3.1 Yleiset tavoitteet ja yhteistyö esi- ja perusopetuksen kanssa

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteena on edistää opetukseen osallistuvan oppilaan suomen tai ruotsin kielen taitoa, tasapainoista kehitystä ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan sekä antaa tarvittavia valmiuksia perusopetusta varten. Valmistavassa opetuksessa kehitetään oppilaan laaja-alaista osaamista sekä annetaan opetusta perusopetuksen oppiaineissa ja mahdollisuuksien mukaan oppilaan omassa äidinkielessä oppilaan omassa opinto-ohjelmassa tarkemmin määritellyllä tavalla. Laaja-alaisen osaamisen ja eri oppiaineiden opetuksessa noudatetaan soveltuvin osin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita.

Opetuksen tavoitteiden määrittelyssä, sisältöjen valinnassa ja opetusjärjestelyissä otetaan huomioon, että oppilaat ovat iältään, opiskeluvalmiuksiltaan ja taustaltaan erilaisia. Opetusta eriytetään oppilaiden ikä- ja kehitysvaiheiden mukaisesti. Oppilaiden kielelliset valmiudet sekä kulttuuritausta otetaan huomioon, ja jokaisen oppilaan kieli- ja kulttuuri-identiteettiä tuetaan monipuolisesti. Oppilaan omalla äidinkielellä tuettu opetus edistää sisältöjen omaksumista. Valmistava opetus edistää suupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Jos perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaalla on heikko luku- ja/tai kirjoitustaito, tulee oppilaan oman opinto-ohjelman tavoitteet asettaa siten, että oppilas saa omalle taito- ja ikätasolleen soveltuvaa luku- ja kirjoitustaidon opetusta. Oppilaan oman äidinkielen opetuksella voidaan edistää oppilaan luku- ja kirjoitustaitoa.

Luku- ja kirjoitustaidon omaksumiseen ja varmentamiseen varataan riittävästi aikaa. Mikäli oppilaan taidot eivät riitä perusopetuksessa opiskeluun, tulee oppilaan omassa opinto-ohjelmassa kiinnittää erityistä huomiota riittävään ja oikea-aikaiseen tukeen perusopetukseen siirryttäessä. Tarvittaessa oppilas voi jatkaa perusopetukseen valmistavassa opetuksessa, siirtyä opiskelemaan vuosiluokkiin sitomattoman opinto-ohjelman mukaisesti tai muulla tavoin hänelle parhaiten soveltuvin tukitoimin. Perusopetukseen siirtyvän luku- ja kirjoitustaidottoman oppilaan riittävästä tuesta huolehditaan.

Jyväskylän paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Jyväskylässä valmistavaan opetukseen ohjataan jokainen oppilas, jonka kielitaito ei vastaa kehittyvää alkeiskielitaitoa suomen kielessä perusopetuksen alkaessa. Valmistavan opetuksen järjestämisessä noudatetaan ensisijaisesti lähikouluperiaatetta.

Esiopetusikäiset suorittavat esiopetuksen pääsääntöisesti varhaiskasvatuksen palveluiden piirissä. Mikäli esiopetusvuoden jälkeen lapsen kielitaito on edelleen Pienten Kielirepun mukaan kielitaidon alkeiden hallinnan tasolla, ohjataan lapsi esi-ja perusopetuksen valmistavaan opetukseen.

Mikäli siirtolaisena saapunut oppilas asuu Suomessa alle 1,5 vuotta, voi oppilas hakeutua valmistavan opetuksen asemesta englanninkieliseen opetukseen, mikäli hän läpäisee Kortepohjan koulun englanninkielisen luokan kielitestin. Oppilaan, joka jää mahdollisesti 1,5 vuoden jälkeen Jyväskylään, on osoitettava saavuttaneensa suomen kielessä vähintään kehittyvän alkeiskielitaidon tason jatkaakseen automaattisesti englanninkielisellä luokalla. Opetuksen tavoitteena on antaa oppilaalle sellainen kielitaito, että hän kykenee suorittamaan perusopetuksen päättötodistuksen suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärässä.

Jyväskylässä valmistavan opetuksen aikana ja jälkeen oppilaalla on oikeus omien edellytystensä mukaisesti

  1. siirtyä perusopetuksen ryhmään tuetusti,
  2. siirtyä perusopetuksen ryhmään integroituen tarvittaessa valmistavan opetuksen ryhmään,
  3. jatkaa tarvittaessa valmistavan opetuksen ryhmässä oppilaaksi oton perusteiden mukaisesti (tähän tulee linkki valmistavan opetuksen oppilaaksioton perusteisiin) tai
  4. siirtyä opiskelemaan omassa pienryhmässä.