Yhdysluokkaopetus (paikallisesti päätettäviä asioita)

Opetussuunnitelmaa laadittaessa tulee ottaa huomioon, että se soveltuu myös yhdysluokkaopetukseen ja pienille kouluille. Toinen vaihtoehto on sisällyttää opetussuunnitelmaan pienten koulujen opetuksen ja yhdysluokkaopetuksen järjestelyjä koskeva osio. Mikäli opetus järjestetään yhdysluokissa, tulee opetuksen järjestäjän päättää ja kuvata opetussuunnitelmassa
- miten yhdysluokkaopetus järjestetään ja mitkä ovat siinä noudatettavat keskeiset toimintatavat
- miten eri oppiaineiden vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokille valtioneuvoston asetuksen määrittelemien nivelvaiheiden mukaisesti tai miten oppimäärä jaetaan opintokokonaisuuksiin, jos käytetään vuosiluokkiin sitomatonta opetusta.

Kommentit

Ikäluokkien koon mukaisesti. Marita K. ja Soile L. kommentoikaa tarkemmin.
(muokattu)
Puuroryhmä 12.11.2015
Tarvittaessa voidaan luokkia yhdistellä. ( joskus yhdistelty olosuhteiden pakosta e-1, 1-2, ja tehty sekaryhmiä) nyt viikottain yhdistellään e-2 - luokkia projektitöihin,
Ja Keiteleellä esim. saksassa on jo jonkin aikaa ollut 8. ja 9. luokan oppilaat yhdysluokkaryhmänä.
Pienellä Tervon Yhtenäiskoululla on jo vankka kokemus 8. ja 9.luokkien yhteisistä valinnaisaineryhmistä. Kokemukset ovat ymmärtääkseni ihan myönteisiä. Opetusta vuorokurssiperiaatteella tai opettajan innokkuuteen nojaten aina uudistaen sisältöjä. Valinnaisiin aineisiin sopii tosi hyvin myös oppilaan kuuleminen - oppilaat osallistuvat sisältöjen suunnitteluun.
Tervossa kaikki alaluokkien opetus järjestetään yhdysluokissa 1-2 ( kuluvana lukuvuonna 0-2), 3-4 ja 5-6. Järjestelmä toimii, mutta vaatii tietysti vähän pohdintaa esimerkiksi tuntijaon toteuttamisessa vuorovuosin. Opsiin siis maininta, että opetus voidaan järjestää paikallisesti yhdysluokissa.
Pohjois-Pielaveden koululla on opetus järjestetty lähes aina yhdysluokkaopetuksena. Koulunkäynti on sujunut hyvin ja olemme kokeneet, että yhdysluokkaopetus lisää oppilaan omatoimisuutta, vertais- ja mallioppimista sekä yhteisöllisyyttä.
Viime vuosina ikäluokat ovat olleet kooltaan hyvin erikokoisia, eikä perinteinen yhdysluokkajako ole ollut meillä mahdollinen. Tänä vuonna luokkajakomme on 1.3., 0.2. ja 4-6., luokat ovat työläitä mutta toimivia. Tulevassa ops:ssa uutta haastetta yhdysluokkajakoihin tuo oppiaineiden sekä valinnaisten taito/taideaineiden tuntimäärien vaihtelu vuosiluokittain.
Ops:ssa tulee mainita yhdysluokkaopetuksen järjestäminen ja antaa myös mahdollisuus muodostaa perinteisestä yhdysluokkajaosta (1-2, 3-4, 5-6) poikkeavia opetusryhmiä tarpeen mukaan.
Tuleva ops on herättänyt myös muutamia käytännön kysymyksiä yhdysluokkaopetuksesta. Järjestämmekö 3-4.lk:n ympäristötiedon ja uskonnon opetuksen vuorokurssijärjestelmällä ja miten siinä onnistumme, kun käytössä ei ole valinnaisia sijoitettavia tunteja? Vuorokurssijärjestelmässä on nykyisinkin se ongelma, että 3.lk:n aineistosta siirrytään suoraan 6.lk:n aineistoon. Tuoko tähän helpotusta opetuksen eheyttäminen ja oppimiskokonaisuudet?
Miten 4.lk:n historia ja yhteiskuntaoppi järjestetään, erikseen vai yhdessä 5-6.lk:n kanssa? Vai käytetäänkö tässä vuosiluokkiin sitomatonta opetusta?

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin