Verso

Verso-toiminta koulussamme

Koulumme Verso-oppilaiden tehtävänä on sovitella oppilaiden välisiä riitoja. Soviteltavia asioita voivat olla esimerkiksi

- nimittely, haukkuminen
- kavereiden väliset erimielisyydet, pienet riidat
- jatkuva etuilu, töniminen, tuuppiminen jonossa
- toisen omaisuuden luvaton tärvääminen tai lainaaminen

Verso-oppilaita ohjaavat verso-ohjaajat eli koulun koulutetut aikuiset.

Verson voi tilata kuka tahansa koulun väestä, joka kokee tarpeelliseksi viedä asia vertaissovitteluun. Sovittelu on aina osapuolille vapaaehtoista. Verso tilataa lomakkeella, jonka oppilas tai henkilökunnan jäsen saa opettajanhuoneesta. Täytetty verso-lomake palautetaan verso-ohjaajalle, joka päättää yhdessä muiden verso-ohjaajien kanssa soveltuuko tilaus vertaissovitteluun vai tarvitseeko tilanteen ratkaisu aikuista sovittelemaan tilannetta. Mikäli tilannetta voidaan sovitella versossa, verso-ohjaajat toimittavat tilauksen eteenpäin versoille. Mikäli tilausta ei voida sovitella versossa, verso-ohjaajat toimittavat tilauksen sille aikuiselle, joka on tilanteen nähnyt ja tämä aikuinen selvittää tilanteen asianosaisten kesken.



Milloin versoon?

"Oppitunti on alkamassa, ja tulet opettajan luokkaan. Huomaat, että luokan nurkassa on käynnissä jonkinlainen kisa. Neljä oppilasta heittelee jotain. Ehdit huomata, että kyseessä on yhden oppilaan penaali, mutta samassa penaali palautuu omistajalleen."

"Olet välituntivalvojana ja kuulet takaasi kiivasta sanailua. Kaksi oppilasta huutaa toisilleen ikävillä tavoilla nimitellen. Menet väliin ja rauhoitat tilanteen. Toinen oppilaista toteaa, että se oli vain "läppää". Mietit, mitä tapahtui, mutta sitten kellot soittavat tunnille."

"Yksi oppilaista hidastelee tunnin jälkeen ja jää luokkaan. Kysyt, onko hänellä asiaa. Oppilas kertoo varovaisesti, että eräs luokkakaveri kiusaa häntä. Pysähdyt ja rohkaiset oppilasta kertomaan lisää. Ilmenee, että kyse on ulkonälköön liittyvästä nimittelystä."

"Ruokalassa on jonoa ja jonossa levotonta liikehdintää. Ehdit havaita pientä tönimistä, kun äkkiä yhden jonossa olevan tarjotin putoaa lattialle ja siinä ollut vesilasi hajoaa. Kuuluu naurua ja kiroamista. Menet väliin ja pari oppilasta osoittaa yhtä jonossa olijaa syyttäen tätä tönimisestä. Tämä taas osoittaa toisaalle, ja eipäs-juupas-väittely kiihtyy. Rauhoittelet tilannetta. Et haluaisi ryhtyä tuomariksi ja mietit, miten asia voitaisiin ratkaista."

"Oppitunnillasi kaksi oppilasta häirisevät opetusta toistuvasti ja kielloista huolimatta - eikä vain opetusta vaan toisten työrauhaa myös."

Esimerkit ovat kirjasta: Sovittelu koulussa (Gellin, M. 2011.)