Rangaistuksista
Rangaistuksista
Koulun sääntöjen vastainen käytös johtaa rangaistukseen. Oppilasta, joka häiritsee opetusta, muuten rikkoo järjestystä tai menettelee vilpillisesti, voidaan rangaista. Käytössä olevia rangaistus-muotoja ovat:
- opettajan puhuttelu
- ryhmänohjaajan puhuttelu
- rehtorin puhuttelu
- tiedottaminen kotiin oppilaan koulukäyttäytymisestä
- kotitehtävänsä laiminlyöneen oppilaan määrääminen suorittamaan tehtäviään koulun jälkeen
- poistaminen luokasta tai koulun alueelta
- kasvatuskeskustelu/jälki-istunto
- opetuksen epääminen jäljellä olevan työpäivän ajaksi
- kirjallinen varoitus
- määräaikainen erottaminen
Perusopetuslain 36§:n ja koulun sääntöjen mukaan rehtori tai opettaja voi määrätä oppilaalle rikkomuksista rangaistuksen. Perusopetusasetuksen mukaan rangaistuksesta päättää opettaja (tai rehtori) kuultuaan oppilasta. Rangaistuksista ei pääsääntöisesti voi valittaa (paitsi kurinpitorangaistuksista eli kirjallisesta varoituksesta ja määräaikaisesta erottamisesta). Tässä asiassa rangaistuksen määrääjällä on siis suuri valta. Paras keino onkin siis toimia sääntöjen mukaan ja välttää rikkeitä eikä suinkaan yrittää valittaa määrätystä rangaistuksesta jälkikäteen. Rehtorikaan ei voi opettajan määräämää rangaistusta muuttaa (toki selvän erehdyksen tai väärinkäsityksen tapahduttua voi rangaistuksen antaja itse muuttaa päätöstä).
Rangaistus suoritetaan rangaistuksen antajan määräämänä ajankohtana. Luokilla 1-6 vastaa rangaistusten valvonnasta pääsääntöisesti oma luokanopettaja. Mikäli oppilaalla on väistämätön ja hyväksyttävä este rangaistuksen määrättynä aikana suorittamiseen, tulee hänen sopia asiasta pedagogisen rehtorin kanssa etukäteen. Mikäli oppilas jättää perusteetta saapumatta rangaistus-tilaisuuteen, määrätään hänelle lisäsanktio. Huoltajalle menevä tieto/tiedote on jo lainkin mukaan oleellinen osa rangaistusta.