Teatteripolku

TEATT1 Ilmaisutaidon perusteet (2op)

Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija...  

  • oppii tunnistamaan omia ilmaisuvalmiuksiaan ja rohkaistuu käyttämään niitä 

  • kehittää vuorovaikutustaitojaan ja harjaantuu toimimaan erilaisissa ryhmissä 

  • tutustuu toiminnallisesti teatteri-ilmaisun perusteisiin 

  • harjaantuu käyttämään teatterin keskeistä käsitteistöä. 

Keskeiset sisällöt

Perustaitoja tukevia toiminnallisia ryhmäharjoituksia (mm. keskittyminen, kontakti, roolityöskentely, mielikuvat ilmaisun välineenä, rytmi, tila ja liike, teemasta esitykseen, teatterisanasto, teatterikäynti ja esityksen arviointi, oman työskentelyn arviointi ja vertaispalaute).

Keskeistä vuorovaikutusosaaminen, monitieteinen ja luova osaaminen sekä globaali- ja kulttuuriosaaminen. Laaja-alaista osaamista vahvistetaan esimerkiksi työtavoilla ja sisällöillä, jotka liittyvät opiskelijan vuorovaikutustaitoihin sekä tietoisuuteen kulttuuristen tekstien ilmaisukeinoista ja konteksteista. Työtapoja voivat olla esimerkiksi improvisaatio, prosessidraama ja teatterivierailut. 


Opintojakson arviointi

Oppimista ja laaja-alaisen osaamisen kehittymistä ohjataan opiskelun aikaisen palautteen avulla, ja sen tarkoituksena on auttaa opiskelijaa tulemaan tietoiseksi edistymisestään ja työskentelytavoistaan. Arviointiin vaikuttavat monipuoliset näytöt ryhmässä ja yksin sekä aktiivinen ja rakentava työskentely opintojakson aikana ja itsearviointi. Oppimispäiväkirja ja vertaisarviointi ovat mahdollisia. 

Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.
 
Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä. 

TEATT2 Tehdään teatteria (2op)

Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija...  

  • tutustuu teatteriesityksen valmistamisen perusteisiin 
  • oppii tekemään osallistavaa ja/tai esittävää teatteria 
  • harjaantuu tuottamaan materiaalia teatteriesitykseen (näyttelijän roolityöskentely, esityksen dramaturgia, skenografia ja käsikirjoitus) 
  • kehittyy vuorovaikutustaidoissaan ryhmätyöskentelyssä. 

Keskeiset sisällöt

Teatteriesityksen suunnittelu-, kehittely-, esitys- ja arviointiprosessiin osallistuminen 

Keskeistä vuorovaikutusosaaminen, monitieteinen ja luova osaaminen sekä globaali- ja kulttuuriosaaminen. Laaja-alaista osaamista vahvistetaan esimerkiksi työtavoilla ja sisällöillä, jotka liittyvät opiskelijan vuorovaikutustaitoihin, monilukutaidon syventämiseen ja laaja-alaiseen tekstikäsitykseen sekä tietoisuuteen tekstien ilmaisukeinoista ja konteksteista. Työtapoja voivat olla esimerkiksi improvisaatio, prosessi- ja yhteiskirjoittaminen sekä mahdollisesti yhteistyö kuvataiteen ja/tai musiikin kanssa. 


Opintojakson arviointi

Oppimista ja laaja-alaisen osaamisen kehittymistä ohjataan opiskelun aikaisen palautteen avulla, ja sen tarkoituksena on auttaa opiskelijaa tulemaan tietoiseksi edistymisestään ja työskentelytavoistaan taiteellisessa prosessissa. Arviointiin vaikuttaa aktiivinen ja rakentava ryhmä- ja yksilötyöskentely opintojakson aikana ja itsearviointi. Oppimispäiväkirja ja vertaisarviointi ovat mahdollisia. 

Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti. 

Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä.

TEATT3 Teatteritaiteen eri muodot (2op)

Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija...  

  • perehtyy joihinkin teatteritaiteen aikakausiin ja tyyleihin 

  • vahvistaa käsitystään teatteriesityksen tehtävistä ja osatekijöistä 

  • pohtii teatterin kulttuurisia merkityksiä. 

Keskeiset sisällöt

  • klassikko- ja nykynäytelmien katkelmiin perehtyminen 

  • teatterivierailu tai taltioituun teatteriesityksen tutustuminen 

  • mahdollinen työpaja johonkin teatterin tekemisen osa-alueeseen liittyen. 

Keskeistä globaali- ja kulttuuriosaaminen sekä monitieteinen ja luova osaaminen. Laaja-alaista osaamista vahvistetaan esimerkiksi työtavoilla ja sisällöillä, jotka liittyvät opiskelijan monilukutaidon syventämiseen ja laaja-alaiseen tekstikäsitykseen sekä tietoisuuteen tekstien ilmaisukeinoista ja konteksteista. Työtapoja voivat olla esimerkiksi tekstianalyysit ja teatteri-ilmaisullisten keinojen avulla teatterikirjallisuuteen tutustuminen. 


Opintojakson arviointi

Arviointi koostuu esimerkiksi opiskelijan tuotoksista ja/tai tavoitteisiin pohjautuvaa osaamista mittaavista suorituksista, jotka voidaan toteuttaa suullisina tai kirjallisina. 

Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä.