OPITAAN YHDESSÄ

LUKE TYKISSÄ - OPITAAN YHDESSÄ

Yhdessä oppiminen on usein tehokkaampaa kuin yksin pähkäily uusien tai muuten haastavien asioiden parissa. Meillä mietitään kuinka osaaminen saataisiin jakoon ja kuinka voisimme auttaa toisiamme. Vertaistuki on mainio tapa oppia. Koulussamme toimivat jo mm. kieli-ja matikkatutorit sekä digitutorit, jotka auttavat digitalisaation pyörteissä. Opettajille on tarjolla kollegavalmentajien apua.


Koko koulu Tuntemattoman sotilaan äärellä


Lisää kuvia täällä: https://www.instagram.com/p/BcHs_aIHNIK/?taken-by=tyktre
Kaikki tykkiläiset pääsivät katsomaan yhdessä Aku Louhimiehen elokuvan Tuntematon sotilas. Sekä opiskelijat että opettajat olivat todella vaikuttuneita näkemästään ja elokuvan jälkeen keskusteltiin vilkkaasti ryhmissä elokuvan herättämistä ajatuksista ja tuntemuksista. Kyseessä oli tärkeä koko koulun yhteisöllinen oppimiskokemus ja mahdollisuus pohtia historiaamme monesta näkökulmasta. Innostavaa, vaikuttavaa ja ajatuksia herättävää!

SEUDULLINEN AINETIIMITOIMINTA

TYK on erittäin aktiivisesti mukana Tampereen seudun lukioiden ainetiimitoiminnassa. Ainetiimitapaamisissa lukioiden opettajat kerääntyvät yhdessä keskustelemaan oman oppiaineensa ajankohtaisista aiheista ja miettivät yhdessä oppiaineensa kehittämistä ja ratkovat pulmia. Tampereen yhteiskoulun lukio on ollut ennätyksellisen aktiivinen tapaamisten järjestämisessä. TYKissä ovat kokoontuneet mm. biologian, englannin, saksan ja matematiikan opettajat. Seudullinen yhteistyö eri lukioiden välillä on tärkeää jotta hyvät käytänteet saadaan jakoon kaikkien osallistujien kesken.

Ohjaus ja englannin kurssi rohkaisevat ulkomaille

Lukuvuonna 2017-2018 opot ja englannin opettajat tekevät yhteistyötä uudella tavalla. Uuden opetussuunnitelman mukaisella kurssilla ENA6 opot kertovat opiskelu-ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksista ulkomailla. Kurssilla tutustutaan UCAS-hakuun ja EURES-ohjelmaan sekä kirjoitetaan oma Personal statement-teksti. Tämä sopii mainiosti kurssin tavoitteisiin ja opiskelijat käyttävät autenttisia materiaaleja ja saavat tietoa itselleen tärkeistä asioista tulevaisuuttaan suunnitellessaan.

Tässä vielä kurssin ENA6 opetussuunnitelman perusteiden teksti (LOPS2015):

  1. Opiskelu, työ ja toimeentulo (ENA6)

Kurssilla syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.

Oppiainerajat ylittäviä kursseja

Taidekurssi englanniksi - painopisteenä musiikki

Kurssi yhdistää sulavasti ja yhteensointuvasti englannin kurssin 3 ja musiikin kurssin 1. Kurssi on tarkoitettu ekavuotisille ja tulee rokkaamaan!

Get involved! English and social studies

Maailma on pieni ja yhteiskunnat sekä elämä niissä äärimmäisen mielenkiintoista. Tämä kaikki avautuu vielä laajemmin englanniksi englannin 4. kurssin ja yhteiskuntaopin 1. kurssin yhteispelillä. Klikkaa tästä kurssin esittelyvideoon.

Improvisaatiota ja englantia - ImproEnglish

Erityisesti toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille suunnattu improvisaation ja englannin suullisen kurssin yhdistelmä. Tämä suoritus tuottaa kaksi kurssia ja osallistujan on varattava kaksi peräkkäistä koodia tätä kurssia varten.

Teemakurssi TO1 - Globaali muuttoliike - Global Migration

Erityisesti toisen vuoden opiskelijoille suunnattu kurssi, jossa tutustutaan globaaliin muuttoliikkeeseen useasta näkökulmasta uudenlaisia oppimismenetelmiä hyödyntäen. The languages of instruction are English and Finnish.

