Musiikin soveltavat opinnot

Musiikin soveltavat opinnot aktiiviharrastajalle

Musiikin soveltava kurssi aktiiviharrastajalle

Valinnaisen tehtävä on syventää, laajentaa ja soveltaa aiemmin ja/tai muualla opittuja musisointitaitoja sekä antaa valmiuksia musiikin jatko-opintoihin suuntaaville.

Kurssin sisällöt tarkennetaan vuosittain oppilaiden mielenkiinnon kohteet huomioiden.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet

Kurssin alkaessa oppilaan on hyvä hallita musisoinnin perustaitoja vähintään yhdellä soittimella sekä tunnistaa musiikin peruskäsitteitä ja notaatiota/sointumerkintöjä.

Kurssilla edetään nopeasti haasteellisempiin ja monipuolisempiin tehtäviin, erilaiset esiintymiset kuuluvat olennaisesti kurssin opetusmuotoihin.

Oppilaalta vaaditaan vahvaa kiinnostusta musiikkiin ja valmiuksia sekä erilaisiin oppimistilanteisiin ja -ympäristöihin että itsenäiseen opiskeluun.

Tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet

Oppilas saa tarvittaessa tukea oppimiseen, mutta opetuksen pääpaino on monipuolisissa ja haasteellisemmissa musisointitehtävissä.

Oppilas voi halutessaan keskittyä jonkin tietyn instrumentin opiskeluun.

Arviointi

Kurssista annetaan erillinen numeroarviointi.

Arvioinnissa noudatetaan kaikille yhteisen musiikin valtakunnallisia hyvän osaamisen (8) kriteereitä.

Mikäli oppilas suorittaa soveltavan kurssin lisäksi musiikin perustaitojen syventävän kurssin, voidaan hänelle merkitä todistukseen "painotettu musiikin opetus".

Laajuus

2 vvh

Vuosiluokka 8

Tavoitteet

T1 kannustaa oppilasta rakentavaan toimintaan musisoivan ryhmän ja musiikillisten yhteisöjen jäsenenä

Ohjataan oppilasta monipuolisen musisoinnin avulla löytämään rakentava ja kannustava rooli musiikillisen ryhmän jäsenenä.


Rohkaistaan oppilasta löytämään ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan musisoinnissa.

Vahvistetaan oppilaan musiikillista identiteettiä ja roolia aktiivisena musisoijana.

Kannustetaan oppilaita muodostamaan omia kokoonpanoja koulussa ja vapaa-ajalla.

T2 ohjata oppilasta ylläpitämään äänenkäyttö- ja laulutaitoaan sekä kehittämään niitä edelleen musisoivan ryhmän jäsenenä
Rohkaistaan oppilasta terveeseen ja luonnolliseen äänenkäyttöön tutustumalla tyylillisesti ja kulttuurillisesti erilaisiin äänenkäyttötapoihin.

Ohjataan oppilasta ymmärtämään syvemmin äänenmurroksen myötä tapahtuvia muutoksia omassa äänessään ja kehossaan. Käytetään äänenkäytön peruskäsitteitä (esim. rekisterit, äänielimistö, hengityslihaksisto) opetuksessa ja musisoinnin yhteydessä sekä opetellaan erilaisia ääniharjoituksia.

Kannustetaan oppilasta ylläpitämään ja kehittämään omaa laulutaitoaan rohkaisemalla yhteislauluun ja moniäänisyyteen (stemmat, kuorolaulu).

Kannustetaan oppilasta kokeilemaan sooloja ja perehdytään tarkemmin äänilaitteiston toimintaan.

T3 kannustaa oppilasta kehittämään edelleen soitto- ja yhteismusisointitaitojaan keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimin
Vahvistetaan oppilaan aiempia soittotaitoja musisoiden monipuolisesti keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimin.

Ohjataan oppilasta kiinnittämään erityistä huomiota hyviin soittoasentoihin ja tutustutaan erilaisiin soittotekniikoihin.

