Blogi

Lokakuu

7-11.10.2024 

Tekijä: Sanna Rantala

Eläimiä, leikkejä ja metsäseikkailuja 

Maanantai ja keskiviikko: Pienryhmähetkiä ja eläinteemaa 

Helmililjat-ryhmä jakautui jälleen kolmeen pienryhmään, joissa jokaisessa oli luvassa monipuolista tekemistä. 

Ensimmäinen ryhmä vietti mukavan hetken jumppasalissa eläinjoogan ja laululeikkien parissa. Lapset saivat rentoutua ja venytellä eläinten tavoin ohjatun hengittelyn avulla. Otimme lisäksi muutaman laululeikin, jolloin kaikki pääsivät myös vähän energioitaan purkamaan. 

Toinen pienryhmä suuntasi mielikuvitusmatkalle Suomen metsään eläinsadun siivittämänä. Tämän jälkeen lapset pääsivät maalaamaan viime viikolla metsästä löytämänsä kivet toivomakseen eläimeksi, ja lapset miettivät ja tutkivat kuvakorteista minkä väriset heidän lempieläimet mahtavat olemaan ja kivet saivat samat värit kuin vaikkapa ketun, hiiren, hirven turkissakin löytyi.  

lapset maalaavat kiviä

Kolmannessa ryhmässä tunnelma syventyi Tunnenalletuokiossa, jossa lapset lauloivat "Miltä tuntuu nallesta?" -laulua ja kerrattiin taas samalla erilaisiin tunteita. Viskarilaiset innostuivat miettimään riimipareja Tunteet hukassa -metsäseikkailun eläinhahmoille.  Esimerkiksi "On hirvellä tunne surun niin sitkeä, kai sen vuoksi hirven on pakko (itkeä)."  

Lisäksi leikimme eläinsairaalaleikkiä, jossa hoidimme kipeitä pehmoleluja. Osa lapsista pääsi leikimään myös metsän eläinhahmoilla sekä maatilan eläinleluilla. 


Lapset leikkivät eläimillä

Tiistai: Pitkä metsäretki ja majaleikkejä 

Tiistaina suuntasimme pitkälle retkelle uuteen metsäpaikkaan, joka tarjosi uusia leikkimahdollisuuksia. Kuvakorttien avulla nimesimme metsän eläimiä ja liikkuimme sekä ääntelimme kuin esim. karhu ja susi. Siili ja etana -lorut toivat retkeen mukavan rytmin. Metsän suuri maja houkutteli lapset sisälleen, ja pian majassa olikin tiivis tunnelma, kun koko joukko yritti mahtua samaan tilaan. Kaatuneen ja sateesta liukkaan puun päällä kiipeily oli monelle lapselle mieluista! 

Lapset metsäretkellä


Torstai ja perjantai: Yhteistyötä ja eläinten tutkimista 

Torstaina ja perjantaina Helmililjojen viskarit yhdistivät voimansa Ketunleipien viskarien kanssa. Heidän tehtävänään oli tutkia omia lempieläimiään, kuten karhu, kettua ja oravaa. Lapset miettivät tutkimuskysymyksiä kuten: Missä eläin asuu? Mitä se syö? Mitä eläimelle tapahtuu talvella? Apuvälineinä käytettiin eläintietokirjoja ja ipadeja, joilla he syvensivät tietämystään aikuisen avustuksella. Perjantaina mittailimme näiden eläinten kokoa mittanauhan avulla ja esittelimme tutkimustulokset muille ryhmäläisille. Lapset tutkivat eri eläimiä

Samaan aikaan pienemmät lapset jakautuivat kahteen pienryhmään. Toisessa ryhmässä liimattiin aiemmin maalattuja eläinkiviä, kuten napeista tehdyt silmät ja kankaasta tehdyt hännät. Ja jokainen eläin heräsi henkiin lasten taiteellisissa käsissä! 

Toisessa ryhmässä riimiteltiin metsän eläinhahmoille ja jatkettiin eläinaiheisia leikkejä. Torstaina vietimme Aleksis Kiven päivää lukemalla tarinaa Mauri Kunnaksen kirjasta Seitsemän koiraveljestä. Perjantaina lorupussiin ilmestyi eläinaiheisia loruja, ja lapset innolla lauloivat: "Kuka saa, kuka saa, lorupussiin kurkistaa!" 

