5 Asiakkuudet ja kumppanuudet
Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen
Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.
Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.
Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.
Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.
Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.
Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri
Kodin ja koulun yhteistyö
Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.
Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.
Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.
Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.
Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.
Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.
Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.
Muut kumppanuudet ja sidosryhmät
Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.
Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.
Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
Koulun toimenpiteet
Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen
Oppilaskunta
Pirtin koulussa on aktiivinen oppilaskunta. Oppilaskuntaa edustaa oppilaskunnan hallitus. Jokainen koulun luokka valitsee oppilaskunnan hallitukseen kaksi jäsentä. Jäsenet vuorottelevat hallituksen kokouksissa ja toimivat yhdessä luokkansa yhdyshenkilöinä. Luokat valitsevat edustajansa lukuvuoden alussa. Toimikausi kestää lukuvuoden. Ensimmäisen luokan edustajat aloittavat toimintansa kevätlukukauden alussa. Oppilaskunnan hallitus kokoontuu 1 - 2 kertaa kuussa tarpeen mukaan. Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, sihteerin ja tiedottajan. Hallituksella on yksi puheenjohtaja, mutta sihteereitä ja tiedottajia voi olla useampi. Oppilasedustajansa välityksellä luokat vievät hallituksen pohdittavaksi oppimiseen ja oppimisympäristöihin liittyviä ideoita ja kehittämisen ehdotuksia.
Oppilaskunta harjoittelee vastuun kantamista ja vaikuttamisen keinoja yhdessä koulun aikuisten kanssa. Oppilaskunnan toimintaa ohjaavat opettajat. Oppilaskunnan hallitus laatii toimintasuunnitelman ja vastaa sen toteuttamisesta yhdessä ohjaavien opettajien, koulun oppilaiden ja muun henkilökunnan kanssa. Oppilaskunta pyrkii toiminnallaan lisäämään oppilaiden vaikuttamismahdollisuuksia, viihtyvyyttä ja osallistumista koulun arjessa ja juhlassa.
Pirtin koulun oppilaskunta ja sen hallitus ovat mukana koulun MOK -teemojen kehittelyssä ja toteuttamisessa. Oppilaskunta toimii myös yhteisöllisyyden lisääjänä. Oppilaskunta luo suhteita myös koulua ympäröiviin yhteisöihin ja ottaa osaa hyvän jakamiseen koulussa ja sen ulkopuolellakin.
Oppilaskuntatoiminnan tavoitteena on, että oppilaat pääsevät vaikuttamaan ja harjoittelevat vastuun kantamista yhteisten asioiden hoitamisessa. Kaikki Pirtin koulun oppilaat osallistuvat oppilaskuntatoimintaan. Jokainen luokka valitsee kaksi jäsentä oppilaskunnan hallitukseen. Syntyvässä hallituksessa on näin edustaja jokaisesta luokasta. Luokan edustajat vuorottelevat hallituksen kokouksissa. Oppilaskunnan hallitus kokoontuu säännöllisesti, suunnittelee oppilaskunnan toimintaa ja käsittelee oppilaiden esille tuomia asioita. Toimintaa ohjaamassa on kaksi opettajaa. Pyrkimyksenä on oppilaiden aktiivinen osallistuminen. Oppilaskunnan luokkaedustajat tuovat luokkiensa ehdotuksia ja ajatuksia oppilaskunnan hallitukselle pohdittavaksi ja tiedottavat oppilaskunnan hallituksen päätöksistä luokissaan. Ohjaavat opettajat huolehtivat osaltaan oppilaskunnan hallituksen päätösten tiedottamisesta koulun muille aikuisille ja sovittujen asioiden eteenpäin viemisestä. Lukuvuonna 2020 -2021 oppilaskunnalla on käytössään kaksi ilmoitustaulua. Hallituksen jäsenet toimivat koko lukuvuoden. Hallitus on valinnut puheenjohtajan, 2 sihteeriä ja 2 tiedottajaa. Ensimmäisen luokan edustajat aloittavat kevätlukukaudella.
Osallistumista ja päätöksentekoa harjoitellaan osana koulun arkea ja juhlaa erilaisissa tilanteissa ja tilaisuuksissa. Oppilaat saavat kokemuksia tavoitteiden asettamisesta, suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista osallistuessaan toimintaan. Myös vastuun kantamista harjoitellaan. Luokan edustaja oppilaskunnan hallituksessa on linkki luokan, hallituksen sekä muun koulun välillä.
Oppilaskunnan hallitus suunnittelee lukuvuoden toiminnan ohjaavien opettajien kanssa. Yhdessä suunniteltu toteutetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Osa oppilaskunnan lukuvuosisuunnitelmaa on myös toiminta muuttuneissa olosuhteissa.
Oppilaskunnan hallitus toimi kestävää kehitystä suunnittelevana ja toteuttavana ryhmänä. Oppilaskunnan hallitus toimii toimintaa suunnittelevana sekä omalta osaltaan toteutuksesta vastaavana ryhmänä.
Oppilaskuntaa ohjaavat opettajat tukevat, ohjaavat ja mahdollistavat toimintaa.
Myös Pirtin koululla on edustus Kuopion Lasten parlamentissa. Syyslukukauden alussa valitaan uudet edustajat kaksivuotiselle toimintakaudelle. Edustajat osallistuvat Lasten parlamentin kokouksiin, jotka pidetään Kulttuuriareena 44: n tiloissa.
Välkkäritoiminta
Pirtin koulussa toimii Välkkäri-toiminta, jonka puitteissa 5. -luokkalaiset koulutetaan ohjaamaan välituntileikkejä 1. - 2. -luokkalaisille. Välkkäri-kouluttajana toimii Pohjois-Savon liikunta. Syksyn aikana Välkkäri-toiminnasta vastaavat koulun 6. -luokkalaiset ja syksyn aikana toimintaan koulutettavat 5. -luokkalaiset ottavat vastuun toiminnasta kevään ajaksi.
Välkkäritoiminta pyritään saamaan toimintaan koronarajoitusten sallimissa rajoissa.
Kodin ja koulun yhteistyö
Koulun vanhempainyhdistys ja koulu toimivat aktiivisesti yhteistyössä. Vanhempainyhdistyksestä on edustajat koulun yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä. Kodin ja koulun yhteyshenkilönä toimii apulaisjohtaja.
Vanhempainyhdistys tiedottaa toiminnastaan koulun kotisivuilla ja Wilmalla. Vanhempainyhdistys laatii vuosittain toimintasuunnitelman.
Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.
Jokainen luokka järjestää vanhempainillan syyslukukauden alussa. Vanhempainillassa käsitellään opetussuunnitelmaa, opiskelua koulussa, viestintää, luokan ja koulun toimintakulttuuria, kodin ja koulun yhteistyötä sekä muita ajankohtaisia teemoja.
Useimmissa Pirtin koulun luokissa toimivat luokan oppilaiden vanhemmista koostuvat luokkatoimikunnat. Luokkatoimikunnat järjestävät vapaa-ajan tapahtumia, joiden tavoitteena on luokan vanhempien tutustuminen ja yhteishengen luominen mukavan yhdessäolon merkeissä. Luokkatoimikuntien järjestämät tilaisuudet voivat olla hyvin monenlaisia yhteisistä peli-illoista tai pikkujouluista leirikoulumatkoihin.
Koulun toiminnasta ja tapahtumista tiedotetaan koulun tapahtumakalenterissa, lukuvuosisuunnitelmassa ja/tai Wilmalla.
Marras-tammikuussa opettajat, vanhemmat ja oppilaat pitävät oppimiskeskustelut kaupungin ohjeistuksen mukaan.
Koulussa järjestetään yhteisiä tilaisuuksia, kuten juhlia ja teemapäiviä, joihin vanhemmat ja oppilaiden läheiset kutsutaan. Yhteisten tilaisuuksien järjestäminen toteutetaan pandemia-tilanteen salliessa.
Ekaluokkalaisten vanhemmille järjestetään yhteinen vanhempainilta elokuussa, muiden luokkatasojen vanhempainillat pidetään elo-syyskuun aikana. Teemoina ekaluokkalaisten illoissa ovat pienen koululaisen elämään liittyvät aiheet, erityisopetus ja koulun toimintatavat. Luokkakohtaisissa vanhempainilloissa teemoina ovat lapsen kouluarkeen liittyvät asiat (uudet oppiaineet, läksyasiat, unohdukset, poissaolot, arviointi yms.) sekä yhteydenpito kodin ja koulun välillä (Wilma).
Kaikki vanhemmat ovat tervetulleita kaikkiin koulun juhliin ja tapahtumiin tilojen sallimissa rajoissa. Tämän lisäksi koulussamme toimii tällä hetkellä aktiivinen vanhempainyhdistys. Vanhempainyhdistys osallistuu ekaluokkalaisten vanhempainiltaan. Vanhempainyhdistys järjestää koulullamme monenlaisia tapahtumia, kuten liikennetempauksen, elokuvaillan, glögitarjoilun vanhemmille koulun joulujuhlan yhteydessä ja harrastukset tutuksi-illan. Vanhempainyhdistys huomioi kevätjuhlassa kuudesluokkalaisia ja jakaa Reilu-stipendit oppilaille. Vanhempainyhdistyksen opettajaedustaja toimii tiedottavana linkkinä vanhempainyhdistyksen ja koulun välillä. Vanhempainyhdistys toimii yhteistyössä myös koulumme oppilaskunnan kanssa. Yhteisenä tempauksena on järjestetty esim. koulun piha-alueen maalaustalkoot.
Vanhempainyhdistyksen toimintasuunnitelma löytyy koulun sivuilta Huoltajille => vanhempainyhdistys
Koulun erityisopetus toimii tiiviissä yhteistyössä niiden huoltajien kanssa, joiden lapsilla on erityisen tuen päätös. Vuosittaisissa HOJKS-palavereissa (HOJKS=henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma) konkretisoituu kodin ja koulun yhteistyön keskeinen tavoite: oppilaan opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa.
Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti kunnan tasolla perusopetuksen yhteisten tavoitteiden mukaisesti (arviointikysely koulujen toiminnasta peruskoululaisten huoltajille).
Esikoulut
Koululle laaditaan joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimukset yhteistyöryhmittäin. Kuhunkin yhteisryhmään kuuluu 2-4 alkuopetuksen luokkaa ja 1-2 esiopetusryhmää. Kukin yhteistyöryhmä suunnittelee ja toteuttaa esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä heille sopivaksi katsomallaan tavalla leikki, leikillisyys ja toiminnallisuus huomioiden. Voimassaolevien koronarajoitusten vuoksi yhteistyö suunnitellaan siten, että se on mahdollista toteuttaa etäyhteyksin tai ulkona. Joustavan esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä kehitetään lukuvuoden 2021-2022 aikana.
Esikoulun ja koulun välille on vuosittain laadittu yhteistyösuunnitelma lukuvuoden alussa.
Yläkoulut
- Yläkoulujen oppilaanohjaajat vierailevat 6. luokissa keväällä.
- Tulevan yläkoulupaikan varmistuttua on 6. luokkalaisilla vierailupäivä tulevassa koulussa.
- Yläkoulu järjestää vanhempainillan 6. luokkalaisten vanhemmille.
- Erityisopettaja ja 6. luokkien opettajat varmistavat opetuksen järjestämisen kannalta olennaisen tiedon siirtymisen yläkouluihin. Alakoulu ja yläkoulu sopivat tiedonsiirtoaikataulun hyvissä ajoin.
Seurakunta ja vaihtoehtoinen toiminta
Pirtin koulun ja Kallaveden seurakunnan yhteistyösopimus liittenä (alla)
Kallaveden seurakunta järjestää koulun koululaiskirkot kirkkovuoden kirkollisten juhlien yhteydessä sekä perinteisen lukuvuoden päätöskirkon.
Lisäksi seurakunta avustaa pyydettäessä ev.lut. uskonnon opetuksessa. Ortodoksisen seurakunnan kanssa on myös säännöllistä yhteistyötä. Gideonit jakavat Uudet testamentit syksyllä kaikille ev.lut. opetukseen osallistuville 4. luokan oppilaille.
Koulun ja Kallaveden seurakunnan yhteistyösopimus (kts. liite alhaalta) pitää sisällään myös aamunavauksia 2-3 krt/lukukausi.
Srk-yhteyshenkilöinä Sami Varis ja Susanna Keränen
Aamunavaukset salissa/keskusradiossa ovat kuvattu yhteistyösuunnitelmassa:
Kolme aamunavausta suurten kirkollisten juhlien yhteydessä ja lisäksi adventtihartaus.
Koronatilanteen takia salitapahtumista sekä muista joukkotapahtumista on luovuttu, joten myöskään srk:n päivänavauksia ei toistaiseksi ole. Srk kehittelee uskonnontunneille sopivaa materiaalia, joka on käytettävissä opettajan kiinnostuksen mukaan.
Koulukirkot suurten kirkollisten juhlien yhteydessä sekä perinteinen lukuvuoden päätöskirkko
Joulukirkko
- Pääsiäiskirkko
- Kevätkirkko
Kirkkohetketkin on mahdollista kokea virtuaalisesti korona-aikana.
Virsilauluharjoitukset
Harjoitellaan uskonnontunneilla koulukirkkojen tuntemattomia virsiä esim. salissa kanttorin johdolla. Vaihtoehtoisena ohjelmana on esim. kansanlaulujen opettelua.
Vaihtoehtoinen ohjelma:
Vaihtoehtoisten ohjelmien sisältö tiedotetaan koulun kalenterissa huoltajille ja oppilaille vähintään 2 viikkoa ennen tilaisuutta, jotta kaikilla vanhemmilla ja oppilailla on mahdollisuus harkita kumpaanko tilaisuuteen oppilas osallistuu. Lähtökohta on kuitenkin, että oppilas osallistuu siihen ohjelmaan, johon vanhemmat ovat oppilastietolomakkeessa hänen ilmoittaneet osallistuvan ja vanhemmat käyvät keskustelun osallistumisesta tarvittaessa lapsen kanssa. Ohjelmasisältö toimitetaan rehtorille, joka laittaa tiedon koulun tapahtumakalenteriin.
Ohjelman sisältö tulee olla opetussuunnitelman mukaista laadukasta toimintaa. Laadukas ohjelma voi liittyä esim. vuoden kiertoon, esim. talvi, syksy, kevät jne.
Opettajat vuorollaan suunnittelevat ja toteuttavat ohjelman.
Muut kumppanuudet ja sidosryhmät
Poliisi
Kuopion kaupungin koulupoliisi on tarvittaessa apuna vanhempainilloissa ja mm. koulun liikenneturvallisuustapahtumissa.
Urheiluseurat
Useat Urheiluseurat käyvät pitämässä lajiesittelyjä koululla mahdollisuuksien mukaan koronatilanteen salliessa. Esimerkkejä yhteistyöseuroista:
- KuPS
- KalPa
- PuPe
- PuijoVolley
- Kuopion Reippaat
- Judo Sakura
- Tennisseura
Lähialueyhteistyö (OPSin mukaan jokainen luokkataso/opettaja suunittelee ja toteuttaa oman luokkatasonsa/luokkansa lähialueyhteistyönsä, tämä on huomioitava opetuksessa)
Jokainen luokkataso suunnittelee lähiyhteistyön osana lukuvuoden monialaista oppimiskokonaisuutta.
K-market Pirtti on lähialueen toimijoista aktiivisinen yhteistyökumppani.
Kirjasto
Koulun kirjasto on osa Kuopion kaupungin koulukirjastolaitosta. Koulukirjaston materiaalihankinnoista vastaavat tehtävään nimetyt kirjasto-opettajat. He huolehtivat myös lainojen palauttamisesta, kirjojen hyllyttämisestä, kirjastotilojen siisteydestä sekä uusien kirjojen luetteloinnista, tarroittamisesta ja päällystämisestä sekä vanhojen kirjojen poistosta. Koulukirjasto-opettajat huolehtivat tarvittaessa myös henkilökunnan perehdyttämisestä. Kirjasto on auki sovittuina aikoina, jolloin lainauksesta huolehtii luokanopettaja tai koulunkäynninohjaaja.
Koulun kirjastotoiminnasta vastaavat opettajat toimivat yhteistyössä kaupungin kirjaston kanssa. Kuopion kaupungin kirjasto järjestää pyydettäessä oppilaille suunnattuja tutustumiskäyntejä Pyörön kirjastoon ja kirjavinkkausta.
Koulun budjettiin varataan vuosittain määräraha aineistohankinnoille. Kirjaston toimintaa kehitetään käytettävissä olevien määrärahojen mukaan kuunnellen oppilailta ja henkilökunnalta tulevia ehdotuksia.
Lukuharrastusta ylläpidetään kehittämällä koulun omaa kirjastotoimintaa, varaamalla luokissa aikaa lukemiseen sekä kirjallisuuden käsittelemiseen ja opettamiseen. Luokkatasot voivat halutessaan suorittaa lukudiplomeja. Koululla käy perjantaisin kaupungin kirjastoauto.