Perehdytykset uuden kiinteistön saloihin

Tekijä: Anu Nukki
Uusi kiinteistö vaatii opettelua niin vakinaiselta henkilökunnalta kuin tuntiopettajiltamme. Moni asia on erilailla kuin Helenenkadulla tai HYK:in tiloissa. Olemme osallistuneet lukuisiin perehdytyksiin. Samalla kun olemme itse yrittäneet omaksua uutta tietoa, olemme yrittäneet poimia tästä perehdytystulvasta ne asiat, jotka pitää opettaa meidän tuntiopettajillemme. Tämän pohjalta olemme järjestäneet tuntiopettajillemme perehdytysiä. Näitä perehdytyksiä on järjestetty jo 3, mutta lisää pitäisi järjestää, sillä jos pääsemme lähiopetukseen, Kipinässä opettaa keväällä 2021 n. 60 tuntiopettajaa. Lisäksi jokaisen lukukauden alkaessa Opistossa aloittaa monia uusia tuntiopettajia, jotka pitää perehdyttää. Pohdimmekin, miten tätä perehdytystä voisi tehdä mahdollisimman tehokkaasti.

Iso muutos entiseen on talossa liikkuminen. Kaikki henkilökunnan jäsenet saavat oman sähköisen avaimen. Vaikka suuri osa tuntiopettajistamme jatkaakin vuodesta toiseen Hyvinkään Opistossa, meillä on kuitenkin myös jonkin verran vaihtuvuutta opettajakunnassamme. Tämä tarkoittaa melkoista avainrumbaa joka vuosi lukukauden alkaessa ja loppuessa. Kipinässä yksi ihminen vastaa kaikkien sähköisten avainten koodauksesta sekä luovuttamisesta. Näin avainten luovutus täytyy keskittää muutamaan ajankohtaan, mutta tähän ajankohtaan tulisi aina liittää muutakin perehdytystä, jotta kauempaa tulevien opettajien ei tarvitsisi käydä moneen kertaan Kipinässä ennen opetuskautensa alkua.

Osan perehdytyksestä voi toki tehdä etänä - nyt korona-aikana olemme oppineet, että mitä tahansa voi tehdä etänä... Tammikuussa kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintakoordinaattori piti sekä vakinaiselle henkilökunnalle että tuntiopettajille kattavan turvallisuusperehdytyksen Teamsin kautta etäyhteydellä. Saimme luvan nauhoittaa perehdytyksen ja esittää nauhoitteen seuraavissa perehdytyksissä. Yksi mahdollisuus on, että tulevaisuudessa jokainen uusi opettaja voisi katsoa omalta laitteelta tämän turvallisuusperehdytyksen ja näin kuitata tämän suoritetuksi ennen ensimmäistä tuntiaan. Toisaalta nauhoite ei korvaa tutustumista kiinteistöön livenä. Eli nauhoitteen lisäksi uusi opettaja kiertäisi katsomassa rakennuksen eri poistumisreitit sekä kokoontumispaikat. 

AV-laitteiden asennukset ovat vielä kesken ja nyt jännitämmekin sitä, milloin ne valmistuvat. AV-laitteiden haltuunotto tulisi suorittaa mahdollisimman pikaisesti asennuksen jälkeen, jotta voisimme perehdyttää tuntiopettajamme. Opettajan työn yksi haaste on se, että tekniikan kieltäytyessä yhteistyöstä, opettajalla on usein yleisöä seuraamassa opettajan taistelua näyttöjen, dokumenttikameroiden ja kaatuneiden verkkojen kanssa. Hyvä perehdytys auttaa tässä tuskassa. Sitä, onko perehdytys luokkahuonetaulu, jossa selkokielellä kerrotaan, miten mikäkin toimii vai perehdytys ihka oikean ihmisen antamana, vai näiden yhdistelmä, emme vielä ole päättäneet.

Pähkinänkuoressa opettajamme pitää opastaa saapumaan taloon, liikkumaan talossa ja poistumaan poistumisreittejä, jos tilanne niin vaatii. Lisäksi opettajat pitää ohjata kuittaamaan oma opetuskoneensa ennen jokaisen tunnin alkua. Ja koneen yhdistäminen dokumenttikameroihin ja näyttöihin pitäisi omaksua. Muuten tietokoneesta on aika vähän hyötyä. Niin ja se avainkin pitäisi käydä hakemassa. Hyvinkään Opistossa on vuosittain n. 130 tuntiopettajaa, joista n. 60-70 opettaa Kipinässä. Perehdytysprosessi kannattaa siis miettiä tarkoin.


Sähköavaimet olivat itselle uusi tuttavuus - enpä olisi uskonut, että avaimenkin käyttöä pitää opetella vielä tässä iässä...


Avain on parempi olla mukana kaikkialla talossa, sillä osa ovista ja portaikoista on aina lukossa. Onneksi opehuoneen ovella on ovikello, mitä voi hädässä soitella, jos avain on jäänyt vahingossa kotiin.


Näytöt ovat jo lähes kaikki asennettu, nyt pitäisi vielä opetella käyttämään niitä. Nyt vasta ihaillaan laitteita...

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin