Kullaanmurun ryhmäperhepäiväkoti

Uusivuosi 2024

Uudenvuoden olemme ryhmiksessä aloittaneet lumisissa merkeissä. Pakkasta ei ole ollut kovin paljoa, mutta kylmä viima on tehnyt pihastammekin aika viileän. Olemme päässeet maalailemaan kauniita uudenvuoden raketteja sekä rakentamaan valtavan hienoja lumiukkoja ryhmiksemme pihamaalle. Lapset ovat olleet kovin innoissaan. Tästä on hyvä aloittaa uusivuosi 2024!

Halloweenin aikaa

Kullaanmurussa juhlittiin syyslomaviikon jälkeen Halloweenia. Vietimme yhdessä mahtavat juhlat. Lapset olivat saaneet menneiden viikkojen aikana askarrella heinoja sekä pelottavia koristeita ryhmiksen tiloihin. Juhlat olivat menestys. Aloitimme juhlan discoilemalla hyvien biisien tahdissa. Välissä pääsimme myös herkuttelemaan aivan huikeilla herkuilla! Pidimme juhlat nyyttikesti tyyliin. Jokainen sai tuoda kotoaan jotakin. Saimmekin aikaiseksi hurjan hienon tarjoiluipöydän. Aivan mahtavat juhlat!

Syksyn puuhia

Syksy on lähtenyt ryhmiksessä hyvin käyntiin. Olemme puuhastelleet paljon syksyisiä juttuja. Askarrelleet lehtiä ja lätäköitä, käyneet retkillä ja luoneet hyvää yhteishenkeä ryhmiksen lasten ja aikuisten kesken. Olemme toteuttaneet lasten toiveita ja ideoita. Tästä on hyvä jatkaa toimintakautta eteenpäin!

Uusi toimintakausi käynnistynyt

Kullaanmurun lapset ja aikuiset ovat palailleet kesälomilta ja uusi toimintakausi on saatu vauhdilla käyntiin. Elokuun ensimmäiset viikot kuluvatkin nyt uusiin kavereihin ja aikuisiin tutustuen. Tutustumisen ohessa lapset ovat kuitenkin tehneet jo upeita ja värikkäitä auringonkukkia seinillemme.

Mattojen pesua ja vesileikkejä 💦

Tällä viikolla Kullaanmurulaiset ovat päässeet viettämään helteisiä päiviä vesipuuhien ääreen. Alkuviikosta kaivoimme pensselit ja ämpärit esiin ja lapset pääsivät "maalaamaan" vedellä pihaa uuteen uskoon.

Keskiviikkona nappasimme ryhmiksen matot mukaan ja suuntasimme yhdistetylle leikkipuisto- ja mattojenpesuretkelle. Leikin lomassa halukkaat pääsivät kokeilemaan matonpesupaikalla mattojen pesua ja kylläpäs innokkaita pesijöitä riittikin!

Torstaina vietimme pihalla vesileikkipäivää! Päivä piti sisällään vesi-ilmapallojen heittoa, kylpyammeleikkejä ja riemukasta vesisotaa. Iloiset riemunkiljahdukset raikuivat ryhmiksen ja koulun pihassa koko aamupäivän, eikä märät vaatteet haitanneet kesähelteessä. Ei edes aikuisia... 😉

Ulkoliikuntaa ja nyyttärimeinikiä!

Toukokuu tuli päätökseensä ja kesäkuu alkoi viileissä, mutta iloisissa tunnelmissa! Kullaanmurussa harrastettu tällä viikolla ulkoliikuntaa ja pelattu sählyä koulun kaukalolla. Lapset viihtyivät hyvin pallopelien parissa ja kesäkuun aikana luvassa jatkossakin pelejä kaukalolla.

Viikko huipentui nyyttikesteihin, jolloin jokainen lapsi sai halutessaan tuoda kotoa jotain naposteltavaa. Yhdessä niistä saatiinkin hulppea ja herkullinen kattaus, joka maistui kaikille. Lopuksi pidimme lapsiryhmän kesken pienen äänestyksen siitä, kuka piti mistäkin eniten ja eniten ääniä saivat : Muumikeksit, vesimeloni, suolatikut ja riisikakut.

Toivotaan, että säätila tästä vielä lämpenee ja saadaan auringonvaloa ja d-vitamiinia kesäkuulle!

Puistoilua ja auringonpaistetta!

Saapuvan kesän myötä olemme ulkoilleet paljon lapsiryhmän kanssa ja nauttineet auringonpaisteesta niin omassa pihapiirissä, kuin lähipuistoon retkeilemälläkin.

Viime viikolla vietimme omanlelun päivää, jolloin jokainen lapsi sai tuoda ryhmikseen pihalelun. Pelejä pelatessa ja leluilla hiekkalaatikolla leikkiessä yhteiset hetket Kullaanmurussa sujuivat mukavasti.

Retki leikkipuistoon oli kaikkien mieleen ja asiaan kuuluvat eväät nautimme rauhassa ennen lounaalle siirtymistä. Matkalla lapset tekivät havaintoja luonnosta ja saapuvasta kesästä. Tien varrella kasvavat kukkaset ja linnun laulu ilahdutti koko seuruetta.

Tämän viikon perjantaina vietämme nyyttikestejä ja toivottavasti myös silloin saamme nauttia kaunniista ilmasta ja herkutella ulkosalla!

Hyvää alkavaa viikkoa kaikkien koteihin!

Vesivärittelyä ja kevätjuhlan huumaa

Tällä viikolla lapset ovat innostuneet värittämään värityskuvia vesivärein. Niitä onkin valmistunut lähes sarjatuotannolla! Toinen toistaan hienompia teoksia on lähtenyt koteihin lähes jokaisena päivänä.
Viime viikon läheisenpäivänä valmistuneet kivipeikot ilahduttavat saapuvia ja lähteviä keittiön ikkunassa. Hauska, kuinka erilaisia niistä kaikista tulikaan!

Tällä viikolla vietimme myös kevätjuhlaa ja perheitä osallistui ilahduttava määrä vaikka epävakaa sää aiheuttikin pientä jännitystä ulkoilmatapahtumaa ajatellen. Hienosti kaikki sujui, kiitos kaikille!

Viikonloppua vasten lasten kanssa touhutaan vielä taikataikinan parissa ja sitten aurinkoisen viikonlopun viettoon!

Yllätysretki vanhaan Äijän myllyyn

Keskiviikkona ryhmämme oli tarkoitus suunnata retkelle läheiseen leikkipuistoon nauttimaan upeasta aurinkoisesta säästä, mutta matkalle sattuikin yllätys, kun leikkipuiston vieressä oleva Äijän mylly oli auki ja saimme ystävällisesti luvan päästä kiertelemään myllyssä. Sepäs osoittautuikin jännittäväksi tutkimusmatkaksi ikkunoiden alla kohisevan kosken, kapean portaikon, natisevien lankkulattioiden ja esillä olevien vanhojen työkalujen myötä. Pääsimme paikanpäällä myös lukemaan tarinaa myllyn tontusta, joka tarinan mukaan asustaa ja työskentelee myllyssä. Tonttuun emme kuitenkaan tällä kertaa törmänneet, mutta ehkä ensi kerralla... 😉

Jännittävä retki päättyi loppujen lopuksi vieressä sijaitsevaan leikkipuistoon, jossa pääsimme nauttimaan maukkaista eväistä ja leikin tuomasta riemusta. ☀️

Viime viikon vappuhulinaa!

Viime viikolla vietimme tapahtumarikasta ja vauhdikasta viikkoa! Lasten kanssa askarreltiin herkullisia jäätelöitä, jotka ilahduttavat nyt ruokailutilamme seiniä. NAM - tulipa niistä hienoja!

Saimme myös vieraita kirjastolta ja taas riittää tutkittavaa ja luettavaa koko ryhmän lapsille.
Kiitos Kullaan kirjasto!

Paljon ohjelmaa sisältänyt viikko huipentui vappu-etkoihin, jossa tanssittiin, puhallettiin saippuakuplia ja hieman myös herkuteltiin. Päivän kruunasi lasten pukeutuminen ja iltapäivän talent-show.

Kulunut viikko on ryhmiksessä vierähtänyt leikkien, askarrellen, metsäretkestä nauttien ja kylmässä säässä ulkoillen. Toivotaan ensi vikolle lämpöisiä ja aurinkoisia päiviä!

Ihanaa toukokuuta kaikkien koteihin!

Kevät on viimein koittanut ja aurinko hellii hiekkalaatikolla leikkiviä lapsia!

Ryhmiksessä aurinko on hellinyt pihalla ulkoillessa ja hiekkalaatikolla on ollut ruuhkaa! Pitkän odotuksen jälkeen keinut on otettu taas käyttöön ja ne ovatkin olleet lasten aktiivisessa käytössä jokaisessa ulkoilussa.

Ryhmän taitavat askartelijat saivat upeat planeetta-askartelut valmiiksi ja sinnikkäästä työskentelystä palkittiin jokainen vielä avaruus-diplomilla. Nyt kelpaa ryhmätilassa leikkiä ja nauttia Kullaan kauneimmasta linnunradasta, hyvä lapset!

Huhtikuun viimeisellä viikolla luvassa vappu-teemaan sopivaa ohjelmaa ja viikon päättää pe 28.4 VAPPU-ETKOT, johon saa halutessaan pukeutua. Ensi viikolla tulossa tarkempaa tietoa ensi viikon ohjelmasta sekä jakoon lähtee toukokuun kuukausikirje.

Aurinkoista viikonloppua kaikkiin koteihin!

Lumista menoa pulkkämäessä ja mustikkamuffinsien tuoksua Kullaanmurussa!

Tällä viikolla olemme saaneet nauttia hyvin talvisista ja kylmistä ulkoilu olosuhteista, mutta se ei ole lasten menoa haitannut. Päinvastoin! Lumitöitä on riittänyt sekä lapsille, että aikuisille ja pulkkamäessä hymyileviä suita ja vauhtia riitti!

Lasten toivelaulutuokio toi mm. batmanin Kullaan seudulle seikkailemaan ja vain hurjapäisimmät uskaltautuivat kyytiin laulamaan.

Hyvin sujuneista ruokailutilanteista lapset saivat palkinnoksi toivomansa leivontapäivän ja niinpä viikonlopun viettoon päästään mustikkamuffinsien tuoksuisissa tunnelmissa.

Aurinkoista viikonloppua kaikkiin koteihin!

Pääsiäinen lähestyy

Tällä viikolla saatiin hyvä startti alkavaan viikkon, kun heti viikon alussa saimme lähietäisyydeltä ihailla koululaisten paloharjoituksia. Koskin koulun pihassa vieraili iso paloauto vilkkuineen sekä pienempi paloauto ja mönkiä. Kyllä siinä meillä ihmeteltävää riitti!

Maaliskuun loppu lähenee ja pääsiäisaskartelut ja ruohojen istutukset on saatu lasten kanssa alulleen. Pääsiäisen virittäytyminen jatkuu ryhmiksessä laulujen, askartelujen ja kirjojen parissa.

Ulkoilut jatkuvat kosteissa olosuhteissa, niinpä onkin hyvä tarkastella lasten kuravarusteiden kuntoa, että leikeissä pysytään kuivana ja lämpimänä. Hyvät ja ehjät varusteet varmistavat, että jokaisella lapsella ulkoilu ja pihaleikit ovat miellyttäviä ja mukavia säästä riippumatta.

Arinkoisia kevät kelejä odotelle; Ryhmiksen väki

"Litisee ja lotisee puro puhelee... " Yhteisleikkejä ja jäähilejuomia Kullaanmurussa!

Viikko startattiin käyntiin kevätlauluja yhdessä laulaen ja yhteisleikkejä lasten kanssa leikkien. Lauluissa seikkailleet punaiset, iloiset postiautot, ryhmä-hau ja tämän viikon musiikkijumppaa tahditti aina yhtä toimiva Fröbelin palikat!
Tämän viikon sää on tarjoillut ulkoiluihin kaikkea mahdollista, mutta etenkin vesi- ja kuraleikit ovat olleet lasten mieleen. Hyvänä työsuhde-etuna henkilökuntakin on saanut ulkona runsaasti tarjoilua jäätelöiden, jääkahvien ja hilejuomien muodossa.

HUOM. Pyrimme lisäämään kevään myötä säännöllisesti uusia valokuviat KUVAT-kansioon. Voit tiedustella ryhmiksen henkilökunnalta salasanaa, mikäli se on päässyt unohtumaan.

Aurinkoista viikon jatkoa kaikkiin koteihin!

Pehmolelujumppaa ja kevään merkkejä ryhmiksessä.

Tällä viikolla olemme lasten kanssa aloiteltu avaruusaskarteluja ja liikuttu mm. pehmolelujumpan parissa. Koko lapsiryhmä tuntui nauttivan, kun omat unikaveritkin pääsivät mukaan aamujumppaan!

Kovasta pakkasesta huolimatta aurinko alkaa lämmittämään ryhmiksen pihassa ja huippu-hienot jääpuikot ilahduttaneet tällä viikolla lasten leikkejä.

Eteisen toive-kukka sanut jo mukavasti terälehtiä ylleen. Kiitos hyvistä ideoista. Vielä ehtii kirjamaan lisää toiveita!

Talven aika taittumassa kevääseen!

Vuosi 2023 käynnistynyt kullaanmurussa mukavasti ja lasten kanssa pidettyjen kokousten myötä olemme saaneet jo monta lasten toivomaa ideaa toteutukseen. Talviset puput tekevät tilaa pikku hiljaa keväisemmille askarteluille ja kevään teemat näkyvät leikeissä ja kuuluvat lauluissa. Lapset ovat maalanneet vesiväreillä sekä lumitaideteoksia sekä perinteisemmin myös paperille.

Tällä viikolla saimme myös lasten toivomat käpy-askartelut käyntiin ja valmiit työt ilahduttavat jo eteisessä ryhmikseen saapuvia perheitä.

Mukavaa alkanutta maaliskuuta kaikkiin koteihin!

Sateinen ja tuulinen viikko

Kaatosade ja syysmyrsky iskivät tällä viikolla ikävästi juuri metsäretkipäivälle, joten retki tehtiinkin hieman lähemmäs ja suojaan myrskyltä. Ryhmiksen leikkihuoneeseen pystytetty maja toimi oivana korvaajana retkieväiden syönnille. Majassa viihdyttiinkin eväiden jälkeen vielä pitkään palapelien ja kirjojen merkeissä!

Perjantaina vihdoin aurinkokin näyttäytyi myrskyn jälkeen, joten sen kunniaksi leivottiin pullat aamupäiväulkoilun jälkeen nautittaviksi!

SADONKORJUU -VIIKKO

Ryhmiksessä on vietetty tällä viikolla sadonkorjuu -teemaviikkoa. Viikon aikana on keskusteltu siitä, miten omassa pihassa ja lähiympäristössä voi kasvaa hurja määrä terveellistä ja maistuvaa ruokaa, ja miten syksyllä tämä sato on tapana kerätä talteen.

Alkuviikosta askartelimme teeman mukaisesti hillopurkkeja ryhmiksen seinää koristamaan. Keskiviikkona pohdimme, miten vilja päätyy pelloilta ruokapöytiimme, ja mitä kaikkea viljasta voikaan tehdä. Pohdintojemme lisäksi katsoimme Isot koneet -ohjelman tarjoaman tietoiskun puimureista, sekä leivoimme kaurakeksejä juurikin Suomen pelloilta kerätystä kaurasta. Torstaina lauleskelimme sadonkorjuuaiheisella laulutuokiolla, ja viikko huipentui perjantaina pidettyyn sadonkorjuujuhlaan ryhmiksen pihalla!

Uuden toimintakauden alku!

Syksy on saapunut ja uusi toimintakausi on polkaistu käyntiin tutustumalla ryhmiksen uusiin lapsiin ja aikuisiin. Elokuun helteet houkuttelivat viettämään paljon aikaa ulkona. Samalla kun nautimme kesän viimeisistä lämpimistä päivistä, muistuttelimme mieliimme ryhmiksen päiväjärjestystä ja tärkeitä sääntöjä.

Tällä viikolla aloitimme syksyiset askartelut sokerimaalauksen merkeissä. Sokerimaalauksen tuotoksena saimme ryhmiksen keittiön puuhun upeita syksyn lehtiä muistuttamaan meitä syksyn väriloistosta.

Tällä viikolla aloitimme myös metsäretket. Tutustuimme uuteen ystäväämme Metsämörriin, joka opettaa meille, miten luonnossa kuuluu toimia. Metsämörri matkustaa mukanamme kaikille yhteisille metsäretkillemme!

AURINKOISTA JUHANNUSTA!

Tänään ryhmiksessä on tehty juhannustaikoja ja käyty ihailemassa kesän väriloistoa kukkienpoimintaretkellä. Kukista taiottiin kaikille omat juhannusrannekkeet, joita on ihailtu porukalla pitkin päivää.

Kullaanmurun väki toivottaa kaikille perheille aurinkoista juhannusta, sekä rentouttavaa lomaa lomansa aloittaville!

Riemukasta vappua! 🎉

Tällä viikolla ryhmiksessä on oltu vapputunnelmissa. Huhtikuun lasten kokouksessa suunnitellut vappujuhlat näkivät päivän valon perjantaina, kun laitoimme jalalla koreaksi vappudiscon merkeissä, ja pääsimme herkuttelemaan lasten itse leivotuilla riisisuklailla. Ohjelmassa oli myös Pellelle nenä -leikkiä, joka muokattiin perinteisemmästä Aasinhäntä -leikistä vappuversioksi. Naurua ja vauhtia riitti koko päivän ajan!

Terveystarkastuksia Nalleneuvolassa

Kullaanmuruun pystytettiin tänään ihka oikea Nalleneuvola, jonne lapset saivat tuoda nallensa terveystarkastukseen. Neuvolakortteihin kirjattiin tarkasti ylös jokaisen potilaan tämänhetkinen terveystilanne aina pituutta, painoa ja turkin kuntoa myöden. Osa nalleista oli myös rokotuksen tarpeessa, mutta tämäkin asia hoitui käden käänteessä terveystarkastuksen yhteydessä. Tämän päiväisten tutkimusten perusteella vaikuttaisi siltä, että Kullaanmurulaisten nallet ovat varsin tervettä porukkaa!

Jalkapalloaiheinen liikuntapäivä Mynsterissä

Tänään hikoilimme aamupäivän Mynsterin kentällä potkien jalkapalloa ja suorittaen erilaisia liikunnallisia tehtäviä ja ratoja. Matkaan lähdimme linja-autolla, mikä taisikin olla monelle lapselle päivän kohokohta! Upea keväinen auringonpaiste kruunasi tämän erikoispäivän, vaikka osa lapsista olikin sitä mieltä, että aurinko on liian kuuma... 😎☀️

Hiihtoviikko Kullaanmurussa

Kullaanmurussa on vietetty tällä viikolla hiihtoviikkoa upeassa keväisessä auringonpaisteessa. Suksi on luistanut keväthangilla vauhdikkaasti ja ollemmekin päässeet kokemaan lukuisia onnistumisen hetkiä ihan jokaisen hiihtäjän kohdalla!
Laskiaistiistaina hiihtourakkamme sai erityisen makean päätöksen, kun Kullaanmurun keittiöstä kannettiin ahkerille liikkujillemme lämmintä mehua ja piparia.

1. Joulukuuta

Joulukuu on alkanut ja jouluhulinat kiihtyvät Kullaanmurussa! Tänään meillä vieraili Kullaanmurun oma tarkkailijatonttu Neilikka Tiukutossu kirjeineen. Neilikka vierailee ryhmiksessä joka päivä jouluun asti tuoden mukanaan pieniä kirjekääröjä. Kirjekääröissä lukee aina jonkun ryhmiksen lapsen nimi, joka saa nostaa Neilikan puuhapurkista yhden jouluisen puuhan. Tämän puuhan toteutamme sitten yhdessä ryhmän kanssa! Neilikan vierailu sai kaikkien mahanpohjat kutkuttamaan, nyt odottelemme jännityksellä tulevaa... 🧑🏻‍🎄

Joulun odotus on alkanut!

Viime viikolla Kullaanmurussa aloitettiin joulun odotus tohinalla, kun maanantaina suuntasimme Satakunnan museon taianomaiseen tonttunäyttelyyn!

Loppuviikosta valmistelimme ryhmiksen pikkujouluja leipomalla yhdessä pipareita sekä laittamalla joulukoristeet ja -valot paikoilleen koristamaan ryhmiksen tiloja. Pikkujouluja vietettiin iloisissa merkeissä perjantaina ja juhlinnan kruunasi maahan satanut hentoinen lumikerros, joka mahdollisti tämän vuoden ensimmäiset liukurilaskut!

Värikästä meininkiä metsässä ja juhlat ryhmiksessä

Tällä viikolla käytiin värikkäällä metsäretkellä. Levitimme värikartan metsäretkipaikallemme ja lähdimme tutkimaan, mitä värejä luonnostamme löytykään näin loppusyksystä... Ja niitähän löytyi!

Torstaina ryhmiksestä kajahti, kun käänsimme volumet kaakkoon ja laitoimme jalalla koreasti halloween-discon merkeissä! Discossa tanssahteli jos jonkinmoista hahmoa kissoista ja lepakoista aina noitiin ja luurankoihin asti. Törmättiinpä myös surulliseen haamuäitiin, jonka vikkelät haamulapset olivat karanneet ympäri ryhmiksen tiloja. Onneksi tarkkasilmäiset juhlijamme kuitenkin löysivät kaikki 50 haamulasta ja veivät ne takaisin haamuäidin luo.

Ensi viikolla onkin syyslomaviikko. Antoisaa lomaa kaikille lomailijoille! 🍁

Syystalkoot🍁

Tällä viikolla käärittiin hihat ylös syystalkoiden merkeissä! Ulkovarastosta kannettiin lelukorit ulos ja lapset pääsivät lajittelemaan lelut niille kuuluviin koreihin. Osa lapsista innostui harjaamaan myös hiekat varaston lattialta! Haravoiden kanssa puolestaan touhuttiin koulun pihalla, kun männynneulaset saivat kyytiä. Talkoot päättyivät tietenkin talkooeväiden merkeissä!

Omenoita lorujen, askartelujen ja leipomisen muodossa

Viimeisten viikkojen aikana ryhmiksen toiminnan teemana ovat olleet omenat lorujen, askartelujen ja leipomisen muodossa.

Syyskuun lasten kokouksessa esille nousi toive, että "tehtäisiin yhdessä jotain omenasta, vaikka omenapiirakkaa". Lasten toive toteutettiin tällä viikolla, kun käärimme hihat ylös ja leivoimme yhteistuumin kaksi omenapiirakkaa. Piirakoiden tuoksu valtasi ryhmiksen tilojen lisäksi eteisen, ja se hiipi myös yläkerran eskarilaisten neniin. 😉 Aamupäivän ulkoilun jälkeen piirakat vaniljakastikkeen kera veivät jokaiselta kielen mennessään!

Syyskauden startti

Uusi toimintakausi on startannut ja ensimmäiset viikot ovat menneet uusiin lapsiin ja aikuisiin tutustuessa. Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat perheet Kullaanmuruun!

Tällä viikolla Kullaanmurussa on käyty syksyn ensimmäisellä leikkipuistoretkellä. Reppuun pakkasimme mukaan juotavaa ja pientä evästä. Retkellä pääsimme nauttimaan vielä viimeisistä kesäisen lämpimistä auringonsäteistä. ☀️

Tällä viikolla on myös tehty tiukkoja päätöksiä tulevasta toiminnasta syksyn ensimmäisessä lasten kokouksessa.

HUOM! Suljetut valokuvakansiot toimivat vielä vanhalla perheisiin jaetulla salasanalla. Käykäähän ottamassa haluamanne kuvat talteen ennen kuin ne poistetaan uusien valokuvien tieltä! 😊

HYVÄÄ KESÄÄ!

"Nauti uusia perunoita ja voita,
mansikoita ja makkaroita.
Tee saunaan tuore vasta,
varpaat veteen kasta.
Hakkaa liiteriin halkoja,
oio nurmikolla jalkoja.
Ihastele poutapilviä,
siristele auringossa silmiä.
Haista kesän tuoksut,
unohda turhat juoksut.
Muista paljon lekotella,
laiturilla elämää hekotella.
Mieti kivoja juttuja,
tapaa ystäviä ja tuttuja.
Älä murehdi ötököitä,
vietä ihania kesäöitä!"

Kullaanmurun väki kiittää kaikkia perheitä erittäin hyvin sujuneesta yhteistyöstä.
Kiitos ja iloista kesää kaikille!
Elokuussa tavataan jälleen. 😊

IHANAA JUHANNUSTA!

"Tunne viileä ruohikko varpaissa
Haista metsän ja pellon tuoksu
Anna kesätuulen helliä hiuksia
Unohda turha kiire ja juoksu.
Hyvää Juhannuksen aikaa -
muista tehdä monta taikaa!"

Lasten kanssa tehtyjen juhannusvihtojen myötä toivotamme kaikille perheille oikein ihanaa juhannusta!
Ensi viikolla vielä touhutaan yhdessä, minkä jälkeen Kullaanmuru hiljenee heinäkuun ajaksi. ☀️

Huh hellettä!

Tällä viikolla helteelle on haettu helpotusta vesileikeillä! Maalisudit ovat olleet kovassa käytössä ja ryhmiksen pihan kaikki kalusteet ovat saaneet osansa tästä mukaansa tempaavasta vesimaalauksesta.
Hien iskiessä pintaan, sekä lapset että aikuiset ovat käyneet pyörähtelemässä suihkepullon alla hakemassa viilennystä! 💦

Tällä viikolla on kisailtu ja vietetty nurinkurin -päivää

Ryhmiksen aikuiset ottivat lastenkokouksessa lapsilta haasteen vastaan ja tällä viikolla kisailtiin lapset vs. aikuiset kisailupäivässä! Aamupäivä hikoiltiin ja hengästyttiin liikunnallisten lajien parissa ja iltapäivällä otettiin toisistamme mittaa lautapelien merkeissä. Hyvin tasaisen kisailupäivän voitti viimein lapset, hyvä lapset!

Perjantaina vietimme lasten toivomaa nurinkurin -päivää. Nimensä mukaisesti ryhmiksen väki oli pukenut vaatteet päälleen ihan nurinkurin, ja päivän aikana tehdyt askareet hoituivat nurinkurisesti.

12.5. Suomen lasten metsäretkipäivä 🌳

Keskiviikkona ryhmiksessä vietettiin Suomen lasten metsäretkipäivää upeassa kesäisessä säässä! Metsäretken teemana oli "unelmien metsäretki", jota lapset pääsivät ideoimaan tämän kuun lastenkokouksessa. Toiveena oli, että metsäretki sisältäisi aarrejahdin sekä eväsretken piknik-vilttien kera, unohtamatta tietenkään vapaata leikkiä!

Aarrejahdissa etenimme tarkassa kartan osoittamassa järjestyksessä. Aarrekartan reitin varrelle oli kätketty erilaisia tehtäviä, jotka piti ratkaista ennen kuin pääsi etenemään seuraavaan kohteeseen. Aarrekartan viimeiseltä pisteeltä löytyi kätketty aarrearkku, jonka avaamista odotettiin jännityksellä;

"Arkussa aarre odottaa,
aukaista kannen kyllä saa.
Riemastuu lapset varmasti,
siellä on... SUKLAAPATUKOITA!"

Onnistuneen aarrejahdin päätteksi levitimme metsään piknik-vilttimme ja nautimme eväistämme. Eväiden syönnin kruunasi aarrearkusta löytyneet suklaapatukat!

Hiki pintaan Liiku:n liikuntapäivässä!

Torstaina lähdimme heti aamupalan jälkeen retkelle Kaasmarkun koulun kentälle. Pakkasimme mukaamme vesipullot ja eväsbanaanit, sillä määränpäässä meitä odotti Liiku:n liikuntavälineet, joiden kanssa touhusimme koko aamupäivän! Pääsimme kokeilemaan frisbeegolfia, turbokeihään heittoa sekä erilaisia hyppy- ja juoksuratoja. Pääsimme myös juoksemaan kohti tutkaa, joka mittasi jokaisen lapsen ja aikuisen juoksunopeutta. Saatiimpa vielä sählypelitkin aikaiseksi hieman mukautetuilla pelivälineillä. Liikunnan riemu valtasi ryhmiksen lapset ja aikuiset, eikä epävakainen keli haitannut ollenkaan menoa!

Kevään merkkejä!

Viime päivät Kullaanmurussa on nautittu ihanan lämpimistä ja aurinkoisista kevätpäivistä! Olemme ulkoilleet paljon ja löytäneet runsaasti erilaisia kevään merkkejä.

Viime viikolla kävimme lintubongausretkellä, ja siitä inspiroituneina päätimmekin askarrella ryhmiksen puuhun omat linnunpesät. Vaikka ulkona puissa ei vielä ole lehtiä, päätimme edistää kevään tuloa luomalla omat lehdet ryhmiksen puuhun. Lehtiin levitettiin maali pillien avulla puhaltamalla, mikä toimi oivana suujumppana!

Pääsiäisvalmisteluja!

Tällä viikolla ryhmiksessä on aloitettu pääsiäisvalmistelut! Maanantaina suuntasimme retkelle aurinkoiseen säähän hakemaan pajunkissoja ja koivun oksia, mitkä laitoimme maljakkoihin koristamaan ryhmiksen tiloja. Jännityksellä seuraamme, ehtiikö koivun oksiin puhjeta silmut ennen pääsiäislomaa!

Tällä viikolla olemme myös askarrelleet pupupurkit, joihin lapset ovat saaneet kylvää rairuohon siemeniä. Myös rairuohon itämisen sauraaminen on aiheuttanut kutkutusta vatsanpohjassa. 🌱

Maailman luontopäivää vietettiin tutkimusretkellä lähiympäristössä 💚

Tänään ryhmiksessä on vietetty maailman luontopäivää! Teimme tutkimusretken lähiympäristöön ja kuljimme pitkin polkuja, joita emme ole aiemmin kulkeneet. Pohdimme retkellämme paljon sitä, mitä kaikkea luonto meille tarjoaakaan. Bongailimme myös ensimmäisiä kevään merkkejä; Lintujen laulu säesti koko retkeämme, koskesta olivat jäät sulaneet, rakennusten räystäiltä tippui vesipisarat ja yksi ötökkäkin oli uskaltautunut jo liikkeelle!

Valtakunnallisen 112-päivän ja ystävänpäivän viettoa!

Kuluvalla viikolla vietimme Kullaanmurussa valtakunnallista 112-päivää. Lapset pääsivät kuvasuunnistuksen muodossa etsimään ryhmiksessä sijaitsevia hätätilanteisiin tarvittavia apuvälineitä. Palovaroitin, sammutuspeitto, vaahtosammutin, hätäuloskäynnit sekä ensiapukaapin merkki löytyivät nopeasti ja upeasti suoritetun suunnistuksen päätteksi lapsille jaettiin Arjen sankarin diplomit!

Tällä viikolla Kullaanmurussa on myös ollut pystyssä korttipaja, jossa lapset saivat luoda upeita ystävänpäiväkortteja. Perjantaina otimmekin sitten varaslähdön tulevaan ystävänpäivään ystävänpäivälaulutuokion merkeissä.

Aurinkoista ystävänpäivää ja laskiaissunnuntaita kaikille!

Tutkijat työn touhussa

Tällä viikolla Kullaanmurussa on tehty pöpö-tutkimusta. Tutkijamme istuutuivat totisina pöydän ääreen tarkastelemaan, miten pöpöt oikein reagoivat saippuaan. Lasikulhoon oli laskettu vettä, ja veteen ripoteltiin suuri määrä "pöpöjä". Rohkeat tutkijamme uskaltautuivat laittamaan sormensa pöpöjen sekaan ja totesimme yhteisesti, että pöpöthän takertuvat sormiin kiinni. Seuraavaksi tutkijoiden tehtävänä oli kastaa sormensa käsisaippuaan ja laskea ne uudelleen pöpöjen sekaan. Ja kas kummaa! Pöpöthän lähtivät veden pinnalta karkuun, eikä yksikään jäänyt kiinni sormiin! Tutkimuksen tulos oli yksimielinen: Käsien pesu pelkällä vedellä ei riitä, vaan ne on pestävä saippualla, jotta välttyisimme pöpöjen hyökkäykseltä.

Tällä viikolla olemme tutkineet myös lunta. Keräsimme ison kasan puhtaan näköistä lunta lasiastiaan, ja toimme lumen sisälle sulamaan. Seuraavana päivänä kun lumi oli sulanut, vertasimme "puhtaasta" lumesta sulanutta vettä hanasta tulevaan veteen. Tutkijoidemme vertailun tulos oli myös tässä tapauksessa yksimielinen: Lumi ei olekaan niin puhdasta kuin miltä se näyttää, joten sitä ei kannata laittaa suuhun!

Talvisia puuhia ryhmiksessä

Tällä viikolla ryhmiksessä on nautittu talvesta toden teolla! Vuoden ensimmäisellä metsäretkellä olemme tutkineet lumihangesta löytyviä erilaisia eläinten jälkiä. Ihmettelyä retkellä aiheutti myös lumipeitteen saanut maisema kävelyreitillämme sekä määränpäässä; Se oli kovin eri näköinen kuin viime kerralla. ❄

Ryhmiksessä avattiin tällä viikolla myös laskettelukausi, kun liukurit antoivat kyytiä rohkeille laskettelijoillemme. Sankka lumisade yllätti ryhmämme yllättäen kesken mäenlaskun, mutta se ei hidastanut menoa! Loppuviikosta lämpöasteiden saapuessa pääsimme lasten kanssa pitkään ja hartaasti toivottujen lumiukkojen tekoon. Lasten kädestä ja aikuisten pienellä avustuksella syntyi useita upeita yksilöitä, jotka ikuistettiin valokuvien muotoon.

Ihana talvipuuhien täyteinen viikko takana! Kullaanmurussa toivotaan vielä monen monta talvista päivää lisää!

Luminen startti vuodelle 2021!

Niin vain vuosi vaihtui ja uusi vuosi toi lumen ja pakkasen mukanaan! Ryhmiksessä on otettu ilo irti talvisesta säästä lumileikkien merkeissä ja lasten toiveesta ryhmiksen ikkunoita on koristeltu paperilumihiutaleilla.
Tällä viikolla on pidetty myös vuoden ensimmäinen lasten kokous, jossa suunniteltiin tulevia talvipuuhia, askarteluja sekä laulujen ja leikkien teemoja.

Herkkujahti Kaskelotilla.

Alkuviikolla pikkubussi kuljetti ryhmiksen väen retkelle Kaskelotin ympäristöön. Paikan päällä ryhmäämme odotti tontun kirjekäärö, joka johdatti meidät jännittävän herkkujahdin pariin. Etsimme yhteisvoimin ympäristössä piileskeleviä tonttuja, joilta saimme vihjeitä piilotetun herkkulaatikon sijainnista. Etenimme vihje vihjeeltä, ja lopulta löysimmekin kadoksissa olleen tonttujen herkkulaatikon!
Lapset pääsivät myös nauttimaan Kaskelotin leikkipuiston antimista. Ilon kiljahdukset raikuivat retkellämme, eikä sade tuntunut hidastavan menoa!

Perjantain vietimme ryhmiksessä itsenäisyyspäiväteeman merkeissä. Lasten askartelemat liput koristivat pöytiämme, ja tutustuimme suuriin suomalaisiin sävelmiin, kuten Maamme-lauluun ja Finlandia-hymniin.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

"Piparin tuoksua, tonttujen juoksua..."

"...siinäkö joulu on?" Kuluvalla viikolla joulun tunnelma on hiipinyt ryhmikseen! Tiistaina starttasimme pikkujouluviikon nauttimalla Kullaan kirjaston tarjoamasta jouluisesta satutuokiosta. Pitkin viikkoa kaivoimme myös joulukoristeita esiin ja laitoimme ne paikoilleen lasten avustuksella.

Pikkujouluviikko huipentui perjantaina ryhmiksen omiin pikkujouluihin! Ohjelmassa oli tuttuja joululauluja, piparien leivontaa sekä sokeripalalyhtyjen rakentamista. Pikkujoulutunnelmaa meille loi runsaat jouluvalot, joista pääsemmekin nauttimaan vielä useamman viikon ajan. Kullaanmurussa ollaan valmiita joulun odotukseen!

Antoisaa pikkujouluviikonloppua kaikille perheille! Pian onkin jo joulukuu. 🎅

Tällä viikolla käyty piparin tuoksuisella metsäretkellä!

Heti maanantaina startattu hoitoviikko piparin tuoksuisella metsäretkellä, jossa halailtiin puita ja pelattiin puuhippaa!

Tämän viikon sateista huolimatta olemme lasten kanssa virittäytyneet tulevaan talveen ja jouluun. Tiistaina lasten kokouksessa suunniteltu loppuvuoden puuhia ja tiedusteltu lasten mielipiteitä tulevista askarteluista ja laulujen teemoista.

Turretiimin ensimmäinen kokoontuminen Kullaanmurussa! Turre kävi esittäytymässä lapsille jo viime viikolla,mutta tänään starttasi varsinainen Turretiimi, jossa pohdittiin lasten kanssa tunteita ja tutustuttiin Turre-koiraan.

Sama lapsiryhmä kokoontuu aina neljä kertaa Turretiimin merkeissä ja tämän jälkeen tiimin lapset vaihtuu ja uusi ryhmä alkaa. Tiimin tarkoituksena on harjauttaa lapsen vuorovaikutustaitoja sekä vahvistaa minäkuvaa ja antaa lapselle tärkeitä tunne- ja turvataitoja tulevaisuuteen.

Tiimissä välillä Turre lähettää myös kotijoukoille pieniä "kotitehtäviä", johon toivomme kotona vanhempien yhdessä paneutuvan lapsen kanssa.

Turre haluaakin toivotella kaikille perheille ihanaa alkavaa viikonloppua ja iloista syyslomaviikkoa lomaileville perheille!

Syksy ja sateet saapuneet myös ryhmikseen - ainakin askartelujen muodossa!

Tällä viikolla oltu sadetta paossa metsäretkellä ja kurahousuille on löynyt käyttöä jokaisessa ulkoilussa. Syksyn toinen lasten kokous on myös pidetty ja saatu kallisarvoista tietoa lapsiryhmän toiveista liittyen tuleviin askarteluihin ja halloween juhliin.

Syksyn saavuttua myös sateiset askartelut innostaneet lapsia pujottelu ja maalaus puuhiin!

"Sataa rop, rop, rop
Sataa rop, rop, rop
Sataa aivan kaatamalla!"

Syyskuu toi mukanaan metsäretket, sateen tuoksun ja yhdessä tekemisen ilon!

Tällä viikolla metsäretkillä aistittu syksyn merkkejä ja lasten kanssa etsitty luonnosta erilaisia lehtiä tämän viikon askarteluihin.
Ja tietysti maskottimme Vanilia-lintu mukana touhuissa!

Valokuvaus saatiin kunnialla hoidetuksi ja ryhmän lapset toimivat reippaasti jännittävästä aamusta huolimatta! Sadepäivien ratoksi loppuviikosta jatketaan askarteluja, laulellaan ja muovaillaan.

Muistakaa ottaa kuravaatteet perjantaina kotiin pestäväksi, tällä viikolla nimittäkin niitäkin tarvittu. :)

Liikuntaa ja viskaritehtäviä!

Viime viikolla aloittelimme viskaritoimintaa viskaritehtävien parissa. Jännitystä oli selvästi ilmassa, mutta pian tehtävien aloittamisen jälkeen kuului jo iloista puheensorinaa työskentelyn lomassa! Tehtävät talletettiin varmaan paikkaan jokaisen omaan kasvun kansioon, jälkeen päin niitä onkin käyty tutkimassa yhdessä muiden lasten kanssa.

Viime viikolla starttasimme myös keskiviikkoiset liikuntatuokiomme. Tällä kertaa pääsimme lähikentälle tutustumaan palloilun saloihin!

Korona-ohjeistusta

TIEDOTE VANHEMMILLE ULVILAN VARHAISKASVATUKSEN PÄIVITETYISTÄ OHJEISTA KORONAVIRUSTARTUNTOJEN EHKÄISEMISEKSI 11.8.2020
Muokkaa Siirrä Kopioi Poista Historia

Koronavirustartuntojen tilanne on kesän ajan ollut maltillinen koko maassa. Säilyttääksemme tilanteen hyvänä on meidän kiinnitettävä arjessamme edelleen erityistä huomiota viruksen leviämistä ehkäiseviin toimenpiteisiin.

Uuden toimintakauden alkaessa päivitämme tartuntojen ehkäisemistä koskevan ohjeemme. Tutut jo tehostetut käytännöt, kuten hyvä käsi- ja yskimishygienia, tarpeettomien kontaktien välttäminen, täysi oireettomuus ja siistit tilat ovat edelleen varhaiskasvatuksessa kaikkein tärkeimmät tekijät virustartunnan ehkäisemiseksi.
Tässä ohjeessa kertaamme vanhaa ja päivitämme uutta tietoa OPM:n ja THL:n 8/2020 antamien ohjeiden perusteella. Seuraamme uusia tiedotteita ja päivitämme ohjeita tarpeen mukaan.

1. VAIN TERVEENÄ VARHAISKASVATUKSEEN
Ohje koskee lapsia, työntekijöitä ja vanhempia

Koronaviruksen mahdollisia oireita ovat: yskä, nuha, kurkkukipu, hengenahdistus, päänsärky, vatsaoireet, lihaskivut ja kuume. Virusepidemian välttämiseksi testausmääriä on lisätty ja koronatestiin tuleekin hakeutua herkästi.

Samat oireet ilmenevät useissa infektio- ja allergiasairauksissa. Uuden päivitetyn ohjeen mukaan lapsi tai työntekijä hakeutuu yllä mainittujen oireiden myötä koronatestiin ja mikäli testitulos on negatiivinen ja oireet helpottuvat voi päiväkotiin tulla. Kaikkien virustartuntojen leviämistä tulee kuitenkin välttää, etteivät testauspaikat kuormitu ja testausaineet riittävät kaikille tarvitseville.

Allergisiksi oireiksi epäillyissä tapauksissa varhaiskasvatukseen voi tulla mikäli allergialääkitys helpottaa selkeästi oireilua.

Molemmissa tapauksissa on olennaista oireiden helpottuminen ennen päiväkotiin paluuta.

Mikäli lapsi palaa matkalta maasta, josta on suositus karanteenista, tulee lapsen olla pois varhaiskasvatuksesta kaksi viikkoa.

Lapsen sairastuessa koronaan viittaaviin oireisiin kesken varhaiskasvatuspäivän tulee lapsi noutaa viipymättä varhaiskasvatuksesta. Lapsi odottaa vanhempien saapumista erillään muusta ryhmästä yhden aikuisen kanssa. Lapsen kanssa tulee hakeutua nopeasti koronatestiin.


2. TARPEETTOMIEN KONTAKTIEN VÄLTTÄMINEN
Uuden toimintakauden alkaessa useat lapset palaavat varhaiskasvatukseen pitkältä lomalta. Varhaiskasvatukseen saapuu myös uusia asiakkaita ja uusia työntekijöitä. varhaiskasvatuksessa on mietitty erilaisia väljyyttä lisääviä suunnitelmia, joilla voidaan välttää tarpeettomia kontakteja, mutta samalla huolehdimme lasten turvallisuuden tunteesta. On tärkeää tutustua lapsenne kanssa rauhassa varhaiskasvatuksen tiloihin, toimintaan, henkilökuntaan ja muihin lapsiin.

Seuraavassa toimia tarpeettomien kontaktien välttämiseksi:

Suuria tilaisuuksia ei järjestetä, esimerkiksi vanhempainillat toteutetaan pienryhmittäin, ulkona, Teamsilla tai muulla vaihtoehtoisella tavalla. Lapsenne ryhmän työntekijät tiedottavat asiasta.

Lapsen varhaiskasvatus- tai esiopetussuunnitelman teko on tärkein yhteistyömuotomme, joten järjestämämme tapaamiset huolehtimalla tarpeellisesta väljyydestä tai mahdollisesti etäyhteydellä. Käytössämme on Lapsen puheeksi-menetelmä, sitä voi henkilökunta tarjota teille tai vaihtoehtoisesti voitte itse sitä toivoa. Ko. keskustelun avulla pystytään keskustelu viemään syvemmälle tasolle, joka saattaa auttaa lapsenne hyvinvointia tänä lapsiakin hämmentävänä aikana.

Toivomme vanhempien viivähtävän mahdollisimman vähän aikaa sisätiloissa ja toimivan käsihygienian suhteen yksikön ohjeiden mukaan.

Varhaiskasvatuksessa aikuinen jakaa ruuan, lapset eivät käsittele yhteisiä ruoka-astioita tai toistensa astioita ja aterimia. Toivomme teidän harjoittelevan nyt erityisesti kotona näitä toimia, esim. leivän voitelu, sopivan annoskoon arviointi jne.

Toteutamme toimintaa mahdollisimman paljon ulkona ja lähialueen luontoympäristössä väljyyden luomiseksi. Sään mukaisten varusteiden merkitys korostuu.

Lapsen asioissa asioivat muut henkilöt esimerkiksi terapeutit, terveydenhoitaja ja erityisopettaja voivat työskennellä yksiköissä sekä työharjoittelijat ja -työkokeilijat voivat palata syyskaudella noudattaen tartuntojen ehkäisemisen ohjeistusta.


3. HYVÄ YSKIMIS-JA KÄSIHYGIENIA
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja.

Lapset ja aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan varhaiskasvatukseen, sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Mikäli käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa.

Tämän toimintakauden alkaessa emme kättele.

Lapsia ohjataan yskimään hihaan ja käyttämään nenäliinaa vain kerran.


4. HUOLEHDITAAN HYVÄSTÄ HYGIENIASTA
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirus ei säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.

Varhaiskasvatuksessa panostetaan erityisesti tehostettuun siisteyteen ja turvallisuuteen.

Lapsella saa olla päiväkodissa oma tärkeä lelu mukana, jonka saa viedä kotiin päivän päätteeksi.

5. TÄRKEÄ VALMISTAUTUMINEN MAHDOLLISEN TARTUNNAN VARALTA
Lasten läsnäolopäiväkirjat on pidettävä päivitettynä joka päivä, tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että tiedämme ajoissa lasten läsnä-tai poissaolopäivistä.
Päivitättehän lapsenne ryhmään yhteystietonne heti toimintakauden alussa ja lapsenne kasvattajat sopivat kanssanne tiedottamisen tavat.

Mahdollisesta tartunnasta tiedottaa aina vain tartuntatautiviranomainen tai esimies viranomaisen ja sivistysjohtajan ja varhaiskasvatuspäällikön ohjeen mukaan. Mahdollisten jatkotartuntojen jäljittämisen hoitaa tartuntatautiviranomainen. Kaikki sairastumista koskeva tieto on ehdottomasti luottamuksellista ja kaikkia sitoo sen osalta vaitiolovelvollisuus.

YHDESSÄ ME SELVIÄMME TÄSTÄ!

Arja Kevätsalo
Varhaiskasvatuspäällikkö

Ulvilassa 10.8.2020

Arja Kevätsalo
varhaiskasvatuspäällikkö

Opetushallituksen ohjeita kesälle ja syksylle 2020

Lapsilla on oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen Varhaiskasvatuslaki sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annettu laki muuttuvat 1.8.2020.

Varhaiskasvatuslain muutos tarkoittaa sitä, että kaikilla lapsilla on subjektiivinen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Esimerkiksi huoltajan työssäolo, opiskelu tai työttömyys eivät rajoita tätä oikeutta. Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa noudatetaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja paikallisia sekä lapsikohtaisia varhaiskasvatussuunnitelmia laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamiseksi. Lapsen osallistuminen varhaiskasvatukseen koronavirusepidemian aikana Aluehallintovirastot, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö muistuttavat, että koronavirusepidemiaan liittyvien hygieniaohjeiden noudattaminen varhaiskasvatuksen toiminnassa ja tiloissa on tarpeen koko kesän ajan. Ohjeiden noudattaminen on suositeltavaa edelleen, jotta koronavirustartuntojen riski ei kasva. Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa noudatetaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja paikallisia sekä lapsikohtaisia varhaiskasvatussuunnitelmia. Varhaiskasvatuksen järjestäjä huolehtii lasten ja työntekijöiden turvallisuudesta esimerkiksi tehostamalla siivousta ja toimimalla tavallista pienemmissä ja pysyvissä ryhmissä. Varhaiskasvatuksen henkilöstön tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa. Erityisessä riskiryhmässä olevat lapset ja henkilöstö Varhaiskasvatuksen järjestäjät ja tuottajat vastaavat varhaiskasvatusympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Mikäli varhaiskasvatukseen osallistuu erityiseen riskiryhmään kuuluvia lapsia, tulee heidän osallistumiseensa kiinnittää erityistä huomiota ja kehittää sopivia osallistumisen tapoja yhdessä huoltajien sekä paikallisten tartuntatautiviranomaisten kanssa.

Varhaiskasvatuksessa työskentelevien osalta toimenpiteet perustuvat työnantajan tekemään riskinarvioon. Työterveyshuolto tukee työnantajaa riskinarviossa. Kontaktien määrän minimointi edelleen tärkeää Toimenpiteet kontaktien minimoimiseksi:

• Tarvittaessa muiden kuin lasten sekä koulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua koulun tai varhaiskasvatuksen alueella vältetään. Kunkin yksikön pitää määritellä omaan tilanteeseensa sopivat käytännöt ja ohjeistaa perheitä toimimaan niiden mukaisesti.

• Varhaiskasvatuksessa henkilöstön tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa. 

• Henkilöstö ei pääsääntöisesti siirry yksiköstä toiseen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

• Jos mahdollista, pidetään lasten määrä lapsiryhmässä normaalia pienempänä koko päivän ajan huomioiden henkilöstön ja lasten välinen suhdeluku.

• Lapsiryhmän toiminta on hyvä jakaa pienryhmiin päivän aikana. Pienryhmissä leikitään, toimitaan ja syödään yhdessä ja, jos mahdollista, omissa tiloissa.

• Henkilökunnan kokoontumisia tulee välttää.

• Toiminnassa minimoidaan kontaktien määrää järjestämällä toimintaa mahdollisimman paljon ulkotiloissa ja ulkoilemalla päivän aikana. Ulkoilua tulisi mahdollisuuksien mukaan porrastaa ja välttää ryhmien yhdistämistä ulkoilutilanteissa.

• Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin. Ruokailussa huomioidaan hygienia ja henkilöstö jakaa annokset lapsille. Lapset eivät saa itse ottaa ruokaa tai käsitellä toisten astioita ja ruokailuvälineitä. Ruokailussa järjestetään mahdollisuuksien mukaan riittävät etäisyydet. Ryhmien yhteisessä ruokailutilassa on tärkeää porrastaa ruokailua ryhmittäin.

Varhaiskasvatuksessa on suositeltavaa hyödyntää lähistöllä olevia ulkotiloja ja luontoympäristöjä. Luonnon tutkiminen sekä metsäretket sopivat hyvin varhaiskasvatukselle asetettujen yhteisten tavoitteiden mukaisten oppimisen alueiden toteuttamiseen. Lähistön rakennetussa ympäristössä voidaan harjoitella esimerkiksi turvallisen liikkumisen sääntöjä ja lähiympäristön rakennukset voivat tarjota mahdollisuuksia kulttuuriperintöön tutustumiseen. Ulkotilat tarjoavat mahdollisuuksia liikuntaan sekä yhteistyötaitoihin liittyvien tavoitteiden mukaiseen toimintaan. Paikallisesti on tärkeää, että kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä henkilöstö tietää työnjaon ja vastuut erilaisissa tilanteissa.

Henkilöstölle ja huoltajille suunnatussa viestinnässä hyödynnetään mahdollisimman paljon sähköisiä yhteydenottotapoja. Samalla minimoidaan kontakteja henkilöstön kesken. Hyvä ja avoin viestintä lisää molemminpuolista luottamusta. Koronatartuntaa ennaltaehkäiseviä toimintatapoja on suositeltavaa jatkaa Muita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä varhaiskasvatuksessa ovat:

• Lievästikään sairaan lapsen ei pidä tulla varhaiskasvatukseen.
• Käsihygieniasta huolehditaan edelleen tehostetusti. Hyvä käsihygienia varmistetaan jokaisen lapsen kohdalla erityisesti erilaisissa siirtymissä ja ruokailun yhteydessä.
• Lapsia ohjataan yskimään hihaan ja käyttämään nenäliinaa vain yhden kerran.
• Jokaisessa käytettävässä tilassa tulee huomioida tehostettu siivous ja puhtaanapito.
• Henkilökunta käyttää varhaiskasvatuksessa työvaatteina pääsääntöisesti omia vaatteitaan. On hyvä sopia, olisiko mahdollista pitää työvaatteet ja kotivaatteet erillään esimerkiksi niin, että jokainen henkilökunnan jäsen vaihtaa työpaikalle tultuaan kotivaatteet työvaatteiksi ja pois lähtiessään työvaatteet kotivaatteiksi.
• Huoltajille voidaan suositella, että myös lapsilla voi olla varhaiskasvatuksessa oloaikana erilliset vaatteet.
• Lelujen pesuun ja hygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota ja osa leluista tulisi siirtää toistaiseksi pois käytöstä. Lasten omia leluja ei toistaiseksi tuoda varhaiskasvatukseen.

Jos lapsi sairastuu varhaiskasvatuksessa olon aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden. Oireisten tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaansa ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Uusien lasten ja lapsiryhmien aloittamisesta syksyllä sekä varhaiskasvatukseen tutustuminen Koronavirusepidemia tulee huomioida syyskauden suunnittelussa esimerkiksi siinä, miten uudet lapset ja perheet otetaan vastaan sekä miten tutustumisjaksot toteutetaan ja uudet lapsiryhmät ryhmäytetään.
Monella lapsella on saattanut olla pitkä tauko varhaiskasvatuksesta, jolloin lapset voivat tarvita tavallista enemmän tukea varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen palaamisessa. Poikkeusolojen vuoksi keväällä tai kesän alussa toteutettavat vierailut uuteen päiväkotiin, esiopetuspaikkaan tai perhepäivähoitoon ovat saattaneet jäädä kokonaan pois, jolloin aloituskäytänteet tarvitsevat jopa enemmän suunnittelua. Uuden lapsen aloittaessa varhaiskasvatuksessa on tapana järjestää tutustumisaika, joka vaihtelee 1-2 viikon välillä, riippuen lapsen tarpeista. Tutustumisjakson aikana lapsen huoltaja tai muu lapselle tärkeä henkilö saa tutustua yhdessä lapsen kanssa varhaiskasvatuksen tiloihin, lapsiryhmän toimintaan, henkilöstöön ja muihin lapsiin. Riittävän pitkä tutustumisjakso luo perustan luottamuksella ja hyvälle yhteistyölle kodin ja varhaiskasvatuksen välillä. Syyskaudella varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen tutustumista voidaan toteuttaa mahdollisimman pitkälle ulkotiloissa.
Sen lisäksi tutustumisia, kuten esimerkiksi päiväkodin johtajan ja henkilöstön esittely, voidaan järjestää mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä hyödyntämällä tai paperisella tiedotteella. Lapset voivat käydä leikkimässä päiväkodin pihalla toiminta-ajan päätyttyä yhdessä huoltajansa kanssa. Uusien lasten aloittaessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota hygieniaohjeistuksiin sekä siihen, miten lapset oppivat toimimaan uudessa ryhmässä turvallisesti. Yhteenkuuluvuuden tunne, lasten ja aikuisten keskinäinen tunteminen, välittäminen ja tuen antaminen sekä hyvä ryhmähenki ovat asioita, joihin uuden varhaiskasvatuksen tai esiopetuksen lapsiryhmän aloittaessa kiinnitetään erityistä huomiota.

