Yhdistysten järjestämä koulutus on tärkeää

Yhdistysten järjestämä koulutus on tärkeässä roolissa yhdistystoiminnan sujuvuutta ja jatkuvuutta ajatellen. Toisinaan koulutusten järjestäminen on toiminnan ytimessä eli yhdistyksen tarkoituksena on esimerkiksi toteuttaa tanssi- ja teatteriopetusta eri ikäisille. Toisissa yhdistyksissä koulutus sen sijaan on tapa pitää yhdistys elinvoimaisena esimerkiksi kouluttamalla uusia vapaaehtoisia tehtäviinsä.

Olipa kyseessä yhdistys, jossa koulutusta on paljon tai yhdistys, joka vasta suunnittelee ensimmäisiä koulutuksia, kannattaa koulutusten suunnittelu kytkeä osaksi muun toiminnan suunnittelua. Näin se tukee parhaalla mahdollisella tavalla yhdistyksen perustehtävää ja nivoutuu luontevasti osaksi toiminnan kokonaisuutta.

Koulutustarpeiden selvittäminen kannattaa aloittaa esimerkiksi hallituksen kanssa tai muulla pienemmällä porukalla, joka on innostunut suunnittelemaan koulutusta yhdistyksessä ja osallistaa myöhemmin myös muita yhdistyksen jäseniä suunnitteluun. Pohtikaa aluksi yhdistystenne järjestämän koulutuksen tilannetta esimerkiksi seuraavien apukysymysten kautta:

  • Järjestääkö yhdistyksemme koulutusta?
  • Minkälaista koulutusta järjestämme?
  • Ovatko koulutuksemme opintoryhmiä/ kursseja?
  • Minkälaista osaamista tulevaisuudessa tarvitsisimme yhdistyksessämme?
  • Mille kohderyhmälle koulutuksemme on suunniteltu?
  • Miten löydämme kouluttajat kursseille?
  • Minkälaisia resursseja meillä on koulutusten järjestämiseen?
Kun koulutusta suunnitteleva ryhmä on kasannut ajatuksensa, on tärkeää ottaa myös muut yhdistyksen toimijat mukaan suunnitteluun. Tapoja tähän on monia, mutta niitä yhdistää se, että kysytään erilaisissa tehtävissä yhdistyksessä toimivilta, minkälaista koulutusta he toivovat ja tarvitsevat.


Joskus koulutustarve tulee näkyväksi esimerkiksi yhdistyksen toimintaa suunniteltaessa, kun yhteisvoimin todetaan, että jotakin tulisi kehittää, mutta huomataan, ettei yhdistyksessä ole vielä osaamista kyseiseen asiaan. Tässä on oivallinen kouluttautumisen paikka. Mitään ei kannata jättää tekemättä siksi, että osaamista puuttuu, vaan hankkia osaamista yhdistykselle koulutuksen avulla.

Tästä löydät muutaman vinkin koulutussuunnittelun käynnistämisen tueksi



Tehtävä ja pohdinta

Mieti, keitä yhdistyksessänne toimii ja minkälaisia koulutustarpeita heillä voisi olla. Voit käyttää apuna oheisen linkin takaa löytyvän työpohjan ideoita ja kirjata ylös yhdistyksenne tilannetta vastaavaan tapaan miellekartan muotoon. Katso esimerkkiä täältä.