Sara Frimodig
Löysin koneen syövereistä esimerkkejä mitä olin keksinyt aiemmin!
Ilmaisuorientaatioon olin kirjannut erilaisten tarinoiden ja videoiden käyttäminen ideoinnin lähtökohtana, jolloin jokainen voisi avoimella tehtävänannolla käyttää kotoaan juuri niitä materiaaleja, joita löytää. Tämä osin meneekin muuten siihen kananmunatehtäväänkin.
Muotoiluorientoituneeseen olin keksinyt oman vaatekaapin läpikäymisen. Oppilas voisi erilaisten apukysymysten avulla käydä vaatekappaleitaan läpi ja ehkä erotella esimerkiksi pieneksi jääneitä vaatteita. Näistä voisi sitten lähteä pohtimaan jatkoa esimerkiksi tilkkupeiton muodossa tms, mihin ikinä olisikaan juuri omassa kodissa mahdollisuudet. Myös kierrätysmahdollisuuksien pohtiminen olisi ajankohtaista.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.
Katju Pralea
Olipa Sara hauska, kun mainitsit tuon vaatekaappitehtävän. Kuudesluokkalainen siskoni sai juuri viime viikolla koulusta tehtävän tähän liittyen. Vaatekaappi piti tyhjentää, laskea kaikki vaatteet, tarkistaa sopivatko vaatteet enää koon puolesta, katsoa mitä ei käytä ja loppujen lopuksi järjestää kaappi takaisin siistiksi. Tärkeää oli myös miettiä, että oliko vaatteita jo enemmän mitä tarvitsisikaan.
Tämäntyylinen tehtävä oli siskolleni herättävä, sillä hän ei meinannut uskoa vaatekappaleiden todellista määrää. Hän myös löysi kaapin perukoilta sellaisia vaatteita, jotka olivat jo ehtineet unogtua. Samalla tuli kerättyä kierrätykseen useampi pussillinen.
Tällaiset tehtävät ohjaavat lasta miettimään omaa tarvettaan vaatteille. Lisäksi tällaiset auttavat tiedostamaan omaa kuluttajuuttaan ja ohjaa mahdollisesti kestävämpään ja ekologisempaan elämään. Laaja-alaisista tavoitteista tähän linkittyy hyvin mielestäni itsestä huolehtiminen ja arjen taidot juuri käsityön oppiaineeseen sopivana.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.
Sanni Takala
Teidän antamanne käsityö ideat kuulostavat minustakin hyvin toimivilta ajatuksilta. Ilmasuorientoitunut käsityö antaa enemmän vapauksia materiaalin suhteen jolloin todennäköisyys, että kaikki löytäisivät kotoaan joitakin työskentelyyn sopivaa materiaalia on suurempi. Toisaalta itse nään muotoiluorientoituneen käsityön jopa helpommin toteutettavana tässä tilanteessa. Muotoiluorientoituneessa käsityössä tehtävänanto on ongelmakeskeinen ja tavoiteena on luonnon sekä rakennetun ympäristön analysoinnin kautta kehittää uusia ideoita ja toteutustapoja. Kun kotona pitää pysyä, mikä sen kätevämpää kuin se että oikeasti analysoidaan omaa kotia ja siellä olevia itselle merkittäviä esineitä ja asioita. Tehtäväksi vosi antaa vaikka omille kodissa oleville esineille uusien käyttötarkoitusten keksimisen. Pienemmille lapsille jokin majan rakennusprojekti voisi olla motivoiva.
Teknologiaorinetoituneen käsityön toteuttamisen nään hyvin haastavana. Juurikin samoista syistä kuin edellä on mainittu. Eli mahdollista teoriatietoa tarvittaisiin ehkä enemmän työskentelyn tueksi.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.
Sara Frimodig
Tehtävähän on siitä mainio, että sopii oikeastaan kaikille ikäryhmille sovellettuna! Itsekin tehnyt jo pidemmän aikaa määrätietoista vaatehuoneen läpikäyntiä. Jossain muistaakseni oli, että ihminen tarvitsee 100 vaatetta poislukien sukat ja alusvaatteet. Kuulostaa paljolta, mutta aika nopeasti huomaa jokaisen vaatekappaleen laskiessa todellisen lukumäärän olevan paljon enemmän.
Samallahan tehtävässä voisi hankkia tietoa vaatteiden tuotantoprosessistakin.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.