Luku 2 : käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmä, Operating System, OS

Käyttöjärjestelmät

Käyttöjärjestelmä on ohjelmisto johon koko tietokoneen toiminta perustuu. Se jakaa resursseja, luo operointialustan ja järjestelmäkutsuja.

Käyttöjärjestelmän tehtävät

Laitteiston hallinta: Käyttäjärjestelmä ohjaa komponentteja ja oheislaitteita. Näiden apuna ovat laiteajurit jotka toimivat tulkkeina ohjelman ja laitteiden välissä.

Tiedostojärjestelmä: Käyttöjärjestelmä näyttää tiedot tallennuslaitteilla hakemistona ja tiedostona. Se hoitaa myös kirjoittamisen ja lukemisen sekä huolehtii erilaisista käyttöoikeuksista.

Muistinhallinta: Käyttöjärjestelmä hallitsee erilaisia toimintoja ja jakaa muistia käyttöön ohjelmille ja prosessorille. Se suojaa, että prosesseilla on tarpeellinen määrä muistia käytössä. Prosesseja voidaan myös siirtää muistialueiden välillä tarpeen tullen.

Virtuaalimuisti: Käyttöjärjestelmä varaa osan kiintolevytilasta virtuaalimuistiksi. Tiedot voivat sijaita näennäismuistissa, mutta jos niitä käsitellään siirtyy ne keskusmuistiin. Jos keskusmuistin tila ei riitä prosessiin, ottaa käyttöjärjestelmä käyttöön virtuaalimuistia avuksi.

Prosessienhallinta: Käyttöjärjestelmä varaa ohjelmille tarvittavat puitteet sen suorittamiseen. Se tarkkailee, lopettaa ja tarvittaessa keskustelee eri prosessien kanssa. Moniajon vuoksi on mahdollista ajaa useita ohjelmia samanaikaisesti.

Verkkoprotokolla: Käyttöjärjestelmä pystyy toteuttaa tiedonsiirtoa muiden koneiden kanssa ja antamaan näitä resursseja käyttöön ohjelmille.

Käyttäjät: Joidenkin käyttöjärjestelmien tehtäviin kuuluu useamman käyttäjän organisointi. Se rajoittaa ja antaa oikeuksia eri käyttäjille asetusten mukaisesti.




Yleisimpiä käyttöjärjestelmiä tietokoneissa ovat Microsoft Windows, Mac OS ja Linux. Linux on myös koulumme käyttämän OpinSys-käyttöjärjestelmän pohjana.





Käyttöjärjestelmissä käytetään yleisimmin hierarkista kansiorakennetta, johon voi luoda/tallentaa kansioita ja tiedostoja:



Tehtävä:
- Luo verkkokansioosi uusi kansio "Tietotekniikka"
- Luo "Tietotekniikka" -kansion alle uusi kansio "Kuvat"
- Piirrä hieno omakuva valitsemallasi piirto-ohjelmalla
- Talleta kuva nimellä "omakuva.png" luomaasi "Kuvat"-kansioon .png formaatissa


 

Tehtävä

Tutustu pikanäppäimiin ja näppäinyhdistelmiin etsimällä oikea toiminta. Apua voit katsoa täältä.

Pikanäppäimet (Windows, hyvinkin pitkälti myös OpinSys)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tutki ja selvitä mitä kukin pikanäppäin tai näppäinyhdistelmä tekee:

F1


F2


F3


F4


F5


F6


F10


Alt + F4 (Älä kokeile tätä nyt selaimessa!)


Alt + Vasen nuoli


Alt + Oikea nuoli


Alt + Sarkain


Windowsnäppäin + Sarkain


Ctrl + Alt + Sarkain


Ctrl + Sarkain (Kokeile selaimessa)


Ctrl + A


Ctrl + C


Ctrl + V


Ctrl + X


Ctrl + Z


Ctrl + R


Ctrl + F


Ctrl + + (plusmerkki)


Ctrl + - (miinusmerkki)


Ctrl + 0 (nolla)


Ctrl + Esc


Ctrl + Vaihto


Ctrl + P


Windowsnäppäin + P


Ctrl + B


Ctrl + I


Ctrl + U


Alt gr + jokin nuolinäppäin

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen