7.-9.lk

Vuosiluokilla 7-9 

Ruotsin kieli, B1-oppimäärä vuosiluokilla 7-9 

Oppilaita rohkaistaan käyttämään ruotsin kieltä monipuolisessa vuorovaikutuksessa ja tiedonhankinnassa. Opetuksen tavoitteena on tukea oppilasta vuosiluokilla 3-6 saavutettujen taitojen syventämisessä, kehittää oppilaan kielellistä päättelykykyä ja samalla edistää hänen kielenopiskelutaitojaan. Kulttuurisen moninaisuuden ymmärtämistä syvennetään pohtimalla erilaisia kieliyhteisöihin liittyviä arvosidonnaisia ilmiöitä. Myös tunteiden käsittelylle annetaan tilaa, ja tarpeen mukaan vaikeita asioita voidaan käsitellä myös koulun opetuskielellä. 

Ruotsin kielen B1-oppimäärän oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 7-9 

Tavoitteena on, että kielenkäyttö olisi mahdollisimman asianmukaista, luonnollista ja oppilaille merkityksellistä. Työskentelyssä korostuu pari- ja pienryhmätyö sekä yhdessä oppiminen erityyppisissä oppimisympäristöissä. Monikielisyys- ja kielikasvatuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan opettajien yhteistyötä. Pelillisyyden, musiikin ja draaman avulla oppilaat saavat mahdollisuuden kokeilla kasvavaa kielitaitoaan ja käsitellä myös asenteita. Opetuksessa käytetään monipuolisesti eri oppimisympäristöjä, viestintäkanavia ja -välineitä. Oppilaita ohjataan aktiiviseen toimijuuteen ja itsenäiseen vastuun ottoon omasta oppimisestaan eurooppalaisen kielisalkun tai vastaavan työvälineen avulla. Oppilaat tutustuvat ympäröivän yhteisön monikielisyyteen ja -kulttuurisuuteen kotikansainvälisyyden avulla. Heille tarjotaan myös mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa. Ruotsin kieltä käytetään aina kun se on mahdollista. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki ruotsin kielen B1-oppimäärässä vuosiluokilla 7-9 

Oppilaita ohjataan käyttämään kielitaitoaan rohkeasti. Runsas viestinnällinen harjoittelu tukee oppilaiden kielitaidon kehittymistä. Oppilaita kannustetaan opiskelemaan myös muita koulun tarjoamia kieliä. Oppilaille, joilla on kieliin liittyviä oppimisvaikeuksia, tarjotaan tukea. Opetus suunnitellaan niin, että se tarjoaa haasteita myös muita nopeammin edistyville tai ruotsin kieltä entuudestaan osaaville oppilaille. 

Oppilaille esitellään koulun valinnaista kielitarjontaa esim. "kielisuihkun" avulla. Jos oppimisvaikeuksia ilmenee, tarjotaan tukea mahdollisimman aikaisessa vaiheessa resurssien mukaan. Myös nopeasti edistyvät huomioidaan mahdollisimman hyvin resurssien sallimissa puitteissa. 

Oppilaan oppimisen arviointi ruotsin kielen B1-oppimäärässä vuosiluokilla 7-9 

Oppimista arvioidaan monin eri tavoin myös itse- ja vertaisarvioinnin keinoin. Arviointi kohdistuu kaikkiin tavoitteisiin ja arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Niiden arviointi perustuu eurooppalaiseen viitekehykseen ja sen pohjalta laadittuun suomalaiseen sovellukseen. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esimerkiksi eurooppalaista kielisalkkua. Arviointi on monipuolista ja antaa oppilaille mahdollisuuden painottaa itselleen luontevia ilmaisumuotoja. Oppimista ohjaavan ja kannustavan palautteen avulla oppilaita autetaan tulemaan tietoisiksi omista taidoistaan ja kehittämään niitä. Oppilaita rohkaistaan käyttämään oppimaansa erilaisissa viestintätilanteissa. Monipuolinen arviointi tarjoaa mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan myös oppilaille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia tai joilla on muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat. 

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppiaineen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut ruotsin kielen B1-oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso oppiaineen valtakunnallisiin ruotsin kielen B1-oppimäärän päättöarvioinnin kriteereihin. Osaaminen kielitaidon eri osa-alueilla kehittyy kumuloituvasti. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta. 

Arvioinnissa otetaan huomioon esim. ääntäminen, rohkeus puhua ruotsia, asenne ruotsin kieltä ja sen opiskelua kohtaan sekä opiskeluvälineistä ja tehtävistä huolehtiminen. 

 

Vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen hyvien työskentelytaitojen kriteerit: 

  • saapuu ajoissa oppitunnille 
  • pitää tarvittavat opiskeluvälineet mukana 
  • antaa muille työrauhan 
  • uskaltaa tehdä virheitä 
  • harjoittelee ääntämistä myös mallin mukaan 
  • tekee pari- ja ryhmätyötä myös suullisesti 
  • tekee tehtävät yleensä huolellisesti 
  • osoittaa useimmiten kiinnostusta oppiainetta kohtaan 
  • pyrkii soveltamaan oppimaansa 
  • kykenee yleensä itsenäiseen työhön 
  • osallistuu suulliseen ja kirjalliseen tuottamiseen, kuuntelee ja lukee vierasta kieltä 
  • asennoituu myönteisesti työskentelyyn 
  • ymmärtää pitkäjänteisen työskentelyn merkityksen kielen oppimisessa 

Vuosiluokka 7 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen
 

Tehdään ja raportoidaan havaintoja pohjoismaisista kielenkäyttöympäristöistä, Suomen, Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kulttuurin ominaispiirteistä sekä Pohjoismaita yhdistävistä tekijöistä. Havainnoidaan suomenruotsin ja ruotsinruotsin eroja sekä verrataan ruotsin kieltä oppilaiden aiemmin opiskelemiin kieliin. Käytetään sellaisia kielitiedon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita kielten välisessä vertailussa ja ruotsin kielen opiskelussa. 

Pohjoismaisiin kielenkäyttöympäristöihin sekä Pohjoismaiden kulttuureihin tutustutaan 7. luokalla alustavasti ja niihin syvennytään 8. ja 9. luokalla. Vertaillaan jatkuvasti suomenruotsin ja ruotsinruotsin eroja esim. äänitteiden avulla. 


S3 Kehittyvä kielitaito: taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä
 

Sisältöjä valittaessa näkökulmana on nuoren toiminta ruotsin kielellä eri yhteisöissä, ajankohtaisuus, oppilaiden kiinnostuksen kohteet, suuntautuminen toisen asteen opintoihin sekä tutustuminen nuorten työelämässä ja opiskelussa tarvittavaan kielitaitoon. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisista teksteistä. Harjoitellaan runsaasti erilaisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen. 

Jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavaan kielitaitoon tutustutaan 7. luokalla alustavasti. Opiskeltavia tekstejä valittaessa pyritäään huomioimaan ajankohtaiset tapahtumat. 

Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T2 

S1 

  

L1, L4 

T6 

S3 

  

L4 

T7 

S3 

  

L2, L4, L6 

T9 

S3 

  

L4, L5 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T2 ohjata oppilasta havaitsemaan, millaisia säännönmukaisuuksia ruotsin kielessä on, miten samoja asioita ilmaistaan muissa kielissä sekä käyttämään kielitiedon käsitteitä oppimisensa tukena 

Oppilas tekee havaintoja ruotsin kielen säännönmukaisuuksista ääntämisen, sanaston ja rakenteiden tasolla. Opettaja tukee oppilasta jäsentämään ruotsin kielen yhteyttä muihin oppilaan osaamiin kieliin, lähinnä englantiin ja suomeen. Opettaja ohjaa oppilasta käyttämään oikeita käsitteitä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielellinen päättely 

Oppilas osaa tehdä havaintojensa perusteella johtopäätöksiä ruotsin kielen säännönmukaisuuksista ja soveltaa johtopäätöksiään sekä verrata sitä, miten sama asia ilmaistaan jossakin muussa kielessä. Oppilas tuntee ruotsin kielen keskeisiä kielitiedon käsitteitä. 

 

T6 tukea oppilasta kielellisten viestintästrategioiden käytössä 

Opettaja antaa oppilaalle keinoja selviytyä ruotsiksi viestintätilanteissa, esim. kysymällä "vad?", 

"förlåt?" ja käyttämällä rohkeasti ja monipuolisesti omaa ruotsintaitoaan 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Viestintästrategioiden käyttö 

Taitotaso A1.3: Oppilas osallistuu viestintään, mutta tarvitsee vielä usein apukeinoja. Oppilas osaa reagoida suppein sanallisin ilmauksin, pienin elein (esim. nyökkäämällä), äännähdyksin, tai muunlaisella minimipalautteella. Joutuu pyytämään selvennystä tai toistoa hyvin usein. 

 

T7 auttaa oppilasta laajentamaan kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvien ilmausten tuntemustaan 

Oppilas harjaantuu käyttämään kohteliaita ilmauksia, esim. "ursäkta", "tack", "kan jag hjälpa dig". 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Viestinnän kulttuurinen sopivuus 

Taitotaso A1.3: Oppilas osaa käyttää yleisimpiä kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvia ilmauksia monissa rutiininomaisissa sosiaalisissa tilanteissa. 

