Kipinää kohti

Kipinää kohti - arkiston aarteita

Tekijä: Anu Nukki
Toukokuun aikana olemme nenänpäät pölyssä raivanneet varastoja ja arkistoa. Arkiston vanhimmat dokumentit taisivat olla 50-luvulta, varastoista ja kellarista löytyi materiaalia ja lehtiä vuosien varrelta aina tähän päivään asti. Arkiston kansioista osa siirtyy kaupungin arkistoon, sillä monet opiston toimintaan liittyvät dokumentit säilytetään pysyvästi, osa 20 vuotta, osa 10 vuotta jne. Kurssien osallistujista varmastikaan moni ei tiedä, että kurssien päiväkirjat, ne joihin opettaja merkitsee läsnäolot sekä tuntien sisällöt, ovat 20 vuotta säilytettäviä asiakirjoja. Eli jos olet ollut esim. tiistai-illan jumpassa vuonna 2000, meillä on yhä tarkkaa tietoa siitä, kuinka ahkerasti kävit tunneilla!

Keväällä 2020 juuri ennen koronasulkua olimme kuuntelemassa FT Samu Nyströmin luentoa Juurakonhuldia, äijäjoogaajia ja digimummoja - 120 v kansalais- ja työväenopistoelämää -luentoa. Luennolla pääsimme tutustumaan kansalaisopistojen historiaan aina 20-luvulta lähtien lehtileikkeiden ja valokuvien avulla. Olemme Hyvinkään Opistolla keränneet systemaattisesti lehtileikkeitä toiminnastamme sekä valokuvanneet opiston toimintaa. Nämä kuvat ja lehtileikkeet siirtyvät arkistoon tulevaisuuden historiantutkijoita varten. Tämän kirjoituksen ohessa muutama aarre, joita emme raaskinneet arkistoon lähettää vaan joita keräämme omaan 'historialaatikkoomme', jota voimme sitten kaikessa rauhassa tutkia.

Olemme myös raivauksen yhteydessä korvamerkinneet lukemattomia kirjoja, tyhjennettyjä kansioita, tavaroita yms. joita syksyn aikana pyrimme kierrättämään uusille omistajille. Kerromme syksyllä lisää kierrätyksestä.



Tästä arkiston siivous lähti käyntiin - alakulmassa olevat todistukset vuosilta 1968-1974 siirtyivät muiden mukana arkistoon, mutta moni muu kansio oli jo poistettavien listalla. Papereiden lajittelussa säilytettäviin ja tuhottaviin meillä oli apuna Johannes Valo kaupungin arkistosta. Onneksi!



Kaikki paperit, jotka olivat poistettavien listalla päätyivät turvasäiliöihin. Tähän mennessä seitsemän täyttä säiliötä on lähetetty tuhottavaksi, kaupungin arkistoon on mennyt lukuisia kuormia, mutta elokuuksikin jäi vielä hommaa!



Tilataidetta vai kierrätettävää materiaalia?



Arkistojen aarteita - lehti-ilmoitus luultavimmin 60-luvulta. Nykyään meillä on vuosittain yli 500 kurssia, joten emme enää listaa kursseja lehti-ilmoituksiin vaan julkaisemme ne netissä ja paperisessa oppaassa. Lisäksi kurssilaisten ei enää tarvitse jonotella opiston pihalla vaan ilmoittautuminen hoidetaan pääsääntöisesti netissä tai puhelimitse.



Lukuvuoden 1967-1968 yhteenveto. Viime vuosina opistolla on ollut n. 14 000 opinto- ja harrastustuntia ja kurssilaisiakin on vuosittain n. 4500 , joten kasvua on selkeästi nähtävissä!


