4.5 Harjoituksia urasuunnitteluun ja itsetuntemukseen (7.-9lk)

Itsetuntemus

Minä ja parini tehtävän voi tehdä jo 7lk:lla.

Ohjauksen tukimateriaalit

"Mikä nyt on fiilis?" materiaali on hyödyllinen yksilöohjauksessa.



Samoin erilaiset kuvat toimivat keskustelun pohjana. Ne voivat esittää erilaisia tunnetiloja, ihmisiä, eläimiä, kasveja, lentokoneita, moottoripyöriä tai erilaisia maisemia. Moottoriajoneuvoja vuoristoteillä, loikoilija riippukeinussa, kalastaja merellä, pilvenpiirtäjiä, muotia, taideteoksia, ruoka-annoksista, hiustyylejä jne. Oppilaat kertovat kuvan avulla mitä odottavat tulevaisuudelta, mitä ajattelevat tai tuntevat. Oppilaat voivat seisoa ringissä ja kertoa sen muille tai vain pienelle ryhmälle.

Toivoisin itselleni tehtävän voi tehdä milloin vain. Pienet ryhmät noin neljä oppilasta suoriutuvat yleensä hyvin tehtävästä. Jokaisella ryhmällä on hyvä olla omat korttinsa. Jokainen kertoo omasta toivomuksestaan. Ja pohtivat miksi hyvien päätösten tekeminen ja varsinkin niiden noudattaminen on monille niin vaikeaa?

Ammattikortit- ovat hyviä kahdeksannen ja yhdeksännen luokan kurssin aikana.

Ota esille tunnekortit, joissa on sekä positiivisia että negatiivisia tunteita. Voit tulostaa kortit henkilökohtaista ohjausta varten. Luokkatilanteessa voit käyttää kuvia, postikortteja ja julisteita, joista jokainen ryhmä valitsee heitä sillä hetkellä eniten kuvaavan kuva.

Kysy ohjattavalta, mitkä tunteet kuvaavat hänen tämän hetkistä tilaansa. Voit käyttää ohjauskeskustelun eri vaiheissa myös esim. erilaisia postikortteja, pieniä esineitä tai värikortteja kuvaamaan ohjattavan sen hetkistä tunnetilaa. Konkreettiset välineet auttavat ohjattavaa ilmaisemaan tunteitaan ja tuomaan esiin elämäänsä liittyviä asioita.

Auta ohjattavaa tunnistamaan tunteensa ja sanoittamaan niitä. Varo vähättelemästä ohjattavan tunteita esimerkiksi “Kyllä se siitä” ja “Älä turhaan murehdi” -tyyppisillä lauseilla. Jos ohjattava on esimerkiksi poiminut “surullinen”-kortin, kysy häneltä, miksi hän valitsi sen. Mitä hän sillä tarkoittaa?

Kirjaa tunnesanat ja ohjattavan niille antamat selitykset paperille. Näin voit tarvittaessa osoittaa eri tunteita paperilta ja kysyä, miten ne ohjattavan mielestä liittyvät toisiinsa. Tämä tuo ohjattavalle näkyväksi mahdollisia syy-seuraus-suhteita. Voitte myös tarvittaessa palata kirjaamiesi asioiden pariin myöhemmin.