4.1 Iltapäiväkerhotoiminta yleisen, tehostetun ja erityisen tuen aikana

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet

Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja oppimisen tukea heti tuen tarpeen ilmetessä6. Lain ja Opetushallituksen laatimien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden7 mukaisesti oppilaan saama tuki voidaan jakaa yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Ne ovat laajuudeltaan ja kestoltaan erilaisia tukiratkaisuja. Aamu- ja iltapäivätoiminta voi tarvittaessa olla osa perusopetuksessa oppilaalle annettavaa oppimi­sen ja koulunkäynnin tukea. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa tuen tasot määritellään seuraavasti:

  • Yleinen tuki on osa kaikkea oppilaan kasvatusta, opetusta ja ohjausta. Tuen tarve on silloin luonteeltaan yleensä lyhytaikaista, oppilas voi tarvita vain yhtä tukimuotoa, kuten tukiopetusta tai osa-aikaista erityisopetusta
  • Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllis­tä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, annetaan tehostettua tukea hänelle laaditun, pedagogiseen arvioon perustuvan kirjallisen oppimissuunnitelman mukaisesti. Tehostettu tuki on luonteeltaan vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki.
  • Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai op­pimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityisen tuen antamisesta tehdään hallintopäätös, joka perustuu pedagogi­seen selvitykseen. Oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjes­tämistä koskeva suunnitelma (HOJKS), josta on käytävä ilmi erityistä tukea koskevan päätöksen mukaisen opetuksen ja muun tuen antaminen

Oppilaat, joille on tehty erityistä tukea koskeva päätös, ovat oikeutettuja hake­maan aamu- ja iltapäivätoimintaan koko perusopetuksen ajan. Kunta päättää toiminnan laajuudesta. Mikäli mahdollista, erityistä tukea saavien oppilaiden aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään muun aamu- ja iltapäivätoiminnan yhte­ydessä. Jos oppilaiden tarpeet sitä edellyttävät, voidaan toiminta järjestää myös omissa ryhmissä. Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen mahdollisuuksien mukaan oman ikäkauden mukaisissa ryhmissä tukee erityistä tukea saavien oppilaiden kehitystä.

6 Perusopetuslaki 30 § 1 mom. (642/2010)

7 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muuttaminen ja täydentäminen, MÄÄRÄYS 50/01/2010

Kun tehostettua tai erityistä tukea saava oppilas osallistuu aamu- ja iltapäivä-toimintaan, on tärkeää että aamu- ja iltapäivätoiminnan henkilöstö ottaa lapsen tuen tarpeet huomioon. Yhtä tärkeää on, että koulussa nähdään aamu- ja iltapäivätoiminnan tarjoamat mahdollisuudet oppilaan koulunkäynnin ja oppimi­sen tukemiseen.

Toivakkalainen IP-ratkaisu

Kolmiportaisen tuen asioissa tiedonkulkua kehitetään ja toiminnassa varmistetaan toimintamallit ja -ohjeet jo etukäteen.
Lasten tuen tarpeet huomioidaan myös ei-muodollisessa vuorovaikutuksessa aikuisten ja lasten välillä.

Kolmiportaisen tuen viestinnän käytänteitä ja oppilaiden tarpeita iltapäiväkerhotoiminnassa toteutetaan lasten oppimisen tuen tarpeiden toteutumiseksi.