjä oppikirjoja opiskelijoille lainattavaksi. Mahdollisesti jatkossa hankitaan myös oppikirjojen digilisenssejä. Meille on luvassa tukea myös kevään yhteisvastuukeräyksen tuoton paikallisesti käytettävästä osasta. Oppimateriaalilainaamoon otetaan myös mieluusti vastaan oppikirjalahjoituksia.

Myytävät oppikirjat voi toimittaa suoraan koulusihteerillemme kirjastolle. Opiskelija täyttää maksuosoitus-lomakkeen ja ilmoittaa siinä tilinumeronsa. Maksuosoitus löytyy kotisivuiltamme osoitteesta https://peda.net/leppavirta/lukio/lomakkeet

 


Tutor-opettajahanke käynnistyi

Leppävirran lukio on mukana Opetushallituksen rahoittamassa lukioiden tutoropettaja-hankkeessa. Tavoitteena on käynnistää ja luoda yhteistyössä toimiva Pohjois-Savon lukioiden alueellinen tutoropettajaverkosto ja malli, joka toimii vielä hankkeen jälkeenkin. Kuhunkin lukioon nimetään 1-2 tutoropettajaa. Hankkeessa mahdollistetaan tutoropettajien erikoistuminen. Verkosto tukee alueen tutoropettajien pedagogista osaamista organisoimalla koulutuksia, tapaamisia ja mahdollistamalla myös digitaalisen vuorovaikutuksen. Koulutusten yhtenä tavoitteena on tutoropettajien vuorovaikutustaitojen ja vertaiskouluttajaosaamisen kehittäminen

Oppimateriaalikustannusten alentamisen hanke käynnistyi

Opetushallituksen rahoittama yhteishanke Varkauden, Siilinjärven ja Kuopion kaupungin lukioiden kanssa toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaali- ja työvälinekustannusten alentamiseksi. Meille myönnettiin rahoitus Oppimisen tulevaisuus on avoin - millainen oppimateriaali meitä aktivoi ja innostaa?-hankkeelle. Hanketta koordinoi Kuopion kaupunki. 

Leppävirran lukio kehittää hankkeessa yhdessä Siilinjärven ja Varkauden lukioiden kanssa mallia oppimateriaalilainaamotoiminnan käynnistämiseksi. Leppävirran lukio saa alkupääoman oppimateriaalipankin perustamiseksi kevään 2019 yhteisvastuukeräyksen paikallisen osan tuotosta. Tähän mennessä on jo toteutettu oppimateriaalikysely Itä-Suomen lukioiden opettajille ja opiskelijoille sekä käyty paikallisesti neuvotteluja oppikirjalainaamon erilliskokoelman perustamisesta Leppävirran kirjastolle.


Kehittävä LeLu-hanke sai Opetushallituksen hankerahoitusta

Opetushallitus on myöntänyt 19 315 € valtionavustusta lukiomme lukiouudistuksen kehittämishankkeelle Kehittävä LeLu. Hankkeelle hyväksytyt kokonaisnettomenot ovat yhteensä 21 500 euroa. Hankkeessa luodaan sekä pilotoidaan kaksi paikallista opetussuunnitelmatyötä tukevaa ja eri oppiaineita integroivaa opintojaksoa. Nämä ovat yrittäjyysopintojen kokemusperäinen opintojakso sekä biologiaa, fysiikkaa, kemiaa ja maantiedettä integroiva LeLuSci-opintojakson toteutus. Tarkoituksena on kehittää pedagogista toimintakulttuuriamme yhteistoiminnallisemmaksi ja avata lukiokoulutuksen oppimisympäristöjä yrityksissä ja korkeakouluissa tapahtuvaan oppimiseen. LeLuSci yhdistää eri aineiden oppisisältöjä modulaariseksi kokonaisuudeksi, josta opiskelija voi koostaa mieltymyksiensä mukaan 1-2 opintopisteen laajuisen opintokokonaisuuden. Opintojakso toteutetaan hyödyntäen korkeakoulujen tarjoamaa asiantuntijuutta ja laborointitiloja. Yrittäjyyden projektiluonteinen opiskelu tapahtuu joustavien oppimisympäristöjen avulla yhteistyössä paikallisten pk-yritysten ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Lisäksi hankkeessa laaditaan lukiokoulutukselle CAF-malliin perustuva laatukäsikirja ja pilotoidaan Cauha Care Oy:n digitaalista Mind & Climate-palvelua opiskelijahuoltotyön tukena sekä yksilökohtaisen ja koko yhteisön hyvinvointitilanteen seuraamisen apuvälineenä. Hanke alkaa elokuussa 2019 ja päättyy vuoden 2020 lopussa.


Petolahtelaisia vastavierailulla Leppävirralla 2.-3.5.2019

Lukiollamme on ollut jo useiden vuosien ajan käynnissä toisen kotimaisen kielen opetukseen liittyvä TOKI-projekti. Siinä lukiolaisemme saavat ystävän ruotsia äidinkielenään puhuvista petolahtelaisista nuorista. Kerran viikossa he harjoittelevat suullisia valmiuksia tietoverkon välityksellä etäystävänsä kanssa. Projektiin liittyvät myös opintovierailut kotimaassa sekä keväisin yhteinen opintoretki johonkin ruotsia puhuvaan maahan. Opiskelijamme vierailivat Petolahdella syyslukukaudella ja tänään Petolahdelta saapui opiskelijaryhmä suomen kielen opettajansa kera tänne Leppävirralle. Ryhmä on vieraanamme kahden päivän ajan. Nuoret ovat perhemajoituksessa lukiolaisten kotona. Päivien ohjelmassa on paitsi lukio-oppitunteja, myös Leppävirran kylään ja Vesileppiksen jääluolaan tutustuminen. 


Pihamaat kuntoon 2.5.2019

Leppävirran lukiolaiset osallistuivat to 2.5. kunnan asukasyhdistyksen koordinoimaan pihamaiden siivouspäivään. Lukiolaiset keräsivät roskat lukion pihapiiristä ja linja-autoaseman lähitienoilta. Saaliiksi saatiin useita jätesäkillisiä roskia. Vapunjälkeinen sää ei suosinut tempausta mutta valmista ja siistiä tuli.




Agenda 2030-teemapäivämme 9.4.

Tänään pohdimme lukiomme teemailtapäivässä YK:n Agenda 2030-teemoja. Agenda2030:n pääsisällön 17 tavoitetta ovat laajoja ja kunnianhimoisia. Toimeenpano vaatii kaikilta mailta ponnisteluja.
Teemapäivämme käynnistyi tutustumalla YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaan lehtori Tuulikki Bömischin johdolla. Perehdytyksen jälkeen siirryttiin työpajoihin, joissa ensimmäinen tehtävä, vaahtokarkkihaaste, kirvoitti runsaasti yhdessä osallistumisen ja oivaltamisen iloa. Käytännön ongelmanratkaisutehtävänä oli rakentaa annetuista materiaaleista rakennelma, jossa vaahtokarkki on mahdollismman korkealla. Ryhmillä oli käytettävissään 1 vaahtokarkki, metri narua, metri teippiä sekä 20 spagettia. Korkein pystyssä pysynyt rakennelma taisi yltää peräti puolen metrin korkeuteen.
Tästä lämmittelytehtävästä siirryttiin sitten pohtimaan hieman syvällisemmin mm. ilmastotekoja, terveyttä ja hyvinvointia, tasa-arvoa ja vastuullista kuluttamista. Nuoret muotoilivat kahittämishaasteen yhdeksi lauseeksi ja ideoivat siihen ratkaisuehdotuksia. Ryhmätöiden tulokset koottiin lopuksi Padlet-alustalle. 




Maahanmuuttajatapaaminen lukiolla 8.4.

Lukiollamme järjestettiin tänään 8.4. maahanmuuttajatapaaminen. Tilaisuuden meille ideoi Tero Huvi Leppävirran seurakunnan nuorisotyöstä. Savonlinnan kristilliseltä kansanopistolta saapui viisi maahanmuuttajaa kolmen opettajansa kera kertomaan taustastaan ja sopeutumisestaan Suomeen. Monella vieraista oli alussa totuttelemista nukkumisen kanssa sillä sopeutumisvaikeuksia tuottivat erityisesti Suomen valoisat kesäyöt. Monelle maahanmuuttjista mieluisin kuukausi onkin joulukuu, koska silloin on pimeää ja on helpompi nukkua. 
Tilaisuuden aikana pääsimme toteamaan myös, että meitä yhdistävät monet asiat. Niin suomalaiset kuin ulkomaiset nuoret saavat iloiseksi hyvin samankaltaiset asiat kuten esimerkiksi ystävät ja kivat ihmiset. Kysyttäessä millainen mielikuva vieraille oli muodostunut Leppävirrasta, he vastasivat että täällä on iloisia nuoria. Maahanmuuttajat toivovat että me suomalaiset juttelisimme heille mahdollisimman paljon suomeksi sillä he haluavat oppia suomen kielen hyvin voidakseen jatkaa opintojaan ammattikoulussa tai lukiossa. Kaikki toivovat myös että puhuisimme riittävän hitaasti ja olisimme heitä kohtaan ymmärtäväisiä. Vaikka olemme erilaisia, olemme kuitenkin useissa asioissa myös aika samanlaisia. Kohdatkaamme siis avoimin mielin. 

Tero Huvi Leppävirran seurakunnasta avasi tilaisuuden 

Lukion esittelivät Siiri Lintunen ja Sirkku Rouvinen

Vieraamme Hassan Syyriasta, Hamdi Somaliasta, Nimo Somaliasta, Nemri Jemenistä sekä Jaakko Afganistanista.

Pääsimme myös harjoittelemaan hieman uusia kieliä.

Vaalipaneeli 23.5.

