Elämää entisaikaan

3. luokka LÄKSY 25.4.2023

Tutustu, miltä näytti kaupungissa, pihapiirissä ja kodeissa Turun Luostarinmäellä. Klikkaa kuvaa.

Mene tehtäväsivulle klikkaamalla isoa kuvaa. Klikkaa yhtä otsikoista/kuvista. Jokaisesta aukeaa lyhyt tietokokonaisuus. Katso kokonaisuus ja vastaa kysymyksiin vihkoosi kokonaisilla virkkeillä.

1. Minkä kokonaisuuden katsoit?

Minä katsoin...

2. Kerro kolme asiaa, jotka jäivät siitä mieleesi.

Mieleeni jäi...


3. luokka LÄKSY 24.4.2023

​Turun Luostarinmäki 200 vuoden takaa on rakennettu tietokoneella uudelleen. Videon avulla voit kuvitella itsesi kävelemään pitkin vanhan kaupungin katuja.

LÄKSY:

Katso video. Kirjoita kotitehtävävihkoosi ensin koko kysymys. Kirjoita sitten vastaus kokonaisilla virkkeillä. Aloita isolla alkukirjaimella ja laita virkkeen perään piste.

1. Minkälaisia taloja matkalla näkyy? Minkä värisiä ja mistä materiaalista ne on rakennettu?

2. Mitä viljan viljelyyn liittyvää näet? Näetkö muuta ruoan hankkimiseen liittyvää?


Tutustutaan Otsolan perheen elämään entisaikaan


Otsolan Antti on rikastunut tervakaupalla ja rakentanut perheelleen komean pohjalaistalon. Antti-isännän rinnalla on kätevä emäntä Helvi ja heille on siunaantunut lapsia yhdeksänvanhat kaksoset Arvo ja Elsa sekä pieni Eero-vauva. Selma-muori asuu perheen kanssa ja avuksi talon töissä ovat reipas renki Jaakko sekä kauniisti laulava, hilpeä Maija-piika.


Tutustutaan kaksfooninkiseen taloon sisältä ja ulkoa, pihapiirin rakennuksiin ja niiden toimintoihin. Herätään kukonlauluun aamusella ja aletaan talon töihin talon väen mukana.


Viime syksynä tutustuimme viljan tiehen pellolta pöytään ja nyt palautetaan se mieleen, kun isäntä Antti ja Jaakko-renki lähtevät toukotöihin ruispellolle. Tutustutaan vuodenkierron vaiheisiin Otsolan perheen näkökulmasta.


Seppämestari Julius rautaparta kolkuttelee Otsolan porttia ja pääsee töihin sepän pajaan tiluksille. Sepän mukana kukee Tuomas-kisälli sepän ammattia oppimassa. Tutustutaan raudan takomisen prosessiin hikisessä pajassa. Hevonen saa kengät ja kärrynpyörät raudoitetaan.


Lähdetään kaupunkireissulle Otsolan perheen keralla! Saavutaan kaupunkiin ja todetaan, että siellä elämä on jokseenkin erilaista kuin maaseudulla. Omavaraisuuden sijaan täällä vaihdetaan: palveluksia, tavaraa tai rahaa. Pysähdytään sepän pajalle emännän saappaan korkoa kiinnittämään ja isäntä innostuu lapsille ensimmäiset nahkakenkiä teettämään. Ensin mietitään, että teetetään vain yhdet ja lapset saavat vuorotella, mutta sitten isäntä lupaa kummallekin omat, käyväthän ne sitten Eerolle aikanaan. Seurataan suutaria, kun hän valmistaa lestin päälle nahasta kenkää.

3. luokka LÄKSY 18.4.2023

Miten koulua käytiin entisaikaan? Katso keskimmäinen video, Vanhan ajan koulu Osa 2: Kirjoitustunti Helsingin Kaupunginmuseon sivuilta. Rullaa sivun alusta alas videon luo.

Katso video klikkaamalla tätä linkkiä!
Helsingin Kaupunginmuseon videosarja: Vanhan ajan koulu, 2020


LÄKSY:

Katso video. Kirjoita kotitehtävävihkoosi ensin koko kysymys. Kirjoita sitten vastaus kokonaisilla virkkeillä. Aloita isolla alkukirjaimella ja laita virkkeen perään piste.

1. Miten entisaikaan koulussa kirjoitettiin?

Koulussa kirjoitettiin...

2. Mikä oli entisajan opettajan mielestä tärkeä lause?

3. Mitä oppilaan piti vielä tehdä oppitunnin lopuksi?

3. luokka LÄKSY 17.4.2023

Miten seppä nykyisin tekee työtään?

Katso video klikkaamalla tästä!
Yle Areena, Isot koneet - seppä 2019

LÄKSY:

Katso video. Kirjoita kotitehtävävihkoosi ensin koko kysymys. Kirjoita sitten vastaus kokonaisilla virkkeillä. Aloita isolla alkukirjaimella ja laita virkkeen perään piste.

1. Mitä videolla tapahtui?

Videolla...

2. Millä tavalla sepän työ on erilaista kuin entisaikaan?

Sepän pajalla

​Voit katsoa myös tämän videon. Siinä kerrotaan sepän työstä entisaikaan.

Pellosta pöytään

Kevään päätteeksi lukuvuonna 2022, oppilaiden ollessa 1. ja 2. luokalla tiesimme, että aiemmin kaksi erillistä luokkaa tulisi yhdistää yhdysluokaksi seuraavana lukuvuonna. Niinpä teimme retken kauran kylvöön koko uuden porukkamme voimin kesäkuussa 2022. Retkelle osallistuivat oppilaat perheineen.

Kesäloman ajan kaura sai kasvaa isäntäperheensä hellässä hoivassa ja syyslukukaudella 2022 kävimme yhdysluokkana luokkaretkellä kauran sirpein korjaamassa. Kaura sidottiin lyhteiksi ja tuotiin luokkaan "riihen orsille" kuivumaan. Kuivuttuaan lyhteet puitiin, jyvät puhdistettiin ja jauhettiin jauhoksi. Kaurajauhosta leivoimme sämpylöitä.

Koko prosessi kirjattiin ylös ympäritöopin jaksovihkoihin. Tietotekstiosuuksia opettaja eriytti pidemmiksi kolmosluokkalaisille ja osalle kakkosluokkalaisia. Ympäristöopin jaksomme oli aivan syksyn alussa, jolloin tutustuimme myös puuvärien käyttämiseen vihkotyössä. Vihko yhdistää vahaliitu- ja puuväripiirtämistä.