9. luokan tutkielma
Tutkielman palautuskansio
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Särmätutkielmaprojekti 2021
Tutkielman arviointikriteerit
Tutkielman palautuskansio, 9C
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Tutkielmamalli
Liitteet:
Tutkielman ohjeet
1. Tutkielma tehdään aina jostakin tutkimuskysymyksestä. Tällä kertaa kysymyksenä on, millainen on kirjailija X ja hänen teoksensa Y.
-> esim. Saara Turunen ja Sivuhenkilö
2. Oppilas saa Peda.netistä valmiin tekstipohjan tiedoston, jonka hän tallentaa itselleen ja johon tekee tutkielmansa. Tutkielmaan kuuluu kansilehti, sisällysluettelo, tekstiosa, lähteet ja mahdolliset liitteet. Vaihtoehtoisesti voit tehdä tutkielman oppikirjan ohjeiden mukaan s. 236. Silloinkin saat tästä ohjeesta apua mm. siihen, mitä kirjoitat Johdanto-lukuun.
Tallenna itsellesi tutkielman pohja Peda.netistä.
Peda.net – Ähtäri – Ähtärin yhteiskoulu – Oppiaineet – Äidinkieli ja kirjallisuus – 9. luokan tutkielma
3. Tutkielmaa varten koulussa luetaan valitsemaasi kirjaa 4 oppituntia ja kirjoitetaan 12-13 oppituntia. Työn tulee olla valmis ke 8.4.
4. Tutkielma arvioidaan asteikolla 4–10.
Arviointiin vaikuttavat
– ohjeiden noudattaminen (ulkoasuohjeet yms.)
– oma sanottava ja lainattu erottuvat
(referoinnit kirjoitettava täysin omin sanoin; lähdeviitteet sulkujen sisään tekstin sekaan)
– sisällön laatu (mm. kattavuus, havainnollisuus, oma pohdinta ja esimerkit)
– oikeinkirjoitus.
5. Kaikki tutkielman osat on tehtävä ohjeiden mukaan.
– Mitään ei saa kopioida ja liittää, vaan teksti tuotetaan täysin itse.
– Tutkielmaan ei välttämättä kopioida kuvia. Kirjailijan ja/tai teoksen kuvan saa kopioida vain, jos kuvan kopiointi on luvallista ja mukana on täydelliset lähdetiedot kuvasta. Lisäksi aina on oltava kuvaajan nimi. Suositeltavaa on ottaa itse kuva kirjasta, jolloin sen saa liittää vapaasti. Tällöinkin kuvaajan nimi tulee ilmoittaa.
– Käytetään kunnon lähteitä.
Wikipediasta voi katsoa aluksi tietoja kirjailijasta, jotta pääsee alkuun, mutta Wikipedia ei ole päälähde. Hyviä lähteitä ovat kirjallisuusaiheiset teokset, kirjallisuussivustot, kuten Kiiltomato ja Kirjasampo sekä ammattitoimittajien tekemät jutut. Faktatietoihin hyviä lähteitä ovat myös kustantajien sivut, vaikka ovatkin kaupallisia, voittoa tavoittelevia tahoja, eivätkä siksi objektiivisia lähteitä. Blogeja voi käyttää, jos käsittelee kirjailijan teosten vastaanottoa, eli bloggaajien mielipiteitä saa tuoda esiin. Faktatiedot otetaan luotettavammista lähteistä.
– Lähteet mainitaan tekstissä = lähdeviittaukset!
Kirjailijan esittelyssä tarvitaan lähteitä. Sen sijaan tutkielman loppupuoli koskee lukemaasi teosta, jolloin kerrot kokonaan itse tapahtumista ja omista ajatuksistasi. Muiden ajatuksia voi olla vain tukemassa omaa ajatteluasi – ei pääsisältönä.
Esim.
Eino Leinon tyyli muuttui ajan myötä valoisasta synkäksi (Hellström ym., 2009). En tiennyt tätä vielä silloin, kun äidinkielenopettaja luki meille Leinoa. Kaikki runot tuntuivat yhdeltä samalta puurolta ennen kuin perehdyin Leinon tuotantoon tarkemmin.
Mervi Kantokorpi (HS 7.3.2018) pitää Saara Turusen teosta tärkeänä, koska se käsittelee menestyvän naisen kokemaa tunnetta ulkopuolisuudesta.
Vuonna 1981 syntynyt Saara Turunen kirjoittaa romaaneja ja näytelmiä. Näytelmiä on esitetty myös ulkomailla. (Saara Turusen esittely Tammen verkkosivulla, 2018).
Lähdeviittaukset laitetaan siis sulkuihin lainatun kohdan perään.