Syventävä tehtävä - Turkin EU-jäsenyys

Alla on kaksi lainausta, jotka koskevat Turkin mahdollista jäsenyyttä Euroopan unionissa.
”Turkki on Eurooppaa lähellä oleva tärkeä valtio, mutta se ei ole eurooppalainen valtio. Koska sen pääkaupunki ei ole Euroopassa ja 95 prosenttia sen väestöstä asuu Euroopan ulkopuolella, se ei ole eurooppalainen maa (...) Laajentumisen sijaan unionin tulisi nyt keskittyä unionin sisäisiin rahoitusongelmiin ja Euroopan yhteenkuuluvuuden rakentamiseen (...) Ne, jotka eniten ovat kannattaneet Turkin liittymistä unioniin, ovat itse asiassa Euroopan unionin vastustajia (...) Tosiasiassa enemmistö Eurooppa-neuvoston jäsenistä vastustaa Turkin liittymistä, mutta sitä ei koskaan ole sanottu turkkilaisille (...) Turkin liittyminen Euroopan unioniin merkitsisi Euroopan unionin loppua. ”
(kännös) Ranskan entinen presidentti ja EU:n perustuslakikonventin puheenjohtaja Valéry Giscard d’Estaing Le Monde —lehden haastattelussa marraskuussa 2002
”Usein käytetyn sanonnan mukaan ’Turkki on kulttuurien ja sivilisaatioiden silta ’. Se pitää hyvin paikkansa (...) Turkki on EU:lle tärkeä kumppani nykyisessä maailmanpolitiikassa, jossa haasteena on padota terrorismia ja fundamentalismia sekä samalla rakentaa siltoja demokraattisia arvoja kunnioittaviin islamin maltillisiin suuntauksiin. Eurooppa tarvitsee Turkkia vakauden ankkurina yhdellä maailman epävakaimmista alueista (...) EU ja Turkki tarvitsevat toisiaan myös taloudellisesti (...) Kauppa unionin ja Turkin välillä on viimeisen vuosikymmenen aikana viisinkertaistunut. Tämä on tuonut työpaikkoja ja voittoja yrityksille niin Euroopassa kuin Turkissa (...) Turkin liittyminen Euroopan unioniin on EU:n ja Turkin yhteinen tavoite. ”
EU:n Iaajentumisasioista vastaava komissaari Olli Rehn toukokuussa 2007

I. Vertailkaa Valéry Giscard d’Estaingin ja Olli Rehnin esittämiä perusteita Turkin EU-jäsenyyden puolesta ja sitä vastaan.
II. Ottakaa kantaa Turkin EU-jäsenyyteen puolesta tai vastaan.