Taito 2016-5/2017 (Roukko ja Tyry) PRO670

Hankkeen kuvaus

Valkeakosken kaupunki, Roukon koulu sekä Tyryn koulu muodostavat konsortion, joka on saanut Erasmus+/KA1 -hankerahoituksen opetushenkilöstön liikkuvuus- ja työelämääntutustumisjaksoille Espanjaan CIMO:n myöntämällä rahoituksella. Hankkeen tavoitteena on hankkia uutta tietoa ja ideoita taito- ja taideaineiden sekä kielten opetuskäytänteistä ja opetussuunnitelmista muualla Euroopassa. Reflektoimme kriittisesti olemassa olevia opetuskäytänteitämme ja haluamme oppia uusia innovatiivisia opetusmalleja. Tavoitteenamme on lisätä vieraiden kielten hyödyntämistä opetuksessa ja kasvatuksessa sekä luovuutta ja kulttuurituntemusta niin oppilaiden kuin opettajienkin keskuudessa.

Hankkeen liikkuvuusjaksot toteutetaan noin viikon mittaisilla Job shadowing -vierailuilla espanjalaisissa kouluissa. Jo ennen liikkuvuusjaksoja luomme yhteydet espanjalaisiin opettajiin ja oppilaisiin e-twinning -portaalin kautta, ja toivomme näiden yhteyksien säilyvän myös vierailujen jälkeen ja hankkeen jo päätyttyäkin.

Toiveenamme on, että tämä projekti tarjoaa niin meille kuin espanjalaisille kollegoillemmekin uusia ideoita taito- ja taideaineiden sekä vieraiden kielten opettamisen käytänteihin.

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

Projektin tavoitteet saavutetaan pääosin viikon mittaisella job shadowing-vierailulla kohdemaassa.

Tavoite 1.
Tavoitteena on hankkia uutta tietoa ja ideoita taito- ja taideaineiden sekä kielten opetuskäytänteistä ja opetussuunnitelmista muualla Euroopassa.

Toimenpiteet
Kohdemaaksi valikoitui Espanja aikaisemman Comenius Regio -hankkeen pohjalta. Aikaisempien yhteyksien lisäksi olemme saaneet luotua uusia yhteyksiä Madridiin Suomen Espanjan suurlähetystön kautta.

Kouluvierailukohteiksi etsimme sekä julkisen että yksityisen sektorin kouluja.

Vierailukohteet ovat:
  • Toledo - CEIP Nuestra Señora de la asuncion - Alameda de la Sagra
  • Toledo - I.E.S San Blas
  • Madrid - Colegio La Salle maravillas
  • Madrid - Colegio Chamberi
Tähän mennessä saavutetut tulokset:
Vierailimme useilla taito- ja taideaineiden oppitunneilla, joilla saimme nähdä monenlaisia opetuskäytänteitä. Vierailuaikamme oli lyhyt, joten laajempaa kokonaiskuvaa on vaikea hahmottaa. Olisimme toivoneet pääsevämme seuraamaan enemmän normaaleja oppitunteja alusta loppuun saakka. Suurin osa vierailuistamme oppitunneilla oli melko lyhytkestoisia (n. 15 min). Huomasimme seuraamillamme kuvataidetunneilla, että opetus oli lukiotasolla melko perinteistä. Alakoulussa kuvataidetunnit olivat askartelupainotteisia. Kävimme seuraamassa myös useampia englannin tunteja sekä yhtä ranskan tuntia. Kielten tunneilta jäi erityisesti mieleen iPadien ja sähköisten opetusmateriaalien hyödyntäminen, ennalta harjoiteltujen puheiden pitäminen ja tavat, millä palautetta oppilaille annettiin sekä oppilaiden yhteistoiminnallinen toiminta ryhmissä (ryhmän jäsenillä selkeät roolit: puheenjohtaja, sihteeri jne...).

Tavoite 2.
Reflektoimme kriittisesti olemassa olevia opetuskäytänteitämme ja haluamme oppia uusia innovatiivisia opetusmalleja.

Yleisesti ottaen oppitunnit olivat hyvin samaan tyyppisiä kuin Suomessa.
Toimenpiteet
Olemme ottaneet etukäteen selvää Espanjan koulutusjärjestelmän perusteista. Kokouksissa on jo vaihdettu tietoa aikaisemmista kokemuksista.

Hankkeeseen osallistuvat opettajat pitävät henkilökohtaista oppimispäiväkirjaa. Reflektointi tapahtuu pääosin matkan aikana ja sen jälkeen.

Tavoite 3.
Tavoitteenamme on lisätä vieraiden kielten hyödyntämistä opetuksessa ja kasvatuksessa sekä luovuutta ja kulttuurituntemusta niin oppilaiden kuin opettajienkin keskuudessa.

Toimenpiteet
Opettajat ovat käynnistäneet ylimääräisiä opetusprojekteja ja tiedonvaihtoa internetissä kohdemaan opettajien kanssa jo ennen varsinaista job shadowing -jaksoa, jotta saisimme tulevasta vierailujaksosta mahdollisimman paljon hyötyä.
  • eTwinning Twinspace oppimisympäristön hyödyntäminen englannin kielen opiskelussa.
  • Oppilastöiden jakaminen Youtube-kanavan kautta. Osa videoista tehty englannin kielellä. Videoissa käsitelty mm. suomalaista kulttuuria ja jouluperinteitä.
  • Tvt -taitojen hyödyntäminen tiedonvaihdossa.