Kansainvälisyys

ESPANJA Espanjan alkeet (2op)

Kurssilla opetellaan perusvuorovaikutukseen ja matkailuun liittyvää kieltä, kuten tervehtiminen ja esittäytyminen sekä kahvilassa ja hotellissa asiointi. Perussanaston ja -ilmausten lisäksi opetellaan tärkeimpiä kielioppiasioita. Kurssilla painotetaan puheviestintää. Tekstiä opitaan lukemaan oikeaa ääntämystä harjoitellen. Kurssilla ei käytetä oppikirjaa, joten omilla muistiinpanoilla on tärkeä rooli.

ITALIA Italian alkeet (2op)

Kurssilla opiskellaan perusvuorovaikutukseen liittyvää kieltä, kuten tervehtiminen, hyvästely ja esittäytyminen. Harjoitellaan kertomaan perusasioita itsestä ja kysymään vastaavia asioita keskustelukumppanilta. Tutustutaan maahan ja kulttuuriin.

RANSKA Ranskan alkeet (2op)

Tutustutaan ranskan kielen ääntämiseen, opetellaan arjen tilanteita turistina: tervehtiminen, tien kysyminen ja neuvominen, kahvilassa, ravintolassa ja kaupassa asiointi. Perussanasto koostuu tavallisista fraaseista, lukusanoista. Harjoitellaan puhumista ja ymmärtämistä, joten tunneilla läsnäolo on tärkeää. Tutustutaan hieman laajaan ranskankieliseen maailmaan kulttuureineen (taide, musiikki, kirjallisuus, ruoka).

SAKSA Saksan alkeet (2op)

Kurssilla opiskellaan arkipäiväisiin viestintätilanteisiin ja matkailuun liittyvää kieltä, kuten tervehtiminen, tien neuvominen, matkalippujen osto ja kaupassa asiointi. Perussanaston lisäksi opetellaan tärkeimpiä kielioppiasioita kuten numeroita. Harjoitellaan ääntämistä, puhumista ja kuullunymmärtämistä. Tutustutaan saksankielisiin maihin.

VENÄJÄ Venäjän alkeet (2op)

Opetellaan kyrilliset painokirjaimet, jotta kurssin käynyt osaa lukea esim. kylttejä, opasteita ja ruokalistoja. Harjoitellaan ääntämistä, puhumista sekä puheen ymmärtämistä tavallisissa arkipäivän tilanteissa: tervehdykset, kahvila, lippujen osto, tien kysyminen, kauppa, lukusanat jne. Tutustutaan lyhyesti venäläisen kulttuurin helmiin, kuten taide, musiikki, kirjallisuus. Ääntämisen oppimiseksi tunneilla läsnäolo on ehdoton edellytys.

KULT Kulttuuripäiväkirja (2op)

Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija...  

  • kehittää itseään kulttuuriharrastajana esimerkiksi tutustumalla uusiin kulttuurialueisiin 

  • laajentaa ja syventää ajatusmaailmaansa ja oppii syvemmin pohtimaan kulttuuri-ilmiöitä 

  • tiedostaa oman kulttuurisen identiteettinsä ja syventää yhteisöllisyyden kokemustaan 

  • saa uusia, hyviä kokemuksia ja oivaltaa kulttuurin virkistävän ja hyvinvointia luovan merkityksen 

  • suorittaa opintojakson itsenäisesti  

Keskeiset sisällöt

  • kulttuuripäiväkirjan pitäminen ja kokoaminen joko tekijän ja/tai kokijan näkökulmasta. Voi olla esimerkiksi osa yleisöä, esiintyjä tai tapahtuman järjestäjä. Kokemukset voivat olla kotimaasta tai ulkomailta lukio-opintojen ajalta. 
  • toteutustapa voi olla monenlainen oman valinnan mukaan, esim. verkkoblogi tai käsityönä tehty ilmaisullinen portfolio. Siihen voi liittää kuvia ja dokumentteja.
  • valitaan vähintään 12 erilaista kulttuurikokemusta vähintään 6 kulttuurialueelt
  • jokaisesta kokemuksesta kirjoitetaan kuvaileva, yksityiskohtia esille nostava ja kokemuksen merkityksiä pohtiva teksti. Myös kuvia ja lainauksia voi olla. 

Keskeistä globaali- ja kulttuuriosaaminen, hyvinvointiosaaminen ja vuorovaikutusosaaminen omien valintojen mukaan. Opiskelija voi valita sisällöt ja suunnitella toteutuksen itse. 


Opintojakson arviointi

Opintojakso arvioidaan merkinnällä suoritettu/hylätty.