Käytetään monipuolisia opetusmetodeja yhteissoiton tukemiseen ja rohkaistaan oppilaita kokeilemaan eri soittimia ja rooleja musisoinnin yhteydessä.

Syvennetään musisoinnin kautta musiikin peruskäsitteiden - ja elementtien (ks. S2) tuntemusta ja ymmärrystä.

Ohjataan oppilasta kuuntelemaan omaa musisointiaan suhteessa ryhmään ja kiinnittämään huomiota omaan ja toisten musiikillisten roolien vaihteluun ja merkityksellisyyteen musisoinnin aikana.

T4 rohkaista oppilasta monipuoliseen musiikkiliikunnalliseen kokemiseen ja ilmaisuun
Ohjataan oppilasta monipuolisten musiikkiliikuntaharjoitteiden kautta kokemaan kehonsa musiikillisena instrumenttina ja vahvistetaan oppilaan kehon kuvaa. 

Rohkaistaan oppilasta liikkeen ja kehon kautta musiikilliseen ilmaisuun ja eläytymiseen.

Vahvistetaan oppilaan kokemusta perussykkeestä ja opetellaan musiikkiliikunnan keinoin musiikin peruskäsitteitä ja -elementtejä (S2).

Tutustutaan tanssin perusmuotoihin (esim. valssi, tango, jenkka) ja kokeillaan erilaisia rytmi- ja tyylilajeja.

Käytetään ikäryhmälle sopivaa vaihtelevaa musiikkimateriaalia.

T5 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia ääniympäristön ja musiikin elämykselliseen kuunteluun ja havainnointiin sekä ohjata häntä keskustelemaan havainnoistaan
Ohjataan oppilasta monipuolisen ohjelmiston ja äänimaisemien avulla aktiiviseen kuunteluun, jossa musiikkiin ja sen tunnelmaan eläydytään aktivoimalla useita aistikanavia esim. liikkeen, mielikuvituksen ja visualisoinnin kautta.

Aktiivisen kuuntelun avulla ohjataan oppilasta analysoimaan kuulemaansa ja vahvistetaan musiikkikäsitteiden tunnistamista ja hahmottamista.

Kuuntelukokemuksen sanallistamisen tukemiseen voidaan käyttää opettajajohtoista yhteiskeskustelua, ryhmätehtäviä tai kirjallisia tehtäviä.

Kiinnitetään erityistä huomiota kuunteluohjelmiston monipuolisuuteen perehtymällä eri aikakausiin, tyylilajeihin, maailmanmusiikkiin ja kansankulttuureihin sekä tarkastelemalla nykymusiikin eri muotoja.

T6 kannustaa oppilasta rakentamaan luovaa suhdetta musiikkiin ja ohjata heitä improvisointiin, sovittamiseen ja säveltämiseen sekä taiteidenväliseen työskentelyyn
Käytetään erilaisia improvisaatioharjoituksia luovan keksinnän perustana opetuksessa.

Pyritään keksimään ja kehittämään musiikillisia ideoita sekä yksin että ryhmän kanssa.

Hyödynnetään teknologian tarjoamia mahdollisuuksia keksinnässä, musiikin tuottamisessa ja tallentamisessa.

Ohjataan oppilasta ideoimaan, suunnittelemaan ja käyttämään musiikkia luovasti myös eri taiteenaloja yhdistellen (esim.kuva, liike, draama).

Pyritään aineiden välisiin yhteistyöprojekteihin, joissa mahdollistetaan erityisesti oppilaiden omat tuotokset osana projektia.

T7 ohjata oppilasta musiikin tallentamiseen ja tieto- ja viestintäteknologian luovaan ilmaisulliseen käyttöön sekä musiikin tekemisessä että osana monialaisia kokonaisuuksia
Tutustutaan koulun laitteiston puitteissa tieto- ja viestintäteknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin oman musiikin tuottamisessa ja tallentamisessa.

Perehdytään viestintä- ja musiikkiteknologian tuomiin tekijänoikeuskysymyksiin ja niihin liittyviin eettisiin ongelmiin.

Ohjataan oppilasta hyödyntämään musiikkiteknologiaa myös laajemmissa ainerajat ylittävissä oppimiskokonaisuuksissa.

T8 ohjata oppilasta tarkastelemaan musiikkia taiteenlajina ja ymmärtämään, miten musiikkia käytetään viestimiseen ja vaikuttamiseen eri kulttuureissa
Syvennytään tarkemmin musiikkiin kulttuurin ilmentäjänä (esim. tutustumalla tarkemmin tiettyyn musiikin aikakauteen tai tyylisuuntaan) ja vaikuttamisen keinona (esim. tutkimalla mainosten rakennetta). 

Perehdytään suomalaiseen musiikkikulttuuriin ennen ja nyt: kuunnellaan siihen liittyviä klassikkoteoksia, tutkitaan suomalaista musiikki-identiteettiä ja tarkastellaan monipuolisesti suomalaisen musiikkikulttuurin kehitystä ja vuosikymmeniä, tutustutaan tärkeimpiin tyylilajeihin ja -käsitteisiin.

Pyritään luomaan oppilaille elävä ja utelias suhde suomalaiseen kansanmusiikkiin kuuntelemalla, musisoimalla ja tutustumalla sen soittimistoon.

Pyritään musisoinnin kautta luomaan oppilaille omakohtaisia kokemuksia maailmanmusiikista ja eri maiden kansanmusiikista.

Ohjataan oppilasta musisoinnin ja keskusteluiden avulla tutustumaan ja ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta.

Hyödynnetään erityisesti monialaisten oppimiskokonaisuuksien tarjoamat mahdollisuudet tämän tavoitteen ymmärtämisessä.

Tehdään jatkuvaa yhteistyötä mm. Ylivieskan Seudun Musiikkiopiston ja Ylivieskatalo Akustiikan sekä muiden paikallisten tekijöiden kanssa.

Pyritään järjestämään oppilaille mahdollisimman monipuolisia ja erilaisia konserttielämyksiä sekä kuuntelijoina että esiintyjinä.

T9 rohkaista ja ohjata oppilasta keskustelemaan musiikista käyttäen musiikin käsitteitä ja terminologiaa
Ohjataan oppilasta käyttämään luontevasti musiikin käsitteitä ja terminologiaa musiikillisen toiminnan yhteydessä.

Rohkaistaan ja ohjataan keskusteluun musiikin teoreettisista käsitteistä samalla sitoen toiminnallisuuteen ja kokemuksellisuuteen.

Tunneilla käytetty terminologia nostetaan sekä oppilaiden että opettajan valitsemasta ohjelmistosta huomioiden erityisesti musiikin peruselementit (S2).

Käytetään musisoinnin tukena sekä sointumerkkejä että perinteisiä nuotteja ja vahvistetaan oppilaan aiempaa nuottien ja sointulappujen notaation lukutaitoa.

Pyritään saavuttamaan notaatioiden lukutaidossa vähintään taso hyvä (8) jo 8. luokan aikana.

Tutustutaan erilaisiin notaatiotapoihin (esim. eri kulttuurit) ja tuetaan oppilaan itsenäistä tiedonetsintää sekä omaehtoista opiskelua notaatioiden suhteen (esim.melodiset soolot, tabulatuurit, erilaiset nuottiavaimet).

T10 ohjata oppilasta tunnistamaan musiikin vaikutuksia tunteisiin ja hyvinvointiin
Tuetaan ja kannustetaan oppilasta oman musiikkisuhteen ja identiteetin luomisessa (esim. musisoimalla mahdollisuuksien mukaan oppilaiden "ominta" musiikkia).

