Poissolojen seuraaminen ja ennaltaehkäisy

Kouluun kiinnittyminen ja poissaolojen ehkäiseminen


Koulun tehtävänä on puuttua suunnitelmallisesti poissaoloihin ja auttaa oppilaita onnistumaan koulutyössään. 

Kouluun kiinnittyminen ja poissaolojen ehkäiseminen
Läsnäoloa tukeva koulun toimintakulttuuri edistää oppimista, osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Poissaolojen ehkäiseminen on keskeisessä asemassa suunniteltaessa poissaoloihin liittyviä toimenpiteitä ja
toimintamalleja. Poissaolojen ehkäisemisessä kouluun kiinnittymistä ja läsnäoloa tuetaan niin kouluyhteisön
kuin yksittäisen oppilaankin tasolla.

Koulussa opitaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja ryhmässä toimimisen taitoja osana oppiaineiden opetusta
ja laaja-alaisen osaamisen kokonaisuutta. Yhteisön kannustava ilmapiiri tukee oppilaiden aitoa toimijuutta
sekä vertaissuhteiden muodostumista. Erityistä huomiota läsnäolon tukemiseen kiinnitetään siirtymävaiheissa sekä opintojen nivelvaiheissa.

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeiden varhainen havaitseminen sekä riittävä ja oikea-aikainen tuki ehkäisee poissaoloja. Oppimisen sujuminen, onnistumiset ja kannustava palaute tukevat kouluun kiinnittymistä. Myös kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäiseminen ja niihin järjestelmällinen puuttuminen tukevat yksittäisen oppilaan ja koko yhteisön hyvinvointia ja kiinnittymistä koulutyöhön.

Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö, keskustelu läsnäolon merkityksestä ja tiedottaminen poissaolojen seurannasta ja puuttumisen käytännöistä tukee oppilaan läsnäoloa koulussa.

Poissaolojen seuranta ja niistä ilmoittaminen
Huoltaja ilmoittaa oppilaan poissaolosta opettajalle viipymättä joko Wilma-viestillä tai puhelimitse soittamalla/viestillä. Muut kuin oppilaan sairauspoissaolot anotaan ennakkoon siihen tarkoitetulla lomakkeella tai
Wilmasta löytyvän hakemuksen kautta. Luvan enintään viiden päivän poissaoloon myöntää opettaja/luokanvalvoja/ryhmänohjaaja/varhaiskasvatuksen opettaja, pidempään poissaoloon rehtori / päiväkodin johtaja.
Opettajat kirjaavat poissaolot järjestelmiin, joista pystytään seuraamaan oppilaskohtaisesti poissaolojen kokonaismäärää.

Poissaoloihin puuttuminen ja taustasyiden selvittäminen
Poissaoloihin reagoidaan varhain poissaolon syystä riippumatta. Ellei oppilas saavu kouluun, poissaolosta ilmoitetaan huoltajalle tai muulle oppilaan lailliselle edustajalle mahdollisimman pian. Poissaolojen lisääntyessä tai pitkittyessä tulee olla viipymättä yhteydessä opiskeluhuoltopalveluiden ammattilaisiin.
Harjavallan kouluissa on käytössä matala kynnys puuttua runsaisiin poissaoloihin. Luokanopettaja/ luokanvalvoja/ryhmänohjaaja/varhaiskasvatuksen opettaja seuraa oppilaidensa poissaolojen määrää säännöllisesti.
Jos oppilaalla on poissaoloja yli 50h, selvitetään yhdessä oppilaan, huoltajien ja opiskeluhuollon toimijoiden
kanssa poissaolojen tarkemmat syyt. Asia kirjataan Wilman oppilaskohtaiseen muistioon tai muuhun käytössä olevaan järjestelmään.
Oppilaan poissaolojen vähentämiseksi voidaan lisäksi tarvita oppilaan tarvitsemien oppimisen ja koulunkäynnin tukitoimien päivittämistä. Tarvittaessa otetaan yhteyttä sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi tai
tehdään lastensuojeluilmoitus.