1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut tai niitä vastaavat prosessit kaupungin linjausten mukaisesti.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Silja Silvennoinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun johtamisen toimenpiteet

Koulun johtamisen kokonaisvastuu on rehtorilla. Hän vastaa oman koulunsa toiminnasta ja sen kehittämisestä. Hän toimii henkilöstönsä esimiehenä. Apulaisjohtajalle delegoidaan tarvittaessa rehtorille kuuluvia tehtäviä ja muita koulun toiminnan kannalta tärkeitä tehtäviä. Rehtori ja apulaisjohtaja toimivat yhteistyössä työpareina.

Koululla on johto- tai suunnitteluryhmä, johon kuuluvat rehtori Esko Valikainen, apulaisjohtaja Pia Valtola ja erityisopettaja Auli Miettinen. Koulun toimintaa suunnitellaan ja kehitetään rehtorin johdolla yhteisissä palavereissa ja kokouksissa. Työpari- ja työryhmätyöskentelyä sekä tiimiopettajuutta lisätään ja kehitetään edelleen. Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelman päivitys tapahtuu kevätlukukauden loppuun mennessä johtotiimin valmistelemana.

Opettajien vastuualueet sovitaan yhdessä koulun suunnittelupäivän yhteydessä. Lukuvuoden 2022-2023 vastuualueet opettajille ovat seuraavat:
Pia Valtola: Apulaisjohtaja, johtoryhmän jäsen, pedagoginen kehittäminen; digi-tutor,Erasmus-hanke
Tarja Miettinen: Liikkuva koulu, kiva-tiimi
Mervi Varko: Joustava esi- ja alkuopetus, kiva-tiimi
Henriikka Saksman: kirjastotoiminta, kiva-tiimi
Sami Saastamoinen: työhyvinvointi, liikunta , Liikkuva koulu, Erasmus-hanke
Auli Miettinen: johtoryhmän jäsen,oppilashuoltotyöhön kuuluvat organisointiasiat, oppilaskunnan ohjaus, 
Esko Valikainen: rehtorin tehtävät, johtoryhmä, turvallisuusvastuu, digi-laitevastaava
Hanna Kukkonen: työhyvinvointi, srk-yhdysopettaja


Säännölliset opettajainkokoukset pidetään tiistaiaamuisin klo 8-9. Keskiviikkoisin on pedagoginen kahvila klo 14-15, jolloin opettajien kesken keskustellaan ajankohtaisista asioista ja suunnitellaan koulun toimintaa ja tapahtumia.
Kokouksista ja palavereista apulaisjohtaja laatii kirjallisen muistion koulukohtaiseen 365-kansioon.

Ys-aikaa käytetään yhteisiin suunnittelupalavereihin, opettajakokouksiin, luokkataso- ja työparipalavereihin, luokkakaveritoiminnan suunnitteluun sekä juhlien ja tapahtumien yhteissuunnitteluun. Niitä käytetään myös yhteistyöhön huoltajien kanssa sisältäen vanhempainillat, oppimiskeskustelut, muut tarvittavat palaverit sekä tiedotteet ja Wilma-viestinnän. Ys-ajan käyttöä ja toteutumista seurataan.