Mitä henkilökohtainen laite tarkoittaa?

Mitä henkilökohtainen laite tarkoittaa?

Miksi henkilökohtainen laite?

Lapset ja nuoret ansaitsevat tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskella sellaisin ajanmukaisin välinein ja menetelmin, jotka takaavat heille kansalaisen perustaidot: ajattelun taidot, työskentelyn ja vuorovaikutuksen taidot, käden ja ilmaisun taidot, osallistumisen ja vaikuttamisen taidot sekä itsetuntemuksen ja vastuullisuuden taidot.

(Opetusteknologia koulun arjessa 2011, 17-18.)



Oppimisen perusteet ovat käymässä läpi perusteellista muutosta juuri nyt. Syksyllä 2016 käyttöön otettu opetussuunnitelma painottaa tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämissä kaikissa oppiaineissa. Teknologian käyttö koulussa ei saa olla itseisarvo, vaan sillä pitää olla tarkoituksenmukainen pedagoginen perusta. Tarkoituksena on, että lapset oppivat älylaitteiden kautta maailmasta ja harjoittavat ajattelun taitoja. Laitteiden käyttö ei siis ole mukava hengähdystauko muusta opiskelusta, vaan osa opiskelua itseään.

Henkilökohtainen tietokone tarjoaa monipuolisen työkalupaketin oppimisen tueksi. Tekstin tuottaminen yksin ja yhdessä, tallentaminen ja muille jakaminen kuuluu nykyaikaiseen opiskeluun. Tietoa haetaan netistä ja sähköisistä oppimisympäristöistä koko ajan. Oma oppiminen ja tuotokset jäävät talteen myöhempää käyttöä varten ja oppimisen arvioinnissa sähköinen ympäristö tuo merkittävää lisäarvoa. Tietokone tarjoaa uudenlaisia tapoja tehdä asioita, mikä lisää oppilaiden motivaatiota. Henkilökohtainen tietokone onkin yksi tärkeimmistä työkaluista nykyaikaisessa koulussa.

Nykypäivänä opiskelu ei tapahdu pelkästään koulussa, luokkahuoneen seinien sisäpuolella. Oppilailla täytyy olla käytössään sellaiset opiskeluvälineet, jotka mahdollistavat esteettömän opiskelun paikasta ja ajasta riippumatta.

Tietokone on kuitenkin vain työväline muiden, perinteisten työvälineiden ohella. Vaikka oppilaat saavat jatkossa henkilökohtaiset laitteet käyttöönsä, kirjoja, kyniä ja vihkoja käytetään kouluissa jatkossakin. Koneet ovat opetuksessa apuvälineitä, eivät toiminnan keskipisteitä.

- Uskoisin, että alkuinnostuksen jälkeen laitteesta tulee apuväline, jolla voidaan tehdä esimerkiksi kaikenlaisia ryhmäprojekteja samanaikaisesti. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Tietokone tuo lisäarvoa ja tekee kaiken lisäksi oppimisesta hauskaa, kertoo Itä-Porin yhtenäiskoulun nelosluokan opettaja Elina Järvelä.

Oppilas-chromebook

Mikä on Chromebook?


Chromebook on kosketusnäytöllinen kannettava tietokone, jossa on Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmä on tuttu kaikille, jotka ovat käyttäneet Chrome -selainta tietokoneella. Tietokoneessa on tallennustilaa rajallisesti, joten tiedostojen tallennus tapahtuu pääasiassa pilveen. Rajoittamaton pilvitallennustila tulee automaattisesti käyttäjätunnuksen mukana.


Chromebookilla toimivat luontevimmin Googlen omat sovellukset. Tiedostot tallennetaan Driveen ja niiden työstämiseen on erilaisia sovelluksia, kuten Docs, Sheets, Slides, Drawings jne.
Google for Education tarjoaa kokonaisvaltaisen toimistosovellusten paketin koulukäyttöön.



Miksi Chromebook?

Emme päätyneet valitsemaan Chromebookia aivan sattumalta. Kuninkaanhaan koulussa testattiin tietokoneita oppilaiden henkilökohtaisessa käytössä vuosia ennen kuin malli laajennettiin koskemaan kaikkia kouluja.

Syksyllä 2014 Kuninkaanhaan koulun oppilasryhmille annettiin opiskelukäyttöön eri käyttöjärjestelmillä varustettuja tietokoneita ja tabletteja. Näiden toimintaa seurattiin oppilaskäytössä 400 oppilaan yläkoululla. Oppilailta ja opettajilta kerätyn käyttäjäpalautteen, hinnan ja teknisten ongelmien vähyyden perusteella meille parhaiten soveltuvaksi opiskelutietokoneeksi valikoitui Chromebook.

Laitteen etuja ovat:

  • helppokäyttöisyys
  • kestävyys
  • toimintavarmuus kouluympäristössä
  • kestää ladattuna akku koko koulupäivän
  • toimii Google Suite for Education -ympäristössä
  • tallentaa tiedot turvallisesti Google Drive -pilvipalveluun
  • kevyt käyttöjärjestelmä ei kuormita verkkoja
  • tukee lukemista, koska taipuu tabletiksi ja lukulaitteeksi
  • tallennustilaa verrattain vähän, minkä vuoksi niihin ei voi ladata pelejä.
  • hinta






Miten Chromebookiin kirjaudutaan?

Chromebookiin kirjaudutaan sisään Google Worspace (Education) -tunnuksella, joka toimii samalla sähköpostitunnuksena. Koulun Chromebook -tietokoneelle ei voi kirjautua sisään muulla kuin koulun tarjoamalla tunnuksella.

Koulun tarjoamalla G Suite Edu -tunnuksella voi kuitenkin kirjautua omaan Google Workspace -ympäristöön muillakin kuin koulun laitteilla. Kirjautumisten kanssa pitääkin olla varovainen ja salasana pitää säilyttää vain omana tietona. Jos käyttää omaa tiliään muulla kuin omalla Chromebookilla, pitää muistaa aina kirjautua ulos tililtä käytön jälkeen. Lisäksi salasana kannattaa vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein, kuten yleinen suositus nykypäivänä on.

Porin kaupunki on tehnyt sopimuksen Googlen kanssa tilien käytöstä. Google Workspace toimii Education-käyttäjien kanssa eri tavalla kuin tavallisten kuluttaja-Gmail asiakkaiden kanssa. Google Workspace Education -käyttäjien tietoja ei käytetä mainonnan kohdistamiseen ja käyttäjien yksityisyydensuoja taataan voimassa olevien Euroopan Unionin tietosuoja-asetusten mukaisesti.

Vuoden 2017 oppilastietokone

Acer R11 chromebook



  • Koneessa on kosketusnäyttö ja sen näyttö taipuu 360 astetta, joten sitä voi käyttää kätevästi myös lukulaitteena.
  • Googlen Chrome OS-käyttöjärjestelmä
  • tallennustilaa vain 16 Gb, joten tallennus tapahtuu pääasiassa pilveen
  • rajoittamaton pilvitallennustila tulee käyttäjätunnuksen mukana
  • toimii vain Edupori.fi -Google-tilillä



Laitteen mitat