Lukuhaaste
Video Lukuhaasteesta
Lukuhaaste esi - ja alkuopetukseen
Esi- ja alkuopetuksessa on mahdollisuus halutessaan suorittaa Lukuhaastetta.
Lukuhaasteen suorittaminen on yksi lukemista lisäävä ja lukemaan innostava keino.
Lukeva Kouvola hanke on lähtenyt yhteistyössä Kouvolan kirjaston kanssa uudistamaan Lukudiplomia esi- ja alkuopetukseen. Kummiryhmissä olleen kokeiluvaiheen jälkeen olemme nimenneet Lukudiplomin Lukuhaasteeksi. Toivomme, että nimen muutos motivoisi lapsia, perheitä sekä ryhmiä haastamaan itsensä kirjojen pariin.
Lukuhaastetta olemme halunneet uudistaa niin, että siinä on kolme osiota; luen itse, luemme yhdessä perheen kanssa ja luemme ryhmässä.
Luen itse- osiossa lapsi lukee itse tai kertoo aikuiselle/toiselle lapselle vähintään kaksi kirjaa. Luemme yhdessä perheen kanssa- osiossa lapselle luetaan vähintään kaksi kirjaa kotona. Luemme ryhmässä- osiossa joko opettaja lukee lapsille tai lapset lukevat yhdessä vähintään neljä kirjaa. Lukuhaasteessa suoritetaan lukuvuoden aikana vähintään kahdeksan kirjaa.
Lukuhaasteessa olemme halunneet painottaa yhteisöllistä lukemista. Yhteisöllinen lukeminen on toisen kanssa tapahtuvaa ja vuorovaikutteista. Yhdessä lukiessa voidaan kokea läheisyyden ja ryhmään kuulumisen tunnetta. Yhdessä toisen lapsen kanssa lukemisen on myös todettu innostavan ja lisäävän lukemista.
Lapsi voi osallistua aktiivisesti lukuhetkeen, vaikka hän ei vielä osaisi lukea. Kirjaa voi lukea kuvien avulla esim. kertomalla mitä kuvissa tapahtuu tai ennustamalla niistä juonen kulkua. Kuvien tarkka katsominen ja yhdistely luo pohjaa kuvanlukutaidolle. Kuvalukeminen kehittää myös lapsen omaa ilmaisua.
Helovuon (2016) mukaan ääneen lukemista ei pitäisi lopettaa, vaikka lapsi oppisi lukemaan. Lapsi voi tarvita aikuisen apua esim. tarinan juonen ymmärtämiseen sekä lukutaidon sujuvuuden kehittämiseen. Lukuhetki opettaa lasta myös keskittymään ja rauhoittumaan kirjan ääreen.
Jokaiselle lapselle tulostetaan oma Lukuhaaste-vihko. Esiopetukseen, ensimmäiselle ja toiselle luokalle on oma Lukuhaaste-vihko.
Lukuhaaste-vihkosta löytyy Lukuhaasteen lyhyet ohjeet, tarina, värityskuva, lista luetuista kirjoista, QR-koodi kirjavinkkeihin, tehtävävinkkejä kotiin ja innostuin lukemaan enemmän-lisälista.
Kirjasto on koonnut kuusi erilaista kirjalistaa, joista voi löytää kirjavinkkejä ja luettavaa. Kirjan voi valita myös oman tai ryhmän mielenkiinnon mukaan listan ulkopuolelta. Vinkkilistoissa on kolme kategoriaa: vähemmän haastetta, sopivasti haastetta ja enemmän haastetta. Kirjalistoissa on vinkkejä eri kirjalajeista.
Yhteisesti luetun kirjan jälkeen opettajan tehtävälistalta valitaan tehtävä. Tehtävät on jaoteltu oppimiskokonaisuuksien ja oppiaineiden mukaan. Kotiin on tehty pienempi tehtävälista, josta lapsi tai perhe voi halutessaan valita tehtävän. Ryhmässä luettujen satujen jälkeen tehdään aina yhdessä tehtävä.
Lukuhaaste-vihkossa on värityskuva, josta lapsi värittää osion kirjan lukemisen jälkeen.
Jos lapsi on innokas lukemaan enemmän kirjoja, on värityskuvaan saatavilla lisäosia, Jekku-hiiriä. Jokaiselle luokka-asteelle on oma värityskuvansa, johon liittyy myös pieni tarina motivoimaan lasta lukemisessa. Opettaja voi lukea tarinan ennen Lukuhaasteen aloittamista. Tarinaan voi palata myös Lukuhaasteen aikana.
Kun Lukuhaaste on suoritettu, opettaja voi tulostaa lapselle kirjanmerkin. Ryhmä voi myös pitää Lukuhaaste-juhlat. Luetut kirjat kirjataan ylös lapsen omaan listaan.
Lukuhaasteen kuvat on kuvittanut Elina Niittynen ja tarinat on kirjoittanut Maija Niinimäki.