13.4.11 Liikunta

13.4.11 Liikunta

Oppiaineen tehtävä 

Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaiden hyvinvointiin tukemalla fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon. Oppiaineessa tärkeitä ovat yksittäisiin liikuntatunteihin liittyvät positiiviset kokemukset ja liikunnallisen elämäntavan tukeminen. Oppitunneilla korostuvat kehollisuus, fyysinen aktiivisuus ja yhdessä tekeminen. Liikunnan avulla edistetään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä sekä tuetaan kulttuurista moninaisuutta. Opetus on turvallista, ja se perustuu eri vuodenaikojen ja paikallisten olosuhteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Liikunnassa hyödynnetään koulun tiloja, lähiliikuntapaikkoja ja luontoa monipuolisesti. Oppilaita ohjataan ja sitoutetaan turvalliseen ja eettisesti kestävään toimintaan ja oppimisilmapiiriin. 

Liikunnassa oppilaat kasvavat liikkumaan ja liikunnan avulla. Liikkumaan kasvamisen osatekijöitä ovat oppilaiden ikä- ja kehitystason mukainen fyysisesti aktiivinen toiminta, motoristen perustaitojen oppiminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoitteleminen. Oppilaat saavat tietoja ja taitoja erilaisissa liikuntatilanteissa toimimiseen. Liikunnan avulla kasvamiseen kuuluu toisia kunnioittava vuorovaikutus, vastuullisuus, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen, tunteiden tunnistaminen ja säätely sekä myönteisen minäkäsityksen kehittyminen. Liikunta tarjoaa mahdollisuuksia iloon, keholliseen ilmaisuun, osallisuuteen, sosiaalisuuteen, rentoutumiseen, leikinomaiseen kisailuun ja ponnisteluun sekä toisten auttamiseen. Liikunnassa oppilas saa valmiuksia terveytensä edistämiseen.  

”Liikutaan yhdessä leikkien.” 

Vuosiluokilla 1-2 opetuksen pääpaino on havaintomotoristen taitojen ja motoristen perustaitojen oppimisessa, yhdessä tekemisessä ja sosiaalisten taitojen kehittämisessä sekä liikuntaan liittyvien myönteisten kokemusten vahvistamisessa. Opetus tukee oppilaita auttamalla heitä kohtaamaan emotionaalisesti vaihtelevia tilanteita. Opetuksessa hyödynnetään oppilaiden mielikuvitusta ja omia oivalluksia.  

Liikunnan tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 1-2  

S1 Fyysinen toimintakyky: Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Opetukseen valitaan leikkejä ja tehtäviä sekä liikuntamuotoja, joissa harjoitellaan tasapaino- ja liikkumistaitoja (kuten kiipeilyä, juoksuja ja hyppyjä) ja välineenkäsittelytaitoja (kuten tehtäviä erilaisilla välineillä ja palloleikkejä) erilaisissa oppimisympäristöissä (kuten salissa, luonnossa, lumella ja jäällä). Kehonhallintaa edistetään käyttämällä tehtäviä (kuten voimistelu- ja musiikkileikkejä), joissa harjaannutetaan kehonhahmotusta, ilmaisua ja rytmin mukaan liikkumista.  

Tutustutaan monipuolisin ja turvallisin tehtävin liikkumiseen sisällä ja ulkona eri vuodenaikoina eri oppimisympäristöissä. Vesiliikunta ja uinti kuuluvat liikunnan opetukseen. 

S2 Sosiaalinen toimintakyky: Opetus sisältää yksinkertaisia liikunnallisia sääntöleikkejä, tehtäviä ja pelejä, joissa oppilaat toimivat yhteistyössä muiden kanssa ja saavat kokemuksia muiden auttamisesta.  

S3 Psyykkinen toimintakyky: Opetukseen valitaan iloa ja virkistystä tuottavia leikkejä ja tehtäviä, joissa koetaan onnistumisia sekä kohdataan tuetusti emotionaalisesti vaihtelevia tilanteita kuten leikeissä, kisailuissa tai peleissä koetut tilanteet. 

Liikunnan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 1-2  

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla turvallisesti ja monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sisä- ja ulkotiloissa oppilaita osallistaen. Opetuksessa otetaan huomioon vuodenajat, paikalliset olosuhteet sekä koulun ja ympäristön tarjoamat mahdollisuudet tarkoituksenmukaisella tavalla. Opetuksen yhteydessä korostetaan fyysistä aktiivisuutta ja yhteistoiminnallisuutta ylläpitäviä työtapoja, kannustavaa vuorovaikutusta ja toisten auttamista sekä henkisesti ja fyysisesti turvallista toimintaa. Koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille siirtymisessä edistetään turvallista liikennekäyttäytymistä. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa vuosiluokilla 1-2  

Kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri on edellytys liikunnanopetuksen tavoitteiden saavuttamiselle.  Toiminnan tulee antaa kaikille oppilaille mahdollisuus onnistumiseen ja osallistumiseen sekä tukea hyvinvoinnin kannalta riittävää toimintakykyä.  Opetuksessa on keskeistä oppilaiden yksilöllisyyden huomioon ottaminen, turvallinen työskentelyilmapiiri sekä organisoinnin ja opetusviestinnän selkeys. Pätevyydenkokemuksia ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta tuetaan oppilaslähtöisillä ja osallistavilla työtavoilla, sopivilla tehtävillä ja rohkaisevalla palautteella. Vuosiluokilla 1-2 on tärkeää tunnistaa sellaiset motorisen oppimisen vaikeudet, joilla voi olla yhteyttä muihin oppimisen ongelmiin.  

Oppilaan oppimisen arviointi liikunnassa vuosiluokilla 1-2  

Oppimisen arvioinnilla tuetaan oppilaiden kasvamista liikuntaan ja liikunnan avulla eli sen tarkoituksena on tukea fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn kehittymistä. Rakentava ja kannustava palaute tukee oppilaan myönteistä käsitystä itsestä liikkujana. Arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön oppilaiden oppimisesta, työskentelystä ja edistymisestä.  

Arvioinnissa pyritään tunnistamaan oppilaiden yksilölliset vahvuudet ja kehittymistarpeet sekä tukemaan niitä. Liikunnan opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon oppilaan terveydentila ja erityistarpeet. Arviointi toteutetaan oppilaiden toimintaa ja työskentelyä havainnoimalla sekä ohjaamalla oppilaita itsearviointiin. 

Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita liikunnassa ovat 

  • edistyminen liikuntatilanteisiin sopivien ratkaisujen löytämisessä 
  • edistyminen motorisissa perustaidoissa ja niiden harjoittelemisessa 
  • edistyminen sovittuihin tehtäviin liittyvässä turvallisessa toiminnassa 
  • edistyminen yhdessä työskentelyn ja itsenäisen työskentelyn taidoissa. 

 

 Liikunnan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1-2

Tavoitteet 

1. luokka 

S 

Kuntakohtainen  

L 

Fyysinen toimintakyky  

 

 

 

T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan itsenäisesti ja yhdessä uusia, erilaisia liikuntatehtäviä sekä rohkaista ilmaisemaan itseään liikunnan avulla  

1 

Oppilas kokee onnistumisen elämyksiä liikunnassa ja harjoittelee liikkumista ryhmässä. 

Oppilas saa mahdollisuuden ilmaista itseään liikunnan avulla.  

Oppilas harjoittelee liikkumista rytmin ja musiikin mukaan. 

13  

 

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja  

1 

Oppilas harjoittelee hahmotettamaan omaa kehoa ja ympäröivää tilaa.  

Oppilas harjoittelee liikkumaan huomioiden muut tilassa olevat.  

Oppilas totuttelee käyttämään voimaa ja nopeutta tarkoituksenmukaisesti; hän juoksee törmäämättä ja osaa pysähtyä sekä käyttää voimaa tarkoituksenmukaisesti esimerkiksi erilaisten välineiden avulla. 