Tänä keväänä korona-tilanne esti kevätnäyttelyn perinteisen järjestämisen emmekä muutenkaan kokoontuneet. Ehkä rajoitusten löyhentyessä järjestämme vanhanajan iltamat. Vuonna 1950 ne tosin pystyi järjestämään vain Kruununnimismiehen päätöksellä ja tarkoin rajatulla tanssiajalla. Huumoria kuitenkin luvattiin. Tässä kuitenkin on valmis iltama-konsepti, nyt vain suunnittelemaan... Ennen iltamia voit kuitenkin tutustua Jätinlinnan maisemiin luontoretkemme yhteydessä!

Kipinää kohti - yhteistyökurssien siivittämänä

Tekijä: Anu Nukki

Kipinää kohti -hanke painottaa opiston ja lukion yhteistyön syventämistä uusissa, yhteisissä toimitiloissa. Lukiolla on omalla tahollaan käynnissä Kohti Kipinää -hanke, jonka yhtenä tavoitteena on lukion ja opiston yhteisten kurssien kehittäminen. Syksyllä 2020 starttaavat yhteistyökurssit ovat varaslähtö tähän yhteistyöhön, sillä syksyn ajan (ja osaksi keväälläkin) yhteistyökurssit toimivat lukion vanhoissa tiloissa aina lukion muuttoon asti. 

Avaamme syksyllä käynnistyvät yhteistyökurssit ilmoittautumisille sekä opiston että lukion puolella. Kummallakin oppilaitoksella on omat ilmoittautumisjärjestelmänsä, mikä tuottaa omat haasteensa yhteistyölle. Nyt kun olemme vielä fyysisesti eri osoitteissa, halusimme, että ilmoittautuminen on osallistujien näkökulmasta mahdollisimman yksinkertaista. Näin lukion opiskelijat ilmoittautuvat lukioon ja opiston opiskelijat opistoon. Kummallekin oppilaitokselle on ilmoittautujakiintiöt, joita sitten muutamme tarpeen vaatiessa. Toiveena tietenkin on, että ilmoittautujia suorastaan rynnii kursseille kummaltakin puolelta niin, että kummankin kiintiöt täyttyvät hetkessä. Tulevaisuudessa varmasti kehitämme kuitenkin ilmoittautumista yksinkertaisemmaksi - tämä on mahdollista uudessa kiinteistössä, sillä Kipinässä lukion ja opiston toimistopalvelut yhdistyvät.

Ensi syksynä starttaa kuusi yhteistyökurssia, keväälle on jo valmiina kolme kurssia ja syksyn aikana kevään valikoimaa täydennetään. Opiston opiskelijalle yhteistyökurssit ovat normaaleja, harrastepohjaisia kursseja. Lukiolaiset voivat suorittaa yhteistyökursseilla eri aineiden syventäviä kursseja. Yhteistyökurssien taustalla on ajatus, että kurssit toteutuvat varmemmin, kun ne avataan kummankin oppilaitoksen opiskelijoille. Ja opiston näkövinkkelistä saamme tarjontaan toivottuja kursseja, jotka eivät aiemmin ole toteutuneet. Yksi esimerkki näistä ruotsin suullinen kurssi, jota suosittelen kaikille, jotka käyttävät ruotsia arjessaan tai työssään joko nyt tai mahdollisesti tulevaisuudessa. 

Tutustu yhteistyökurssien tarjontaan täällä peda.netissa. Opiston opiskelijat pääsevät ilmoittautumaan netissä osoitteessa https://opistopalvelut.fi/hyvinkaa/ 8.6. alkaen. Lukiolaiset puolestaan ilmoittautuvat osoitteeseen hyk.lukio@hyvinkaa.fi.


Tervetuloa kursseille!

Kipinää kohti - yhteiset tilat tehokäyttöön

Tekijä: Anu Nukki
Kun Kipinästä alettiin aikoinaan ensimmäisen kerran puhua, opiston puolella pohdimme kovasti sitä, miten sovitamme päivätoimintamme ja päivälukion toiminnan samoihin tiloihin. Vaikka iso osa opiston kursseista järjestetään ilta-aikaan, opistolla on paljon päiväryhmiä. Tämä on ollut meille opistolaisille arkea jo vuosien ajan. Huomasimme kuitenkin suunnittelun alettua, että opisto on monien mielikuvissa puhtaasti iltaopetusta tarjoava oppilaitos. Niinpä alkuajan suunnittelussa hoimme varmasti jopa kyllästymiseen asti, että opistolla on päiväopetusta. 

Kaikki Kipinän tilojen käyttöä koskeva suunnittelu tehdään yhdessä lukion kanssa toisiamme konsultoiden. Lisäksi Kipinää kohti -hankkeen yksi keskeinen kohta on tilavarausjärjestelmän suunnittelu yhteistyössä kaupungin tietohallinnon kanssa. Opistolla ja lukiolla on omat kurssienhallintajärjestelmät, joihin tilavaraukset syötetään. Tähän väliin kehitetään 'palikka', jonka tarkoitus on estää päällekäisvaraukset. Samalla suunnitelmana on, että Kipinän luokkia ja muita tiloja voidaan vuokrata talon ulkopuolisille käyttäjille, kuten esimerkiksi taloyhtiöille kokouksia varten. Tämä yhteinen tilavarausohjelma mahdollistaa talon kokonaisvaraustilanteen tarkastelun sekä tilojen maksimikäytön.

Järjestelmätoimittajat ovat tehneet jo jonkin aikaa töitä kaupungin tietohallinnon kanssa tämän palikan kehittämiseksi. Itse levittelin rakennuspiirrustukset pari päivää sitten auki ja aloin syöttää luokkatietoja taulukkoon. Tietoja syöttäessä konkretisoitui rakennuksen koko. Pelkästään opetuskäyttöön tarkoitettuja luokkia Kipinässä on 50. Tämän lisäksi rakennuksessa on muita varattavia tiloja kuten bänditiloja, kabinetti sekä neuvottelutiloja. Näiden lisäksi rakennuksesta löytyy vielä muutamia itseopiskelutiloja, oppilaskunnan huone, hiljainen tila yms.

Tilojen yhteiskäyttö alkaa keväällä 2021, kun lukio muuttaa Kipinään viidenneksi jaksoksi. Yhteiskäytön ennakointi näkyy jo ensi syksynä monissa päiväryhmissä, kun aamuryhmät alkavat ensi syksynä pääsääntöisesti kello 9.30. Muutos johtuu oppituntien pituuseroista. Opistolla kielten opetuskerrat ovat 90 minuuttisia, taiteen ja käsityön 180 minuuttisia. Lukiolla opetuskerrat ovat puolestaan aina 75 minuuttisia. Tilojen maksimikäyttöön pyrittäessä aikataulut on sovitettava niin, että tilojen tyhjäkäyttöä on mahdollisimman vähän. Pohdimme suunnittelun alussa mahdollisuutta siirtyä lyhyempään opetuskertaan, mutta emme kokeneet sitä mielekkäänä ratkaisuna. Ratkaisu löytyi aikataulun pienistä muutoksista eli juuri aamuryhmien aikaistamisesta puolella tunnilla.

Tilavarausjärjestelmän kehittäminen jatkuu seuraavaksi testauksella. Sitä ennen pitäisi syöttää uudet luokkatilat meidän kurssihallintajärjestelmäämme lisäkommentein varusteltuna. Yhdessä luokassa voi olla opiskelijapaikkoja 10-50 luokasta riippuen. Näin kaikki opetusta suunnittelevat tarvitsevat luokkakohtaiset henkilömäärät sekä tietoa luokan mahdollisesta erikoisvarustelusta yllätysten välttämiseksi. Keväällä 2021 Kipinään siirtyvien kurssien kevään luokkatilat eivät ole vielä tiedossa eivätkä näin näy opiston syksyn oppaassa. Tiedotamme kuitenkin kaikkia Kipinään siirtyviä ryhmiä uusista luokkatiloista ennen kevätkauden alkua. 


Havainnekuva Kipinän tulevasta ruokalasta.

Kipinää kohti - koronasta huolimatta

Tekijä: Anu Nukki
Perjantaina 13.3. Hyvinkään Opiston lähiopetus päätettiin keskeyttää toistaiseksi. Päätöksen taustalla oli hallituksen ohje rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Olemme kuitenkin monen kurssin kohdalla siirtyneet etäopetukseen kurssien loppuun saattamiseksi. Näin opistolla eletään hyvin poikkeuksellista kevättä.

Päätös lähiopetuksen keskeyttämisestä on hiljentänyt opiston. Osa kursseista keskeytettiin, osa jatkaa etäopetuksessa kurssin loppuun. Vakituinen henkilökunta keskittyykin etäopetuksensa ohella suunnittelemaan ensi lukuvuoden tarjontaa. Yritämme saada suunnittelun hieman normaalia aikaisemmin valmiiksi, minkä jälkeen keskitymme muuttosiivoukseen, jos vain pääsemme palaamaan etätyöstä toimistolle. Raivattavia nurkkia on paljon, joten tämä siivous tulee tarpeeseen.

Edellisessä postauksessa kerroinkin kielten oppimateriaalien jakamisesta uusille omistajille opiston kierrätyspöydän avulla. Nyt tämä toiminta on tauolla, kun opistorakennus on suljettu ja kurssilaiset kotona odottamassa korona-tilanteen rauhoittumista. Kielten osalta oppikirjojen jako jatkuu taas syyskaudella, kun saamme toiminnan käyntiin. Ehkä itsekin löydät tuolloin uutta kielten materiaalia pöydältä.

Samanaikaisesti Kipinä vaatii paljon työtä. Suunnitteluun osallistuvat tahot osallistuvat vielä tämän kevään aikana lukuisiin kokouksiin mm. AV-suunnittelun ja kalustuksen tiimoilta. Tätä työtä ei voi jättää kesken koronan takia, jos haluamme, että pääsemme muuttamaan suunnitellusti vuoden vaihteessa uusiin toimitiloihin. Korona varmasti vaikuttaa kokousjärjestelyihin, mutta onneksi elämme aikakautta, joka mahdollistaa etätyöskentelyn.



Hanketyöläisen sotkuinen etätyöpiste


Kipinä - mikä se on?

Tekijä: Anu Nukki
Kipinä on uusi ja uljas rakennuksemme, johon muutamme tammikuussa 2021. Rakennusprojektin alkuvaiheessa puhuimme vielä Hangonsiltatalosta viitaten alueeseen, jonka keskelle rakennus parastaikaa nousee. Pian kuitenkin alkoi tuntua, että rakennukselle tarvitaan oma, naseva nimi ja nimikilpailun satona saimme rakennukselle nimen Kipinä.

Rakennus näyttää vielä keskeneräiseltä, mutta niin sen vielä tässä vaiheessa pitääkin, sillä muuttoon on vielä monta kuukautta aikaa. Silti kuvista näkyy jo rakennuksen koko. Rakennus on melko massiivinen, mutta se täyttyy kyllä. Ensimmäisten kuukausien aikana käytävät ovat etenkin päiväaikaan vielä melko autioita, sillä muuton ensimmäisessä aallossa muuttaa Hyvinkään Opisto. Saamme kuitenkin hyvin pian lisää elämää ympärillemme, kun abit aloittavat kirjoitukset Kipinän kolmannessa kerroksessa helmi-maaliskuussa. Loputkin nurkat täyttyvät huhtikuussa, kun Hyvinkään Lukion loput opiskelijat ja henkilökunta muuttavat Kipinään viidennen jaksonsa alkuun. Tästä alkaa sitten pitkään haaveiltu, suunniteltu ja työstetty yhteiselo. 

Päivitämme Kipinä-kuulumisiamme tämän vuoden ajan Kipinää kohti-blogin kautta.


Julkisivu




Ala-aula