Ohjataan oppilasta havainnoimaan musiikin ja ääniympäristön vaikutuksia itsessään ja muissa ihmisissä mm. keskustelemalla ja tutustumalla erilaisiin musiikkimakuihin ja -kulttuureihin.

Pohditaan ja keskustellaan musiikin terapeuttisista vaikutuksista itseen ja muihin ihmisiin.

Tuetaan oppilaan aktiivista musiikki- ja kulttuuriharrastusta positiivisten musiikillisten kokemusten kautta (omat projektit, konsertit, esitykset) ja pyritään vahvistamaan oppilaan elämyksellistä kokemista musiikin opetuksessa.

T11 ohjata oppilasta huolehtimaan kuulostaan sekä musisointi- ja ääniympäristön turvallisuudesta
Ohjataan oppilasta käyttämään soittimia ja laitteita turvallisesti sekä toimimaan vastuullisesti musisointitilanteessa huomioioden myös toisten tilassa olevien hyvinvoinnin.

Perehdytään tarkemmin kuulonhuoltoon ja siihen liittyviin peruskäsitteisiin (dB, Hz) sekä ohjataan oppilasta huolehtimaan omasta ja toisten kuulosta.

Kiinnitetään jatkuvasti oppilaan huomiota musiikki- ja ääniympäristön turvallisuustekijöihin, ja vastuutetaan oppilaita itsenäisesti huolehtimaan soittimista ja ääniympäristöstä.

T12 ohjata oppilasta kehittämään musiikillista osaamistaan harjoittelun avulla, asettamaan tavoitteita musiikilliselle oppimiselleen ja arvioimaan edistymistään suhteissa tavotteisiin

Vuosiluokka 9

Tavoitteet

T1 kannustaa oppilasta rakentavaan toimintaan musisoivan ryhmän ja musiikillisten yhteisöjen jäsenenä
Ohjataan oppilasta monipuolisen musisoinnin avulla löytämään rakentava ja kannustava rooli musiikillisen ryhmän jäsenenä.

Rohkaistaan oppilasta löytämään ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan musisoinnissa.

Vahvistetaan oppilaan musiikillista identiteettiä ja roolia aktiivisena musisoijana.

Kannustetaan oppilaita muodostamaan omia kokoonpanoja koulussa ja vapaa-ajalla.

Ohjataan oppilaita musiikin aktiivisiksi harrastajiksi ja luodaan kontakteja erilaisiin musiikkiyhteisöihin (esim. bändit, kuorot, musiikkikoulut).

T2 ohjata oppilasta ylläpitämään äänenkäyttö- ja laulutaitoaan sekä kehittämään niitä edelleen musisoivan ryhmän jäsenenä
Rohkaistaan oppilasta terveeseen ja luonnolliseen äänenkäyttöön tutustumalla tyylillisesti ja kulttuurillisesti erilaisiin äänenkäyttötapoihin.

Ohjataan oppilasta ymmärtämään syvemmin äänenmurroksen myötä tapahtuvia muutoksia omassa äänessään ja kehossaan.

Käytetään äänenkäytön peruskäsitteitä (esim. rekisterit, äänielimistö, hengityslihaksisto) opetuksessa ja musisoinnin yhteydessä sekä opetellaan erilaisia ääniharjoituksia.

Kannustetaan oppilasta ylläpitämään ja kehittämään omaa laulutaitoaan rohkaisemalla yhteislauluun ja moniäänisyyteen (stemmat, kuorolaulu).

Kannustetaan oppilasta kokeilemaan sooloja ja perehdytään tarkemmin äänilaitteiston toimintaan.

Vahvistetaan oppilaan tietoisuutta omasta äänenkäyttötavastaan ja etsitään keinoja & väyliä äänenkäytön kehittämiseen itsenäisesti (esim. erilaiset laulukoulut, laulukurssit, Pilates, Alexander-tekniikka).