134  

 

T3 vahvistaa motoristen perustaitojen (tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaidot) oppimista niin, että oppilas oppii soveltamaan niitä eri oppimisympäristöissä, eri tilanteissa ja eri vuodenaikoina  

1 

Oppilas harjoittelee leikkien ja tehtävien avulla tasapaino- ja liikkumistaitoja (kuten kiipeilyä, juoksuja ja hyppyjä) ja välineenkäsittelytaitoja (kuten tehtäviä erilaisilla välineillä ja palloleikkejä) erilaisissa oppimisympäristöissä (kuten salissa, luonnossa, lumella ja jäällä). 

3  

T4 harjaannuttaa oppilasta liikkumaan turvallisesti erilaisissa ympäristöissä, erilaisilla välineillä ja telineillä  

1 

Oppilas tutustuu monipuolisin ja turvallisin tehtävin liikkumiseen sisällä ja ulkona eri vuodenaikoina eri oppimisympäristöissä.  

Oppilas saa vahvistusta omaan luontaiseen liikkumiseensa yksilöllisyys huomioon ottaen kannustavassa ilmapiirissä. 

3 

T5 tutustuttaa oppilas vesiliikuntaan ja varmistaa alkeisuimataito  

1

Oppilas tutustuu vesiliikuntaan.  

3

T6 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla  

1 

Oppilas harjoittelee sääntöjen noudattamista.  

Oppilas harjoittelee huolehtimaan asianmukaisesta liikuntavarustuksesta ja omasta hygieniastaan 

367  

Sosiaalinen toimintakyky 

 

 

 

T7 ohjata oppilasta säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan vuorovaikutuksellisissa liikuntatilanteissa  

2 

Oppilas harjoittelee sietämään pettymyksiä sekä ylläpitämään omalta osaltaan positiivista ilmapiiriä.  

Oppilas harjoittelee ilmaisemaan tunteitaan toiset huomioon ottaen. 

2367  

T8 tukea yhdessä työskentelyn taitoja, kuten yhdessä sovittujen sääntöjen noudattamista, ohjaamalla oppilasta ottamaan vastuuta yhteispelien ja -leikkien onnistumisesta  

2 

Oppilas harjoittelee noudattamaan yksinkertaisia sääntöjä yhteisissä peleissä ja leikeissä 

Oppilas harjoittelee toimimaan kaikkien ryhmän jäsenten kanssa. 

267

Psyykkinen toimintakyky 

 

 

 

T9 tukea oppilaan myönteisen minäkäsityksen vahvistumista, ohjata itsenäiseen työskentelyyn sekä itsensä monipuoliseen ilmaisemiseen.  

3 

Oppilas kokee monipuolisia liikunnallisia elämyksiä.  

Oppilas harjoittelee saamaan ja antamaan myönteistä palautetta ja kannustusta, jotta minäkuva liikkujana vahvistuu.  

Oppilas harjoittelee luottamaan itseensä ja toimimaan itsenäisesti annettujen ohjeiden mukaisesti. 

1 2 3  

 

T10 varmistaa myönteisten liikunnallisten kokemusten saaminen ja rohkaista oppilasta kokeilemaan oman toimintakykynsä rajoja  

3 

Oppilas rohkaistuu yrittämään itselleen uusia asioita. 

 

12 

 

Tavoitteet 

2. luokka 

S 

Kuntakohtainen  

L 

Fyysinen toimintakyky  

 

 

 

T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan itsenäisesti ja yhdessä uusia, erilaisia liikuntatehtäviä sekä rohkaista ilmaisemaan itseään liikunnan avulla 

1 

Oppilas kokeilee ennakkoluulottomasti uusia liikuntatehtäviä sekä itsenäisesti että ryhmissä.  

Oppilas rohkaistuu heittäytymään liikuntatunnin tilanteisiin ja toimintaan.  

