Tavoitteet ja arvoperusta

Forssan yhteislyseon tavoitteena on antaa opiskelijoille hyvät valmiudet menestyä yhteiskunnassa. Lukiosta valmistuvalla ylioppilaalla on laaja-alainen yleissivistys, kyky ja halu jatko-opintoihin. Hän on aktiivinen ja vastuullinen toimija yhteiskunnassa. Päättötodistus, ylioppilastutkintotodistus, lukiodiplomit ja muu näyttö ovat osoitus tavoitteiden saavuttamisesta.

Lukion sivistysihanteena on pyrkimys totuuteen, inhimillisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Sivistykseen kuuluu taito ja tahto käsitellä inhimillisten pyrkimysten ja vallitsevan todellisuuden välisiä ristiriitoja eettisesti, myötätuntoisesti ja ratkaisuja etsimällä. Sivistys ilmenee huolenpitona, avarakatseisuutena, laaja-alaisena todellisuuden hahmottamisena ja sitoutumisena toimintaan myönteisten muutosten puolesta.

Opetuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Opiskelija muodostaa lukioaikanaan käsityksen perus- ja ihmisoikeuksista, niiden taustalla olevista arvoista sekä näitä oikeuksia edistävistä toimintatavoista. Lyseo on sitoutunut Lapsiystävällinen Forssa -strategiaan omilla palvelulupauksillaan.

Opetus edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä hyvinvointia ja demokratiaa. Opetus on opiskelijoita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Opetus kannustaa pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan ja kansainvälisen kehityksen mahdollisuuksia, vaihtoehtoja ja epäkohtia.

Opetuksessa ymmärretään kestävän elämäntavan ja sitä edistävän sivistyksen välttämättömyys sekä rakennetaan osaamisperustaa ympäristön ja kansalaisten hyvinvoinnille. Opiskelija ymmärtää oman toimintansa ja globaalin vastuun merkityksen luonnonvarojen kestävässä käytössä, ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Lukio on yhteisö, jossa monista kieli-, katsomus- ja uskontotaustoista tulevilla ihmisillä on mahdollisuus tunnistaa yhteisiä hyvän elämän arvoja ja periaatteita sekä harjaantua yhteistyöhön. Lukiossa kannustetaan keskinäiseen välittämiseen ja huolenpitoon. Luovuutta, aloitteellisuutta, rehellisyyttä ja sinnikkyyttä arvostetaan. Inhimillinen ja kulttuurinen moninaisuus nähdään rikkautena ja luovuuden lähteenä. Kulttuuriperintöjä vahvistetaan välittämällä, arvioimalla ja uudistamalla niihin liittyvää tietoa ja osaamista.

Arvoperusta toteutuu lukion toimintakulttuurissa, työskentelyn organisoinnissa, kaikkien oppiaineiden opetuksessa ja tapahtumissa.

(kuva: