2. Kevään merkit

Kevään ensimerkit

Ensimmäisiä kevään merkkejä on "räystäiden tippuminen". Räystäiden tippuminen tarkoittaa veden valumista lumisilta katoilta. Samaan aikaan alkavat luistelujäät pehmetä ja hiihtäjät siirtyvät vesikelin voiteisiin.

Aikaisimmat kasvit alkavat heräillä, ja ensimmäiset muuttolinnut suuntaavat pitkän talven jälkeen Pohjolaan. Roudan sulaminen alkaa.

Kaiken tämän saa aikaan auringonvalon määrän lisääntyminen. Pohjoinen pallonpuolisko alkaa saada yhä enemmän valoa, kun maapallon pohjoinen pallonpuolisko on kallistunut enemmän kohti Aurinkoa.

Kevätpäiväntasaus (20. tai 21. maaliskuuta) on tärkeä päivä valon määrän muuttumisessa. Silloin päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla eli noin 12 tuntia. Tästä eteenpäin pohjoisella pallonpuoliskolla on pidempi päivä kuin eteläisellä pallonpuoliskolla. Päivän piteneminen loppuu kesäkuussa juhannuksena.

Ilmatieteen laitos: kevät

Ensimmäiset kasvit


Pajut
ja lepät ovat ensimmäisiä kasveja, jotka heräävät kevääseen. Niiden oksiin ilmestyvät kukinnot.

Pajulla ne ovat kaikkien tuntemia valkoisia pajunkissoja. Ne ovat pajun kukintoja. Lepän kukinnot ovat pitkiä norkkoja (katso yllä oleva kuva).

Heti lumien sulettua ojien pientareille puhkeavat leskenlehtien kukat. Ne loistavat kuin pienet auringot lumisesta tai sohjoisesta maasta.


Pajunkissat ovat pajun kukintoja.

Kyyt heräävät horroksestaan

Ensimmäisissä lumettomissa pälvipaikoissa voi nähdä kyykäärmeen lämmittelemässä auringossa.

Kyy on talvehtinut horrostamalla jossain suojaisessa kivenkolossa.

Koska kyy on vaihtolämpöinen, eli sen ruumiin lämpötila on sama kuin ilman lämpötila, kyyn pitää vain odottaa, että päivät lämpenevät.

Kyy on myrkyllinen, eikä sitä pidä lähestyä liian lähelle.

Tiaiset alkavat laulaa ja ensimmäiset muuttolinnut saapuvat

Tiaiset ovat viettäneet talven Suomessa. Ne aloittavat laulunsa, kun päivät pitenevät. Näitä Suomessa talven viettäviä lintuja sanotaan paikkalinnuiksi.

Ensimmäiset muuttolinnut saapuvat leutona talvena jo helmikuussa, mutta muuttolintujen pääjoukot tulevat vasta huhti-toukokuussa.

Muuttolinnuista ensimmäisiä ovat harmaalokki, pulmunen ja kiuru. Harmaalokki valtaa satamat ja torit. Pulmuset levähtävät hetken pelloilla ja jatkavat pian matkaansa Lapin tuntureille.

Kiurun keväinen laulu pellon päällä on monelle varma merkki kevään saapumisesta.

Mustarastaan voi kuulla laulavan jo maaliskuussa. Se on saattanut siirtyä vain Etelä-Suomesta pohjoisemmas säiden lämmetessä.


Perhosia

Kevät herättää perhoset niin kaupungin puistoissa kuin maaseudullakin. Ensimmäisinä havaittavat lajit ovat talvehtineet aikuisina perhosina.

Kevään ensimmäiset lämpimät päivät herättävät ne horroksesta. Perhoset etsivät kukkia, joista ne imevät imukärsällään sokeripitoista mettä.

Nokkosperhosen elinympäristöä on kulttuurimaisema eli niityt, puistot ja pihamaat. Nokkosperhosen nimi tulee siitä, että sen toukat syövät nokkosen lehtiä.

Helposti tunnistettavan, keltaisen sitruunaperhosen voit nähdä jo maaliskuussa.


Nokkos- ja sitruunaperhonen.

Tiivistelmä

  • Päivä pitenee keväällä, kun maapallon pohjoinen osa on kallistunut kohti Aurinkoa.
  • Lepän norkot ja pajujen kukat (pajunkissat) ovat kevään ensimerkkejä.
  • Ensimmäiset muuttolinnut saapuvat Suomeen maalis-huhtikuussa.