Viikkomme oli täynnä oppimista, iloa ja yhteisiä hetkiä metsän eläinten ja monipuolisten leikkien parissa. 

30.9-4.10.2024

Tekijä: Sanna Rantala

Helmililjojen viikko 30.9.–4.10.2024 

Tällä viikolla Helmililjojen päiväkotiryhmässä nautittiin monipuolisista aktiviteeteista, joissa pääpaino oli rytmissä, tunteissa ja luonnossa. Viikko oli täynnä jännittäviä hetkiä niin sisällä kuin ulkona. Tässä katsaus viikkomme tapahtumiin: 

 

Maanantai – Rytmejä ja tunteita 

Viikko alkoi salissa isompien lasten kanssa rytmien parissa. Lapsille annettiin mahdollisuus käyttää omaa kehoaan soittimena, ja esimerkiksi taputimme kaikkien lasten nimet, mutta jokainen lapsi sai itse päättää, taputetaanko nimeä päähän, jalkoihin tai lattiaan. Tämä loi hauskan ja interaktiivisen tunnelman, jossa jokaisen lapsen omat ideat tulivat esille. Rytmien mukaan myös kipitettiin kuin pikku-karhut "ti-ti-ti-ti" sekä marssittiin kuin iso karhu "taa-taa-taa".

Pienemmillä lapsilla oli omat Tunnetuokionsa, jossa kertasimme perustunteiden tunnistamista ja nimeämistä “MIU ja tunteikas päivä” -sadun kautta. Kolmas pienryhmä pääsi osallistumaan Roihusten toimintahetkeen, jossa kuvakorttien avulla etsittiin esineitä, opeteltiin nimeämään niitä ja lopuksi jokainen lapsi pääsi syöttämään Ahmatti-pesukoneelle oikean kuvakortin. 

Lapset musiikkihetkellä

Tiistai – Valtakunnallinen heijastinpäivä 

Tiistain valtakunnallisena heijastinpäivänä Leijonapoliisi sekä Maltti ja Valtti valistivat lapsia heijastimien käytöstä. Lapset pääsivät taskulamppujen avulla myös metsästämään muotoja, kirjaimia ja numeroita pimeästä huoneesta. Heijastimien kirkkaus auttoi löytämään kadonneita esineitä, ja lapset oppivat samalla tärkeää turvallisuustietoa. 


Lapset heijastinmetsästyksessä

 

Keskiviikko – Metsäretken ruskalehdet sekä kivien metsästys 

 Keskiviikkona suuntasimme metsäretkelle. Matkalla lapset poimivat kauniita ruskan värjäämiä lehtiä mukaan päiväkotiin askarteluun ja leikkeihin. Nyt lehdet ovat prässättynä odottamassa, mitä niistä tulevina viikkoina luodaan! Metsässä leikimme lasten suosikkileikkiä, kiven piilotusta, ja tästä innostuneena jokainen lapsi sai vielä lopuksi etsiä metsän kätköistä itselleen oman kiven. Perjantaina aloitamme näiden kivien maalaamisen tehden niistä eläinhahmoja. 

Metsäretkellä

Torstai – Viskarien kokoontuminen yhteen Ketunleipien viskareiden kanssa 

 

Torstaina viskarit pääsivät maalaamaan yhdessä ketunleipien viskareiden kanssa ja lisäksi kerrattiin ryhmien sääntöjä. Samaan aikaan toisessa pienryhmässä pienemmät lapset osallistuivat musiikkituokioon, jossa jatkettiin rytmien harjoittelua ja kehon käyttämistä soittimena. Kolmannella ryhmällä oli tunnetaitotuokio, jossa käsiteltiin jälleen tunteiden nimeämistä ja niiden ilmaisemista niiden lasten kanssa joille Miu-kirja oli vielä uusi tuttavuus.


Perjantai – Valtakunnallinen eläintenpäivä 

Viikko huipentui valtakunnalliseen eläinpäivään, jota juhlistimme monella tavalla. Viskarit pääsivät retkelle Luonnontieteelliseen eläinmuseoon, jossa he tutustuivat eri eläinlajeihin. Pienemmät lapset puolestaan tutkivat Suomen metsän eläimiä satukirjojen avulla ja otimme myös eläinhahmot myös leikkeihin esille. Osa lapsista pääsi myös aloittamaan oman kivensä maalaamisen, valiten toivomansa eläimen värin ja muodot. 