T3 kannustaa oppilasta kehittämään edelleen soitto- ja yhteismusisointitaitojaan keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimin
Vahvistetaan oppilaan aiempia soittotaitoja musisoiden monipuolisesti keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimin.

Ohjataan oppilasta kiinnittämään erityistä huomiota hyviin soittoasentoihin ja tutustutaan erilaisiin soittotekniikoihin.

Käytetään monipuolisia opetusmetodeja yhteissoiton tukemiseen ja rohkaistaan oppilaita kokeilemaan eri soittimia ja rooleja musisoinnin yhteydessä.

Syvennetään musisoinnin kautta musiikin peruskäsitteiden - ja elementtien (ks. S2) tuntemusta ja ymmärrystä.

Ohjataan oppilasta kuuntelemaan omaa musisointiaan suhteessa ryhmään ja kiinnittämään huomiota omaan ja toisten musiikillisten roolien vaihteluun ja merkityksellisyyteen musisoinnin aikana.

Vahvistetaan oppilaan tietoisuutta omista taidoistaan ja soittotekniikoistaan, ja ohjataan häntä edelleen kehittämään niitä itsenäisesti (esim. erilaiset soitto- ja bändikoulut, kesäkurssit, orkesterileirit).

T4 rohkaista oppilasta monipuoliseen musiikkiliikunnalliseen kokemiseen ja ilmaisuun
Ohjataan oppilasta monipuolisten musiikkiliikuntaharjoitteiden kautta kokemaan kehonsa musiikillisena instrumenttina ja vahvistetaan oppilaan kehon kuvaa.

Rohkaistaan oppilasta liikkeen ja kehon kautta musiikilliseen ilmaisuun ja eläytymiseen.

Vahvistetaan musiikkiliikunnan keinoin oppilaan musiikin peruskäsitteiden tietoisuutta (ks. S2).

Tutustutaan monipuolisemmin musiikkiliikunnan erilaisiin tyyli- ja tanssilajeihin sekä haasteellisempiin rytmiikkoihin (esim. 5/8, 7/8).

Käytetään ikäryhmälle sopivaa vaihtelevaa musiikkimateriaalia.

Tutustutaan tanssiin ammattialana ja tehdään mahdollisuuksien mukaan tutustumiskäyntejä (esim. baletti, tanssinäytökset, tanssikurssit).

T5 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia ääniympäristön ja musiikin elämykselliseen kuunteluun ja havainnointiin sekä ohjata häntä keskustelemaan havainnoistaan
Ohjataan oppilasta monipuolisen ohjelmiston ja äänimaisemien avulla aktiiviseen kuunteluun, jossa musiikkiin ja sen tunnelmaan eläydytään aktivoimalla useita aistikanavia esim. liikkeen, mielikuvituksen ja visualisoinnin kautta.

Aktiivisen kuuntelun avulla ohjataan oppilasta analysoimaan kuulemaansa ja vahvistetaan musiikkikäsitteiden tunnistamista ja hahmottamista.

Vahvistetaan musiikin analyyttista kuuntelutaitoa kiinnittämällä oppilaan huomio musiikillisesti merkittäviin tekijöihin (esim. musiikin peruskäsitteet, musiikin laadullisuus, miten musiikki on tehty).

Kuuntelukokemuksen sanallistamisen tukemiseen voidaan käyttää opettajajohtoista yhteiskeskustelua, ryhmätehtäviä tai kirjallisia tehtäviä.

Kiinnitetään erityistä huomiota kuunteluohjelmiston monipuolisuuteen perehtymällä eri aikakausiin, tyylilajeihin, maailmanmusiikkiin ja kansankulttuureihin sekä tarkastelemalla nykymusiikin eri muotoja.

T6 kannustaa oppilasta rakentamaan luovaa suhdetta musiikkiin ja ohjata heitä improvisointiin, sovittamiseen ja säveltämiseen sekä taiteidenväliseen työskentelyyn
Käytetään erilaisia improvisaatioharjoituksia luovan keksinnän perustana opetuksessa.

