ku1 Omat kuvat, jaetut kulttuurit

Portfolion palautus viidesjakso 2024

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Portfolio ohjeet

Jokaisen kurssin alussa tehdään portfolion aloitus pedanetin omatilaan (omatila_ klikkaa omaa nimeäsi ja olet omalla sivullasi, omassa tilassa). Nimetään esim. Matti Meikäläisen kuvataide ku1-portfolio. Sen osallistujaksi lisätään kurssin opettaja Marjo Ruskela. Sen jälkeen portfolion osoite jaetaan tämän kurssin palautuskansiooon. Jakonappi on oikella portfolion etusivulla tähden vieressä oleva jako symboli. Tämän jalkeen lisätessä sisältöä jakoa ei tehdä uudelleen. Kaikki työt kuvataan ja arvoidaan portfolioon. Jos työtä ei ole portfoliossa sitä ei silloin arvioida= puuttuva työ. 
Saatuasi työn valmiiksi ota kuva kännykällä suoraan ylhäätä tai edestä, ja rajaa tarpeeton kuvasta pois. Tee kuva palautus omaan portfolioosi ja lisää työn arvointi kommenttikenttään. Arvointiohje: Lue tehtävän vaatimukset ja tavoite (punaisella jokaisessa tehtävässä) arvoi omaa tekemistä (prosessia) ja lopputulosta. Kerro miten sinä saavutit tavoitteet = keinot millä pääsit lopputulokseen. Arvointia ei ole  miten saavutit tavoitteet: vastaus ihan hyvin, vaan esim: Hiilityössä en oikein ymmärtänyt/ymmärsin levittämisen ja ääriviivan vaikutuksen lopputulokseen. Työni ääriviiva oli liian paksu niissä kohdissa joissa sen olisi pitänyt olla hento ja se rikkoi kolmiulotteisuuden vaikutelmaa. 


1. Itseni esittely (kiroitetaan ensimmäisellä tunnilla, kuuntele ohjeet opettajalta, jatka kotona jos antaa aihetta)
2. Töiden esittely, kuvat ja kommentit Mitä opin? Saavutinko tavoitteen? Panostinko kaiken osaamisen? 
3, Kerro mitä opit ja jäi mieleen taidehistoriasta ja sommittelusta. 
4. Koko kurssin kokonaisuuden arvointi.

Kokoavan arvioinnin kysymyksiä:

Mitä opin? Mikä oli uutta ja mikä vanhaa? Koitko tuntityöskentelyn koskettavan sitä mistä olet kiinnostunut kuvataiteessa? Mihin itse panostit eniten? Jäikö jotain puuttumaan? Mikä tehtävä oli mieluisin, mistä et tykännyt? Kehityitkö missään, ja heräsikö mielenkiintoa johonkin uuteen tai vanhaan? Millaisella mielialalla suoritit kurssia, avoimella oppivalla asenteella, vai tehdään nyt pakolliset pois, ... rehellistä arvointia omasta oppimisesta ja aseteesta. Kerro myös miten kurssi muuten sujui, anna palautetta.

Tarkista lopuksi, että kaikki työt ovat portfoliossasi ja että se näkyy opettajalle. Opettaja on lisätty osallistujana portfolioosi ei lukijana. 

1. Lasipallo hiilellä

Piirrä hiiltä käyttäen lasipallo. Katso ohjevideosta vaiheittain etenevä työ. Tavoite: oppia käyttämään hiilityökaluja. Ymmärtää kolmiulotteisen työn elementit.Listaa oppimasi asiat. 

2. Hiilityö: torso ja Nefetitin pää

Piirrä hiilellä kokoon a3 kaksi työtä kipsimallista. Huomioi seuraavat asiat:

- mittasuhteet
- valon ja varjon vaihtelu
- hiilen rohkea ja monipuolinen käyttö
- ääriviivan ja varjon yhteisvaikutelma 

Tavoite: kolmiulotteinen vaikutelma, oikeat mittasuhteet, rohkea valo-varjo 

Hiilityö- extratehtävä

Jäikö hiilityöt kiinnostamaan? Voit tehdä vielä yhden, ja korottaa numeroasi. Piirrä asetelma arkisesta aamupalapöydästäsi. Rajaa kuva lähelle, kenties kahvi/teekuppi, voileipä yms. mitä pöydällä näkyy. Tee lähikuva hiilellä joko yleisempi näkymä tai vaikka yksittäinen voileipä tms.