Oppilas harjoittelee liikkumaan rytmin ja musiikin mukaan sekä ilmaisemaan itseään liikunnan avulla. 

13 

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja  

1 

Oppilas saa kokemuksia itsestään liikkujana. 

Oppilas liikkuu huomioiden ympäröivän tilan ja muut tilassa olevat.  

Oppilas käyttää voimaa ja nopeutta tarkoituksenmukaisesti; hän juoksee törmäämättä ja osaa pysähtyä sekä käyttää voimaa tarkoituksenmukaisesti esimerkiksi erilaisten välineiden avulla. 

134 

T3 vahvistaa motoristen perustaitojen (tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaidot) oppimista niin, että oppilas oppii soveltamaan niitä eri oppimisympäristöissä, eri tilanteissa ja eri vuodenaikoina  

1 

Oppilaan tasapaino- ja liikkumistaidot (kiipeily, juoksu ja hyppy) ja välineenkäsittelytaidot (tehtävät erilaisilla välineillä ja palloleikit) erilaisissa oppimisympäristöissä (salissa, luonnossa, lumella ja jäällä) vahvistuvat.  

Oppilas harjoittelee kehonhallintaa mm. voimistelu- ja musiikkileikkien avulla. 

 

3 

T4 harjaannuttaa oppilasta liikkumaan turvallisesti erilaisissa ympäristöissä, erilaisilla välineillä ja telineillä  

1 

Oppilas saa vahvistusta omaan luontaiseen liikkumiseen yksilöllisyys huomioon ottaen kannustavassa ilmapiirissä.  

Oppilas harjoittelee liikkumista sisällä ja ulkona eri vuodenaikoina eri oppimisympäristöissä monipuolisten ja turvallisten tehtävien avulla. 

3 

T5 tutustuttaa oppilas vesiliikuntaan ja varmistaa alkeisuimataito 

1 

Oppilas tutustuu vesiliikuntaan ja harjaantuu alkeisuimataidoissa. 

3 

T6 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla  

 

1 

Oppilas opettelee sääntöjen noudattamista.  

Oppilas opettelee huolehtimaan asianmukaisesta liikuntavarustuksesta ja omasta hygieniastaan. 

367  

Sosiaalinen toimintakyky 

 

 

 

T7 ohjata oppilasta säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan vuorovaikutuksellisissa liikuntatilanteissa  

2 

Oppilaan pettymyksen sietokyky harjaantuu.  

Oppilas harjoittelee positiivisen ilmapiirin ylläpitämistä. 

2367

T8 tukea yhdessä työskentelyn taitoja, kuten yhdessä sovittujen sääntöjen noudattamista, ohjaamalla oppilasta ottamaan vastuuta yhteispelien ja -leikkien onnistumisesta 

2 

Oppilas saa positiivista palautetta onnistuessaan ja opettelee antamaan sitä muille.  

Oppilas opettelee noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä.  

Oppilaan tietoisuus omasta vastuustaan ryhmän jäsenenä lisääntyy; esim. joukkuepelit. 

267  

 

Psyykkinen toimintakyky 

 

 

 

T9 tukea oppilaan myönteisen minäkäsityksen vahvistumista, ohjata itsenäiseen työskentelyyn sekä itsensä monipuoliseen ilmaisemiseen 

3 

Oppilas kokee monipuolisia liikunnallisia elämyksiä.  

Oppilas saa ja antaa myönteistä palautetta ja kannustusta.  

Oppilas luottaa itseensä liikkujana ja harjoittelee toimimaan itsenäisesti opettajien antamien ohjeiden mukaan. 

12 

T10 varmistaa myönteisten liikunnallisten kokemusten saaminen ja rohkaista oppilasta kokeilemaan oman toimintakykynsä rajoja  

3 

Oppilas rohkaistuu yrittämään itselleen uusia asioita ja tutustuu erilaisiin liikuntalajeihin avoimin mielin.  

Oppilas yrittää sinnikkäästi myös vaikeaksi kokemiaan asioita. 

12