IS TERVEYS: Suoliston mikrobiomilla on valtava vaikutus terveyteen, ja sitä voi itse ”ohjelmoida” – ota 3 asiaa huomioon ruokavalinnoissa

Suoliston mikrobiomilla on valtava vaikutus terveyteen, ja sitä voi itse ”ohjelmoida” – ota 3 asiaa huomioon ruokavalinnoissa

Kun syöt kuituja, mikrobit tuottavat hyödyllisiä yhdisteitä. Lihasta taas syntyy syövälle altistavia karsinogeeneja.



Lue alla oleva artikkeli ja keskustelkaa sitten ryhmissä sen pohjalta:

- arvioikaa sen luotettavuutta
- miten tietoja voi tarkistaa vai voiko
- mitä seikkoja nostaisitte tärkeimpinä esiin artikkelin pohjalta

Kirjoittakaa lopuksi kommenttinne alle kommenttikenttään. 

https://www.is.fi/terveys/art-2000006043206.html

Suolistobakteerit tuottavat erityisesti punaisesta lihasta karsinogeenisia aineita, jotka vaikuttavat suolistosyövän syntyyn, jos niitä on riittävän paljon ja riittävän pitkään.
Suolistobakteerit tuottavat erityisesti punaisesta lihasta karsinogeenisia aineita, jotka vaikuttavat suolistosyövän syntyyn, jos niitä on riittävän paljon ja riittävän pitkään.­

