Draamatunti pe 24.4= Draaman kaari

Draaman kaari

Juonen kuvaaminen (näytelmissä, kirjoissa ja elokuvissa) on usein hyvin samankaltainen ja sen historia juontaa juurensa kauas:



Seuraavassa kuvassa perinteisen Punahilkka-sadun tapahtumat on asetettu "kaarelle":



Draaman kaari on kuin vuoristo. 
1. Alussa on alkusysäys, eli juoni ja tapahtumat alkavat (=mummo on kipeä ja tarvitsee ruokaa).
2. Sitä seuraa esittely: henkilöt, paikat ja jo tapahtunut pohjustetaan (=Punahilkka asuu kävelymatkan päässä, metsä on tuttu, äiti päästää Punahilkan yksin matkaan.
3. Sitten seuraa syventäminen: tulee lisää henkilöitä ja tapahtumia ja jännitettä. Jännitys kasvaa. (=Tuttu metsäpolku, susi tulee juttelemaan ja keksii, että voisi syödä mummon).
4. Seuraa ristiriitojen kärjistyminen (=susi syö mummon ja Punahilkan), eli tarinan huippukohta/käännekohta. Pitkässä tarinassa huippukohtia voi olla useita.
5. Huipun jälkeen tapahtumat alkavat selvitä ja asiat palautuvat uomiinsa. Lopussa seuraa ratkaisu (=metsänvartija saapuu ja leikkaa suden vatsan auki). 
6. Tarina päättyy usein häivytykseen. Kirjassa ehkä kerrotaan, miten henkilöille käy. Esimerkiksi "ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka" on häivytys.

Tehtäväsi:
Valitse kirja, näytelmä, elokuva tai satu, jonka luet/katsot/tunnet/olet lukenut/olet katsonut. Asettele juoni kaarelle ja laita kaaresi palautuskansioon.