3. Pop-taiteen tyylillä kuva ihmisestä

Tutustu esitykseen pop-taiteesta. Hae kasvokuva henkilöstä, joka on ikoni, tunnettu hahmo. Valitse kuva, jossa kasvot näkyvät suoraan edestä.  Piirrä kuvan ääriiviivat paperin läpi, ja maalaa teos käyttäen yhtä vastaväri paria ja valkoista. Vastaväriparit ovat : punainen- vihreä, oranssi-sininen, keltainen- violetti. Pyri saamaan kuva maalaten kolmiulotteiseksi, käytä värikerroksia päällekkäin. 

Tavoite: tutustua pop- taiteeseen, harjoitella valojen ja varjojen luomista maalamalla ihmisen kuvassa, tehdä kolmiulotteinen maalattu kuva.

Kuva-analyysin teos (tehtävä 4.A)

Laita linkki tai kuva teokseen josta haluat tehdä kuva-analyysin.

Kaikki palautustyypit on poistettu käytöstä.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

4. Kuva-analyysi osa A. esseekirjoitelma

Valitse opettajan antamista vaihtoehdoista yksi taiteilija ja hänen tuotannostaan teos, joka tuntuu mielenkiintoisimmalta. Kirjoita portfolioon teksti, jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin. Kirjoita aloituskappaleeseen perustiedot teoksesta, taitelijasta ja aikakaudesta jota se edustaa. Käytä hyvää suomenkieltä ja kokonaisia lauseita. Muista, että sellaista mitä teoksessa ei ole, ei tarvitse mainita. Voit käyttää nettiä selvittääksesi enemmän teoksesta. Tekstin pituus on 300 sanaa. KÄytä hyväksesi allaolevia apukysymyksiä. Kirjoita essee. 

Otsikko: teoksen ja taitelijan nimi:

Johdattelukappale, esittele teos ja taiteilija lyhyesti. (Teoksen nimi, tekniikka, koko, vuosiluku ja nimi, taiteilijan nimi ja syntymä, kuolinvuosi) 
Jaa teksti sen jälkeen kolmeen kappaleeseen, jotka otsikoit 1. Aihe, teema ja tarina 2. Tekotapa, sommittelu ja värit 3. Linkki omaan elämään 

AIHE, TEEMA, TARINA
1. Mitä kuvassa on meneillään?
2. Mihin kiinnität huomiosi ensimmäiseksi?
3. Millaisia asioita kuvasta löytyy?
4. Mitä kuvassa tapahtuu?
5. Missä kuva tapahtuu?
6. Milloin kuva tapahtuu?
7. Onko kuvassa jokin teema?
8. Kertooko kuva tarinan? Millaisen?
9. Jos kuva olisi kolmikuvaisen sarjakuvan keskimmäinen
ruutu, millainen voisi olla ensimmäinen ja mikä viimeinen
kuva?
10. Millä yhdellä sanalla kuvaisit tätä teosta?
11. Mikä teoksen nimi voisi olla?

TEKOTAPA, sommittelu ja värit 
12. Miten kuva on tehty? (miten sivellintä on käytetty, onko työ pikkutarkkaa vai onko se ilmasultaa ekspressiivistä, mikä tekniikka työssä on? Maalaus, tms.)
13. Onko kuvassa rytmi?
14. Miten kuva on rajattu? Miksiköhän? (mitä kuvasta on jätety pois, jos on?)
15. Miten kuva on sommiteltu? (opettajan esitys)
16. Millaisia värejä kuvassa on käytetty ja miten? Värin valoori (tummus-vaaleus), värien määrä (katso väriympyrää, ja koeta määrittää minkä alueen värejä käyetty,) MIllaisia värit ovat, sävy? ( murretut, puhtaat)
17. Millainen valo kuvassa on? (valon suunta, mitkä asiat ovat valossa, mitkä varjossa, onko valon väri millainen)
18. Onko kuvassa jokin vuorokauden- tai vuodenaika?

LINKKI OMAAN ELÄMÄÄN
19. Miten kuva liittyy omaan elämääsi?
20. Onko kuvassa jotain tuttua?
21. Miellyttääkö kuva sinua?
22. Jos kuva ei miellytä sinua, mistä se voisi johtua?
23.Millaisia tuntemuksia kuva herättää?
24. Onko kuvassa jotain aivan yllättävää?
25. Onko kuvassa jotain, mitä et ymmärrä?

Tavoite; hankkia tietoa teoksesta ja ymmärtää mistä elementeistä kuva muodostuu: värit, sommittelu ja aihe selostettu. 

4. Kuva-analyysi osa B. Vastaus taiteilijalle

Kuvallinen tutkiminen ja muuntelu valitusta teoksesta. Tee ensin luonnoksia muutelemalla kuvallisia peruselementtejä. Sen jälkeen tehtävä: Mitä taiteilija on tahtonut sanoa teoksellaan? Millä keinoin hän on viestinyt? Mitä itse haluat sanoa hänelle? Voit myötäillä taideteoksen viestiä tai asettua sitä vastaan, pääasia, että sinulla on sanottavaa. Jos et millään keksi omaperäistä vastausta, voit tehdä kopin ja tutkia sillä tavoin teosta. 

Tee teos, jolla vastaat taiteilijalle. Voit käyttää samoja tekniikoita kuin taiteilijakin, tai ottaa taiteilijan työstä sen sisällön, ja vastata siihen omin ilmaisumuotoinesi. Hyväksytä suunnitelma opettajalla.

Kaikki työt sitten esitetään alkuperäisen taideteoksen kanssa.

Tavoite: mielenkiintoinen ja teknisesti taitava teos, hyvä sommittelu ja idea.

5. Minun maisema

Valitse oma näkökulmasi luontomaisemaan. Maalaa teos, jonka nimeät oman näkökulmasi mukaan. Teoksen koko a3. Kirjoita teoksen nimi työn taakse. Työssä voit käyttää joko pullovärejä tai nappivärejä, niitä voi myös sekoittaa.  Kiinnitä työ teipillä maalausalustaan. Hahmottele kevyesti luonnos paperille. Aloita maalaus suurista taustapinnoista, ja vaaleasta väristä, etene tummempaa kohti, ja siirry vasta lopuksi yksityiskohtiin. Älä käytä suoraan mitään valmista kuvaa mallina.
Suurissa väripinnoissa kuten vesi, maalaa kostutetulle pinnalle. Sävykkään kauniin maalauksen värisävyt ovat sekoitetut, älä käytä esim. vihreää väriä suoraan pullosta, vaan sekoita joukkoon tippa keltaista tai sinistä.

Ehdotuksia näkökulmaksi:
- realistinen kuvaus, esittävä, dokumentoiva kuva
- luonnosta vieraantunut, urbaani näkemys
- luonnossa liikkuja, lintubongari, metsästys, marjastus
- luontokuvaaja, etsii kauneutta
- fantasia; alkumetsä mistä maailma syntyi, kuva metsän näkymättömistä asukkaista, maahisest, keijut, peikot....
- ajan kerrostuma metsässä ja luonnossa, kalliomaalaukset, uurrokset, muinaishaudat, fossiilit
- tulevaisuus, suhde luontoon täysin muuttunut, luonto palvonnan kohde, harvinaisuus
- metsä- ja luontoammatit; maanviljelijä kalastaja, metsuri jne...

Tavoite: omaperäisesti valittu näkökulma, luovaa ajattelua osoittava, ei valmiita kuvia kopioiva, tekniikaltaan monia maalauskerroksia sisältävä kolmiulotteinen piirros, sävykäs maalaus, jossa tekninen osaaminen ja luovuus kohtaavat silmää ilahduttavalla tavalla. Pyrkii tuomaan jotain uutta ajateltavaa katselijalle.

Tavoite: kekseliäs, omaperäinen työ, jossa oma näkemys näkyy. Kauniisti maalattu, värien sekoitus onnistunutta.

6. Pastissi

Valitse opettajan antamista teoksista yksi muunnelmaa eli pastissia varten. Pastissi kommentoi olemassa olevaa teosta nokkaelasti ja hauskasti, siihen ei kuulu alatyyliset kommentit, vaan hyvä maku tulee säilyttää. Pyri omaperäiseen tulkintaan. Jos teoksessa on esimerkiksi kukka, ei ole omaperäistä korvata yhtä kukkaa toisenlaisella kukalla. Teoksen sommittelu täytyy säilyä ja samoin tunnistettavuus, mistä teoksesta on lähdetty liikkeelle. Piirrä luonnos samaan kokoon kuin laatta. Tee kuva haluamallasi tekniikalla.

Tavoite: tekninen toteutus tarkka ja siisti , idea omaperäinen.