Teemakurssi TO2 - Tutkiva työskentely teknologialla - Sanavapaus ja maailmankatsomus

Erityisesti toisen vuoden opiskelijoille suunnattu kurssi, jossa yhdistyy jännittävalla tavalla median ja uskonnon kurssit. Kurssin aikana tutkitaan teemaan liityvää ilmiöitä ja luodaan tuotos.

TULEVAISUUSPAJAT



Tulevaisuuspajoissa pohditaan yhdessä kuinka TYKkiä pitäisi kehittää ja miltä tulevaisuuden TYK näyttää. Paikalla kaksi vetäjää ja paljon innokkaita opiskelijoita, joilla on visioita, ideoita ja luovia ehdotuksia.

SYKSY 2016
Marietta Kunnas & Antti Kilpijärvi
Kuinka yhdistää ilmaisutaito ja akateemiset aineet?


KEVÄT 2017
Outi Suominen & Antti Kilpijärvi
Millainen on hyvä oppimisympäristö?

SYKSY 2017
Anna-Maaria D'Incau, Lari Heino, Antti Kilpijärvi
Arviointi

Innoday 10.5.2017


Ville Vuorikosken vakuuttavaa pitchausta energiapitoisen välipalapatukan ylivertaisuudesta.


Innodayhin osallistuivat koulustamme Katariina Korpela, Iina Vahteri ja Ville Vuorikoski. Motiivina osallistumiselle Innodayhin oli kiinnostus innovointia ja yrittäjyyttä kohtaan. Tapahtuman seminaariosuudessa puhujina olivat mm. Lauri Reuter (ruokaa ilmasta), Hjallis Harkimo (Think BIG!) ja Jaajo Linnonmaa (minun startup tarinani).
Opiskelijoiden mielestä tapahtumaan kannatti mennä. Puhujat olivat mielenkiintoisia ja erityisesti Innogame oli hyvä. Innogame-peli koostui rasteista, joissa kussakin oli tehtävä. Pelissä pääsi harjoittelemaan innovoimista, ideointia, ongelmanratkaisua, markkinointia ja pitchausta. Pitchauksessa on kyse lyhyen argumentoivan puheen (mainospuheen) pitämisestä. Tämä taito on yritysmaailmassa tarpeellinen.

Visio Junior –kilpailu


Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikkö järjesti nyt 5.-6.10.2016 viidettä kertaa valtakunnallisen ideointikilpailun toisen asteen opiskelijoille.

Visio Junior- innovointitapahtumaa voi verrata Diili-televisiosarjaan. Kilpailussa yritys on toimeksiantaja, joka antaa tehtävän. Eri koulujen neljän hengen tiimeillä on noin 24 tuntia aikaa ratkaista toimeksiantajan esittämä haaste tai ongelma. Toimeksiantajina kilpailussa ovat aikaisemmin olleet mm. Saarioinen, Dream Hostel, Filmtown ja Danske Bank. Tänä vuonna toimeksiantajana oli Saarioinen Oyj.

Ajan päätyttyä tiimit esittelevät ratkaisunsa toimeksiantajille ja parhaat pääsevät finaaliin, jossa tuotokset arvioidaan ison yleisön edessä ja parhaat palkitaan. Edellisen kerran TYKin tiimi osallistui kisaan vuonna 2013, jolloin voitettiin lukiolaisten sarja. Nyt lukiolaisten ja ammattikoulujen sarjat oli yhdistetty ja tiimimme sai kunniamaininnan.

Opiskelijoille kilpailu on ollut hieno kokemus. Opiskelija pääsee tekemään yhteistyötä yritysten kanssa, oppii viemään teoriatietoa käytäntöön, kasvattaa verkostojaan, oppii uusia innovointi- ja esiintymistaitoja, saa mielekästä vaihtelua perinteiseen opiskeluun ja erityisesti kehittää tiimityöskentelytaitojaan.

Menestyksekkäässä tiimissämme olivat (kuvassa oikealta vasemmalle): Martta Virkkala, Eerika Malkamäki, Janne Lähteenmäki ja Siina Matihaldi. Opettajana kilpailussa oli mukana Petter Kinnunen.