Hankeraportti lautakunnalle

Tavoitteet - toimenpiteet - tulokset

Tavoite 1
Valkeakosken Tietotien lukion opettajakunta pystyy opettamaan valtakunnallisia ja IB Diploma Programme -kursseja englannin kielellä ja laatimaan englanninkielisen opetussuunnitelman. Haluamme kehittää opettajien kansainvälistymisen astetta ja valmiutta käyttää englannin kieltä.

Toimenpiteet 1
Opetushenkilökunta osallistuu Erasmus+ -liikkuvuushankkeen mukaisille koulutuskursseille joissakin seuraavissa, Erasmus+ -järjestelmään osallistuvissa maissa:
- EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta
- ETA/Efta -maat: Norja, Islanti ja Liechtenstein
- Ehdokasmaat: Turkki ja Makedonia

Koulutusmatkoille osallistuvat lukion opettajat valitaan hakemusten perusteella. Hakemukset lukukauden 2016-2017 alussa käsittelee lukion KV-tiimi, johon kuuluvat lukion rehtorin lisäksi IB-koordinaattori Tomi Pakalén ja KV-koordinaattori Ilona Krupinin-Vuorisalmi. Koska koko lukion kansainvälistymisen astetta halutaan korottaa, valinnoissa painotetaan englanninkielisen aineenopetuksen aloittamisen lisäksi sitä, että aikaisempaa kansainvälistymiskokemusta on vain vähän.

KV-tiimin kokouksessa elokuussa 2016 seuraavat opettajat hyväksyttiin projektin osallistujiksi hakemustensa perusteella.

Eija Hatakka-Peltonen, IB-koulutus Cat. 2, psykologia, ajankohta 9/2016 ja Job Shadowing -matka Hollannin Amersfoortiin
Tuija Immonen, Job shadowing -matka Ranskaan, liikunta, terveystieto, ilmaisutaito, tvt
Ilona Krupinin-Vuorisalmi, ESN-seminaari Wiesbadenissa
Harri Niiranen, englannin kielitaidon kehittäminen, kansainvälistyminen, kielikurssi Englannissa
Ari Sainio, englanti, kansainvälistyminen,kielikurssi Englannissa
Leena Seppänen, historia, englannin kielitaidon kehittäminen mm. IB-tarpeisiin, kielikurssi Englannissa
Marjo Tallqvist, englannin kielitaidon kehittäminen historian kurssien opettamiseksi englanniksi, kielikurssi Englannissa
Jaana Leppä ja Tomi Pakalén osallistuvat oppilaitosjohdon kansainvälisiin seminaareihin Barcelonassa 10/2016 ja Haagissa 10/2017.
Anni Männynsalo, IB-koulutus Cat. 1 tai 2, englanti, ajankohta 2017
Lauri Lounela, englannin kielitaidon kehittäminen, kansainvälistyminen, kuvataidekurssi Englannissa, 02/2017

Tulokset 1
Lukion opettajat ovat kehittäneet valmiuksiaan opettaa englannin kielellä oman oppiaineensa kursseja. International Baccalaureate - koulutuksen järjestämiseen ei saatu ministeriöltä lupaa, mutta kaupungin johdossa vahvistui tavoite luoda Valkeakoskelle englanninkielisen lukiokoulutuksen mahdollisuu. Syksyllä 2018 lukiossa alkaa uusi kansainvälinen linja eli KV-linja, jossa suomalaisen opetussuunnitelman mukaisia kursseja opetetaan englanniksi. Erasmus+ -projektiin osallistuneet opettajat ovat valmiita englanninkielisen opetuksen alkamiseen. Myös muut kuin KV-linjan opettajat ovat kehittäneet englanninkielen taitojaan, joten lukion kansainvälistyminen on ottanut selkeän askeleen eteenpäin. Myös tulossa oleva uusi lukiolaki velvoittaa lukiot kansainvälisiin tehtäviin.

Tavoite 2
Lukion johto (rehtori ja apulaisrehtori) kehittävät osaamistaan kansainvälisen lukion johtotehtävissä. Tavoitteena on löytää vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Miten markkinoidaan suomalaista koulutusosaamista kansainvälisillä markkinoilla? Miten yhdistetään suomalaisen opettajakoulutuksen hyvä maine ja kansainvälisen IB-tutkinto siten, että yhdistelmä onnistuu tavoittamaan tarvittavat kohderyhmät maailmalla?

Toimenpiteet 2
Lukion johto kouluttautuu kansainvälisen lukion johtotehtäviin osallistumalla IB Diploma Programme -koulun johdolle suunnattuihin IBAEM Regional Conference -tapahtumiin 2016 ja 2017.

Tulokset 2
Lukion hallinto on saanut vahvaa tukea koulun kansainvälistymiseen. Projektilla rahoitettujan seminaarimatkojen pääpaino on ollut kansainvälisen pedagogiikan kehittämisen johtaminen ja kansainvälinen markkinointi. Kansainvälisten verkostojen luominen on tuottanut yhteistyökouluja myös Euroopan ulkopuolella.

Tavoite 3
Englanninkielisen verkkomateriaalin tuottaminen.

Toimenpiteet 3
Opettajahenkilökunnan osallistuminen eurooppalaisiin verkko- ja virtuaaliopetuksen seminaareihin ja koulutuksiin Erasmus+ -hankkeen rahoituksella.

Tulokset 3
Verkko-opetuksen kehittyminen on ollut vaikein tavoite saavuttaa, koska laaja Erasmus+-järjestelmän School Education Gateway -koulutustarjonnassa verkko-opetukseen keskittyviä koulutuksia ei ollut helppoa löytää silloin, kun kurssiajankohdan tuli sopia mahdollisimman hyvin lukion opetuskalenteriin. Eniten uutta tietoa saatiin lukion rehtorin ja apulaisrehtorin osallistumisesta kansainvälisiin seminaareihin Haagissa ja Barcelonassa. Seminaarien annilla käynnistettiin mm. pienimuotoinen virtuaalisen opetusmateriaalin kehittämiskokeilu HAMK:in IB-opiskelijoiden kanssa vuoden 2016 lopulla.
Projektilla rahoitetuilla Job Shadowing -matkoilla Hollantiin ja Ranskaan saatiin jonkin verran lisätietoa onnistuneista verkko-opetuskokeiluista. Ongelmaksi osoittautui lähinnä se, että Valkeakosken Tietotien lukion opettajien verkko-opetustaidot ovat jo nyt korkealla tasolla. Projektin tuloksena saammekin hollantilaisia opettajia ja koulun hallintoa vierailemaan Valkeakoskella. He tulevat tutustumaan meillä käytössä oleviin verkko-opetuksen hyviin käytänteisiin.