Pyritään keksimään ja kehittämään musiikillisia ideoita sekä yksin että ryhmän kanssa.

Hyödynnetään teknologian tarjoamia mahdollisuuksia keksinnässä, musiikin tuottamisessa ja tallentamisessa.

Ohjataan oppilasta ideoimaan, suunnittelemaan ja käyttämään musiikkia luovasti myös eri taiteenaloja yhdistellen (esim.kuva, liike, teksti, draama).

Pyritään aineiden välisiin yhteistyöprojekteihin, joissa mahdollistetaan erityisesti oppilaiden omat tuotokset osana projektia.

Tehdään omia sovituksia ja sävellyksiä, joita voidaan esittää konserteissa ja taltioida jatko-opintoja varten.

Annetaan oppilaille tietoa ja välineitä itsenäiseen musiikilliseen keksintään ja tuottamiseen.

Tutustutaan musiikillisen keksinnän ammattivaihtoehtoihin (esim. säveltäjä, sovittaja, kokeileva taiteilija).

T7 ohjata oppilasta musiikin tallentamiseen ja tieto- ja viestintäteknologian luovaan ilmaisulliseen käyttöön sekä musiikin tekemisessä että osana monialaisia kokonaisuuksia
Tutustutaan koulun laitteiston puitteissa tieto- ja viestintäteknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin oman musiikin tuottamisessa ja tallentamisessa.

Perehdytään viestintä- ja musiikkiteknologian tuomiin tekijänoikeuskysymyksiin ja niihin liittyviin eettisiin ongelmiin.

Ohjataan oppialsta hyödyntämään musiikkiteknologiaa myös laajemmissa ainerajat ylittävissä oppimiskokonaisuuksissa.

Tutustutaan musiikkiteknologian ammatillisiin vaihtoehtoihin ja tehdään mahdollisuuksien mukaan tutustumiskäyntejä & yhteistyötä eri tuottajien ja studioiden kanssa.

T8 ohjata oppilasta tarkastelemaan musiikkia taiteenlajina ja ymmärtämään, miten musiikkia käytetään viestimiseen ja vaikuttamiseen eri kulttuureissa
Syvennytään tarkemmin musiikkiin jonkin tietyn kulttuurin tai tyylisuunnan ilmentäjänä sekä tutkitaan millaisia vaikuttamisen keinoja juuri siinä kulttuurissa on käytetty.

Pyritään musiikin keinoin ja musiikkia tutkimalla syvällisempään kulttuurilliseen ymmärrykseen. 

Perehdytään suomalaiseen musiikkikulttuuriin ennen ja nyt: kuunnellaan siihen liittyviä klassikkoteoksia, tutkitaan suomalaista musiikki-identiteettiä ja tarkastellaan monipuolisesti suomalaisen musiikkikulttuurin kehitystä ja vuosikymmeniä, tutustutaan tärkeimpiin tyylilajeihin ja -käsitteisiin.

Pyritään luomaan oppilaille elävä ja utelias suhde suomalaiseen kansanmusiikkiin kuuntelemalla, musisoimalla ja tutustumalla sen soittimistoon.

Pyritään musisoinnin kautta luomaan oppilaille omakohtaisia kokemuksia maailmanmusiikista ja eri maiden kansanmusiikista.

Ohjataan oppilasta musisoinnin ja keskusteluiden avulla tutustumaan ja ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta.

Hyödynnetään erityisesti monialaisten oppimiskokonaisuuksien tarjoamat mahdollisuudet tämän tavoitteen ymmärtämisessä.

Tehdään jatkuvaa yhteistyötä mm. Ylivieskan Seudun Musiikkiopiston ja Ylivieskatalo Akustiikan sekä muiden paikallisten tekijöiden kanssa.

Pyritään järjestämään oppilaille mahdollisimman monipuolisia ja erilaisia konserttielämyksiä sekä kuuntelijoina että esiintyjinä.

