Ranskan kieli
Ranskan kieli
Ranska B2
Oppilasta ohjataan asettamaan konkreettisia tavoitteita ranskan opiskelulleen ja seuraamaan niiden toteutumista. Häntä kannustetaan pohtimaan ja käyttämään itselleen parhaiten sopivia opiskelutekniikoita sekä kehittämään ajattelun taitojaan, havainnoimaan ja päättelemään.
Materiaalissa niin kielioppi- kuin muidenkin aktiviteettien lähtökohtana on jokin oppilaan omiin viestintätarpeisiin liittyvä käytännön viestintätilanne. Peruskoulussa painottuu suullinen vuorovaikutus. Kuuntelua ja ääntämistä harjoitellaan systemaattisesti. Autenttista kuuntelumateriaalia tarjoavat videotallenteet, joissa ranskankieliset nuoret eri puolilta maailmaa kertovat itsestään ja kotiseudustaan.
Laaja-alainen osaaminen
- Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Oppilasta kannustetaan alusta lähtien kehittämään ajattelun taitojaan ja iloitsemaan oivalluksistaan. Häntä ohjataan löytämään ja käyttämään itselleen parhaiten sopivia keinoja oppia. Myös erilaiset projektityöt kehittävät oppilaan soveltamis- ja ongelmanratkaisutaitoja.
- Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
Materiaalissa painottuvat oppilaiden omat viestintä- ja ilmaisutarpeet. Runsaissa pari- ja ryhmäaktiviteeteissa oppilaat saavat tilaisuuden ilmaista itseään monipuolisesti ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. Ranskankielisten maiden kulttuuri tulee tutuksi erilaisten tekstilajien, muun muassa videoiden kautta. Painotus on modernissa, puhutussa ranskassa; samalla huomio kiinnitetään kielen eri rekistereihin.
- Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
Alkavan kielen aihepiirit ovat lähellä oppilaan arkea. Hän oppii kertomaan itsestään, perheestään, koulustaan ja harrastuksistaan. Hän harjoittelee peruskielenkäyttötilanteita: matkasuunnitelmien tekemistä, kaupungilla liikkumista, ruoan tilaamista, ostosten tekemistä, apteekissa ja lääkärissä asioimista ja tapaamisesta sopimista.
- Monilukutaito
Oppilas tottuu käsittelemään eri vaikeustasolla olevaa materiaalia, sekä lukien, katsoen että kuunnellen. Oppilasta kannustetaan myös tutustumaan omaehtoisesti autenttisiin tietolähteisiin omien kiinnostustensa mukaan. Hänen päättelytaitonsa kehittyvät ja epävarmuuden sietokyky kasvaa.
- Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
Tiedonhakutehtävät, portfoliotehtävät ja projektityöt antavat mahdollisuuden tvt-taitojen syventämiseen.
- Työelämätaidot ja yrittäjyys
Oppilasta ohjataan ottamaan vastuu ranskan opiskelustaan ja reflektoimaan kielitaidon merkitystä myös tulevaisuuden kannalta. Tvt- ja yhteistyötaidot kehittyvät toiminnallisissa aktiviteeteissa. Projektityöt kehittävät verkostoitumista ja yrittäjämäisiä toimintatapoja.
- Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
Aktiviteeteissa oppilas harjoittelee oman mielipiteen ilmaisua ja puhekumppanin huomioonottamista. Ryhmä- ja projektitöiden yhteisölliset ja yrittäjämäiset toimintatavat valmentavat häntä toimimaan yhteisönsä aktiivisena jäsenenä.
Kielikasvatus
Oppilas harjaantuu käyttämään ranskaa eri tilanteissa sekä suullisesti että kirjallisesti. Hän oppii hyödyntämään erilaisia tapoja oppia kieltä, ja häntä ohjataan käyttämään opiskelussa avuksi muita osaamiaan kieliä ja kaikkea koulussa ja koulun ulkopuolella oppimaansa. Oppilaalle tarjotaan tilaisuus kokea osaamisen tunnetta vähäiselläkin kielitaidolla, ja häntä innostetaan etsimään itseään kiinnostavaa ranskankielistä materiaalia myös oppikirjan ulkopuolelta. Opintojen aikana ranskan kielen asema maailmankielenä ja eurooppalaisen kieliperheen jäsenenä tulee tutuksi. Oppilas kuulee ranskan variantteja eri puolelta maailmaa ja tutustuu frankofonisten maiden kielelliseen moninaisuuteen.
B2-ranskan opetuksen tavoitteet vuosiluokille 8–9
- Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen
Kulttuurin merkitystä kieltenopiskelussa tuetaan. Tutustutaan monipuolisesti ranskaa puhuvien maiden kulttuureihin ja elämänmuotoihin. 8. luokan materiaalissa tapahtumapaikkana on Bretagne ja 9. luokalla Pariisi ja Bryssel. Videomateriaalin avulla tutustutaan lisäksi PACAn alueeseen, Quebeciin, Marokkoon ja Martiniqueen. Oppilaita kannustetaan myös hyödyntämään viestintäteknisiä taitojaan lisätiedon hakuun. Aktiviteeteissa nostetaan esiin kielivertailua ja muiden kielten osaamisen hyödyntämistä.
- Kielenopiskelutaidot
Oppilasta kannustetaan kehittämään ajattelun taitojaan ja opiskelumenetelmiään sekä asettamaan omakohtaisia tavoitteita kielen opiskelulleen. Häntä ohjataan havainnoimaan ja päättelemään esimerkiksi sanastoa ja rakenteita hyödyntäen kontekstia, yleistietoa ja muita osaamiaan kieliä. Sekä koulussa että sen ulkopuolella hankittu monikielinen kompetenssi ja muu osaaminen valjastetaan käyttöön. Oppimaan oppimisen taidot ovat keskiössä: oppilasta ohjataan pohtimaan ja käyttämään itselleen parhaiten sopivia opiskelutekniikoita konkreettisesti aktiviteettien yhteydessä.
- Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa
Materiaalissa niin suullisten kuin kirjallistenkin aktiviteettien lähtökohtana on jokin käytännön vuorovaikutustilanne oppilaan omasta elämästä. Peruskoulussa painotus on puhutussa ranskassa; samalla oppilaan huomio kiinnitetään kielen eri rekistereihin ja kohteliaiden ilmausten käyttöön. Runsas suullisten harjoitusten määrä takaa sen, että kielitaito kehittyy monipuolisesti kaiken tasoisilla oppilailla. Ääntämistä harjoitellaan systemaattisesti, ja opitaan tunnistamaan ranskan foneettiset merkit.
- Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä
Oppilaan tekstintulkitsemistaitoa harjaannuttavat erilaiset tekstilajit: viestit, sosiaalinen media, audiot, videot, nettisivut, matkaesitteet, mainokset, uutiset, sarjakuvat, kyltit, graafit ja reseptit. Monipuolisuus tuo vaihtelua opiskeluun.
- Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä
Oppilasta kannustetaan tuottamaan omaa tekstiä sekä suullisesti että kirjallisesti. Opetettavat rakenteet ja sanasto on valittu viestintätilanteiden tarpeiden mukaan. Omakohtaisia aktiviteetteja on runsaasti ja niissä on helppo hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa.
(Lähde: J’aime ja opetussuunnitelman perusteet OPS 2016 https://oppimisenpalvelut.otava.fi/wp-content/uploads/2016/06/jaime-ja-opetussuunnitelman-perusteetperuskoulu.pdf)