Kommentit

Teksti vaikuttaa ihan luottettavalta ja sen luotettavuuden voi tarkistaa etsimällä muista lähteistä tietoa samasta aiheesta ja googlamalla onko tekstissä mainitut henkilöt oikeasti olemassa. Tärkeimpiä seikkoja tekstissä oli mielestäni se, että antibiootteja ei kannata syödä turhaan ja tyydyttynyttä rasvaa olisi hyvä vältellä, jotta sitä ei söisi iikaa.
Tieto on melko luotettavaa, koska se pitkälti tukee jo ennestään kerrottua tietoa. Tietojen luotettavuutta voi tarkastaa esim. selvittämällä onko Anne Salonen nimistä henkilöä oikeasti olemassa. Tärkeimmät seikat artikkelin pohjalta ovat ehkä että oman mikrobiomin kuntoon voi vaikuttaa ruokavaliolla.
Mielestäni ihan luotettava, tekstissä on mainittu useita lähteitä, joiden nimiä/tietoja voi tarkistaa googlettamalla. Artikkelin tärkeimpiä seikkoja oli: suoliston mikrobiomi ja sen kuntoon vaikuttaminen.
mielestäni luotettava, sillä tiedon pystyy tarkistamaan muista lähteistä. tärkeimpiä asioita oli se että miten mikrobiomi vaikuttaa ihmiseen ja miten voimme itse vaikuttaa mikrobiomin kuntoon.
Jutussa haastatellaan Helsingin yliopiston dosenttia Anne Salosta, joten pitäisin ainakin hänen kertomaansa informaatiota luotettavana. Tietoja voi tarkistaa etsimällä samasta aiheesta kertovia muita tekstejä. Tärkeimpänä seikkana pidän sitä, että suolistomikrobeilla on vaikutusta koko terveyteen.
Teksti vaikuttaa luotettavalta sen asiatyylin ja siinä kerrotun tiedon perusteella. Tietoa voidaan pitää totena, sillä saman tiedon löytää monilta muilta luotettavammilta sivuilta. Luotettavuutta voisi tutkia selvittämällä onko mainittua henkilöä olemassa. Tärkeimpiä asioita artikkelissa oli antibioottien turha syöminen ja ruokavalion vaikutus mikrobiomiin.
Vaikuttaa ihan luotettavalta ja tietoja voi tarkistaa esim. tarkistamalla onko Anne Salonen oikeasti olemassa ja onko hän Helsingin yliopistolta. Tärkeimpiä seikkoja on mielestäni ehkä se, että omalla ruokavaliolla voi vaikuttaa mikrobiomin kuntoon
-Teksti on luotettava sillä siinä on haastateltu dosenttia Helsingin Yliopistosta
-Tietoa voi etsiä eri lähteistä ja vielä tarkistaa onko haastateltu oikea henkilö
-Että on syötävä tarpeeksi kuituja, vältettävä turhia antibiootteja, vähennettävä lihansyöntiä ja tyydyttynyttä rasvaa
Teksti on ihan ok luotettava. Lähteet ja henkilöt voidaan varmistaa. Tärkeimpiä seikkoja oli ettei antibioottia kannata syödä turhaan ja punaisen lihan vaikutus karsinogeenien muodostumisessa
Tekstin tieto vaikuttaa ihan luotettavalta, koska siinä kerrotaan muita lähteitä. Tiedon luotettavuutta voi tarkistaa googlettamalla eri lähteistä samaa tietoa. Tärkeimpiä asioita olivat mikrobiomi ja sen kuntoon vaikuttaminen.
Tieto on melko luotettavaa sillä artikkelia varten on haastateltu Helsingin yliopiston dosenttia Anne Salosta. Tiedon luotettavuutta voi tutkia etsimällä tutkimuksia aiheesta ja selvittämällä onko tekstin Anne Salosta oikeasti olemassa. Tärkeimmät seikat ovat, että mikrobiomilla on paljon vaikutusta terveyteen ja siihen voi vaikuttaa itse.
Teksti vaikuttaa ihan luotettavalta, siellä on käytetty useita lähteitä ja niiden luotettavuus on tarkistettavissa. Tärkeimpiä asioita oli mun mielestä se et antibiootteja ei kannata syödä turhaa ja toi mikrobiomihomma.
Luotettava, koska tiedon voi tarkistaa tekstissä mainituista lähteistä. Tärkeimpiä asoita oli mikrobiomi ja se miten se vaikuttaa kuntoon.
mielestäni teksti vaikuttaa luotettavalle ja tiedon voi tarkistaa muista läheteistä. Tärkeitä asioista oli, että mikrobin kuntoon voi itse vaikuttaa omalla ruokavaliollaan
Itse sanoisin että se on aika luotettava, koska se haastattelee Helsingin yliopiston dosentilta Anne Salo. Törkeimmät asiat olivat varmaan mikrobiomit ja se miten se vaikuttaa kuntoon ja terveyteen. Sitten myös punaisen lihan vaikutus karsinogeeninä.
Tekstin tieto on mielestäni luotettava ja sitä voi tarkastaa netistä esimerkiksi googlettamalla samaa tietoa. Tärkeimpiä seikkoja oli turhan antibiootit käyttö ja mikrobiomista
Vaikuttaa luotettavalta, koska jutussa oleva tieto löytyy myös muualta. Tiedon voi tarkistaa etsimällä muista lähteistä. Tärkeimpiä asioita on välttää ayömästä antibiootteja turhaan ja tidostaa ruokavalion vaikutus mikrobiomiin.
Mielestäni melko luotettava sillä tekstissä on mainittu lähteitä ja sen voi tarkastaa muista lähteistä sekä tutustumalla siihen että kuka on Salonen. Tärkein seikka mielestäni on että miten mikrobiomiin voi itse vaikuttaa.
Melko luotettavaa, koska artikkeli pohjautuu dosentin haastatteluun. Luotettavuutta voi tutkia etsimällä tutkimuksia aiheesta ja tarkistamalla onko Anne Salonen oikea henkilö. Pääpointti se, että mikrobiomilla on tärkeä rooli hyvinvoinnissa ja siitä pystyy itse huolehtimaan.
Teksti vaikuttaa luotettavalta, lähteitä ja aihetta voi myös googlettaa lisää. Tärkeintä on, että antibioottien turha käyttö on haitallista ja että mikrobiomin kuntoon voi vaikuttaa.
Tieto vaikuttaa luotettavalta. Luotettavuutta voi tarkistaa lukemalla aiheesta muualta. Tärkeimpänä mikrobiomin kunto ja siihen vaikuttavat tekijät kuten ruokavalio.
Sanoisin, että tieto on luotettavaa, vaikkakin kyseessä on uutinen, joka on tehty kaupallisessa tarkoituksessa. Tiedot voi kuitenkin tarkistaa ja asiantuntija dosentin sanomaan voi luottaa.
Tärkein asia, joka tuli esille uutisesta oli se, että liiallisella lihansyönnillä on päinvastainen vaikutus mikrobiomin tuottamiin yhdisteisiin kuin kuiduilla. Lisäksi liialliset määrät tyydyttyneitä rasvoja vaikuttavat sapen tuotannon tehostumiseen, joka puolestaan vähentää suoliston bakteerikantaa.
mielestäni teksti on luotettavaa ja tiedon voi tarkistaa eri lähteistä. tärkeimpiä asioita oli antibiootin turha käyttö ja mikrobiomit
Hyvin olette osanneet arvioida lähteen luotettavuutta ja napanneet tärkeimpiä pointteja artikkelista, hienoa!
mielestäni teksti on luotettava koska siellä on monta lähteet. Tärkeimpänä mikrobiomin kunto ja siihen vaikuttavat tekijät kuten ruokavalio.

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin