2 Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteet

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet

Aamu- ja iltapäivätoiminnan yleisenä tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatustyötä sekä lapsen tunne-elämän kehitystä ja eettistä kasvua. Toimin­nan tulee lisäksi edistää lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja lisätä osallisuutta.5 Tämä tavoite velvoittaa kaikkia aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä ja toteuttamisessa mukana olevia.

Kunta täsmentää perusopetuslaissa säädetyt ja tässä luvussa kuvattavat yleiset tavoitteet ottaen huomioon paikalliset tarpeet, toimintaympäristön ja kunnan omat strategiset linjaukset.

Toivakkalainen APIP-ratkaisu


Yhdessä toimiva Toivakka
Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnassa (APIP) toimitaan yhdessä esiopetus- ja kouluikäisten kerhotoiminnassa mukana olevien lasten ja ohjaajahenkilöstön toimesta.
Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnassa tehdään yhteistyötä kasvatuskumppaneina lasten huoltajien kanssa, varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen kanssa. Lisäksi yhteistyötä kirjaston kanssa tehdään säännöllisesti.
Mahdollisuuksien mukaan aamu- ja iltapäivätoiminnan arkea rikastavat myös ulkopuoliset ohjaajat ja yhteistyökumppanit.


Toimintavuoden alkaessa järjestetään lasten kokous, jonka pohjalta on laadittu molemmille APIP-yksiköille viikkosuunnitelma lukuvuodelle 2023-24

VIIKKOSUUNNITELMA 
Toivakan koulukeskuksen APIP
klo 13-14 kotitehtävät tehdään ennen välipalaa
klo 14 välipala 

ma lautapelit
ti leikki
ke askartelu
to Padit/ kirjasto
pe liikunta (ulkoliikunta/ salivuoro)

Kankaisten kyläkoulun iltapäivätoiminta
joka päivä ohjelmassa kotitehtävät, välipala ja ulkoilu, lepohetki ma, ke-pe

ma 4H-kerho
ti koulun kerho
ke pelipäivä
to leikki
pe vapaa leikki/ retki

UUSIEN TYÖNTEKIJÖIDEN PEREHDYTYS
Koulukeskuksella
käytänteiden ja suunnitelmien läpikäynti yhdessä koordinaattorin ja muiden aamu- ja iltapäivätoimintakerhotyössä toimivien kanssa

Kankaisilla
perehdyttämiseen osallistuvat koulun opettajat ja toiminnan kehittäminen tapahtuu vastuuohjaajan ammatillisen osaamisen sekä uuden tulijan yhteistyössä

YHTEISTYÖ ESIOPETUSTA TÄYDENTÄVÄN VARHAISKASVATUKSEN KANSSA
on luontevaa ja jatkuvaa.
Koulukeskuksella ryhmät yhdistyvät välipalan jälkeen samoihin tiloihin ja tekemisiin; Kankaisilla yhteistyö on jatkuvaa. 

YHTEISTYÖ ESI- JA PERUSOPETUKSEN KANSSA
on tilanteesta ja tapauksesta riippuvaa sekä tarvelähtöistä opetuksellisista, hyvinvoinnin, koulunkäyntitaitojen, sosiaalisten taitojen ja kaverisuhteiden harjoittelemisen ym. oppimisen tavoitteista johdettavaa. 

YHTEISTYÖ HUOLTAJIEN KANSSA
Koulukeskuksella käytetään whatsapp-viestintää sekä toimintavuoden käynnistyessä että kuukausikirjeen jakelussa, mutta myös esim. erikoisiltapäivistä tiedottamisessa ja jatkuvassa viestinnässä. Lisäksi yksittäisten lasten asioissa tarvittaessa soitetaan. Koulukeskuksella iltapäivätoiminnassa on kotimatkat itsenäisesti kulkevia lapsia.

Kankaisten kyläkoululla viestinnässä käytetään Wilmaa (kuukausikirje), Pedanetin kotisivuja, jonne sijoitetaan esim. kuukausittain tarkennettu lukuvuosisuunnitelma. Jatkuvassa yhteydenpidossa käytetään whatsappia sekä Wilma-viestintää. Kankaisilla huoltajat kohdataan päivittäin, koska itsenäisesti kotimatkoja kulkevia lapsia ei toiminnassa ole mukana (ainakaan lukuvuoden alkaessa).

YHTEISTYÖ KERHOTOIMINNAN KANSSA
Koulukeskuksella (esim. harrastamisen Toivakan malli, koulun kerhot, 4H) osallistumiseen mahdollistetaan, mutta lapsia ei saateta eikä haeta. Kerhoista voi palata iltapäivätoimintaan takaisin. 
Kankaisten kyläkoululla kerhotoiminta nivoutuu iltapäiväkerhotoimintaan.


Uuden ajan maalaisidylli
Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnassa on keskeistä turvallisuus ja lasten viihtyminen. 
APIP-toiminnan lähiympäristössä on monipuolisten sisätilojen lisäksi luonnonläheiset ja rakennetut leikki- ja toimintapaikat.

Ulkoilu on isossa roolissa koulun päätyttyä. Ulkoilu tapahtuu paitsi koulun pihalla, myös lähiympäristössä. Ulkoilutilanteiden järjestämiseen kysellään lasten toiveita. 

Toivakka tuntuu ja tunnetaan
Viestinnässä ja kohtaamisissa huoltajien kanssa pyritään kasvatuskumppaneina tukemaan rakentavasti lapsen kasvua ja kehitystä


Huoltajien tarpeita kuunnellaan ja niiden pohjalta on pyritään löytämään mahdollisimman hyvä yhteisymmärrys. Lasten läsnäolotarpeista tarvitaan tieto huoltajilta jo edellisen viikon torstaina, jotta saadaan tilattua lapselle välipala seuraavan viikon toimintapäiviin.

Lukuvuoden 2023-2024 painopisteenä on hyvinvointioppimisen edistäminen.

Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan arjessa tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen tapahtuu luontevasti käytännön tilanteissa. Haastavan käyttäytymisen tilanteissa on tapana käsitellä ja keskustella tapahtuneet läpi ohjaajan ja lasten kesken. Mikäli tilanteessa on tapahtunut jotain suurempaa tai jotain johon liittyy esim. tapaturma tai suuri itku, niin yhteydessä ollaan myös huoltajiin tapahtumaselvityksineen.