6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2022 - 2023 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2022 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Mitä toimenpiteitä aiotte tehdä tavoitteen saavuttamiseksi? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
  2. Miten koulunne digipedagogiikan kokonaisvaltainen kehittäminen ja sen vastuut on määritelty? Miten pedagoginen ja tekninen tuki koulussanne organisoidaan ja resursoidaan niin, että se hyödyttää kaikkia opettajia?
  3. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot? 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Noudatamme syksyllä 2016 käyttöön otettua uutta opetussunnitelmaa ja tarjoamme oppilaillemme sen mukaista opetusta. Pyrimme käyttämään erilaisia työtapoja ja monipuolisia opetusmenetelmiä. Koulun pedanet-sivuilta löytyy koulukohtainen tuntijako, jota lukuvuosittain tarpeen mukaan päivitämme. Valinnaisainetarjontaa uudistimme oppilaiden toiveita kuunnellen lukuvuodeksi 2022-2023 ja pyrimme pitämään sen monipuolisena.

Yksityisen päiväkoti Touhula-Vehmasmäki varhaiskasvatuksen (esiopetuksen) ja Vehmasmäen koulun perusopetuksen (alkuopetuksen) lukuvuoden aikana tehtävä yhteistyö kirjataan yhteistyösuunnitelmaan. Touhulan päiväkoti sijaitsee fyysisesti noin kilometrin päässä Vehmasmäen koululta, joten se määrittelee yhteistyön muotoja ja määrää. Lukukaudella 2021-2022 otetaan käyttöön Tiimisopimus

Tiimisopimus Vehmasmäen koulu joustava esi-ja alkuopetus 2022


Lukuvuoden kolme VESO-päivää käytetään seuraavasti:
9.8. Koulukohtainen suunnittelupäivä (1 VESO)
10.8. Koulukohtaista suunnittelua (1VESO) 
Talvella koulukohtainen suunnitteluiltapäivä tai yhteinen koulutus, CAF-arviointi (1/2-VESO)
Keväällä vuosisuunnitelman arviointia (1/2-VESO)

Suunnitelmat laaja-alaisen erityisopettajan sekä koulunkäynninohjaajien tunneista tehdään lukuvuoden suunnittelupäivänä. Erityisopettajan tunnit kohdennetaan niin, että todellinen tarve ja tasapuolisuus toteutuvat. Kolmiportaisen tuen toteutumista seurataan koko ajan ja siihen tehdään tarpeen mukaan tarvittavia muutoksia. Laaja-alainen erityisopettajamme toimii pääsääntöisesti luokissa. Hänelle on annettu mahdollisuus pitää myös tukiopetustunteja.
Ohjaajien tunnit on jaettu siten, että ohjaajat ovat mahdollisimman paljon saman luokan tai opetusryhmän kanssa. Kaikilla ohjaajilla on koulun tuntien ohella tunteja myös iltapäivätoiminnassa. Lisäksi ohjaajat osallistuvat kuljetusoppilaiden kyytivalvontoihin aamuisin.

Liikkuva Koulu -toimintaa jatketaan edelleen. Kaksi opettajaa muodostaa tiimin, joka vastaa toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta. He toimivat samalla myös koulun liikuntavastaavina.

Oppilasarviointi toteutetaan kuntakohtaisten arviointiohjeiden mukaisesti. Tavoitekeskustelut oppilaan ja opettajan kesken käydään alkusyksystä. Oppimiskeskustelut näiden tavoitekeskusteluiden ja niistä kirjattujen asioiden pohjalta käydään yhdessä oppilaan, huoltajan / huoltajien ja luokanopettajan kesken marraskuun ja joulukuun aikana.

Lukuvuoden 2022 - 2023 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus viikolla 8 kevätlukukaudella. Monialaisten viikot suunnitellaan Kuopion kaupungin ohjeistuksen mukaisesti.


Ensimmäinen lukuvuoden Monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan elo-syyskuussa "I speak for Rights" Syksyn MOK-viikko jakaantuu useammalle viikolle oppilaiden viikkotuntimäärät huomioiden. Syksyn MOK osa marraskuussa päättyvää koulumme Erasmus+-hanketta. MOK huipentuu viikolla 39, kun Erasmus-kumppanimme Walesista, Kreikasta ja Irlannista saapuvat vieraiksemme torstaiksi ja perjantaiksi koululemme.

PERINNELEIKIT (LI, EN) 

 

PERINNESADUT (AI, EN, KU) 

 

PERINNEURHEILULAJIT (LI, EN) 

 

VUODENAIKASANASTO (YM, AI, EN, KU) 

 

PERINNERESEPTIT (YM, AI, EN) : Auli 

 

ARTIKLA 24: TERVEELLINEN RUOKAVALIO POSTERI (YM, KU, AI) 

 

MERKITYKSELLISIMMÄT LAPSEN OIKEUDET -SATEENKAARI (YM, KU, YH, MA) : Esko 

  • Ruokalan “ilmoitustaululle” 
  • Hannalla idea sateenkaareen: käsistä sateenkaari 

TERVETULIAISJUHLA (MU, KU, YM, EN) 

  • Aatu 5.lk. juontaa 
  • Lauluesitykset 
  • 1.lk. ja 5.lk. Kreikka  
  • 2.lk. ja 6.lk. Irlanti 
  • 3.lk. ja 4.lk. Wales : Pia 
  • Kaikki Suomi “Minun ystäväni” : Pia 

UNICEF-KÄVELY (LI, YM) : Tarja 

  • Tiedon lisääminen köyhyydestä 

 Molemmista Monialaisista viikoista kerromme myös myös Wilman välityksellä Huoltajille ja oppilaille.