7.3.2 Oppimissuunnitelma
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet
Tehostetun tuen aikana oppilaalle järjestettävä tuki kirjataan oppimissuunnitelmaan [1]. Oppimissuunnitelma on opetussuunnitelmaan perustuva kirjallinen suunnitelma oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tavoitteista, tarvittavista opetusjärjestelyistä sekä oppilaan tarvitsemasta tuesta ja ohjauksesta.
Tavoitteena on turvata oppilaalle edellytykset edetä opinnoissaan ja edistää hänen hyvinvointiaan. Oppimissuunnitelma tukee kunkin opettajan oman työn suunnittelua ja opettajien keskinäistä sekä kodin kanssa tehtävää yhteistyötä. Oppimissuunnitelmasta huoltaja saa itselleen tietoa ja voi siten paremmin tukea lastaan. Suunnitelma antaa pohjan oppilaan edistymisen arvioinnille.
Tehostettua tukea varten tehtävä oppimissuunnitelma perustuu pedagogisessa arviossa tuotettuun tietoon. Oppimissuunnitelma on laadittava, ellei siihen ole ilmeistä estettä, yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa[2]. Laatimiseen osallistuvat tarvittaessa myös muut asiantuntijat. Oppilaan osuus suunnittelussa kasvaa siirryttäessä perusopetuksen ylemmille luokille. Mikäli oppilaalla on kuntoutussuunnitelma tai muita suunnitelmia, niitä voidaan hyödyntää huoltajan luvalla. Oppimissuunnitelman laatimisen yhteydessä sovitaan tavoitteiden toteutumisen seurannasta ja suunnitelman tarkistamisen aikataulusta. Lisäksi oppimissuunnitelma tarkistetaan vastaamaan tuen tarvetta aina oppilaan tilanteen muuttuessa.
Tehostettua tukea varten laadittavan oppimissuunnitelman tulee sisältää seuraavat tiedot sen mukaan kuin oppilaan opetuksen ja tuen järjestäminen edellyttää:
Oppilaskohtaiset tavoitteet
- oppilaan näkemys tavoitteistaan ja kiinnostuksen kohteistaan
- oppilaan oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvät vahvuudet, oppimisvalmiudet sekä erityistarpeet
- oppilaan oppimiseen, työskentely- ja vuorovaikutustaitoihin sekä koulunkäyntiin liittyvät tavoitteet
Pedagogiset ratkaisut
- oppimisympäristöihin liittyvät ratkaisut
- oppilaan tukeen liittyvät ratkaisut, kuten joustavat ryhmittelyt, samanaikaisopetus, opetusmenetelmät, opiskelustrategiat, työskentelytavat ja kommunikointitavat
- oppilaalle annettava tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus
- opiskelun erityiset painoalueet eri oppiaineissa
- oppilaan ohjaukseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet
Tuen edellyttämä yhteistyö ja palvelut
- oppilashuollon ja muiden asiantuntijoiden antama tuki ja eri toimijoiden vastuunjako
- opetukseen osallistumisen edellyttämien perusopetuslain mukaisten tulkitsemis- ja avustajapalveluiden, muiden opetuspalveluiden, apuvälineiden ja kuntoutuspalveluiden järjestäminen sekä eri toimijoiden vastuunjako
- yhteistyön toteuttaminen oppilaan ja huoltajan kanssa, huoltajan tarjoama tuki
Tuen seuranta ja arviointi
- oppimissuunnitelman tavoitteiden toteutumisen seuranta, toimenpiteiden vaikuttavuuden arviointi sekä arviointiajankohdat
- oppilaan ja huoltajan kanssa tehtävä arviointi oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin kokonaistilanteesta sekä oppilaan itsearviointi
- arvioinnissa käytettävät menetelmät joiden avulla oppilas voi osoittaa osaamistaan hänelle sopivin tavoin
- oppimissuunnitelman tarkistaminen ja sen ajankohta
- suunnitelman laatimiseen osallistuneet henkilöt
Oppimissuunnitelmassa ei kuvata oppilaan henkilökohtaisia ominaisuuksia.
Oppimissuunnitelma muissa tilanteissa
Oppimissuunnitelmaa käytetään vaikka oppilas ei saisi tehostettua tukea, mikäli
- oppilas etenee eri oppiaineiden opinnoissa vuosiluokkiin jaetun oppimäärän sijasta oman opinto-ohjelman mukaisesti
- opetus järjestetään erityisin opetusjärjestelyin
- perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien oppilas on otettu joustavan perusopetuksen toimintaan.
Näissä tilanteissa laadittava oppimissuunnitelma sisältää soveltuvin osin samoja osa-alueita kuin tehostettua tukea varten laadittava oppimissuunnitelma.
[1] Perusopetuslaki 16 a § 3 mom. (642/2010)
[2] Perusopetuslaki 16 a § 1 mom. (642/2010)
Reisjärven paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut
Oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä tuetaan tuen tarpeen ilmaantuessa sopivia tukimuotoja hyödyntäen yleisen tuen piirissä. Oppilaalle on kuitenkin annettava tehostettua tukea, mikäli:
- oppilas tarvitsee laajasti ja samanaikaisesti oppimisessaan ja koulunkäynnissään useita tukimuotoja tai
- tukea annetaan intensiivisesti ja säännöllisesti tai
- oppilaan oppimisen pulmat ovat niin suuret, että on syytä siirtyä opiskelemaan opetuksen erityisiä painoalueita.
Tehostettu tuki annetaan muun opetuksen yhteydessä joustavin keinoin. Tehostettuun tukeen siirtyminen ei ole edellytys jonkin tukimuodon saamiseksi, sillä kaikki tukimuodot ovat käytettävissä myös yleisessä tuessa. Tehostetun tuen vaiheessa osa-aikaisen erityisopetuksen, opintojen yksilöllisen ohjauksen ja kodin kanssa tehtävän yhteistyön määrä kasvaa. Tehostettua tukea annetaan niin kauan kuin oppilas sitä tarvitsee.
Opiskelun erityisiä painoalueita käytetään, mikäli oppilas ei pysty annetusta tuesta huolimatta selviytymään oppiaineen yleisistä tavoitteista. Tällöin oppilasta autetaan ottamaan haltuun opinnoissa etenemisen kannalta välttämättömät sisällöt. Erityisiä painoalueita käytettäessä ei karsita oppiaineen tavoitteita vaan oppisisältöjä. Painoalueet eivät siis voi olla alempien vuosiluokkien tavoitteita tai sisältöjä. Painoalueeksi valitut sisällöt kuvataan oppilaan oppimissuunnitelmassa kuten myös se, mitä muuta tukea oppilas saa ja minkälaisin tavoin hän voi osoittaa osaamisensa. Huoltajan ja oppilaan tulee tietää, miten suurta osaa oppiaineen sisällöistä oppimissuunnitelmaan kirjatut painoalueet edustavat. Oppilaalle ja huoltajalle tulee selvittää, miten valittujen sisältöjen hallinta suhteutuu hyvän osaamisen kuvauksiin tai päättöarvioinnin kriteereihin.
Oppilaan luokanopettaja tai luokanvalvoja ja lisäksi se opettaja, joka vastaa ko. oppiaineen opetuksesta laatii oppimissuunnitelman yhdessä oppilaan, huoltajan ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kanssa. Oppilaalle suunniteltu tuki kirjataan oppimissuunnitelmaan Wilmassa. Oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä seurataan säännöllisesti. Oppimissuunnitelma tarkastetaan vähintään kerran lukuvuodessa, jolloin kirjataan toteutunut tuki ja arvioidaan sen riittävyys ja oppilaan edistyminen. Syyslukukauden alussa oppimissuunnitelma päivitetään eli suunnitellaan tuki lukuvuodelle edellisen lukuvuoden arvioinnin pohjalta. Oppimissuunnitelmat tulee päivittää marraskuun loppuun mennessä.
Tehostettua tukea saavat oppilaat opiskelevat pääsääntöisesti yleisopetuksen ryhmissä. Pienryhmien oppilaat ovat joko tehostetun tai erityisen tuen piirissä. Vuosiluokilla 1-2 oppilaalla tulee olla aikaa saavuttaa alkuopetuksen tavoitteet. Tämän vuoksi oppilaan tuki vuosiluokalla 1 - 2 on pääsääntöisesti yleistä ja tehostettua tukea.