Netin käyttäytymissäännöt - netiketti


Netiketti
tarkoittaa hyvää käyttäytymistapaa netissä, netin etikettiä. Kun sadat miljoonat ihmiset käyttävät nettiä samaan aikaan, törmää myös huonoon käytökseen. Meistä jokainen voi tehdä netin käytöstä mukavaa ja joustavaa noudattamalla yhteisiä sääntöjä.

Hyvien käytöstapojen ei tulisi poiketa normaalista kasvokkaisesta kanssakäymisestä, vaikka ympäristönä onkin netti. Ole kohtelias ja ystävällinen lähettäessäsi sähköpostiviestejä tai osallistuessasi keskustelupalstalle. Jos innostut kiivaaseen väittelyyn netissä, pitäydy asiassa äläkä sorru arvostelemaan muita keskustelijoita. Maltin säilyttäminen on tärkeää, sillä kerran nettiin kirjoitetut asiat saattavat säilyä siellä pysyvästi.

Netikettiin kuuluvat myös hyvät tavat lainattaessa toisen tekstiä, kuvia tai muuta materiaalia. Netissä julkaistut teokset ovat tekijänoikeudella suojattuja ja niiden käyttämiseen tarvitaan tekijän lupa. Selvitä ennen käyttöä, ovatko materiaalin käyttöoikeudet vapaat vai rajoitetut.

Keskusteluissa on mukana monen ikäisiä ihmisiä, joiden taustat vaihtelevat. Tämä voi vaikeuttaa keskustelua, kun tavat toimia ja puhua voivat poiketa toisistaan suuresti, eikä kasvottomassa keskustelussa ole mahdollista nähdä toisen ilmeitä ja eleitä. Etenkin huumori voi olla vaikea erottaa.

Omaa osallistumistaan nettikeskusteluissa voi arvioida kolmella helpolla kysymyksellä: Onko tekstini totta? Onko tekstini asiallista? Onko tekstini välttämätöntä? Mikäli vastaus on kyllä, on todennäköistä, että ihmiset ymmärtävät viestin oikein. Jos vastaus on ei, on teksti saattanut lipsahtaa trollauksen eli nettihäirinnän puolelle.

Ole reilusti oma itsesi. Verkossa on monenlaista kulkijaa, eikä kaikki ole sitä miltä näyttää. Omasta iästä tai ulkonäöstä valehtelu ei ole netiketin mukaista. Mieti kuitenkin tarkasti, ennen kuin kerrot kenellekään nettitutulle henkilökohtaisia tietojasi, kuten nimeäsi, puhelinnumeroasi tai kotiosoitettasi.

Kun toimit netissä fiksusti ja turvallisesti, on ajan viettäminen siellä rentouttavaa ja mukavaa. Käyttäjät nimimerkkien ja sähköpostiosoitteiden takana ovat oikeita ihmisiä, joten kohtaathan heidät sellaisina. Ystävällisyys ja suvaitsevaisuus ovat hyveitä, jotka palkitaan nettiympäristössäkin.

Lähde: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/netti-ja-media/netiketti-518




Mediataitokoulun netikettitehtäviä:

http://www.mediataitokoulu.fi/netiketti_fin.pdf



Sanna ukkolan kolumni - Suomi14: vihaa kellon ympäri:
https://yle.fi/uutiset/3-7856685



Pelien PEGI-merkinnöistä:
https://pegi.info/fi/node/19

– En käsitä yhtään, miksi näitä K-18-pelejä pitäisi 10-vuotiaan pelata. On olemassa 136 tutkimuksen meta-analyysi, jossa on 130 000 lasta ja nuorta, ja siinä yhteenvedossa todetaan, että runsas väkivaltapelaaminen on yhteydessä empatiakyvyn heikentymiseen ja aggressiivisiin mielikuviin ja käyttäytymiseen.

Sinkkonen muistuttaa, että kyseessä on tilastotieto, joten osalle lapsista väkivaltapelit voivat vaikuttaa vahvasti, kun taas toiset eivät ole yhtä alttiita. Hän perääkin laajempaa keskustelua ikärajoista ja niiden noudattamisesta.