5. Oravan kevät

Tuntomerkit

Oravan häntä on sen paras tuntomerkki, se on pitkä ja tuuhea. Silmät ovat suuret ja ulkonevat, vatsan väritys vaalea. Kylkien ja selän väritys voi vaihdella punaisenruskeasta lähes mustaan.

Ruumiin pituus on 20–25 cm, ja häntä on ruumiin pituinen tai vähän lyhyempi.

Paino vaihtelee 200 ja 500 gramman välillä. Yhdenkin yksilön paino vaihtelee paljon ravintotilanteen mukaan.

Orava vaihtaa turkin kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Korvien karvatupsut kasvavat syksyllä, mutta katoavat keväällä.

Oravan kevät

Kevät on oravalle lisääntymisen aikaa. Ensimmäinen poikue syntyy Suomessa huhti-toukokuussa, aikaisena keväänä jo maaliskuussa.

Toinen poikue syntyy kesä-syyskuussa. Poikasia syntyy pesään kolmesta kuuteen kappaletta.

Emo eli naaras imettää poikasia viidestä kuuteen viikkoa. Uros ei osallistu poikasten hoitoon.

Ravinto

Orava elää pohjoisella havumetsävyöhykkeellä. Sen ravintona ovat kuusen kävyistä saatavat kuusen siemenet, huonona käpyvuotena myös männyn siemenet. Kesällä ja syksyllä orava syö sieniä, marjoja ja hedelmiä.

Etelämpänä, missä kasvaa tammia, terhot ovat sen herkkua. Sille kelpaavat myös jopa linnunpoikaset ja -munat sekä toukat ja hyönteiset.

Asutusalueille on asettunut "city-oravia", jotka vierailevat lintulaudoilla talin ja siementen toivossa. Jos lintulaudalla on tarjolla maapähkinöitä tai auringonkukan siemeniä, niitä orava ei voi vastustaa. Pesän se voi rakentaa vaikkapa ullakolle.

Tiivistelmä

  • Oravalla on tuuhea, pitkä häntä.
  • Orava tekee vuodessa kaksi poikuetta. Poikasia ruokitaan maidolla.
  • Oravat tottuvat ihmisten läheisyyteen.