Maanantaina 25.3. kokoonnuimme kaikki Kivelän koulun liikuntasaliin seuraamaan Leppävirran nuorisotoimen, lukion ja Kivelän koulun järjestämää vaalipaneelia. Kutsut oli lähetetty kaikille ehdokkaita asettaville puolueille ja paneeliin osallistuivat seuraavat ehdokkaat: Anne Aholainen (SDP), Tiina Grönlund (PS), Kaisa Korhonen (VAS) ja Auli Piiparinen (KESK). Paneelin juonsivat lukiolaiset Jere Hartikainen ja Ville Soininen. Nuoret olivat valmistelleet panelisteille kysymyksiä ja keskustelu kävi kuumana mm ilmastonmuutosta, toisen asteen koulutusta ja maahanmuuttajia koskevissa aiheissa. 

 


Ensimmäinen täysin digitaalinen tutkintokerta sujui mainiosti

Tämän kevään ylioppilaskokelaat tekevät historiaa sillä koko ylioppilastutkinto on nyt ensimmäistä kertaa kokonaan digitaalinen. Koko maassa yhteensä 29 739 kokelasta on ilmoittautunut äidinkielen kokeeseen. Tutkinto järjestetään noin 400 lukion eri toimipisteissä ja näiden useissa tutkintoverkoissa. Onneksi vain kahdessa lukiossa kokeen tekeminen viivästyi. Lisäksi muutamissa lukioissa ilmeni ongelmia koetilan palvelimien kuormituksen kanssa. Kokelaille hyvitetään aina ongelmien selvittämiseen kulunut aika, joten heidän koeaikansa on myöhästymisestä huolimatta yhtä pitkä kuin muiden kokelaiden. Lisäksi lautakunta arvioi ongelmasta kokelaille aiheutuneen ylimääräisen haitan lukion lähettämän raportin perusteella ja ottaa sen tarpeen mukaan huomioon arvostelussa.
Leppävirran lukiossa kaikki kevään tutkintokerran kokeet sujuivat onneksi hyvin eikä teknisiä ongelmia ilmennyt. Kokelaat saivat turvallisin mielin keskittyä vastaamiseen. Odotettavissa on jälleen paljon laadukkaita suorituksia.



Liikkuen talvilomalle

Lukiossamme järjestettiin tänään 1.3. talviulkoilupäivä. Ruokailun jälkeen kokoonnuimme lukion pihalle ja kisailimme lumikenkäviestissä, lumenveistossa sekä köydenvedossa. Lumikenkäviestin mestareiksi kisaili 17A-luokka. Lumiveistos-kisassa kirivät tasapisteille 17A:n pöllö sekä 18B:n kruunu. Köydenvedon puolestaan voitti 17B-luokka. Aurinkoisessa pikkupakkassäässä vietetyn iltapäivän jälkeen tekivät hyvin kauppansa herkut sekä kuuma mehu. Tästä onkin mukava käydä talviloman viettoon.





Yhteisvastuuseminaarissa pohdittiin koulutuksellista tasa-arvoa 28.2.2019

Järjestimme 28.2.2019 yhdessä seurakunnan ja kunnan nuorisopalvelujen kanssa yhteisvastuuseminaarin teemalla koulutuksellinen tasa-arvo. Yhteisvastuukeräykseen teemaan meidät johdatteli piisa Jari Jolkkonen, jonka ajatuksia herättävän puheenvuoron voit katsoa seuraavasta linkistä:

https://youtu.be/s8ikU-xeZ0w

Piispan puheenvuoron jälkeen vuoden ulkomaisen kohteen, Kenian, meille esitteli Tiina Taavitsainen Varkauden seurakunnasta. Tiina kertoi kuvagallerian kera nuorten ja perheiden elämästä Keniassa. Tämän jälkeen opetustoimen ylitarkastaja Johanna Albert johdatteli meidät koulutuksellista tasa-arvoa koskevaan lainsäädäntöön ja tilastotietoon alueellisen tasa-arvon näkökulmasta. Kommenttipuheenvuoron Leppävirran osalta käytti Leppävirran kunnan vastaava nuoriso-ohjaaja Kaisa Suhonen. Seurakunnan tarjoamien herkullisten väliaikakahvien jälkeen oli vielä vuorossa paneelikeskustelu koulutuksellisen tasa-arvon toteutumisesta Leppävirralla. Panelisteina toimivat sivistystoimenjohtaja Sari Ihalainen, opettaja Reima Rouvinen, hiippakuntasihteeri Juha Antikainen sekä abiturientit Kalle Nummela ja Veera Ursin. Tilaisuuden juonsi ansiokkaasti seurakunnan nuorisotyön ohjaaja Tero Huvi. 
Lämmin kiitos kaikille seminaarin valmisteluun ja toteuttamiseen osallistuneille sekä Terolle erinomaisesta ideasta!



Tänään kesä keskellä talvea

Opiskelijakuntamme tempaisi tänään kun vietimme Kesä keskellä talvea-tapahtumaa salissa. Ohjelmassa oli pientä kisailua ja rentoa yhdessäoloa. Mehujää maistui macarenaa tanssiessa. Kiitos kivasta kesähetkestä!





Vanhat tanssivat lukiolla


Valta vaihtui tänään tanssahdellen Leppävirran lukiossa. Abit jättivät koulun eilen ja toisen vuoden opiskelijat ovat nyt koulun vanhimpia. Perjantaipäivä on yhtä tanssin juhlaa. Päivällä nuoret ahkeroivat peräti neljä esitystä eri kouluilla ja illalla on vielä tiedossa yleisöesitys Kivelän koululla. Ja komeasti kauniit nuoremme tanssivatkin. Kiitos tanssit ohjanneelle opettaja Antti Suviselle sekä juhlajärjestelyistä vastanneille lukion kakkosille!
Päivän kuvakavalkadi osoitteessa: https://drive.google.com/drive/folders/1bbHkZTqz-rFzQAWF3o5negQVSjC_YE20?usp=sharing

Tässä vielä koko komea tanssijajoukko:


Paikallislehtemme Soisalon seutu uutisoi tansseista seuraavasti: https://www.soisalonseutu.fi/vanhat-tanssivat-arvokkaasti/


Penkkaririehaa lukiolla

Tänään ystävänpäivänä, 14.2.2019, juhlivat abimme penkkareita. Lukio täyttyi mitä mielikuvituksellisimmista hahmoista ja ruokalan seinälle oli ilmestynyt perinteinen freko, joka tänä keväänä oli näköispainos kylän keskustan maamerkeistä. Aamulla abit kiertelivät peruskouluilla ja abigaalaa vietettiin sitten ennen perinteistä penkkariajelua. Vuoden abivideossa teemana oli selviytyjät. Abeilla tänään aamuja nolla - onnea elämään ja tuleviin kevään yo-koitoksiin rakkaat nuoret!

Paikallislehtemme Soisalon Seutu uutisoi penkkareista seuraavasti: https://www.soisalonseutu.fi/autonlavallinen-abeja-jatti-lukion/









Kevään 2019 yhteishaku - tervetuloa Leppävirran lukioon!


Lukiokoulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa internetin kautta: www.opintopolku.fi. Tämän kevään hakuaika on 19.2.—12.3.2019 (hakuaika päättyy klo 15:00).

Yleinen lukioon pääsyn edellytys on suoritettu peruskoulun oppimäärä. Opiskelija valitaan hänen ensimmäiselle sijalle asettamaansa lukioon, mikäli keskiarvo riittää. Leppävirran lukion keskiarvoraja (lukuaineiden keskiarvo) on 7,0. Jos lukioon on hakijoita enemmän kuin täytettäviä opiskelijapaikkoja, valitaan opiskelijat peruskoulun päättötodistuksen äidinkielen, toisen kotimaisen kielen, vieraitten kielten, uskonnon tai elämänkatsomustiedon, historian, yhteiskuntaopin, matematiikan, fysiikan, kemian, biologian, terveystiedon ja maantiedon arvosanojen keskiarvon osoittamassa järjestyksessä.

Urheiluvalmennus

Leppävirran lukio on osa Kuopion alueen urheiluakatemiaa. Lajivalmennusta tarjotaan tällä hetkellä jääkiekossa, lentopallossa ja jalkapallossa. Muissa lajeissa urheilijat osallistuvat yleisvalmennukseen. Urheiluvalmennusta annetaan kolmena aamuna viikossa; tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin. Koululla on sopimus valmennustoiminnan järjestämisestä paikallisten urheiluseurojen kanssa. Urheiluvalmennukseen on erillinen hakulomake, joka on saatavissa kotisivuiltamme. Lomake palautetaan lukion kansliaan yhteishaun loppuun mennessä. 

Valitut urheilijat saavat lukea hyväkseen urheiluvalmennuksen 13 soveltavaa kurssia lukion päättötodistuksen vaatimaan 75 kurssin kokonaismäärään.
Tässä suoralinkki sivuillemme urheiluvalmennuksen hakulomakkeeseen: https://peda.net/leppavirta/lukio/urheiluvalmennus/uh

Tervetuloa opiskelemaan laadukkaassa lähilukiossamme!


Hyvää joululomaa!

Tänään 21.12. kokonnuimme ohjelmalliselle aamupuurolle ruokasaliin. Tämän vuoden jouluvisailun voittajaksi selviytyi opettajien joukkue. Koululta siirryttiinkin sitten tunnelmalliseen joulukirkkoon. Joulukirkon ohjelmasta vastasivat seurakunnan lisäksi lukion ja Kivelän koulun oppilaat. Jouluevankeliumin luki vaihto-opiskelijamme Felicity Finlayson. 
Leppävirran lukion toivottaa kaikille oikein hyvää ja rauhaisaa joulua! Koulutyö jatkuun taas 2.1.2019 normaalin työjärjestyksen mukaisesti.



Kisailimme sählymestaruudesta

Joululoman aattona 20.12. kisailimme lukiomme sählymestaruudesta tiukoissa otteluissa. Loppuottelussa ykköset voittivat kakkoset 4-0. Onnea voittaneille! Lukion sählymestaruus on teidän!


Älliä sateli lukioon

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ja koko vuoden 2018 ylioppilaskokeet sujuivat lukiolaisiltamme mainiosti. Olimme STT:n lukiovertailussa Pohjois-Savon toiseksi paras lukio. Tämä on kerrassaan hieno tulos ja siitä kannattaa olla ylpeä. Kiitos hyvistä oppimistuloksista kuuluu ahkerille opiskelijoillemme, loistaville opettajillemme sekä ennenkaikkea Leppävirran lukion hyvälle yhteishengelle. Täällä on ilo opiskella ja tehdä työtä.

Paikallislehtemme Soisalon Seutu uutisoi aiheesta artikkelissaan:

Tänään juhlitaan valkolakkeja ja itsenäisyyttä

Lukiomme syksyn lakkiaisia ja itsenäisyysjuhlaa viettiin tänään iltapäivällä. Siniristilippu salissamme muistutti meitä vapaudesta, jonka veteraanit ovat tehneet meille mahdolliseksi. Oli erityisen juhlavaa käydä tänään lakittamaan uusia ylioppilaita näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä.

Nuorisovaltuuston edustaja ja opiskelijamme Teemu Palkeinen piti juhlapuheen, jossa hän muistutti paitsi itsenäisyyden ja kotiseudun tärkeydestä, myös Leppävirran monipuolisesta kouluverkosta ja oikeudesta kouluttautua kotipaikkakunnalla. Australialainen vaihto-opiskelijamme Felicity Finlayson piti vaihtovuodestaan kauniin kiitospuheen kokonaan suomen kielellä. Kuoron komeasti esittämänä kuultiin kaunis ja ehkä hieman harvinaisemmin esitetty Laulu unelmista ja kuusta. 

Saimme lakittaa tänään juhlassamme kaksi uutta ylioppilasta, Kati Iivanaisen ja Veeti Koposen. Toivotamme heille paljon onnea ja menestystä jatko-opintoihin ja elämään! 

Lämmin kiitos kaikille lukiomme yhteistyökumppaneille, henkilöstölle ja opiskelijoille kuluneesta vuodesta!

Oikein hyvää tulevaa itsenäisyyspäivää!



Esko Valtaoja luennoi lukiolaisille

12.12.2018 meillä oli ilo toivottaa tervetulleeksi professori Esko Valtaoja, joka vieraili tänään Leppävirralla. 

Valtaoja luennoi iltapäivällä lukiolaisille ja piti illalla erillisen yleisöluennon Areenalla. Valtaoja on avaruustähtitieteen professori Turun yliopistossa ja Tuorlan observatorion entinen johtaja. Valtaoja on myös tunnettu tieteen kansantajuistajana. Hänen teoksensa Kotona maailmankaikkeudessa sai Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2002. Valtaojan vierailun Leppävirralla mahdollisti Sisä-Savon kansalaisopisto. 


Kirjailija Tommi Parkko vierailee

Kirjailija Tommi Parkko vieraili lukiollamme 3.12. 

Parkko on kolme runokokoelmaa julkaissut runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja ja tietokirjailija. Hän on myös toiminut kirjallisuuden ohjaavana läänintaiteilijana Varsinais-Suomessa. Kouluarkea piristävä vierailu tarjosi meille kaikille välineitä runon lukemiseen ja kirjoittamiseen. 

 

 


Syksyn lakkiaiset ja lukiomme itsenäisyysjuhla 5.12. klo 12:30

Vietämme syksyn lakkiaisia ja itsenäisyysjuhlaa lukion salissa ke 5.12. klo 12:30. Ennen juhlan alkua nautimme hieman juhlavamman lounaan kahvitarjoilun kera. Myös syksyn uusien ylioppilaiden perheet ovat tervetulleita lounaalle. Lounaan jälkeen opiskelijat tuovat tuolinsa klo 12 alkavan oppitunnin luokasta ja palauttavat sen juhlan jälkeen paikalleen.  Muista myös juhlava pukeutuminen.

Koulupäivä päättyy juhlaan eikä sen jälkeen ole enää oppitunteja. Myös itsenäisyyspäivän jälkeinen 7.12. on vapaapäivä.

Tässä juhlamme ohjelma:

Tervehdyssanat

Yhteislaulu: Sininen ja valkoinen

Vapauden viesti

Juhlapuhe: Teemu Palkeinen

Kuoro: Laulu unelmista ja kuusta

Vaihto-opiskelijan puheenvuoro

Ylioppilaiden lakitus

Yhteislaulu: Gaudeamus

Yhteislaulu: Maamme

Lämpimästi tervetuloa juhlaan!



Vierailta Walesista

Lukiollamme vieraili 15.11. ryhmä walesilaisia opettajia tutustumassa suomalaiseen koulujärjestelmään. Kysessä oli Nest-keskuksen kansainvälisyyshanke, jonka puitteissa lukiossamme on aiemminkin vieraillut opettaja- ja rehtoriryhmiä. Vieraita kiinnosti tällä kertaa erityisesti sähköinen ylioppilastutkinto ja millaisia taitoja se vaatii opiskelijalta. Demosimme sähköistä koejärjestelmää ja walesilaiset vieraamme viettivät iltapäivän englannin suullisen kurssin ryhmäläisten kanssa, jotka saivat tilaisuuden esitellä ajatuksiaan suomalaisesta lukiosta ja sähköisen koeympäristön käytöstä.



Valta vaihtui opiskelijakunnan hallituksessa

Leppävirran lukion opiskelijakunnan yleiskokous valitsi tänään 13.11. uuden hallituksen. Hallitukseen valittiin seuraavat opiskelijat: Janestiina Etula, Iiris Koponen, Eerik Korhonen, Kuisma Nummela, Sirkku Rouvinen, Miisa Suorsa, Valtteri Laitinen, Jere Hartikainen ja Ville Soininen. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Siiri Lintunen. Onnea ja menestystä uusille hallituslaisille tehtävässään! Yhdessä rakennamme aina vain parempaa lukiokoulutusta.



Seurakuntavaalien ennakkoäänestys tänään lukiolla

Seurakuntavaalien ennakkoäänestyspisteessä lukiollamme kävi tänään kova vilske. Lukiolaiset kävivät ahkerasti antamassa äänensä. Äänestysvilkkautta saattoivat osaltaan myös kannustaa seurakunnan herkulliset vaalikahvitarjoilut. Ennakkoäänestyspiste oli avoinna klo 12-14. 


Lukiolaisemme tutustumassa korkeakouluihin

Bussilastillinen lukiomme abeja ja toisen vuoden opiskelijoita starttasi 9.11. vierailulle Jyväskylän ammattikorkeakoululle ja yliopistolle. Eri kampuslaueisiin tutustumista helpotti korkeakoulujen järjestämä ilmainen non-stop bussikuljetus kampusten välillä. Nuoret saivat päivän aikan todella monipuolisen kuvan tarjolalla olevista koulutusvaihtoehdoista Jyväskylässä. Seuraavana maanantaina osa lukiolaisiamme suuntasi vielä tutustumisretkelle Itä-Suomen yliopistoon Kuopioon.

Korkeakouluhaut ovat muuttumassa joten on hyvä olla kuulolla tulevista muutoksista jotta nuori osaa tehdä oikeita valintoja jo lukioaikana. Avoimen korkeakoulun kautta lukiolaiset voivat täydentää opinto-ohjelmaansa jo lukioaikana ja samalla kurkistaa korkeakouluopintoihin varmistaakseen tulevaa alavalintaansa. Nämä avoimen korkeakoulun kautta suoritettavat kurssit ovat pääsääntöisesti opiskelijoillemme maksuttomia ja niiden suorittamisesta kannattaa kysellä tarkemmin rehtorilta tai opinto-ohjaajalta. Kotisivuiltamme löytyy myös tietoa korkeakoulujen tarjoamista kursseista lukiolaisille. Tässä suoralinkki: https://peda.net/leppavirta/lukio/opiskelijalle/opinto-ohjaus








Kivelän ysit tutustumassa lukioon

Kivelän koulun yhdeksäsluokkakalaiset tutustuivat lukiomme monimuotoiseen toimintaan 8.11. Aamupäivän aikana eri oppiaineiden tehtävärasteilla esiteltiin lukio-opintoja ja millaista eri oppiaineiden opiskelu on. Esittelyn hoitivat pääosin opiskelijat ja rasteilla oli mukaansatempaavia tehtäviä Kahooteista mikroskopointiin, fysiikan ja demian demoihin sekä ryhmäkeskusteluihin. Ysit vierailivat toki myös legendaarisessa kutosessa eli opiskelijakunnan omassa tilassa. Päivä lienee ollut saadusta palautteesta päätellen sangen onnistunut. Toivotamme tulevat lukiolaiset lämpimästi tervetulleiksi laadukkaaseen opinahjoomme ja mukavaan joukkoomme!


Heijastimet heilumaan

Leppävirralla jaetaan yli tuhat heijastinta kunnan pienille ja suuremmille koululaisille, jotta he erottuisivat ja muut tielläliikkujat heidät paremmin havaitsisivat koulumatkoilla. Lukion 18A:n oppilaat saivat omat heijastimensa tänään.



Nyt on jokaisen syytä tarkistaa, että se halvin henkivakuutus heiluu myös omissa ulkovarusteissa.



Politiikkaviikon paneelikeskustelu lukiolla

Kouluissa vietetään Suomen nuorisotyö Allianssin lanseeraamaa politiikkaviikkoa 29.10.-2.11. Lukiolla järjestimme 31.10. yhden oppitunnin kestävän paneelikeskustelun, jossa lukiolaiset saivat kysellä johtavalta viranhaltijalta sekä kunnallispäättäjiltä mieltä askarruttavista asioista. Panelisteina nuorten kysymyksiin vastasivat sivistystoimenjohtaja Sari Ihalainen, koululautakunnan puheenjohtaja Kirsi Kosunen sekä nuorisovaltuuston edustaja Anni Miettinen. Nuoret kyselivät panelisteilta työnkuvasta, rooleista kunnallisessa päätöksenteossa sekä lukion ja kouluverkon tulevaisuudesta Leppävirralla. Panelistien mukaan Leppävirralla vallitsee vahva tahto säilyttää oma lukio ja koulutukseen halutaan panostaa jatkossakin. Tilaisuuden juonsivat napakasti Veera Ursin ja Kerttu Kuitunen. 



Syyspicnikillä Vokkolassa

Lukiomme väki vietti huikean kauniin syysiltapäivän pe 12.10. ennen lomaviikon alkua. Parituntisen tempauksen aikana saimme virkistäytyä Vokkolan kauniissa maisemissa opiskelijoiden kehittelemien rastitehtävien parissa. Iltapäivän viimeinen rasti olikin sitten nokipannukahvit herkullisen marjapiiraan kera. Niitä oli luvassa viimeisen musikaalisen rastin suorittamisen jälkeen. 

Opiskelijakunnan teemaviikko

Vietämme lukiolla opiskelijakunnan suunnittelemaa teemaviikkoa, jossa on joka päivä erilainen pukeutumisteema. Tänään torstaina ollaan menossa suit-up-päivässä eli tänään sonnustaudumme parhaimpiimme. Jaossa jälleen LeLuCup-pisteitä. Kivaa vaihtelua arkeen. 




Nummisuutarit vierailivat Leppävirralla

Eilen 4.10. saimme nauttia huippuluokan teatterivierailusta meillä Leppävirralla. Olimme koko koulun väellä seuraamassa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston ja Etelä-Savon Taidetoimikunnan tukemaa teatterikiertuetta Nummisuutarit, jossa näyttelijäkaksikko Antti Kemppainen ja Mika Juusela kuljettivat meitä klassikkoteoksen läpi. Aleksis Kiven Nummisuutarit onkin suomalaisen näytelmäkirjallisuuden merkkiteos ja kaikkien aikojen suosituin komedia. Näytelmä on hauska ja näyttelijäkaksikko toi teoksen nykypäivään riemukkaan dialogin kautta. 


Viimeinen paperinen ylioppilaskoe 1.10.2018

Tämän päivän 1.10.2018 ylioppilaskokeessa oli havaittavissa historian lehtien havinaa sillä lukiossamme suoritettiin viimeisen kerran paperinen ylioppilaskoe. Yksitoista kokelasta vastaisi meillä lyhyen matematiikan kokeeseen. Matematiikan ylioppilaskoe digitalisoituu viimeisenä ja tulevana keväänä 2019 koko tutkinto on sähköinen. 


Sähköistä yo-koetta harjoiteltiin tänään

Tänään kertasimme abien kanssa sähköisen ylioppilaskokeen työvälineitä ja koeympäristön käyttöä. Tämän syksyn abiturientit suorittavat meillä ensimmäisen kokeensa keskiviikkona 19.9. Silloin on vuorossa vieraan kielen pitkän oppimäärän koe. Leppävirran lukiossa pitkänä vieraana kielenä kirjoitetaan tänä syksynä sekä englantia että venäjää. Suurin määrä kokelaita on ilmoittautunut ruotsin kokeeseen, jonka suorittaa meillä peräti 70% kokelaista. Tutkinnon sähköistyminen on edennyt jo niin pitkälle että matematiikan koe on enää ainut paperilla suoritettava koe. Sekin sähköistyy keväällä 2019 ja se myötä koko tutkinto on muuttunut sähköiseen muotoon. 


Lehtori Reima Rouvinen opastaa sähköisen koejärjestelmän käytössä (kuva: Anni Virnes)

Rotary-kiikun ja pöytäryhmän julkistus


Leppävirran Rotaryklubi lahjoitti lukiollemme perinnekeinun sekä pöytäryhmän. Julkistustilaisuus pidettiin tänään 4.9.2018. Ajatus lukion pihapiirin viihtyvyyden lisäämisestä sai alkunsa keväällä 2017 tehdystä koulukyselystä, jossa opiskelijat toivoivat lukion pihalle paikkaa, jossa istuskella. Etsimme pihakalusteprojektillemme rahoittajaa ja Leppävirran klubi tarjoutui hankkimaan kalusteet. Pihakalusteet palvelevat mainiosti myös kirjaston ja päiväkodin käyttäjiä. Rotareiden puolesta kiikkuprojektin esittelypuheen piti past president Eeva-Liisa Pennanen ja opiskelijakunnan hallituksen kiitospuheenvuoron käytti Kerttu Kuitunen. Lopuksi saimme kaikki herkutella jäätelötarjoilulla.
Suurkiitos Leppävirran Rotaryklubille unelmamme toteuttamisesta! Kiitos myös Leppävirran kunnalle pihakalusteiden vaatimasta pohjatyöstä! Nyt on mukava levähtää pihapiirissä ja nauttia syksyn aurinkoisista päivistä!





Urheiluvalmennus käynnistyy kesätauon jälkeen

Leppävirran lukiolla aloitti tänä lukuvuonna hieman aiempia vuosia enemmän urheiluvalmennuksen eli tavoitteellisen urheilun ja lukio-opinnot yhdistäviä opiskelijoita. Leppävirran lukio on Kuopion urheiluakatemian jäsenoppilaitos ja paikallisena yhteistyökumppaninamme toimii Leppävirran Viri. Urheiluvalmennettaville tarjotaan kolmena aamuna viikossa yleisvalmennusta ja lajiharjoittelua. Yleisvalmentajina toimivat Ilpo Koponen ja Reetta Nenonen. Kuopion alueen urheiluakatemian koordinaattori Johanna Tikkanen vieraili lukiollamme 17.8.2018 kertomassa Akatemian urheilijoille tarjoamista eduista. Kaikkiaan Leppävirran lukiossa on kuluvana vuonna 14 urheiluvalmennettavaa. 


Picnikillä 17.8.

Leppävirran lukion opiskelijakunta tempaisi syyslukukauden alussa ijärjestämällä meidän kaikkien iloksi perinteisen syyspicnikin. Herkullisen tarjoilun lomassa meille oli tarjolla myös lähialueen tuntemusta mittaavia leikkimielisiä kuvasuunnistustehtäviä. Lämmin aurinkoinen sää helli ja herkut maistuivat ruohikolla. Kyllä taas kelpaa aloitella uutta lukuvuotta Leppävirran lukiolla!





Lukuvuosi alkoi - tervetuloa taloon uudet ja entiset kasvot!

Leppävirran lukion uusi lukuvuosi pyörähti tänään käyntiin vauhdilla. Lukion salissa oli aiempia vuosia tiiviimpi tunnelma sillä meillä opintonsa aloittavia on tänä syksynä peräti 53. Meillä opiskelee tänä lukuvuonna siis yli 130 opiskelijaa. Tämä on hieno suunta - pidetään siitä kiinni! 
Koulun aloituspäivän toteuttamisessa meitä avusti Leppävirran nuorisotoimi, joka ohjasi päivän ryhmäytymisaktiviteetit vastaavan nuoriso-ohjaaja Kaisa Suhosen suunnittelemina. Lämmin kiitos nuorisotoimelle mukavista hetkistä! Huomenna koulutyö jatkuu normaalin työjärjestyksen mukaisesti. Antoisaa lukuvuotta kaikille täällä meillä opiskeleville ja työtä tekeville!


Rehtorin vuosikatsaus 2017-2018

Lukiokoulutuksessa eletään suurten muutosten aikaa ja kuntienkin tehtäväkenttä muuttunee merkittävästi lähivuosina. Varmuudella voi ennustaa sivistysroolin vahvempaa osuutta. Tulevaisuuden kunta on sivistyskunta. Lähialueyhteistyö sekä seutukunnallinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen yhteistyö korostuvat niin kuntien kuin oppilaitostenkin arjessa.

Uuden lukiolain ja asetuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2019. Myös opetussuunnitelmatyö alkaa jälleen. Syksyllä 2016 voimaan astuneet opetussuunnitelman perusteet päivitetään ja uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön elokuussa 2021. Lukiokoulutusta uudistetaan vastaamaan entistä paremmin jatko-opintojen, tulevaisuuden työelämän ja kansainvälisyyden vaatimuksiin. Lisäksi sujuvoitetaan siirtymistä jatko-opintoihin.

Lakiesitys linjaa, että lukiokoulutus säilyy edelleen kolmivuotisena yleissivistävänä koulutuksena mutta oppimäärien mitoituksen perusteeksi tulevat kurssien sijaan opintopisteet. Lukiossa voidaan opiskella vastaisuudessa laajempia ja oppiainerajat ylittäviä opintokokonaisuuksia. joissa on eri oppiaineiden sisältöjä. Opintojaksot voivat olla myös nykyistä kurssia pidempiä ja esimerkiksi kieliä voidaan opiskella koko lukuvuoden ajan. Näin opintojen sirpaleisuus vähenee.

Lain muutoksen myötä opiskelija voisi myös uusia ylioppilaskokeita aiempaa useammin. Tutkinnon suorittanut voi uusia hyväksyttyjä ja hylättyjä kokeita rajoituksetta. Tutkinnon suorittamisen aikana hylätyn kokeen voisi uusia nykyisen kahden kerran sijasta kolme kertaa. Näin vähennetään lukiolaisten stressiä ja parannetaan mahdollisuuksia hakeutua korkeakouluopintoihin. Toisaalta ylioppilaskoemenestys saa entistä suuremman roolin hakeuduttaessa korkeakouluopintoihin.

Lakiesityksen tuomien uudistusten lisäksi lukioissa on muutaman viime vuoden ajan ollut käynnissä merkittävä toimintakulttuurin muutos – ylioppilastutkinnon digitalisaatio. Nyt elämme jo vaihetta jossa koko tutkinto on sähköinen keväällä 2019. Viimeisenä sähköistyy matematiikan koe. Sähköinen koe mahdollistaa uudentyyppisten aineistojen käytön, kuten liikkuvan kuvan ja äänen. Myös prosessikirjoittaminen helpottuu. Alustavia kaavailuja on jo kielten kokeiden suullisesta osuudesta, vapaasta internetin käytöstä, koeajan lyhentämisestä, non-stop suoritusmahdollisuudesta sekä mahdollisista ryhmäkokeista.

Leppävirran lukiokoulutus on pysytellyt ajan hermolla ja on kansallisestikin katsoen ajantasainen sähköisten ympäristöjen käytössä. Opettajakunta on kouluttautunut ahkerasti tvt:n opetuskäytössä ja työmme tukena ovat osaavaa opiskelijat. Suuri kiitos järjestetystä mittavasta täydennyskoulutuksesta kuuluu yhteistyökumppanillemme Isoverstaalle.

Leppävirran lukio on tunnettu vilkkaasta kansainvälisestä toiminnasta. Kuluneena lukuvuonna saimme rahoitusta useille mielenkiintoisille projektille. Kaksivuotinen Timelapse-videotuotantoon keskittyvä Erasmus+-hankkeemme alkoi viime syksynä. Meillä vierailivat opiskelijaryhmät Espanjasta ja Tšekistä. Tulevana lukuvuonna meidän opiskelijamme pääsevät vuorostaan  vastavierailuille syyspuolella Espanjaan ja kevätkaudella Tšekkiin.  Lisäksi toisen kotimaisen kielen opiskelijaryhmämme vierailivat käytännön kieliharjoittelussa Petolahdella ja Tukholmassa. Toukokuussa saimme myös vastaanottaa vierailta Walesistä ja ystävyyskunnastamme Schwertestä. Eikä tässä vielä kaikki - eräs vilkkaan kansainvälisen toiminnan vuoden kohokohdista oli opiskelijaryhmämme EU-rahoitteinen vierailu Euroopan parlamenttiin Strassbourgiin.

Kansainvälinen toiminta tarjoaa nuorillemme huikean mahdollisuuden perehtyä hieman pintaa syvemmältä eri kulttuureihin sekä kokeilla omien siipien ja kielitaidon kantavuutta. Saattaapa tätä kautta syntyä sivutuotteena vaikka elinikäisiä ystävyyssuhteita ympäri Eurooppaa. Osalla kansainvälistä toimintaa on myös korkeita opillisia tavoitteita. Tänä keväänä varmistui, että keväällä 2019 fysiikan opiskelijamme pääsevät vierailemaan hiukkastutkimuskeskuksessa Cernissä, Sveitsissä. Opintomatka toteutetaan yhteistyössä Joroisten ja Varkauden lukioiden kanssa.

Oleellinen osa kansainvälistä toimintaamme on myös Leppävirran aktiivinen Rotary-klubin koordinoima vaihto-oppilastoiminta. Tänä lukuvuonna meillä on ollut peräti kaksi vaihto-opiskelijaa Australiasta.

Hyvinvoinnin edistäminen korostuu kuntamme strategisissa valinnoissa ja lukiomme toiminnassa. Kulunutta lukuvuotta ovatkin piristäneet lukuisat tapahtumat. Nuorisopalvelu Balanssi vieraili lukiollamme maaliskuussa tuoden nuorille tietoa ja tukea elämänhallintaan. Opiskelijakuntamme järjesti meille kouluvuoden aikana monia iloisia hetkiä. Lukuvuosi pyörähti käyntiin syyspicnikillä musiikin, beachvolleyn ja retkieväiden kera. Lokakuussa vietimme puolestaan luontoviikkoa. Sen huipennukseksi ja syysloman alkajaisiksi lukiomme hyvinvointiiimi ja opiskelijakunta järjestivät koko lukion väelle luontoretken Vokkolaan. Retken aikana saimme kiertää luontoaiheisia toimintapisteitä ja luontopolun päätteeksi oli tarjolla grillimakkaraa ja nokipannukahvia.  Syyskaudella pidimme myös istutustalkoot ja kuoppasimme 300 narssin mukulaa lipputangon ympärille. Pihan komea kukkaloisto palkitsi vaivan keväällä. Lisäksi lukuvuoden aikana oli monta muuta arkea ilahduttavaa pientä virkistävää tuokiota kuten hassujen hattujen ja kesä keskellä talvea-päivät; tietenkään perinteisiä penkkareita ja vanhojen päivää unohtamatta.

Kuluneena lukuvuonna juhlimme maamme 100-vuotista itsenäisyyttä. Juhlavuoden kunniaksi teimme koko koulun yhteisen kulttuurimatkan Valamoon ja Joensuun kaupunginteatteriin katsomaan Täällä Pohjan Tähden alla-näytöstä. Merkkivuoden juhlinta huipentui 5.12. järjestämäämme itsenäisyysgaalaan.

Keväällä opiskelijoillemme ja huoltajille toteuttamassamme koulun toimintaa mittavassa koulukyselyssä saimme kiitosta positiivisesta ilmapiiristä ja yhteishengestä. Tästä kuuluu kiitos aktiiviselle opiskelijakunnallemme ja henkilöstöllemme.

Tänä lukuvuonna meiltä valmistui 30 ylioppilasta, joista kaksi syksyllä ja tänään valkolakkinsa saa painaa päähän 28 abiturienttia. Perinteisesti meillä kirjoitetaan erinomaisin tuloksin mm. ruotsin kieltä. Tänä lukuvuonna meillä on lukiossamme abiturientti, joka pääsi ruotsin yo-koetuloksellaan maamme viiden parhaimman pistemäärän kirjoittaneiden joukkoon.  Meillä Leppävirran lukiossa ei ruotsi ole mitään pakkopullaa vaan sitä opiskellaan ilon ja käytännön kieliharjoittelun kautta. TOKI-projektimme ja TANDEM-hankkeemme ovat saaneet valtakunnallistakin tunnustusta. 

Saamme olla ylpeitä tasokkaasta lukiostamme. Leppävirran lukiokoulutus osoittautui tämän kevään yhteishaussa vetovoimaiseksi sillä ensisijaisesti meille haki peräti 55 opiskelijaa. Laadukkaasta opetuksesta kertovat maan keskiarvoa paremmat ylioppilastutkintotulokset. Sijoituimme hienosti sijalle 66 Ylioppilastutkintolautakunnan kevään tutkinnon pakollisten kokeiden lukiovertailussa. Kaikkiaan vertailussa oli mukana 404 lukiota. Tämä on kerrassaan hieno tulos. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta lukuvuotta ja uusia haasteita.

Takana on tapahtumarikas ja tuloksekas kouluvuosi. Minulle tämä kouluvuosi on ensimmäinen Leppävirralla. Olen viihtynyt erinomaisen hyvin ja minut on otettu lämpimästi vastaan. Kanssanne on ilo tehdä työtä. Haluan kiittää koko henkilöstöämme hienosti tehdystä työstä! Suurkiitos myös mukaville opiskelijoillemme – te puhallatte hengen työhömme! Hieno kouluyhteisömme tarvitsee meitä kaikkia voidakseen hyvin. Haluan myös kiittää lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneitamme kuluneesta lukuvuodesta!

Erityisesti osoitamme kuluneesta vuodesta kiitoksemme tänään eläköityvälle biologian ja maantieteen opettajallemme Anneli Ojalle. Anneli on tehnyt tuloksekasta opetustyötä Leppävirralla 31 vuoden ajan ja nyt koittavat ansaitut eläkepäivät. Kiitämme lämpimästi myös tämän vuoden meillä opinto-ohjaajana toiminutta Jukka Taipaletta sekä äidinkielen ja kirjallisuuden sijaistamme Oski Vidgreniä. Toivotamme heille myötätuulta uusiin työelämän haasteisiin.

 Toivotan kaikille virkistävää ja varmasti ansaittua kesälomaa!

Anni Virnes

rehtori

 


Uusien opiskelijoiden ilmoittautuminen

Toisen asteen yhteishaussa Leppävirran lukioon hyväksyttyjen opiskelijoiden nimet julkistetaan torstaina 14.6.2018.

  • Jos olet antanut Opintopolun hakulomakkeella oman sähköpostiosoitteesi, saat sähköpostissa linkin henkilökohtaiseen tuloskirjeeseen, jossa näet valintatilanteesi 14.6. Samassa sähköpostissa on myös linkki, jonka kautta voit ottaa paikan vastaan sähköisesti. Ota paikka vastaan viimeistään 28.6.
  • Lukiomme lähettää sinulle lisäksi kirjeitse tiedon valintatilanteestasi. Opiskelijapaikan varmistamiseksi ilmoittaudu henkilökohtaisesti Leppävirran lukiossa tiistaina  19.6.2018 klo 8:30-15:00 välisenä aikana. Mikäli kyseinen ajankohta ei sovi sinulle, ota yhteyttä rehtoriin tai koulusihteeriin ja sovi erillinen ilmoittautumisaika. Kivelän koulusta Leppävirran lukioon hakeneiden päättötodistustusjäljennökset siirtyvät meille suoraan Kivelän koululta mutta jos olet saanut päättötodistuksesi jostakin muusta yläkoulusta, varaa mukaasi myös perusasteen päättötodistus. 

Tervetuloa Leppävirran lukioon!

Lisätietoja:

Rehtori Anni Virnes
puh. 040 822 7273

Koulusihteeri Jaana Hyppönen 
puh. 044 7975513 


Leppävirran lukion kevään 2018 lakkiaiset

Vietimme kevään lakkiaisjuhlaa la 2.6.2018 Vesileppis Areenalla. Juhlaan saapui myös reilut parikymmentä täältä 50 vuotta sitten valkolakkinsa saanutta riemuylioppilasta. 
Lämpimät onnittelut ja myötätuulta tulevaisuuteen uusille ylioppilaillemme!



Helle hellii Savoa ja opiskelu siirtyy ulos

Lukiollamme on menossa kevään viimeinen päättöviikko, jolloin osalla kursseista järjestetään perinteisen kurssikokeen sijasta myös erilaisia ryhmätehtäviä, joissa harjoitellaan itse- ja vertaisarviointia. Opettajalla on päättöviikolla käytössään yhden ryhmän kanssa kokonainen koulupäivä. Usein päivään sisätyy myös perinteinen kurssikoekin. Tavoitteena on monipuolistaa arviointikäytänteitä ja viedä opetusta ajoitellen myös koulun seinien ulkopuolelle. Viime päivinä helle on hellinyt Savoa ja tämä on inspiroinut opetusryhmiä siirtämään tunteja pihalle. Onpa joissakin ryhmissä järjestetty jopa qr-koodiratoja ympäri kylän keskustaa. 


Vieraita Schwertestä

Lukiollamme on kuluvalla viikolla vieraita ystävyyskaupungistamme Schwertestä. Reilut parikymmentä opiskelijaa ja kolme opettajaa matkasivat jo pitkät perinteet omaavalla ystävyyskuntamatkalle tänne Leppävirralle. Viikko täyttyy suomalaiseen koulunkäyntiin tutustumisen lisäksi erilaisista vierailuista oman ja lähialuuen matkailukohteisiin kuten Kuopioon ja Valamon luostariin. Tiedossa siis siis mukava saksan taitojen verryttelyviikko meille kaikille.

Hassuja hattuja lukiolla 22.5.

Lukiomme opiskelijakunta tempaisi tiistaina 22.5. järjestämällä hassujen hattujen päivän. Hauskimmat hatut palkitaan LeLuCup-pisteillä, jonka voitto ratkeaa kevätjuhlassa 2.6. Aurinkoinen hellepäivä oli omiaan tapahtuman järjestämiseen.



Onnea kevään 2018 uudet ylioppilaamme!

Leppävirran lukio onnittelee uusia kevään 2018 ylioppilaitaan!



Airaksinen Noora Emilia

Hendolin Niilo Onni Elias

Kalevo Riikka Mia Helena

Karhunen Väinö Valtteri

Kauhanen Toni-Petteri

Kolehmainen Pinja Pauliina

Korhonen Ilona Alli Angervo

Kortelainen Jenni Johanna

Kortelainen Joona Miro Kristian

Kosunen Benjami Paul Sakari

Kosunen Henriina Mari Hannele

Kosunen Marika Kristiina

Kuokkanen Riina Karoliina

Lukkarinen Essi Helena

Luukinen Miikka Väinö

Malinen Laura Elisa

Montonen Samuel Otto Markus

Niemelä Lauri Tapio

Nissinen Aura Eveliina

Ojala Venla Maarit

Pekkarinen Ville Matias

Raatikainen Anni Elina

Raatikainen Emmi-Lotta Emilia

Ryymin Jenni Johanna

Soininen Ripsa Riia Birgitta

Sonninen Saara Annika

Tiihonen Eero Olavi

Truumure Cristian Micael

28 ylioppilasta


Kevätilot täydessä kukassa

Syksyllä Suomi 100-tempauksena istuttamamme narsissit ovat puhjenneet täyteen kukkaan! Näistä on iloa sekä meille että ohikulkijoille. Aurinkoista kevättä kaikille toivottaa Leppävirran lukio!

Erasmus+-hankkeen vieraat lukiollamme 22.-28.5.

Lukiomme sai isännöidä Timelapse-videoiden tuottamiseen keskittyvän EU-rahoitteisen hankkeemme opintovierailua. Hankkeeseemme kuuluvat kumppanikoulut Tsekistä ja Espanjasta. Viikon aikana opiskelija kuvasivat ja editoivat Timelapse-videoita sekä tutustuivat paikallisiin ja lähikaupunkien nhtävyyksiin. Perhemajoituksen kautta vierainamme olleet nuoret påääsvät kurkistamaan suomalaiseen arkeen. Kiitos kaikille majoittajina ja isäntinä toimineille perheille! Ensi lukuvuonna ovat vuorossa vastavierailut Espanjaan ja Tsekkiin. 



Vieraita Walesista

Lukiollamme pistäytyi 25.4. iloinen joukko walesiläisiä opettajia tutustumassa suomalaiseen lukioon ja yksilöllisen pedagogiikan käyttöön opetuksessa. Lisää vieraita Walesista tiedossa toukokuussa.

Kevään ylioppilaskirjoitukset jo pääosin sähköisiä

Ylioppilastutkinto on digitalisoitu asteittain syksystä 2016 ja tutkinto on kokonaan digitaalisessa muodossa keväällä 2019. Tänä keväänä paperikokeita suoritettiin enää äidinkielessä, kemiassa, fysiikassa, venäjässä ja matematiikassa. Viimeisenä digitalisoituu matematiikan koe. 

Leppävirran lukiossa sähköiset ylioppilaskirjoitukset ovat sujuneet mallikkaasti. Meillä tähän mennessä suurin sähköistä koetta suorittava kokelasmäärä oli tänä keväänä jolloin englannin ylioppilaskoetta suoritti 28 abiturienttia. Koejärjestelyt ovat sujuneet jo rutiinilla. Tästä on hyvä jatkaa. 



Pääsiäistä odotellessa

Opiskelijakuntamme järjesti tänään 22.3. perinteisen munajahdin. Pääsiäismunia oli piilotettu ympäri lukiota ja hyvin näyttivät kauppansa tekevän. Kiitos opiskelijakuntamme hallitukselle tästä ennen koeviikon alkua järjestämästänne herkullisesta tempauksesta!

Lukiossa kesä keskellä talvea

Opiskelijakuntamme hallitus järjesti tänään 2.3. talviloman alkajaisiksi kivan välituntitapahtuman Kesä keskellä talvea. Ohjelmassa oli pientä kisailua, reipasta musiikkia ja tietysti kaikille mehujäillä suut makiaks. Tältä pohjalta on mukava lähteä lomailemaan.

Nuorisopalvelu Balanssi vieraili lukiollamme 1.3.

Nuorisopalvelu Balanssi vieraili lukiollamme 1.3. Balanssi tuo kouluille ja nuorille tietoa ja tukea elämänhallintaan. Aiheita löytyy monenlaisiin tarpeisiin. Itsetunnosta stressinhallintaan ja vuorovaikutuksesta tavoitevalmennukseen. Päihteitä ja kiusaamisasioita unohtamatta. Vierailupäivä oli tarinallinen ja toiminnallinen. Aamulla kokoonnuimme yhteisluennolle, jonka aiheina olivat stressinhallinta, itsetunto, tavoitteiden asettaminen sekä ihmissuhteet ja vuorovaikutus. Luennon jälkeen seurasi soveltava toiminnallinen työpajaosuus pienryhmissä. Lämmin kiitos Balanssille vierailusta!







Vanhat juhlivat 15.2.2018

Tänään 15.2. vietämme vanhojen tanssien päivää. Heti aamusta vanhamme vierailivat Alapihan koululla ja päiväkodilla. Sen jälkeen ovat vuorossa kaksi tanssiesitystä yläkoulun ja lukiomme väelle. Illalla on vielä tiedossa yleisöesitys Kivelän koululla. Tervetuloa siis sankoin joukoin seuraamaan tanssiesitystä Kivelään klo 17!

Paikallislehtemme Soisalon Seutu uutisoi aiheesta verkkosivuillaan: https://www.soisalonseutu.fi/pukuloistoa-wanhojen-tansseissa/

Tässä linkki kuvakoosteeseen vanhojemme odottavista tunnelmista ja tansseista Kivelän koululta: https://drive.google.com/open?id=13RQMOu19nh0aKYUeaWvbbibvbZuvekFf

Matkatunnelmia Euroscolasta

Lukiomme nuoret ovat parhaillaan Euroscola-matkalla Strasbourgissa. Menomatkalla ryhmä ehti pistäytyä kansallismuseossa ja sitten suunnattiinkin jo Pariisiin, josta matka jatkui junalla edelleen Strasbourgiin. Lisää matkakuulumisia myöhemmin ryhmän palattua takaisin Kotosuomeen. Tässä linkki kansioon, joka sisältää muutamia tunnelmakuvia jo näin ennakkoon ilmeisen onnistuneesta reissusta: 
https://drive.google.com/open?id=1L0msmsvJpfZBqJssrczinNkjtU4UaN6h






Penkkarit ja vanhat tanssit keväällä 2018

Abimme viettävät penkkareita torstaina 15.2. Aamulla abit vierailevat Alapihan ja Kivelän kouluilla. Puoli kymmeneltä alkaa penkkarijuhla lukiomme salissa. Noin klo 11 ohjelmassa seuraa abien uloskanto sekä penkkariajelu. Keskustassa liikkuva abirekka pysähtyy muutamassa kohteessa: Alapihan koulu klo 11:15, Kivelän koulu klo 11:30 ja Paasonkallion toimintakeskus klo 11:40. 

Perjantaina 16.2. jatkamme juhlintaa vanhojen tanssien merkeissä seuraavan aikataulun mukaisesti:

klo 10.00 -10.30 oppilasesitys Alapihan koululla

klo 10:45-11:15 päiväkoti

klo 12.00 -13.00 oppilasesitys Kivelän koululla, 7.-8. -luokat

klo 13.00 -14.00 oppilas/opiskelijaesitys Kivelän koululla, 9. luokat ja lukio

klo 17.00 esitys huoltajille Kivelän koululla

Tervetuloa mukaan seuraamaan penkkareita ja vanhoja tansseja!



Kevään 2018 yhteishaku - tervetuloa Leppävirran lukioon!

Lukiokoulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa internetin kautta: www.opintopolku.fi. Tämän kevään hakuaika on 20.2.—13.3.2018 (hakuaika päättyy klo 15:00).

Yleinen lukioon pääsyn edellytys on suoritettu peruskoulun oppimäärä. Opiskelija valitaan hänen ensimmäiselle sijalle asettamaansa lukioon, mikäli keskiarvo riittää. Leppävirran lukion keskiarvoraja (lukuaineiden keskiarvo) on 7,0. Jos lukioon on hakijoita enemmän kuin täytettäviä opiskelijapaikkoja, valitaan opiskelijat peruskoulun päättötodistuksen äidinkielen, toisen kotimaisen kielen, vieraitten kielten, uskonnon tai elämänkatsomustiedon, historian, yhteiskuntaopin, matematiikan, fysiikan, kemian, biologian, terveystiedon ja maantiedon arvosanojen keskiarvon osoittamassa järjestyksessä.

Urheiluvalmennus

Leppävirran lukio on osa Kuopion alueen urheiluakatemiaa. Lajivalmennusta tarjotaan tällä hetkellä jääkiekossa, lentopallossa, jalkapallossa ja hiihtolajeissa. Muissa lajeissa urheilijat osallistuvat yleisvalmennukseen. Urheiluvalmennusta annetaan kolmena aamuna viikossa; tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin. Koululla on sopimus valmennustoiminnan järjestämisestä paikallisten urheiluseurojen kanssa. Urheiluvalmennukseen on erillinen hakulomake, joka on saatavissa kotisivuiltamme. Lomake palautetaan lukion kansliaan yhteishaun loppuun mennessä. T

Valitut urheilijat saavat lukea hyväkseen urheiluvalmennuksen 13 soveltavaa kurssia lukion päättötodistuksen vaatimaan 75 kurssin kokonaismäärään.
Tässä suoralinkki sivuillemme urheiluvalmennuksen hakulomakkeeseen: https://peda.net/leppavirta/lukio/urheiluvalmennus/uh

Tervetuloa opiskelemaan laadukkaassa lähilukiossamme!


Leppävirran lukiolaiset Euroscolaan

Lukiomme pääsee mukaan Euroscola-ohjelmaan! Euroscola on Euroopan parlamentin oma ohjelma lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille (16-18-vuotiaille nuorille). Euroscola on nuorten kokous, johon kutsutaan koululaisryhmiä eri puolilta Euroopan unionia. Euroscola-päivät järjestetään Euroopan parlamentin tiloissa Strasbourgissa. Työkielet ovat pääasiassa ranska ja englanti. Lukiomme on valittu mukaan Euroscola-päivään Strasbourgissa 15.2.2018. Opintoretki opinto-ohjaajamme Jukka Taipaleen ja lehtori Janne Tuomenlehdon ohjaamina toteutetaan ajalla 13.2 - 16.2.2018. 



Fysiikka-, kemia- ja matematiikkakilpailun parhaat palkittiin

Lukiomme osallistui MAOL:n järjestämään fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailuun. Kilpailujen paikallistason parhaat palkittiin lukiollamme. Palkittavat marraskuussa 2017 järjestetyssä kilpailussa olivat: Väinö Karhunen, Henriina Kosunen, Marika Kosunen ja Elmo Lepola. Onnea hyvästä kisamenestyksestä LUMA-osaajillemme!


Virkistystä lukiolaisten arkeen Areenalta

Kevätlukukauden pyörähdettyä käyntiin kisaili lukioväki Areenalla perjantaisen 19.1. iltapäivän ja kilpaili lukion salibandymestaruudesta. Loppuotteluun suoriutuivat abit ja kakkoset. Mestaruus meni abeille. 

Kiitos Shu-Weille

Australialainen vaihto-opiskelijamme Shu-Wei Khon vuosi Leppävirralla alkaa olla loppusuoralla. Tänään 20.12. Shu-Wei kertoi meille sanoin ja kuvin kotimaastaan sekä kokemuksistaan täällä Suomessa. Shu-Wei piti puheensa kokonaan suomen kielellä. Upea suoritus! Vaihto-opiskelijat tuovat väriä arkeen ja tuulahduksen maailmalta. Shu-Wei kertoi, että parasta vaihtovuodessa ovat olleet erilaiset kohtaamiset ja kaikki tapaamansa ihmiset. Hän myös rohkaisi nuoria hakeutumaan nuorisovaihtoon. Kiitos Shu-Weille tästä vuodesta, kaikkea hyvää tulevaisuudessa ja tervetuloa takaisin Leppävirralle!
:small

Saliosuuden lopuksi julkistettiin parhaiten joulukoristeltu luokka. Ykkössija meni tänä vuonna luokkatilan kaksi koristelleelle luokalle = 16A! 

Vieraita Karelia-ammattikorkeakoulusta

Lukiollamme vierailevat tänään 20.12. Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijalähettiläät. Karelia viettää nyt 25-juhlavuotta. Standillä opiskelijamme voivat käydä kyselemässä vapaasti opintomahdollisuuksista Pohjois-Karjalassa. Karelian monipuolisesta opintotarjonnasta lisätietoa osoitteessa http://www.karelia.fi

Pikkujoulutunnelmissa 19.12.


Opiskelijakuntamme järjesti 19.12. arjen piristykseksi kivan pikkujoulutapahtuman. Ohjelmassa oli joululeikkejä vanhan ajan tapaan, hieman jouluista tarjoilua, arvontaa ja mukavaa yhdessäoloa. Vessareiveissä tehtiin varmaan ahtautumisen epävirallinen ennätys. Kiitos aktiiviselle opiskelijakunnallemme!

Lukio pukeutuu jouluun

Tänään 12.12. lukiomme pukeutuu jouluun. Kuusi koristeltiin jo aamulla joululaulujen säestyksellä ja luokkatilat koristellaan puolen päivän tienoilla. Jouluisimman luokan koristelijat palkitaan LeLu Cup-pisteillä ke 20.12. Mukavaa joulun odotusta kaikille!


Leppävirran lukio juhli itsenäisyyttä gaalaillassa 5.12.

Lukiomme itsenäisyysgaala pidettiin 5.12. Kivelän koululla. Iltaamme tahditti Sorsakosken soittokunta ja parketille pääsi pyörähtelemään komean vaskimusiikin ja levytanssien tahdissa. Opiskelijat olivat valmistaneet upean Suomen historian kultakaudesta kertovan näytöksen. Esityksen ohjaajina ja käsikirjoittajina toimivat lehtorimme Tiina Laitinen ja Johanna Liukko. Esitys oli hieno kooste eturivin taiteilijoittemme tuotantoon ja henkilökuviin heidän kirjeevaihtonsa pohjalta. Saliosuudessa meitä ilahdutti raikaalla street-osuudellaan vielä Leppävirran tanssiseura. Gaalan järjestäminen oli koko lukiomme yhteinen iso ponnistus. Suurkiitos kaikille illan järjestelyihin talkootyöpanoksena tuoneille sekä illan tietenkin yleisölle. Vieraat tekevät juhlan. Onnea Suomi 100-v!


Korkeakouluyhteistyön virittelyä

Leppävirran lukion opettajien ja opiskelijoiden edustajat vierailivat 1.12. Savonia ammattikorkeakoulun Varkauden yksikössä kuulostelemassa yhteistyömahdollisuuksia tulevan vuoden varalle. Yhteistyötä voitaisiin tehdä esimerkiksi lukion teemakurssien toteuttamisessa. Savonian hyvin- varustellut laboratoriotilat tarjoaisivat myös mainion täydennyksen normaaleihin kemian, fysiikan ja biologian kursseihin. Kiitos Ari Mikkoselle iltapäivän isännöinnistä!








Lukiomme Suomi 100-kulttuuriretki 29.11.2017

Lukiomme toteutti Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi koko koulun yhteisen kulttuuriretken 29.11. Lähdimme matkaan aaamuvarhain kohti ensimmäistä etappiamme, Valamon luostaria, joka tarjosi mielenkiintoisen kurkistuksen idän kirkon kulttuurivaikutukseen Suomessa. Ehkäpä joku jopa sai kipinän lähteä sinne vapaaehtoistyöhönkin tulevana kesänä.Uudessa Valamossa saimme kirkko-opastuksen ja nautimme herkullisen lounaan.

Valamosta matka jatkuin Joensuuhun katsomaan kaupunginteatterin esitystä Täällä Pohjantähden alla-teosta. Näytelmä oli vaikuttava ja sopiva valinta näin Suomen juhlavuoteen. Se toi hyvin esille kipeän kahtiajaon ja koettelemukset, jotka kohtasivat Suomen kansaa ennen maamme itsenäistymistä.

Reissupäivä kokonaisuudessaan oli onnistunut elämys. Yhteinen tekeminen vahvistaa yhteenkuuluvuutta,



Onnea uusille syksyn 2017 ylioppilaille!

Leppävirran lukio onnittelee uusia syksyn ylioppilaitaan:

Teemu Mikael Torkkeli ja Joona Topias Rissanen (valmistui jo aiemmin syksyllä)

Syksyn kirjoitukset sujuivat jälleen hienosti Leppävirralla. Useissa kirjoitusaineissa arvosanojen keskiarvo oli koko maata parempi. Erityisen hyvin kirjoitettiin biologiaa, keskipitkää ruotsia ja pitkää saksaa.


Lukiolaistemme yleiskokous valitsi uuden hallituksen

Tänään lukiomme opiskelijakunta kokoontui yleiskokoukseen käymään läpi toimintakertomuksen kuluneelta kaudelta sekä valitsemaan opiskelijakunnallemme uuden hallituksen sekä puheenjohtajan. Kiitämme väistyvää puheenjohtajaa Niilo Hendoliniä sekä hallitusta hienosti tehdystä työstä ja aktiivisesta toiminnasta lukiolaisten etujen ajamiseksi ja kouluarjen piristämiseksi! Aktiivisuus opiskelijakunnan ja Suomen lukiolaisten liiton toiminnassa tarjoaa paitsi vaikuttamismahdollisuuksia, myös tärkeitä tarvittavia kansalaistaitoja. Onnittelemme uutta puheenjohtajaamme ja hallitusta, jonka kokoonpano on seuraava:
Jere Hartikainen, Waltteri Laitinen, Siiri Lintunen, Miisa Suorsa, Ville Soininen, Netta Halonen, Kalle Nummela, Taru Turunen, Kerttu Kuitinen, Teemu Palkeinen ja Lauri Kauhanen. Puheenjohtajaksi valittiin Veera Ursin.



Leppävirran lukio mukana 2. asteen huoltajaillassa 13.11.

Lukiomme oli hyvin edustettuna mukana toisen asteen huoltajaillassa Kuopion musiikkikeskuksella 13.11. Tilaisuudessa Kuopion ja sen lähiympäristön oppilaitokset tarjosivat tietoa toisen asteen koulutusmahdollisuuksista. Laadukas lähilukiomme tarjoaa nuorelle vankat siivet ja juuret jatko-opintoihin ja työelämään.


Tutustumisretki Jyväskylän korkeakouluihin

Bussillinen lukiomme opiskelijoita kävi tutustumassa Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun tarjontaan korkeakoulujen yhdessä järjestämänä hakijan päivänä 10.11.2017. Molemmilla Kampusalueilla oli tarjolla oli runsas kattaus tietoutta jatko-opintopaikoista.




AVOIMET OVET 15.-16.11.2017

Tervetuloa tutustumaan Leppävirran lukioon! Yhdessä Kuopion alueen toisen asteen oppilaitosten kanssa vietämme avointen ovien päivää ja toimintaamme voi tulla tutustumaan ensi tiistaina ja keskiviikkona 15.-16.11. klo 8-14. Olemme myös mukana seudullisessa toisen asteen vanhempainillassa Kuopion musiikkikeskuksessa ma 13.11. Vanhempainilta alkaa klo 17, jolloin oppilaitosten esittelypisteisiin voi tutustua. Vanhempainillan ohjelma salissa alkaa klo 18 ja päättyy 19.30. Lämpimästi tervetuloa myös sinne!

Ysien päivä 1.11.2017

Tänään meillä on ysien päivä. Kivelän koululta tuli 65 lukioon tutustujaa. Päivä aloitettiin yhteisellä osuudella ruokasalissa, jossa opo, rehtori ja opiskelijakunnan aktiivit kertoivat lukio-opiskelusta. Sen jälkeen hajannuttiin eri puolille koulua tutustumispisteisiin. Pisteissä opettajat ja nykyiset lukiolaiset olivat järjestäneet kivaa ohjelmaa. Äidinkielen pisteessä mm harjoiteltiin mielipiteensä perustelemista ja vieraiden kielten pisteessä pelattiin kielivisa-Kahoottia. Luma-pisteessä tehtiin kemiallisia kokeita, harjoiteltiin kokoamaan geometrisia kappaleita ja testailtiin liikeratoja sekä niiden kuvaajia. Psykologian ja filosofian pisteessä sai osallistua pieniin psykologisiin testeihin. Liikuntasalissa päästiin vielä rentoutumaan päivän lomassa sekä tietysti kurkistamaan kuutoseen eli legendaariseen opiskelijakunnan tilaamme. Suurkiitos kaikille opettajillemme ja opiskelijoillemme kivoista pisteistä ja hienosti sujuneesta päivästä! Toivotamme tulevat ykköset sankoin joukoin tervetulleiksi joukkoomme ensi syksynä! Kuten opiskelijakunnan esityksessä mainittiinkin, olemme Suomen paras lukio!
Tässä pieni kuvakavalkadi päivästä:










Ennakkotietoa lukiomme Suomi 100-tapahtumista

Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi koko lukion väki tekee ke 29.11.2017 kulttuurimatkan Joensuuhun. Matkaan lähdetään yhteiskuljetuksella (bussi) lukion pihasta klo 8:00. Ensimmäinen pysähdys tehdään Valamon luostarissa, jossa meillä on ohjelmassa opastettu kierros ja sen jälkeen ruokailu (ilmoitetut erityisruokavaliot huomioitu). Lounaan jälkeen suuntaamme Joensuun kaupunginteatteriin katsomaan klo 12 alkavaa esitystä Täällä Pohjan Tähden alla. Bussikuljetus takaisin lukiolle lähtee Joensuusta esityksen jälkeen noin klo 15-15:30. Tiedotamme paluuaikataulusta erikseen esitysaikataulun varmistuttua. Pyydämme koteja huomioimaan, että arvioitu saapumisaika takaisin lukiolle on noin klo 18, jonka jälkeen ei ole tarjolla normaaleja koulukuljetuksia vaan opiskelijat ovat itse vastuussa kyydeistä kotiin. Koulu kustantaa kuljetukset retken aikana, lounasruokailun sekä teatteriliput joten kotien kustannukseksi jää vain mahdollinen kyyti illalla lukiolta kotiin. Jos opiskelija ei pääse retkelle esim. sairaalakäynnin vuoksi, hänen tulee ilmoittaa asiasta ryhmänohjaajalle viimeistään 15.11., niin emme turhaan osta lippua ja varaa ruokailua.

Toinen merkittävä syyskauden Suomi 100-tapahtumamme on ITSENÄISYYSGAALA 5.12.2017 klo 18:00 Kivelän koulun salissa. Illan aikana ohjelmassa on musiikkia, lukiolaistemme esityksiä ja lopuksi tanssia Sorsakosken soittokunnan ja levymusiikin tahtiin. Juhlapuheen juhlassamme pitää entinen opiskelijamme Auli Piiparinen. Gaala on tarkoitettu lukion henkilöstölle, opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Mukaan voi halutessaan pyytää seuralaisen. Ei sisäänpääsymaksua mutta väliajalla maksullinen kahvitarjoilu. Pukeutumiskoodina juhlava pukeutuminen. Illan ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa mutta varatkaapa ajankohta kalentereihinne jo tässä vaiheessa. Tarjoilun järjestämiseksi pyydämme ilmoittautumiset etukäteen Wilman kautta tapahtumakutsu-toiminnolla. Ilmoittautuminen avataan 6.11. Kannattaa siis seurata Wilmaa.


Tänään lukiollamme Halloween

Tänään aktiivinen opiskelijakuntamme järjestää lukiollamme koulupäivän piristykseksi Halloween-tapahtuman. Luvassa mukavaa ohjelmaa ja paras pukeutuja palkitaan. Koristeet ovat paikalla jo aamusta. Tämä lupaa mielenkiintoista päivää.






300 narsissia kuntalaistemme iloksi

Viikolla 41 vietettiin lukiomme luontoviikkoa. Torstaina 12.10. istutimme kimpassa kukkasipuleita lukion lipputangon ympärille. Kukin luokka sai istutettavakseen 50 sipulia. Kaikkiaan yhteiseksi iloksi siis kuopattiin maahan 300 narsissia! Tapahtumaamme tuki K-Rauta Malinen.





Luontoviikon retki lähtölaukauksena syyslomalle

Luontoviikkomme huipennukseksi ja syysloman alkajaisiksi lukiomme hyvinvointiiimi ja opiskelijakunta järjestivät koko lukion väelle luontoretken Vokkolaan perjantaina 13.10. Vaikka oli perjantai ja kolmastoista päivä, aurinkoinen syyssää suosi muuten niin kovin sateisen syysviikon tapahtumaa. Retken aikana saimme kiertää luontoaiheisia toimintapisteitä ja luontopolun päätteeksi oli tarjolla grillimakkaraa ja nokipannukahvia. Iltapäivä oli mukava lähtölaukaus syyslomille.


Vi hejar på vår svensklärare!

Ruotsin kielen opettajamme Satu Savolainen innostaa lukiolaisia opiskelemaan ruotsin kieltä. Meillä Leppävirran lukiossa ei ruotsi ole mitään pakkopullaa vaan sitä opiskellaan ilon kautta. TOKI-projektimme ja TANDEM-hankkemme ovat saaneet valtakunnallistakin tuunustusta. Leppävirran OAJ:n paikallisyhdistys palkitsi Sadun tänä syksynä Opettaja valokeilassa-palkinnolla.
Savon Sanomat uutisoi asiasta 7.10.2017:

http://www.savonsanomat.fi/savo/Ruotsin-kielen-taito-rapistuu-mutta-ei-Lepp%C3%A4virralla/1051917?pwbi=df33eecfc3f1a7a831cb20370b387a1a


Onnea uusi ylioppilaamme

Leppävirran lukio onnittelee uutta ylioppilastaan Joona Rissasta! Joona valmistui 21.9.2017 ja valmistujaiskahvit nautittiin Kaisan KahVillassa. Lämpimät onnittelut Joonalle ja kaikkea hyvää tulevissa opinnoissa!

Uusi Erasmus+-hanke alkaa

Lukiomme sai rahoituksen uudelle Erasmus+-hankkeelle 2017-2019.
Kyseessä on EU-rahoitteinen kansainvälinen koulujen välinen hanke, jossa ovat mukana Leppävirran lukion lisäksi Gymnázium Jiřího Wolkera, Prostejovista, Tšekistä ja Coperative de Enseñanza la Flota Futuro Muciasta, Espanjasta. Leppävirran lukiosta hankkeeseen osallistuu 16 opiskelijan muodostama Erasmus-ryhmä. Tänä lukuvuonna kaikissa kouluissa keskitytään opettelemaan Time Lapse –videoiden tekemistä ja tehdään hankkeessa mukana olevia paikkakuntia ja kouluja esittelevät videot ensimmäiseen tapaamiseen Leppävirralla huhtikuussa 2018. Leppävirralla 8 tšekkiläistä ja 8 espanjalaista opiskelijaa sekä paikallisoppaina Leppävirran lukion Erasmus-ryhmäläiset muodostavat kansainvälisiä ryhmiä videoiden tekemistä varten. Videoilla pyritään tuomaan esille kunkin ryhmän näkemys Leppävirrasta ja sen ympäristöstä. Seuraavana lukuvuonna vastaavanlaiset vierailut toteutetaan syksyllä 2018 Espanjassa ja keväällä 2019 Tšekissä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä