1.3.1 Kotkan esiopetussuunnitelman laadinta ja julkaisutapa

Laadinta ja julkaisutapa



Esiopetussuunnitelman laadinta

Kotkan kaupungin esiopetussuunnitelma perustuu Opetushallituksen 22.12.2014 hyväksymiin esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin ja vuosien kuluessa tulleisiin uudistuksiin esiopetussuunnitelman perusteissa. Kaikilla kouluasteilla perusteet korostavat oppimisen iloa ja lasten omaa aktiivista roolia. Esiopetuksessa keskeisiä ovat vuorovaikutustaidot, yhdessä tekeminen ja kasvaminen kestävään sekä liikkuvaan elämäntapaan. Kotkan esiopetussuunnitelmassa korostuvat varhaiskasvatukseen soveltuva pedagogiikka ja leikki. Lasten yhteistyötaitojen vahvistaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista. Opetussuunnitelman perusteissa laaja-alainen osaaminen on keskeinen tapa vastata ympäröivän maailman muutoksiin. Ihmisenä kasvaminen, opiskelu ja työn teko sekä kansalaisena toimiminen edellyttävät nyt ja tulevaisuudessa laaja-alaista, tiedonalarajat ylittävää ja yhdistävää osaamista (Kaksivuoisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteet 2021, 19).

Vuosina 2015-2016 esiopetussuunnitelman uudistustyötä tehtiin yhdessä esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen opettajien kanssa. Työskentelyn tuloksena koottiin esiopetuksen oppimiskokonaisuudet (luku 4.3) mahdollisimman konkreettisina, jotta esiopetus voisi toteutua laadultaan yhtenäisesti koko kaupungin alueella. Esiopetuksen lapsilta ja huoltajilta kerättiin näkökulmia oppimisympäristöstä, oppimismenetelmistä sekä opetuksen tavoitteista. Opetussuunnitelmayhteistyö perusopetuksen kanssa tiivistyi esi- ja alkuopetuksen opetussisältöjen, nivelvaihekäytännön sekä kasvun ja oppimisen tuen kohdalla. Yhteistyö terveyden ja hyivnvoinnin palveluiden kanssa keskittyi opiskeluhuollon järjestämiseen ja yhteisiin käytäntöihin.

Esiopetussuunnitelman laajempi päivittäminen käynnistyi vuonna 2020 juurikin oppimisen alueiden ajantasaistamisen tarpeesta. Lisäksi esiopetuksen ja yhteistyötahojen toimintaympäristön muuttuminen edellyttivät sisällön päivittämistä. Päivittämisprosessi kesti suunniteltua kauemmin. Näin päivittämisessä huomioitiin Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet sekä Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteet. Tavoitteena on turvata jatkumo kuntakohtaiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan. 


Esiopetussuunnitelman muoto ja julkaisutapa

Opetussuunnitelma on laadittu suomen kielisenä ja se on koko esiopetuksen yhteinen suunnitelma. Suunnitelman sisältö noudattaa perusteiden sisältöä. Paikalliset ratkaisut kuvataan kunkin pääluvun viimeisessä alaluvussa. Luku alkaa perustetekstillä, josta luku laajenee paikallisilla tarkennuksilla.

Poikkeuksena tästä esitystavasta on luvun 4. (Esiopetuksen toteuttamisen periaatteet) alaluku 4.3 (Opetuksen yhteiset tavoitteet ja oppimiskokonaisuudet.) Oppimiskokonaisuuksien teksti on muokattu kuntakohtaiseksi. Oppimiskokonaisuuksia ei käsitellä enää luvun 4. viimeisessä alaluvussa.

Esiopetuksen opetussuunnitelma julkaistaan pedanetissä ja asiakirjatiedostona.