Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän johtaminen, kokoonpano ja toimintatavat

Koulukohtainen opiskeluhuoltoryhmä

Huom! Tässä opiskeluhuoltosuunnitelmassa käytetään koulukohtaisesta opiskeluhuoltoryhmästä käsitettä yksikkökohtainen opiskeluhuoltoryhmä, jolloin se kattaa toiminnan esiopetuksesta lukioon.


Yksikkökohtaisen opiskeluhuoltoryhmän kokoonpano

Esiopetuksessa opiskeluhuoltoryhmä koostuu päiväkodin johtajasta, varhaiskasvatuksen opettajasta, varhaiskasvatuksen erityisopettajasta, koulukuraattorista, koulupsykologista, terveydenhoitajasta sekä tarvittaessa muista yhteistyökumppaneista. Kokoonpanoa voidaan laajentaa (tai supistaa) tarpeen mukaan. 

Perusopetuksessa yksikkökohtaista opiskeluhuoltoryhmää johtaa koulusta riippuen rehtori tai apulaisrehtori. Peruskoulussa ryhmään voi kuulua rehtorin/apulaisrehtorin lisäksi koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja, koulupsykologi, koulun hyvinvointivastaava, erityisopettaja, oppilaskunnan ohjaava opettaja sekä oppilaskunnan hallituksen ja vanhempainyhdistyksen edustaja mahdollisuuksien mukaan. 7-9. luokilla kokoonpanossa on tärkeää huomioida myös oppilaanohjaaja ja koulunuorisotyöntekijä. Kokoonpanoa voidaan laajentaa (tai supistaa) tarpeen mukaan. 

Lukion yksikkökohtaiseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluu rehtorin lisäksi opinto-ohjaaja, erityisopettaja, koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja, koulupsykologi, etsivä nuorisotyöntekijä, opiskelijakunnan hallituksen edustaja ja yksi opettaja (hyvinvointivastaava/opiskelijakunnan ohjaava opettaja). Kokoonpanoa voidaan laajentaa (tai supistaa) tarpeen mukaan. 

Yksikkökohtaisen opiskeluhuoltoryhmän tehtävä

1. Vastaa yksikön opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista.
2. Laatii lukuvuosittain toimintasuunnitelman, johon kirjataan lukuvuoden tavoitteet ja liittää sen osaksi yksikön toimintasuunnitelmaa.
3. Laatii lukuvuosittain opiskeluhuollon toimintakertomuksen ja liittää sen osaksi koulun toimintakertomusta.
4. Tunnistaa ja nostaa näkyväksi yksikön hyviä ja toimivia käytäntöjä ja pyrkii poistamaan toimintatavoista kasvun ja oppimisen esteitä.

5. Tunnistaa ja nostaa näkyväksi yhteisön ilmiöitä, jotka tukevat oppilaiden hyvinvointia sekä ei-toivottuja ilmiöitä ja sopii, miten ei-toivottuihin ilmiöihin jokainen voi puuttua omien työtehtäviensä kautta. 
6. Koordinoi ryhmä- tai luokkakohtaista opiskeluhuoltoa sekä yhteistyön järjestämistä yksikön hyvinvoinnin tukemiseksi.
7. Käy läpi kouluterveyskyselyn koosteet, koosteet laajoista terveystarkastuksista ja move-testeistä (perusopetus) ja mahdollisista muista kyselyistä. Toiminnan suunnittelu tehdään tulosten pohjalta. Lukiossa tehdään kouluterveyskysely ja hyvinvointiprofiili vuorovuosittain. 
8. Tiedottaa oppilaille ja heidän huoltajilleen opiskeluhuollon palveluista sekä opettajille että henkilöstölle opiskeluhuollon toimintatavoista.
9. Täyttää opiskeluhuollon ohjausryhmän laatiman check-listan, jonka avulla varmistetaan opiskeluhuoltotoiminnan yhdenvertainen toteutuminen yksiköissä.
10. Osallistuu lakisääteiseen terveellisyyden ja turvallisuuden sekä yhteisön hyvinvoinnin tarkistukseen yksikössä sovitulla tavalla.


Yksikkökohtaisen opiskeluryhmän toimintatavat

1. Kokoontuu säännöllisesti (esiopetuksessa 2-4 kertaa vuodessa, perusopetuksessa 2-4 kertaa lukukaudessa, lukiossa jaksoittain eli 5 kertaa lukuvuodessa). 
2. Laatii kokoontumisistaan muistion.
3. Työskentelyssä korostetaan huoltajien sekä oppilaiden osallisuutta heidän ikätasonsa mukaisella tarkoituksenmukaisella tavalla.