Raportti lautakunnalle

Tavoitteet - toimenpiteet - tulokset

Tavoite 1
Oppimisympäristöistä tehdään miellyttäviä ja oppimiseen innostavia. Toiminnallisuutta lisätään ja oppimisympäristöistä tehdään tarkoituksenmukaisia. Kouluviihtyvyys lisääntyy.

Toimenpiteet

Hankitaan
- ergonomisia istuimia: jumppapalloja, istuintyynyjä, sohva
- liikuteltavia sermejä tilanjakajiksi
- yhteistoiminnan mahdollistavia pöytiä
- peli- ja leikkivälineitä
- liikuteltava cd-soitin

Tulokset
Roukon ja Sorrilan kouluissa on oppimisympäristöjen viihtyisyyteen ja muunneltavuuteen on tehty monia parannuksia. Kummallakin koululla on 1.-2. Luokkien oppilaille on hankittu istuintyynyjä, jolloin erilaiset työskentelymuodot myös lattiatasossa ovat mukavampia. Lapset ovat voineet käyttää tyynyjä myös pehmusteina omilla oppilastyötuoleillaan tai värikkäillä tyynyillä on saatu ideoitua erilaisia toiminnallisia oppimistuokioita oppituntien lomaan.

Myös opettajien ja koulunkäynnin avustajien työergonomiaan on voitu tehdä parannuksia hankkimalla satulatuoleja niin Roukon kuin Sorrilan kouluilla. Myös erikorkuiset pöytähankinnat mahdollistavat opettajan työskentelyasennon vaihtelun mahdollisuuden ja näin myös ennaltaehkäisevät mahdollisia työergonomiaan liittyviä rasitteita.

Roukon koulussa perinteisten luokkahuoneiden muunneltavuutta on saatu hieman lisättyä hankituilla kirjavaunuratkaisuilla ja sermeillä, joilla tilaa saadaan jaettua ja tarvittaessa näköyhteyttä hieman rajattua. Oppilaat ovat pitäneet, kun heille on voitu esimerkiksi luoda lukunurkkauksia jakamalla tilaa vaunuin ja tyynyin pienempiin osiin. Tällä on myös mahdollistettu työskentelyasentojen vaihtelevuus.

Hankkeen rahoituksella on hankittu merkittävä määrä peli- ja leikkivälineitä kummallekin hankkeeseen osallistuneelle koululle. Roukon koulu joutui vakavien sisäilmaongelmien vuoksi lähtemään väistötiloihin marraskuussa 2015. Lähes kaikki oppimateriaalit ja välineistö jätettiin hävitettäväksi. Kummassakin koulussa oppilaskunnan edustajat ovat olleet mukana ideoimassa erilaisten uusien peli- ja leikkivälineiden hankinnassa. Välineiden käyttö on mahdollistettu niin välitunti- kuin oppituntiaikana. Kouluille on hankittu erilaisia oppimisen havainnointivälineitä sekä lisätty pelillisyyttä väline- ja pelihankinnoilla. Uuden opetussuunnitelman mukaista pelillisyyttä ja toiminnallisuutta on mahdollistettu tehdyillä hankinnoilla.

Kouluviihtyvyyteen on saatu parannuksia. Vaihtelevuus työskentelymuodoissa ja -tiloissa on lisääntynyt. Oppilaat ovat osallistuneet hankintoihin ja päässeet osalliseksi oppimisympäristöjen kehittämisessä. Toiminnallisuuden mahdollisuudet ovat lisääntyneet.