Miten toimin psykologian reaalikokeessa?

Valmistautuminen

Reaalikoe on vaativa suoritus, ja siihen kannattaa valmistautua hyvin. Nuku edellisinä öinä riittävästi. Koetta edeltävä päivä kannattaa varata rauhalliseen asioiden kertailuun. Se vahvistaa muistijälkiä ja auttaa luomaan kokonaiskuvan asioista, joita lukion psykologian kursseilla on käsitelty. Hyvä ja terveellinen aamupala koepäivän aamuna kuuluu ehdottomasti valmistautumiseen. Koska edessä on pitkä päivä istumista, kannattaa käyttää kaikki mahdollisuudet liikkua aamulla. Hyötyliikunta on parasta ajatusten ja aivojen herättelyä. Kannattaa jutella kavereiden kanssa ennen kokeita. Myös se stimuloi aivoja!

Vastaaminen

- Vastauksen aluksi pitää muistaa määritellä kysyttävä ilmiö.
Esimerkiksi: Oppimisella tarkoitetaan...Tiedostamaton merkitsee...
-
Vastaa kysymykseen - älä kirjoita vain asian tiimoilta. Mene alussa suoraan asiaan, lopussa voit pohtia ilmiön merkitystä tai liittää sen laajempaan kokonaisuuteen.
  • Määrittele tehtävässä esiintyvät käsitteet.
  • Mieti, mitä kysymys tarkoittaa. Pohdi, miten rajaat vastauksen.
  • Mitkä ovat pääasioita, mitkä sivuasioita?
  • Jos kysymys on kaksiosainen, muista vastata molempiin osiin. On myös useampiosaisia tehtäviä.
  • Hahmottele esseen runko. Luonnostele ranskalaisilla viivoilla tai piirrä käsitekarttaa.
  • Mieti asioiden käsittelyjärjestys.
- Kirjoita täydellisiä vastauksia kuten ainekirjoituksessa.
- Rytmitä vastauksesi selkeiksi kappaleiksi. Taitava essee etenee loogisesti.
- Tarkista näkökulma. Ole tarkkana, pyydetäänkö kuvaamaan, esittelemään, arvioimaan, vertailemaan, tulkitsemaan vai pohtimaan.
- Jos pyydetään soveltamaan teoriaa, sitä on sovellettava eikä vain kerrottava teoriasta.
- Älä vain kerro tietojasi, vaan muokkaa niitä.
- Vertaillessa käytä ilmaisuja: toisin/samoin kuin, päinvastoin kuin, sitä vastoin...
-
Pohtiessa voit esittää omia mielipiteitäsi, mutta ne on liitettävä psykologian tietoihin. Kysymysten esittäminen ei ole pohdintaa, jos et tarjoa vastauksia.
- Kuvioita tai piirroksia voi käyttää tekstin tukena, mutta ne on silti selostettava tekstin avulla.
- Osoita, että olet lukenut psykologiaa.
- Viittaa teorioihin ja määrittele käsitteet, vaikka tehtävä ei sitä edellytä.
- Kerro asiaa koskevista tutkimustuloksista.
- Oletko ottanut tarpeeksi esimerkkejä? Niitä löytyy tutkimuksista, kokeista ja elävästä elämästä. Esimerkit osoittavat, että olet ymmärtänyt asian: Sisäiset mallit voivat muuttua, kuten minäkäsitys, kun omista tuotoksistaan saa kriittistä palautetta, vaikka on luullut osaavansa puutöitä hyvin.
- Sano asiat selkeästi ja tyhjentävästi. Älä jätä vastauksiin epämääräisiä viittauksia tai heittoja. Lukijan tulee vakuuttua, että ymmärrät asian.
- Vastauksen pituus ei ole itseisarvo, vaan näkökulmien perustelut, psykologisen tiedon soveltaminen ja ymmärryksen osoittaminen. Vältä lörpöttelyä tai samojen asioiden toistamista monta kertaa.
- Älä viittaa siihen, mitä olet jo aiemmin toisessa vastauksessa kirjoittanut. Kukin vastaus on oma kokonaisuutensa. Ranskalaiset viivat eivät kuulu esseevastaukseen.
- Lopeta vastaus, ei vain kirjoittamista, esimerkiksi johtopäätökseen tai yhteenvetovirkkeeseen.

Kokeessa

Saatuasi tehtävävihkon lue kaikki tehtävät tarkkaan läpi. Voit heti merkitä ne tehtävät, joihin tiedät haluavasi vastata. Vastaaminen kannattaa aloittaa itseäsi kiinnostavista kysymyksistä. Voit jopa päästä flow-tilaan, joka on ominainen huippusuoriutumiselle.

Tehtäviin tutustuminen

Ennen kuin kirjoitat vastauksen:
Analysoi tehtävä niin hyvin, että tiedät varmasti, mitä kysytään.

Psykologian ylioppilaskokeessa voi olla seuraavanlaisia tehtävätyyppejä:

A. Suorat kysymykset
Esimerkiksi: Varhaislapsuuden merkitys aivotoimintojen kehitykseen s04

- Vastauksessa ei yleensä haeta kirjan tietyn kappaleen tietoa vaan tietojen yhdistämistä usealta psykologian osa-alueelta.
- Korkeampiin pisteisiin vaaditaan perustiedon ohella ilmiön pohdintaa ja arviontia.
- Ansiokasta on, jos kykenee löytämään toisistaan poikkeavia näkökulmia, esimerkiksi pohtimaan ilmiötä teoriasuuntausten avulla ja perustelemaan näkemyksiä psykologian kokeilla ja tutkimuksilla.

B. Vertailutehtävät
Esimerkiksi:Vertaa 7-vuotiaan lapsen ja 16-vuotiaan nuoren sosiaalista kehitystä k05

- Kahden ilmiön peräkkäinen esittely ei ole vertailua. Ilmiöstä tulee erottaa yksittäisiä ominaisuuksia ja verrata sitten niitä toisiinsa.
- Vertailu tuodaan esille myös sanavalinnoilla (toisin kuin..., päinvastoin kuin...)
- Vertailevaa otetta voi käyttää myös muuntyyppisten tehtävien yhteydessä. Lukijaa säväyttää, kun kirjoittaja kykenee osoittamaan kypsyytensä vertailemalla ilmiötä muihin vastaaviin.

C. Soveltavat tehtävät
Esimerkiksi: Erittele tavoitteiden merkitystä harrastustoiminnassa s05

- Tiedon muistamisen lisäksi kysytään taitoa soveltaa psykologista tietoa jonkin tilanteen tai elämänalueen hahmottamiseen.
- Vastaajan tulee löytää liittymäkohtia psykologisen tiedon ja arkitiedon välillä.
- Omien osuvien esimerkkien esittäminen on tärkeää. Tässä on oltava kurinalainen ja vältettävä henkilökohtaisten kokemusten ylenmääräistä tilitystä. Esimerkkien tulee ankkuroitua psykologiseen tietoon.


Aineistotehtävät

Aineistotehtävät voivat sisältää esimerkiksi jonkin tutkimustuloksen tulkintaa tai kysymyksiä, joiden yhteydessä on muutaman rivin selostus tai useamman sivun artikkeli. Vastauksessa on tärkeää muistaa tukeutua annettuun aineistoon. Se on luettava huolellisesti läpi ja käytettävä sitä vastauksessa, esimerkiksi Artikkelissa sanotaan, että...

Aineistoa on turha toistaa vastauksessa sanasta sanaan, vaan sitä pitää tulkita ja analysoida. Oleellista on keskittyä kuvaamaan aineistoa omin sanoin ja liittää vastaukseen psykologiatietoa. On turha antaa pitkien tekstien hämätä itseään - vastaamisessa pärjää opetussuunnitelmissa mainituilla psykologiatiedoilla.

Ennen vastaamista mieti, mitä tiedät asiasta (mitä olet oppinut esimerkiksi lukion kursseilla). Kirjaa ajatuksiasi muistiin.

Aineiston työstäminen:
- Poimi keskeiset asiat (alleviivaa tai kirjoita suttupaperille).
- Mikä tieto aineistossa on tuttua eli mikä tukee vanhoja tietojasi?
- Mitä uutta aineistossa on (uusi näkökulma, uutta tietoa)? Onko se samansuuntaista, täysin uutta tai ristiriidassa tietojesi kanssa?
- Vertaa aineiston näkökulmaa aiemmin oppimaasi eli arvioi aineistoa.

Tutkimustehtävät

On tärkeää muistaa tutkimuksen arviointikriteerit:
  • Tutkimuksen luotettavuus - tutkittiinko sitä, mitä pitikin tutkia, esimerkiksi kasvatuksen vaikutusta?
  • Objektiivisuus - onko tulos riippuvainen tutkijasta?
  • Yleistettävyys - onko otos valittu edustavasti ja tarkoituksenmukaisesti?
  • Viestittävyys - onko tutkimus helppo toistaa samankaltaisena?
  • Eettisyys - esimerkiksi: Onko osallistujat suojattu haitallisilta jälkivaikutuksilta?
  • Tuoko tutkimus uutta tietoa - millä elämänalueilla tuloksia voidaan hyödyntää?
  • Nouseeko tutkimus tietystä psykologisesta teoriaperinteestä?

A. Tutkimussuunnitelman laatiminen
Tehtävä alkaa usein: Miten tutkisit...?
Esimerkiksi: Miten tutkisit lukion kokeeseen valmistautumisen ja koemenestyksen välistä yhteyttä? k05

Vastaajan on tiedettävä, mitä vaiheita ja käytännön toimia tutkimukseen kuuluu. Tutkimussuunnitelman pitää olla realistinen eli toteuttamiskelpoinen, ja sen ongelmat pitää tunnistaa. Tutkimusotteista (kokeellinen, korrelatiivinen, kuvaileva, tapaustutkimus) pitää tietää, mikä kulloinkin on sopivin. Samoin täytyy tuntea tiedonkeruumenetelmien (testit, haastattelu, kysely) ominaisuudet ja sopivuus annettuun tutkimustehtävään ja -otteeseen. Kaikki tämä tieto löytyy ykköskurssin kirjasta!

Erityisen ansiokasta on, jos pystyy osoittamaan, miten tutkimusongelma on johdettu joko aikaisemmista tutkimuksista tai käytännön ongelmista.

B. Tutkimustulosten tulkinta
Tehtävässä aineisto on yleensä graafisessa muodossa. Tulosten tulkinta edellyttää esitellyn tutkimuksen kulun tuntemista. Sen lisäksi tämäntyyppisessä tehtävässä vaaditaan tulosten yhdistämistä psykologiseen tietoon. Pelkästään kuvin tulkinnalla ei saa kuin 2-4 pistettä. Korkeammat pisteet vaativat pohdintaa, miten tulokset on saatu, mikä merkitys niillä on ja millaisia virhelähteitä tai häiriötekijöitä tutkimuksessa saattaa olla, joita korjaamalla tutkimuksen luotettavuus paranisi.

C. Tutkimusotteiden, tiedonkeruumenetelmien tai niiden soveltamisen tarkastelu
Esimerkiksi: Psykologisen testaamisen hyödyt ja haitat s04

On tärkeää tuntea tutkimusotteiden ja tiedonkeruumenetelmien ominaisuudet ja psykologisen tutkimuksen periaatteet. Vastauksessa säväyttää, jos siinä pystytään tarkastelemaan asioita kriittisesti, esimerkiksi esittelemään tai arvioimaan kielteisiä puolia.

Koejärjestelyjen ja tutkimusselostusten avulla voi syventää ja jäntevöittää kaikkien tehtävien vastauksia.

Koejärjestelyissä on oleellista havaita,
- mitä, miksi ja miten (millä menetelmällä) tutkittiin
- mitä merkitystä tutkimuksella oli
- millaisia sovelluksia kokeesta on olemassa

Käytännön ohjeita

Lukio antaa vastauspaperit (puoli- ja kokoarkit). Jokaisessa vastauspaperissa täytyy olla nimesi ja kokelasnumerosi. Yleensä paperiin on valmiiksi painettu koulun nimi ja numero. Kirjoita paperille tehtävän numero. Otsikoita tai muista tehtävänantoja ei kirjoiteta. Yliviivaa kaikki paperit, joita et halua arvosteltavan.

Laske, että vastasit kuuteen tehtävään. Jos sinulla on aikaa, lue vastauksesi läpi ja mieti, mitä voisit niihin vielä lisätä.