Eläintenpäivänä maalaamassa ja lukemassa

Viikko oli täynnä oppimista, luovuutta ja iloa – ja ensi viikolla jatkamme eläintenviikon teemalla

Syyskuu

23.-27.9.2024

Tässä pieni avaus, mikäli olet ihmetellyt mistä Roihusista lapset kotona tai me täällä päiväkodissa puhumme. Roihusten perheen toimintahetket soveltuvat kaikkien lasten kielen kehityksen tukemiseen. Niiden avulla tuemme erityisen hyvin niitä lapsia, joiden kielenkehitys on viiveistä tai poikkeavaa tai vaikkapa heille, jotka oppivat suomea toisena kielenään ja jotka käyttävät kuvia kommunikoinnin tukena. Roihusten kuvasarjat ovat rikkaita ja täynnä tapahtumia joita nimeämme ja tarinoimme yhdessä lasten kanssa.

Roihuset materiaali

Retkellä Akvarellin pihalla

Sateen uhkaa ilmassa, mutta ei se meitä haittaa. Hyvillä ulkoiluvaatteilla voi retkeillä sateisenakin päivänä. Nyt lähdimme Akvarellin päiväkodin pihalle leikkimään. Matka on lyhyt, mutta lapset hienosti jo itsekin muistavat, että retkelle lähtiessä puetaan liivit päälle.

Oli kiva päästä erilaiselle pihalle touhuamaan ja kokeilemaan omia taitojaan,  mm. kiipeillen, hyppien, tasapainotellen ja erilaisten rakenteluiden parissa sekä tietenkin leikin tiimellyksessä. Myös matemaattista laskemista pystyi harjoittelemaan kivasti liukumäen "helmitaululla".


 

16.-20.9.2024

Tekijä: Sanna Rantala

 

Helmilijojen viikon tapahtumat

Tällä viikolla Helmilijat-ryhmän pienimmät lapset aloittivat viikon vauhdikkaasti salissa, jossa harjoiteltiin erilaisia hyppytekniikoita sekä kuperkeikkoja. Lapset nauttivat liikkumisesta ja pääsivät kokeilemaan omia rajojaan hauskasti ja turvallisesti.

Viskareiden motorinen kerho oli vielä tämän
viikon tiistaina ja torstaina. Kerhossa lapset kehittivät liikunnallisia taitojaan jälleen monipuolisesti, ja vaikka kerho päättyikin, opitut taidot varmasti kulkevat mukana arjessa.

Tiistain retkipäivänä suuntasimme tällä kertaa jalkapallokentälle tutkimaan syksyn merkkejä lähialueen luonnossa. Lapset bongasivat matkalla värikkäitä lehtiä, pieniä sieniä ja kauniita pihlajanmarjoja.



Lisäksi saimme kokea syksyn nahoissamme, kun jalkapallokentän kostea ruohikko kasteli kaikkien kengät litimäriksi. Jalkapallokentällä meillä oli paljon tilaa harjoitella jalka- ja tennispallojen kanssa potkuja ja heittoja leikin kautta.
Lapset harjoittelevat pallon käsittelyä
Päiväkodin pihalta löytyi tällä viikolla myös jännittävä yllätys: kivi, johon oli kirjoitettu "Pidä tai piilota". Tämä herätti heti kiinnostusta ja innostusta lapsissa, ja päätimme leikkiä kiven kanssa piilotusleikkiä, josta tulikin suuri hitti ryhmässä ja lapset saivat kokea onnistumisia, kun halukkaat pääsivät itse piilottamaan sekä löytämään tämän hienon kiven.

Lapset leikkivät kiven piilotus leikkiä

Viikon aikana isommat lapset osallistuivat Kim-leikkeihin ja harjoitustehtäviin, jotka tukivat keskittymistä ja muistia. Pienemmät lapset puolestaan harjoittelivat saksien käyttöä kädentöissä ja lauloivat syksyisiä lauluja, kuten "Lehdet lentää" ja "Siili ja kastemato".