T9 rohkaista ja ohjata oppilasta keskustelemaan musiikista käyttäen musiikin käsitteitä ja terminologiaa
Ohjataan oppilasta käyttämään luontevasti musiikin käsitteitä ja terminologiaa musiikillisen toiminnan yhteydessä.

Rohkaistaan ja ohjataan keskusteluun musiikin teoreettisista käsitteistä samalla sitoen toiminnallisuuteen ja kokemuksellisuuteen.

Tunneilla käytetty terminologia nostetaan sekä oppilaiden että opettajan valitsemasta ohjelmistosta huomioiden erityisesti musiikin peruselementit (ks.S2).

Käytetään aktiivisesti opetuksessa sekä sointumerkkejä että perinteisiä nuotteja ja vahvistetaan oppilaiden aiempaa notaation lukutaitoa.

Tutustutaan erilaisiin notaatiotapoihin (esim. eri kulttuurit) ja tuetaan oppilaan itsenäistä tiedonetsintää sekä omaehtoista opiskelua notaatioiden suhteen (esim.melodiset soolot, tabulatuurit, erilaiset nuottiavaimet).

Pyritään tavoittamaan peruskoulun päättyessä taso kiitettävä (9) nuottienluku- ja sointulappujen lukutaidossa jotta oppilaan itsenäinen notaatiolukutaidon kehittäminen mahdollistuisi myös myöhemmin.

Tutustutaan musiikin teoreettisiin ammattivaihtoehtoihin (esim. teorian- ja säveltapailun opettaja, teoreetikko, kriitikko).

T10 ohjata oppilasta tunnistamaan musiikin vaikutuksia tunteisiin ja hyvinvointiin
Tuetaan ja kannustetaan oppilasta oman musiikkisuhteen ja identiteetin luomisessa (esim. musisoimalla mahdollisuuksien mukaan oppilaiden "ominta" musiikkia).

Ohjataan oppilasta havainnoimaan musiikin ja ääniympäristön vaikutuksia itsessään ja muissa ihmisissä mm. keskustelemalla ja tutustumalla erilaisiin musiikkimakuihin ja -kulttuureihin.

Pohditaan ja keskustellaan musiikin terapeuttisista vaikutuksista, ja tutustutaan musiikkiterapiaan omana tieteenlajinaan ja ammattialanaan.

Tuetaan oppilaan aktiivista musiikki- ja kulttuuriharrastusta positiivisten musiikillisten kokemusten kautta (omat projektit, konsertit, esitykset) ja pyritään vahvistamaan oppilaan elämyksellistä kokemista musiikin opetuksessa.

T11 ohjata oppilasta huolehtimaan kuulostaan sekä musisointi- ja ääniympäristön turvallisuudesta
Ohjataan oppilasta käyttämään soittimia ja laitteita turvallisesti sekä toimimaan vastuullisesti musisointitilanteessa huomioioden myös toisten tilassa olevien hyvinvoinnin.


Perehdytään tarkemmin kuulonhuoltoon ja siihen liittyviin peruskäsitteisiin (dB, Hz) sekä ohjataan oppilasta huolehtimaan omasta ja toisten kuulosta.

Kiinnitetään jatkuvasti oppilaan huomiota musiikki- ja ääniympäristön turvallisuustekijöihin, ja vastuutetaan oppilaita itsenäisesti huolehtimaan soittimista ja ääniympäristöstä.

Tutustutaan syvällisemmin akustiikka-käsitteeseen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin erilaisissa tiloissa, tehdään mahdollisuuksien mukaan akustisia tilakokeiluja ja tutustumiskäyntejä.

T12 ohjata oppilasta kehittämään musiikillista osaamistaan harjoittelun avulla, asettamaan tavoitteita musiikilliselle oppimiselleen ja arvioimaan edistymistään suhteissa tavotteisiin