6.1 Arvioinnin tavoitteet

Paikalliset kirjaukset

Lukio-opintojen aikainen arviointi tähtää siihen, että opiskelija oppii asettamaan itselleen henkilökohtaisen tavoitetason ja sopeuttamaan sen kulloiseenkin opiskeltavaan aineeseen ja aiheeseen. Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden luottamusta omiin kykyihinsä niin, että se tukee oppimaan oppimista, omien vahvuuksien löytämistä.

Arviointiin tulee sisällyttää opiskelijan itse- ja/tai vertaisarviointi. Opiskelijaa ohjataan lukioaikanaan arvioimaan omaa oppimisprosessiaan. Tässä tehtävässä opiskelijaa tukee kurssin aikaiset erilaiset näytöt ja opettajalta saatu palaute.

Arvioinnin tulee olla monipuolista ja siten arvioinnin perusteena tulee käyttää muutakin kuin pelkästään esimerkiksi kokeissa annetut näytöt. Arvioinnin edellytyksenä on mm. osallistuminen opetukseen (opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta (LL 25 §)). Lisäksi arvioinnissa voidaan käyttää mm. seuraavia menetelmiä: essee, oppimispäiväkirja, yksilö-, pari- tai ryhmäkoe, portfolio, esitelmä, kirjallinen, suullinen tai kuvallinen esitys tai muu oman osaamisen näyttö. Myös arvosana 4 voidaan antaa vain, jos arvioinnin edellytykset täyttyvät.

6.1 Arvioinnin tavoitteet

Opiskelijan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään opiskelijan edellytyksiä itsearviointiin. Opiskelijan oppimista ja työskentelyä tulee arvioida monipuolisesti.”

(Lukiolaki 629/1998, 17 § 1 mom., muutettu lailla 1116/2008)

Opiskelijan oppimisen arvioinnin tehtävänä on edistää opiskelijan oppimista. Lähtökohtana on, että opiskelijat ymmärtävät, mitä heidän on tarkoitus oppia ja miten oppimista arvioidaan. Arvioinnilla opiskelijaa kannustetaan omien tavoitteiden asettamiseen ja tarkoituksenmukaisten työskentelytapojen valintaan. Opintojen aikainen arviointi ja palautteen antaminen ovat osa opiskelijan ja opettajan välistä vuorovaikutusta. Palaute sekä itse- ja vertaisarviointi ohjaavat opiskelijaa tarkentamaan asetettuja tavoitteita ja kehittämään työskentelyään tavoitteiden suuntaisesti.

Opiskelijan oppimisen arviointi antaa opiskelijalle palautetta opintojen edistymisestä ja oppimistuloksista sekä lukio-opintojen aikana että opiskelun päättyessä. Lisäksi arviointi antaa tietoja opiskelijan huoltajalle sekä jatko-opintojen järjestäjien, työelämän ja muiden vastaavien tahojen tarpeita varten. Opiskelijan oppimisen arviointi auttaa myös opettajaa ja kouluyhteisöä opetuksen vaikuttavuuden arvioinnissa. Arvosanan antaminen on yksi arvioinnin muoto.