9.-13.9.2024

Tekijä: Sanna Rantala

Helmililjat-ryhmän syysviikko: Luonnon värejä ja satokauden herkkuja 

Tällä viikolla Helmililjat-ryhmässä on nautittu syksyn tarjoamista värikkäistä elämyksistä ja opittu paljon uutta! Viikkoon mahtui metsäretki, jossa pääsimme tutkimaan luonnon syysvärejä sekä satokausiviikko, jolloin keskityimme kasviksiin ja vihanneksiin. 

Metsäretki: Syksyn värien metsästys

Tiistaina suuntasimme metsäretkelle, jossa lapset pääsivät etsimään luonnosta syksyn värejä. Vihreät ja keltaiset lehdet ja punaiset pihlajanmarjat herättivät kiinnostusta, ja lapset keräsivät vauhdilla erilaisia luonnonmateriaaleja. Samalla harjoittelimme tarkasti ohjeiden noudattamista: kärpässieniin ei kosketa, ja jos sattuu löytämään lasinpalasen, siitä ilmoitetaan heti aikuiselle.
 

Metsän maasto tarjosi loistavan mahdollisuuden kehittää lasten koordinaatiota ja tasapainoa. Polkujen kiemurtelu, puiden yli hyppiminen ja kivien päällä tasapainottelu auttoivat lapsia harjoittamaan kehonhallintaa ja motorisia taitoja. 

Lapsi tutkii syksyn värejä paperilta


Satokausiviikko: Kasviksia ja vihanneksia tutkittavana  

Päiväkodin takkahuone täyttyi tällä viikolla monenlaisista kasviksista ja vihanneksista, kun vietimme satokausiviikkoa. Lapset saivat tutkia ja hypistellä erilaisia kasveja, kuten kaaleja, lanttuja ja palsternakkoja. Yhdessä mietimme näille nimiä ja kyselimme lapsilta, oliko heille ennestään tuttuja kasviksia tai vihanneksia. Moni tunnisti muun muassa porkkanan ja sipulin, mutta esimerkiksi pitkän pitkä retiisi oli osalle aikuisistakin uusi tuttavuus. 

Lisäksi viikolla saimme tutustua Kielinuppu-laulun "Hedelmäkori" -kappaleeseen, jossa on selkeät ja helpot laulunsanat oppia ja lapset osasivatkin nopeasti laulaa mukana. Viskareilla oli aiheeseen liittyviä harjoitustehtäviä.  Satokauden kasviksia sekä vihanneksia esillä
Perjantain leikkipäivänä barbie ja dinoleikkien lisäksi lääkärileikki houkutti paljon leikkiöijöitä.



Helmililjat-ryhmän viikko oli siis täynnä oppimista ja hauskanpitoa sekä värikylläisyyttä syksyn antimia ihmetellen.

Ensi viikolla jatkamme edelleen syksyn teemojen parissa! 

2.-6.9.2024

Tekijä: Sanna Rantala

Helmililjojen Viikko 36: Retkiä, Motorisia Harjoituksia ja Leikkitaitoja 

Tällä viikolla olemme Helmililjat-ryhmässä viettäneet aktiivista ja oppimisen täyteistä viikkoa, joka tarjosi lapsille monipuolisia kokemuksia niin ulkona kuin sisällä. 

 Viikon kohokohta oli retkipäivä, jolloin suuntasimme läheiseen puistoon pienen metsäreitin kautta. Matkalla bongasimme monanlaista ihmeteltävää luonnosta, muun muassa lehtokotiloita sekä aronianmarjoja. Lapset harjoittelivat taitavasti liikkumista parijonossa, mikä osoittautui osalle haastavaksi – pysyä mukana muiden tahdissa ja olla ohittelematta. Tämä on kuitenkin tärkeä taito, ja sitä tullaan harjoittelemaan jatkossakin! 

koko ryhmä lapsia puistoretkellä aikuisten kanssalapset puistossa

Lisäksi viikolla alkoi odotettu Viskareiden Motoriikkakerho. Kokoonnuimme jumppasaliin yhdessä Ketunleipien Viskareiden kanssa, ja lapset pääsivät näyttämään, kuinka hienosti he osasivat tehdä muun muassa kuperkeikkoja sekä erilaisia tanssiliikkeitä Hennan ohjauksessa. Lasten ilo ja into näkyi, kun peput hytkyivät tanssin mukana ja lapset yrittivät saada kädet ja jalat liikkumaan Hennan ohjeiden mukaisesti.  

Viikon aikana panostimme myös pitkäkestoisen leikin keskittymiseen ja hyviin leikkitaitoihin. Nämä voivat olla haasteellisia joillekin lapsista, mutta yhdessä harjoittelemme rauhassa, jotta kaikki oppisivat nauttimaan pitkäjänteisestä leikkimisestä ja ystävällisestä yhdessäolosta.

Lapset leikkivät puupalikoilla

Puupalikat osoittautuivat monen lapsen suosikeiksi, eikä suotta, sillä vaikkei aina uskoisikaan, ne ovat yllättävän hyvä väline lapsen leikeissä. Ne kehittävät lapsen hienomotoriikkaa, käden ja silmän koordinaatiota sekä avaruudellista hahmottamista. Rakentelu edistää myös luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, kun lapsi kokeilee erilaisia tapoja kasata ja yhdistää palikoita. Lisäksi yhteisleikeissä palikoiden avulla harjoitellaan yhteistyötä, vuorovaikutusta ja neuvottelutaitoja.

Elokuu

26.-30.8.2024

Tekijä: Sanna Rantala

Luovuutta ja Liikettä Lasten Arjessa 

Meillä Helmililjoissa viikko on ollut täynnä iloa, luovuutta ja liikettä. Ryhmän lapset ovat päässeet ilmaisemaan itseään taas laulaen sekä taiteen kautta ja kehittämään motorisia taitojaan salin temppuradalla. Tässä pieni katsaus siitä, mitä kaikkea olemme muun muassa tehneet. 

Oma kuva -työ: Minä, juuri sellaisena kuin olen 

Tällä viikolla Helmililjat-ryhmässä keskityttiin itsetuntemuksen ja luovuuden kehittämiseen. Lapset saivat tehtäväkseen luoda oman kuvansa. Olimme viime viikolla haastatelleet lapsia, millaisen oman kuvan kukin haluaisi tehdä, jotta jokainen saisi tehdä juuri omanlaisensa ja taitotasonsa mukaisen työn.  

Pienemmät ryhmän lapset pääsivät tässä projektissa harjoitttelemaan leikkaamista sekä liimaamista. Osa viskarilaisista puolestaan innostui piirtämään koko kehon kokoisen työn, jossa pääsivät samalla tarkkailemaan itseään peilistä ja kiinnittämään huomiota kasvojensa piirteisiin, kuten silmien, nenän ja suun muotoon. 

Piirtäessä lapset saivat käyttää värikyniä, kankaita ja muita taidetarvikkeita oman mielensä mukaan. Oli hienoa nähdä, kuinka jokainen lapsi loi oman näköisensä teoksen – rohkeita värejä, persoonallisia muotoja ja paljon hauskoja silmiä. Tämä tehtävä auttoi lapsia ilmaisemaan itseään visuaalisesti ja tukemaan heidän itsetuntonsa kehitystä. Lapsille tulee vasmasti olemaan myös erityisen tärkeää nähdä omat työnsä aikanaan esillä, jotta he saavat ylpeinä esitellä teoksiaan muille. 

Lapset tekemässä omaa kuvaa

https://peda.net/id/88c4284266a

Tasapainoharjoituksia temppuradalla: Taitoa ja tasapainoa 

Liikunnan riemua ei Helmililjat-ryhmässä unohdeta! Tällä viikolla lapset pääsivät testaamaan taitojaan ja tasapainoaan salissa rakennetulla temppuradalla. Temppurata sisälsi erilaisia haasteita, kuten pitkiä penkkijonoja, joiden päällä piti tasapainoilla, renkaita, joiden päällä piti kipitellä ympäri, sekä pehmeitä esteitä, joita piti ylittää tai hyppiä päälle.  

  
Lapset temppuradalla

Yhdessä oppien ja kasvaen

Helmililjat-ryhmän viikko on ollut täynnä tekemisen riemua ja oppimisen iloa. Olemme yhdessä luoneet kauniita omakuvia, jotka kertovat jokaisen lapsen ainutlaatuisuudesta, ja olemme nauraneet, liikkuneet ja oppineet tasapainon hallintaa temppuradalla. 