 

T9 tarjota oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista erilaisista aiheista kiinnittäen huomiota myös ääntämiseen ja tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin 

Oppilas harjoittelee ruotsin puhumista esim. dialogien avulla. Pääpaino on puhumisella ja oikealla ääntämisellä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien tuottamistaidot 

Taitotaso A1.3: Oppilas osaa rajallisen määrän lyhyitä, ulkoa opeteltuja ilmauksia, keskeistä sanastoa ja perustason lauserakenteita. Oppilas pystyy kertomaan arkisista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittamaan yksinkertaisia viestejä. Oppilas ääntää harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi. 

Vuosiluokka 8 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen 

Tehdään ja raportoidaan havaintoja pohjoismaisista kielenkäyttöympäristöistä, Suomen, Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kulttuurin ominaispiirteistä sekä Pohjoismaita yhdistävistä tekijöistä. Havainnoidaan suomenruotsin ja ruotsinruotsin eroja sekä verrataan ruotsin kieltä oppilaiden aiemmin opiskelemiin kieliin. Käytetään sellaisia kielitiedon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita kielten välisessä vertailussa ja ruotsin kielen opiskelussa. 

Pohjoismaisiin kielenkäyttöympäristöihin sekä Pohjoismaiden kulttuureihin syvennytään 8. ja 9. luokalla. Vertaillaan jatkuvasti suomenruotsin ja ruotsinruotsin eroja esim. äänitteiden avulla. 


S2 Kielenopiskelutaidot
 

Käytetään erilaisia opiskelustrategioita, oppimateriaaleja ja oppimisympäristöjä tehokkaasti ja opiskelumotivaatiota vahvistavalla tavalla. Käytetään itsenäiseen, pitkäjänteiseen työskentelyyn ja kriittiseen tiedonhankintaan ohjaavia toimintatapoja. Harjoitetaan vuorovaikutustaitoja ja rohkaistaan oppilaita monipuoliseen kielen käytön harjoittamiseen erilaisissa tilanteissa. 

Oppilaat keräävät kokemuksia erilaisista oppimisstrategioista ja vertailevat niitä yhdessä. Harjoitellaan esim. etsimään tarvittavaa sanaa monista eri lähteistä ja suhtautumaan hakutulokseen kriittisesti. Opettaja kannustaa oppilasta antamaan rakentavaa palautetta positiivisella tavalla. 


S3 Kehittyvä kielitaito: taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä
 

Sisältöjä valittaessa näkökulmana on nuoren toiminta ruotsin kielellä eri yhteisöissä, ajankohtaisuus, oppilaiden kiinnostuksen kohteet, suuntautuminen toisen asteen opintoihin sekä tutustuminen nuorten työelämässä ja opiskelussa tarvittavaan kielitaitoon. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisista teksteistä. Harjoitellaan runsaasti erilaisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen. 

Opiskeltavia tekstejä valittaessa pyritäään huomioimaan ajankohtaiset tapahtumat. Työelämässä tarvittavaa kielitaitoa harjoitellaan esim. työelämään tutustumisen yhteydessä. 


Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

  

L2, L5 

T3 

S2 

  

L1 

T5 

S3 

  

L4 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET


T1 ohjata oppilasta tutustumaan pohjoismaiseen kieliympäristöön sekä Pohjoismaita yhdistäviin arvoihin 

Oppilas tutustuu Pohjoismaihin ja niiden yhteiseen kulttuuriperintöön ja arvoihin. Tutustumista jatketaan 9. luokalla, mutta pääpaino on 8. luokalla. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Pohjoismaisen kieliympäristön ja arvojen hahmottaminen 

Oppilas osaa kertoa, mitä kieliä 

Pohjoismaissa puhutaan ja kuvailla Pohjoismaita yhdistäviä arvoja. 

 

T3 rohkaista oppilasta asettamaan tavoitteita, hyödyntämään monipuolisia tapoja oppia kieliä ja arvioimaan oppimistaan itsenäisesti ja yhteistyössä sekä ohjata oppilasta myönteiseen vuorovaikutukseen, jossa tärkeintä on viestin välittyminen 

Opettaja ohjaa oppilasta realististen tavoitteiden asettamiseen. Oppilas opettelee käyttämään esim. erilaisia itselleen sopivia sanastonopiskelutekniikoita ja -välineitä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tavoitteiden asettaminen, oppimisen reflektointi ja yhteistyö 

Oppilas osaa asettaa omia 

kielenopiskelutavoitteitaan ja arvioida opiskelutapojaan. Oppilas osaa toimia vuorovaikutustilanteessa toisia kannustaen. 

 

T5 järjestää oppilaalle tilaisuuksia harjoitella eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista vuorovaikutusta 

Oppilas harjoittelee ruotsin puhumista esim. dialogien avulla. Pääpaino on puhumisella ja oikealla ääntämisellä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa 

Taitotaso: A1.3: Oppilas selviytyy monista rutiininomaisista viestintätilanteista tukeutuen joskus viestintäkumppaniin. 

Vuosiluokka 9 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen 

Tehdään ja raportoidaan havaintoja pohjoismaisista kielenkäyttöympäristöistä, Suomen, Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kulttuurin ominaispiirteistä sekä Pohjoismaita yhdistävistä tekijöistä. Havainnoidaan suomenruotsin ja ruotsinruotsin eroja sekä verrataan ruotsin kieltä oppilaiden aiemmin opiskelemiin kieliin. Käytetään sellaisia kielitiedon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita kielten välisessä vertailussa ja ruotsin kielen opiskelussa. 

Pohjoismaisiin kielenkäyttöympäristöihin sekä Pohjoismaiden kulttuureihin syvennytään 8. ja 9. luokalla. Vertaillaan jatkuvasti suomenruotsin ja ruotsinruotsin eroja esim. äänitteiden avulla. 


S2 Kielenopiskelutaidot
 

Käytetään erilaisia opiskelustrategioita, oppimateriaaleja ja oppimisympäristöjä tehokkaasti ja opiskelumotivaatiota vahvistavalla tavalla. Käytetään itsenäiseen, pitkäjänteiseen työskentelyyn ja kriittiseen tiedonhankintaan ohjaavia toimintatapoja. Harjoitetaan vuorovaikutustaitoja ja rohkaistaan oppilaita monipuoliseen kielen käytön harjoittamiseen erilaisissa tilanteissa. 

Oppilaat keräävät kokemuksia erilaisista oppimisstrategioista ja vertailevat niitä yhdessä. Harjoitellaan esim. etsimään tarvittavaa sanaa monista eri lähteistä ja suhtautumaan hakutulokseen kriittisesti. Opettaja kannustaa oppilasta antamaan rakentavaa palautetta positiivisella tavalla. 


S3 Kehittyvä kielitaito: taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä
 

Sisältöjä valittaessa näkökulmana on nuoren toiminta ruotsin kielellä eri yhteisöissä, ajankohtaisuus, oppilaiden kiinnostuksen kohteet, suuntautuminen toisen asteen opintoihin sekä tutustuminen nuorten työelämässä ja opiskelussa tarvittavaan kielitaitoon. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisista teksteistä. Harjoitellaan runsaasti erilaisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen. 

Opiskeltavia tekstejä valittaessa pyritäään huomioimaan ajankohtaiset tapahtumat. Työelämässä tarvittavaa kielitaitoa harjoitellaan esim. työelämään tutustumisen yhteydessä. 

Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

  

L2, L5 

T4 

S2 

  

L2, L7 

T8 

S3 

  

L4 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET


T1 ohjata oppilasta tutustumaan pohjoismaiseen kieliympäristöön sekä Pohjoismaita yhdistäviin arvoihin
 

Oppilas tutustuu Pohjoismaihin ja niiden yhteiseen kulttuuriperintöön ja arvoihin. Pohjoismaiden opiskelu painottuu enemmän 8. luokalla. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Pohjoismaisen kieliympäristön ja arvojen hahmottaminen 

Oppilas osaa kertoa, mitä kieliä 

Pohjoismaissa puhutaan ja kuvailla Pohjoismaita yhdistäviä arvoja. 

 
T4 kannustaa oppilasta huomaamaan mahdollisuuksia käyttää ruotsin kieltä omassa elämässään ja ohjata oppilasta käyttämään ruotsia rohkeasti erilaisissa tilanteissa koulussa ja koulun ulkopuolella. 

Oppilas rohkaistuu käyttämään kielitaitoaan esim. matkoilla. Oppilas tutustuu esim. ruotsinkieliseen musiikkiin ja elokuviin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Elinikäisen kielenopiskelun valmiuksien kehittyminen 

Oppilas huomaa, mihin hän voi käyttää ruotsin taitoaan myös koulun ulkopuolella ja osaa pohtia, miten hän voi käyttää taitoaan koulun päätyttyä. 

 

T8 rohkaista oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä 

Oppilas kuuntelee, katselee ja lukee häntä kiinnostavia ja nuorille sopivia tekstejä käyttäen tarvittaessa apuna erilaisia sanastoja ja käännösohjelmia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien tulkintataidot 

Taitotaso A1.3: Oppilas ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta asiayhteyden tukemana. Oppilas pystyy löytämään tarvitsemansa yksinkertaisen tiedon lyhyestä tekstistä.