Ku 8 Muotokuvakurssi

Portfolio palautus

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kurssikuvaus

Muotokuvakurssi on lukion soveltava kurssi. Kurssilla keskitytään ihmisen kuvaamiseen. Keskeisiä asioita ovat ihmisen anatomia ja kynätekniikat. Kurssi arvioidaan S merkinnällä. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan läsnäolo kurssilla ja harjoitustehtävävien tekeminen.

Hyväksi muotokuvan tekijäksi ei tulla yhdellä kurssilla, vaan harjoitus tekee mestarin. Mitä enemmän piirrät, sen paremmaksi tulet.

Kurssisuortuksen edellytyksenä on kaikkien tehtävien ja portfolion tekeminen. Kurssilla on läsnäolovelvollisuus. Liian suuri poissaolojen määrä vaarantaa oppimisen ja voi estää suorituksen.

Portfolion sisältö:( tee nämä kaikki ja laita portfolioosi niin saat S- merkinnän)

1. Oman itseni esittely ja piirtämishistoria kuvin ja tekstein (otsikoi itse)

Esittele itsesi lyhyesti? Miksi valistit tämän kurssin? Mitkä tavoitteeni olivat tällä kurssilla? Toteutuivatko ne?

Mitä muistikuvia sulla on omasta piitämisestä ihan nuorena? Mitä välineitä käytit? Missä piirsit ja kenen kanssa? Kouluajat mitä siitä on jäänyt mieleen? Nykyisyys? Joitain kuvia piirroksistasi(muista kuin tämän kurssin töistä).

2. Esikuvat
Etsi kaksi esikuvaa taiteessa (ei tarvitse olla pelkkää piirtämistä). Ensimmäisenä jokin nimitaiteilija allaolevasta kansallisgalleria-linkistä. Liitä mukaan kuva/linkki teoksesta ja perustele valintasi.

https://www.kansallisgalleria.fi/fi/search?category=artwork&hasImage=true


Toisena saa olla jokin some-maailmasta löydetty tekijä. Liitä mukaan kuvia/videoita. Perustele valinta. 

Varaudu esittelemään valinnat yhdessä koepäivän päätöstilaisuudessa. 

3. Croquis- piirroksia 88 kpl (23-24 tehtiin vain 14 kpl)

Esittele työsi aika järjestyksessä ja tee havaintoja niiden muutoksista. Katso ensimmäisä ja vertaa niitä viimeisiin. Mitä muutoksia huomaat? Mikä näissä oli helppoa ja mikä vaikeaa? Oliko jotain minkä haluaisit oppia paremmin? 

Croquis (ranskan sanasta croquer ’piirtää pikaisesti’), joskus myös krokii, on nopea piirustus elävästä mallista.[1] Croquis-piirustukset ovat luonnosmaisia ja ne piirretään yleensä tietyssä ajassa, esimerkiksi viidessä tai kymmenessä minuutissa. Croquis-piirustuksia tehdään tavallisesti useita peräkkäin, sama malli vaihtaa vain asentoa.

Koska malli on havainnoitava ja piirrettävä lyhyessä ajassa, tärkeintä on nopea havainnointikyky. Elävää mallia piirretään tavallisesti pitkään, jopa kuukausia, joten työn viimeistelyyn on aikaa.[2] Croquis-piirustuksessa taas ihanteena on piirtää mikä on asennon ja kokonaisuuden kannalta luonteenomaista, myös liikkeen tuntu asennossa on hyvä saada mukaan. Usein neuvotaan käyttämään piirtäessä kättä ranteesta tai olkapäästä saakka ennemmin kuin vain sormilla pikkutarkasti piirtäen. Myös viitteenomaisuus on eduksi croquis-piirustukselle.[2] Katse tulee kiinnittää malliin ennemmin kuin piirustukseen.

Lyhyessä ajassa piirtämisessä on omat etunsa. Malli voi ottaa tavallisesta poikkeavia asentoja, koska asennossa ei tarvitse pysyä pitkään. Piirtäjää rajattu aika helpottaa keskittymään oleelliseen, koska aika ei riitä kaikkien yksityiskohtien piirtämiseen. Croquis-piirtäminen harjoittaa myös havainnoimaan ja piirtämään malleja, jotka eivät pysy paikoillaan, kuten eläimiä ja lapsia.

4. Samuel-piirros isompaan kokoon


5. Pääkallo

5 . Moniste- nipun harjoitukset
- häkkipää
- veistettypää
- aukot kahdella eri tekniikalla hiili ja lyijykynä : suu, nenä, korva, silmä


Kommentoi ja kerro mitä opit tehdessäsi näitä harjoituksia? Mikä idea oli häkkipäässä ja veistetyssä päässä? Miten ihmisen kasvoja kannattaa varjostaa? Mikä suunta varjoissa on hyvä/sopiva? Mitä eroa on aikuisen ja lapsen kuvaa piirrettäsessä? Mikä on tärkein näköisyyden tekijä(t) muotokuvassa?


6. Karikatyyrit 2 kpl
Kerro kenestä piirist karikatyyrit ja mitkä olivat ne ominaisuudet joita muuntelit ja liioittelit? Esittele mallisi lyhyesti. Liitä mukaan kuvat joita käytit. 

7. Oma muotokuva projekti 
Kenestä piirsit muotokuvan? Miksi valitsit kyseisen henkilön? Mitä opit piirtäessä sitä? Miltä lopputulos näyttää? Liitä mukaan mallikuva. 

8. Portfolio sisältää kaiken yllämainitun lisäksi myös nämä:

Vertaisarviointi, arvioi yhtä ryhmässä tehtyä opiskelijan työtä, hyvää/kehitettävää asteikolla. Kirjoita asiasi paperille. Ja ota kuva itsellesi arvoimastasi työstä. Älä arvioi kaverin työtä, vaan valitse ihminen jonka kanssa et ole lainkaan jutellut kurssin aikana.  Laita portfolioosi tämä arvointi ja se kuva jota arvioit. 
 
Oppimisen yhteenveto, mitä opin, missä olin hyvä, missä kaipasin apua ja opastusta? Mihin itse panostit eniten?  Mikä tehtävä oli mieluisin, mistä et tykännyt? Kehityitkö missään, ja heräsikö mielenkiintoa piirtämiseen? Millaisella mielialalla suoritit kurssia?... rehellistä arvointia omasta oppimisesta ja aseteesta. Kerro myös miten kurssi muuten sujui, anna palautetta opettajalle jos haluat. 


Portfolion palautuskansio

Linkki tähän

Kaikki palautustyypit on poistettu käytöstä.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Monisteharjoitus, ihmisen osat

Harjoituksia ihmisen piirtämiseen, opettajan antama monistenippu.
- ihmisen osat paikalleen (monisteen kuva) vapaa-ehtoinen
- häkkipää (tehdään omasta päästä, ota valokuva ja tulosta se)pakollinen
- veistettypää (sama kuin edellä, omasta päästä) pakollinen
- aukot, silmä, nenä, suu, korva 2 kuvaa kustakin, toisen tekemisessä ei saa käyttää ääriviivaa, vaan se tehdään varjostamalla pakollinen 
- hiukset, piirrä hiukset harjoitusmonisteen päälle vapaa-ehtoinen

Karikatyyrit

Valitse kolme tunnettua kohdetta karikatyyrin kohteeksi. Seuraa monistenipun ohjeita. Piirrä kolme kuvaa.