Näiden kokemusten kautta lapset eivät ainoastaan kehitä tärkeitä taitojaan, vaan myös vahvistavat ryhmän yhteenkuuluvuutta ja oppivat arvostamaan niin omaa kuin toistenkin työtä. Jäämme innolla odottamaan, mitä ensi viikko tuo tullessaan! 

Kiitos, että saamme olla osa lasten kasvun ja kehityksen matkaa täällä Helmililjat-ryhmässä. Nähdään taas pian uusien seikkailujen parissa! 

19.-23.8.2024

Tekijä: Sanna Rantala

Laulu- ja Liikuntahetket: Iloista oppimista ja liikunnan riemua  

Päiväkodin salissa kaikuu iloinen laulu ja lasten askelten rytmiikka, kun kokoonnuimme tällä viikoilla pienryhmissä laulu- sekä liikuntahetkiin. Lapset menevät aina innolla saliin ja hyvästä syystä: se yhdistää musiikin, liikkeen ja yhdessäolon hauskalla ja opettavaisella tavalla.  

Valitsemme lauluja, jotka ovat lapsille tuttuja, mutta otamme mukaan myös uusia kappaleita, joiden avulla lapset pääsevät oppimaan uusia sanoja, rytmejä ja melodioita. Laulut sisältävät usein toiminnallisia osioita, kuten taputtamista, hyppimistä tai heiluttamista, mikä tekee niistä entistäkin hauskempia. Välillä noustaan penkeiltä ylös liikkumaan pitkin salia vaikkapa laulun sanoja mukaillen puolukoita poimimaan tai uimaan kuin pienet kultakalat. Tällä viikolla opiskelijamme Aada veti myös oman laulutuokionsa yhdelle pienryhmälle.  

Olemme laulaneet usealle lapselle tuttua kipaleita kuten;  


Kettu-laulu  
Minä näin, kun kettu  
häntää heilutti.  
 
Minä näin, kun kettu  
juuston piilotti.


Ja Syysretki  

Lähtekäämme metsään, metsään, metsään, 
lähtekäämme metsään retkelle. 
Hip hei trallalaa, hip hei trallalaa,  
hip hei trallalaa, lallallaa. 
Puolukoita poimin, poimin, poimin, 
puolukoita poimin,trallallei. 
Hip hei trallalaa..
Sataa paljon vettä, vettä, vettä, 
kaikkialla vettä, märkää on. 
Hip hei trallalaa.. 

Kotimatka alkaa juoksujalkaa,

puolukoita viedään äidille.
Hip hei trallalaa..  


Laulaminen yhdessä kehittää lasten kielellisiä taitoja, rytmitajua ja keskittymiskykyä. Samalla harjoittelemme ryhmässä toimimista sekä vuorovaikutustaitoja. Jokainen saa osallistua omalla tavallaan – joku laulaa innokkaasti mukana, toinen ehkä taputtaa rytmiä ja joku saattaa tanssia laulun tahtiin. 
 

  

Liikuntahetki: Leikkiä ja liikettä  

Lauluhetkien lisäksi pidimme salissa pienryhmittäin liikuntahetket, jolloin sali täyttyi lasten innokkaasta liikkeestä, kun lapset pääsivät kokeilemaan erilaisia päiväkodin liikuntavälineitä. Ne haastavat lapsia kokeilemaan erilaisia liikkumistapoja, kuten pallon käsittelytaitoja sekä kiipeämistä ja hyppimistä. Liikuntahetken aikana lapset oppivat myös tärkeitä sosiaalisia taitoja, kuten vuoron odottamista ja muiden huomioon ottamista. 


Lapset kiipeilemässä puolapuissa

Musiikkimaalaus: Luovuuden ja itseilmaisun ilo  

Laulu- ja liikuntatuokioiden lisäksi rauhoitumme tällä viikolla musiikkimaalauksen pariin. Tämä on hetki, jolloin lapset voivat antaa mielikuvituksensa lentää ja ilmaista itseään vapaasti musiikin inspiroimana. Valitsimme eri tyylisiä kappaleita – välillä rentouttavaa klassista musiikkia, toisinaan rytmikkäitä ja energisiä Siinan taikaradion kipaleita – ja annamme lasten maalata sen, mitä he kuulevat ja tuntevat musiikin aikana.  

  

Musiikkimaalaus on erityinen tapa yhdistää kaksi taiteenlajia: musiikki ja kuvataide. Se kehittää lasten luovuutta, mielikuvitusta ja kykyä tulkita tunteita ja tunnelmia. Jokainen lapsi saa luoda oman ainutlaatuisen teoksensa, ja nämä maalaukset kertovat tarinoita siitä, miten he kokevat maailman.  

Hetkiä, jotka rikkovat rutiinin  

Laulu- ja liikuntahetket sekä musiikkimaalaus ovat päiväkodin arjen kohokohtia, jotka rikastuttavat lasten päivää ja tarjoavat heille mahdollisuuden ilmaista itseään monipuolisesti. Näiden hetkien kautta lapset oppivat ja kehittyvät huomaamattaan – laulun, liikkeen ja taiteen avulla. Samalla he nauttivat yhdessäolosta, leikistä ja liikunnan riemusta, mikä tekee päiväkotipäivästä entistäkin erityisemmän.  

Näitä iloisia hetkiä on ilo jakaa myös kotiväen kanssa, ja toivomme, että lapset kertovat kotonakin kaikesta siitä, mitä he ovat saaneet päivän aikana kokea ja oppia. 

12.-16.8.

Tekijä: Sanna Rantala

Tällä viikolla juttelimme aamupiireissä säännöistä; miksi ylipäätään on hyvä olla säännöt ja minkälaisia sääntöjä meillä Helmilijoissa olisi lasten mielestä hyvä olla.  

Lapset keksivät hienosti eri sääntöjä: 

“-Ei lyödä toisia.” 

“-Ei potkaista.” 

“-Leluilla on oma paikka kun leikki loppuu.” 

“-Ei sotkuinen!” 

“-Ei satu, kun leluja ei ole maassa.” 

“-Oma siivouskello.” 

“-Voidaan jakaa lelut.” 

“-Viitataan kun asiaa ja haluaa puhua.” 

“-Ei puhuta toisten päälle.” 

Fannin tunnetaitokorttien avulla keskustelimme lasten kanssa miltä tuntuu, jos toinen kiusaa tai satuttaa ja mitä voisi tehdä, jos näkee kaverin itkevänä tai olevan allapäin.

Tunnekortteja


1-9.8.2024

Tekijä: Sanna Rantala


Helmililjoissa on tapahtunut muutoksia kesän aikana. Emme ole enää pienten alle 3-vuotiaiden ryhmä, sillä lasten kasvaessa olemme muuttuneet 3-5-vuotiaiden ryhmäksi ja olemme saaneet seuraksemme uusia lapsia sekä aikuisia.
 

Elokuun rauhoitammekin toistemme tutustumisella, jotta meistä kaikista tulisi toistemme kavereita ja tuntisimme toistemme tavat sekä kiinnostuksen kohteet ja mitä meidän olisi hyvä yhdessä harjoitella. 

Kaiken tämän uuden muutoksen myötä pyrimme muokkaamaan ryhmätilojamme eli lasten oppimisympäristöä ikätason mukaiseksi eli sellaiseksi, jossa lapset viihtyvät ja innostuvat leikkimään sekä oppimaan uutta. Tästä enemmän kiinnostuneet voivat lukaista opetushallituksen sivuilta heidän ohjeistuksensa hyvän oppimisympäristön suunnittelusta (https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/oppimisymparisto-varhaiskasvatuksessa). Pyrimme koko kauden ajan osallistamaan lapsia oppimisympäristön suunnittelussa sekä luomisessa niin, että lasten ideat, leikit ja heidän tekemänsä työt näkyvät oppimisympäristöissämme. 

Kuten alla olevalta videolta sekä kuvista huomaatkin, suosikkipuuhaa ulkoilussa on ehdottomasti ollut pikkupyörillä ajelu. Sisällä olemme leikkineet lasten kanssa ja lapset ovat innokkaasti tutustuneet erilaisiin pöytätehtäviin. Aamuhetkillä olemme muun muassa opetelleen toistemme nimiä, kertasimme kuvien avulla päiväkotipäivän kulkua sekä luimme sadun pienen Hannan päiväkotipäivästä.