Vanhempainillat: Syyskaudella varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa järjestetään vanhempainiltoja. Koronavirusepidemian jatkuessa on tärkeää huomioida hygieniaohjeistukset sekä pohtia yksikölle kenties uudenlaista vanhempainillan järjestämisen tapaa. Olisiko vanhempainiltaa mahdollista järjestää esimerkiksi ulkotiloissa tai etäyhteydellä. Etäyhteydellä järjestettävissä vanhempainilloissa voi olla myös erilaisia pienryhmätehtäviä, kommentointimahdollisuuksia esimerkiksi viestiseinän tai chatin kautta, lyhyitä luentoja eri teemoista tai muuta osallistavaa toimintaa.

Lapsen vasu- ja LEOPS keskustelut Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman eli vasu -keskustelujen ja esiopetuksessa lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelman eli LEOPS-keskusteluja käydään syksyn aikana. Tarvittaessa on hyvä pohtia keskusteluihin vaihtoehtoisia toimintatapoja etäyhteyksiä hyödyntämällä. Kevätkauden poikkeusolojen aikana lapsen vasu- ja LEOPS-keskusteluja pidettiin onnistuneesti etäyhteyksin joko erilaisten sovellusten kautta tai puhelimitse.

Tiedotus kuvakansion teknisestä ongelmasta

Hei!

Olemme havainneet teknisiä ongelmia avattaessa lukittua kuvakansiota (Kevät 2020). Valitettavasti pystymme vasta elokuussa korjaamaan ongelman. Kuvat ovat saatavilla tilanteen korjaannuttua.

Kiitos ymmärryksestä ja mukavaa kesää!

Hyvää Juhannusta & kesää kaikille!


Haluamme rantateemaisten juhannusjuhlien myötä toivottaa kaikille iloista Juhannuk-
sen aikaa!

Muistakaa napata lukitusta kansiosta vielä kuvia talteen, mikäli haluatte. Kuvat poistuvat
kansiosta elokuuhun mennessä, uuden toimintakauden startattua.

Ryhmis onkin enään ensiviikon (vk26) auki ja tämän jälkeen hoitoa tarvitsevat lapset
siirtyvät kesäpäivystykseen.

Oikein Rentouttavaa ja iloista kesänaikaa siis kaikille!

Monenmoista tekemistä ulkona ja sisällä!

Tällä viikolla lapset ovat tehneet pihalla uusista dinosaurus hiekkamuoteista upeita "fossiili" taideteoksia.
Lisäksi legoista ollaan rakenneltu maauimalaa ja ranta-aiheisia rakennuksia sekä pihalla ollaan kovalla tahdolla harjoiteltu hulavanteen pyörittämistä.
Osa lapsista on ottanut innokkaasti vastaan myös tehtävän lelujen pesemisestä hienolla yhteistyömeiningillä: toinen tiskaa, toinen huuhtelee ja kuivaa ! :)

Kesäisiä leikkejä

Mahtavaa, se on kesä nyt!
Tällä viikolla ollaan saatu nauttia auringonpaisteesta ja kesäisestä tunnelmasta. Pihaan ollaan rakennettu leikkivarjosta maja, jossa lapset ovat innoissaan leikkineet useampana päivänä . Ulkoiluun ollaan myös otettu mukaan vesiämpäreitä, joista lapset ovat saaneet hakea ravintolaleikkeihinsä vettä. Toiset ovat innostuneet "maalaamaan" ja "öljyämään" aitoja ja pihakalusteita sudeilla. Tänään barbeilla ja poneilla on lisäksi ollut pihassamme oma "kylpylä" (amme), jossa he ovat saaneet kunnon vaahtokylvyn useampaan otteeseen!

Liikenneviikko oli menestys!

Tällä viikolla ryhmiksessä nautittu aurinkoista ilmoista ja vauhdin huumasta- unohtamatta liikenneturvallisuutta! Olemme pyöräileet koulunpihassa joka päivä ja viikon päätteksi pyörät saivat vielä vaahtopesun, joten keltaa lähteä kesäkeleihin polkemaan.

Liikenneviikolla olemme myös tehneet liikennemerkki-suunnistusta lähimaastossa ja tutustuneet liikennesääntöihin ja harjoitelleet suojatien turvallista ylittämistä. Liikennelaulut ja leikit ovat ilahduttaneet sisällä leikkiessä.

Ryhmiksen henkilökunnan toimesta toivotamme kaikille hyvää alkavaa viikonloppua ja mukavaa kesälomaa lomansa aloittaville perheille!

Tutkimusretki metsään

Tällä viikolla kävimme metsässä tutkimassa ötököitä ja kevään merkkejä skooppien avulla.

Ennen retkelle lähtöä arvottiin pienryhmät. Jokaisella pienryhmällä oli oma skooppinsa ja lapset etsivät niihin ihmeteltävää omassa "tiimissään". Lapset toimivat hienosti pienryhmissä ja löydöksiä tutkittiin sekä ihmeteltiin yhdessä. Lapset ovatkin kevään mittaan tehneet ryhmiksessä olevaan luonnon havainnointitaulukkoon jo paljon hienoja havaintoja. Nyt päästiin vielä tarkastelemaan luontoa vähän lähempää skoopeilla!

Aistiviikko - aivopähkinöitä ja tutkimista lasten kanssa.

Tällä viikolle olemme lasten kanssa herätelleet aisteja monella eri tavalla.

Alkuviikosta teimme astimatkan tarinan tiimoilta ja tutkimme kuuloaistia musiikin ja soittimien parissa. Tänään hajuastin keinoin tunnistettu tuttuja ja vieraita hajuja ja huomenna maistellaan rohkeasti side silmillä! Vanilia lintu ollut mukana seuraamassa lasten huipputarkkaa työskentelyä ja kehoittaakin kaikkia kotona olevia perheitä tutkimaan yhtä innokkaasti - kenellä on teidän perheen super-hajuaisti tai tarkin kuuloaisti?

Subjektiivinen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen

Lapsen subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen muuttuu 1.8.2020 alkaen. 

1.8.2020 voimaantulevan varhaiskasvatuslain muutoksen jälkeen kaikille lapsille palautuu yhtäläinen subjektiivinen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. 

Jos perheenne haluaa muuttaa lapsen varhaiskasvatusaikaa nykyisestä määrästä (nyt esim. 20 h/vk tai 10pvää/kk) 1.8.2020 alkaen, olkaa yhteydessä lapsenne hoitopaikan päiväkodin johtajaan tai perhepäivähoidon ohjaajaan. Tällöin laaditaan uusi päätös hoitoajan määrästä. Muutos vaikuttaa myös varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun. 

Arja Kevätsalo, varhaiskasvatuspäällikkö
Ulvilan kaupunki
puh. 0400-134656
Arja.kevatsalo@ulvila.fi

 

Koronaan liittyvä muistilista

KORONA ”MUISTILISTA”

 1. TULEMME VARHAISKASVATUKSEEN VAIN TERVEENÄ

– oireiset tai mahdollisesti altistuneet ovat yhteydessä omiin terveysasemiinsa ja toimivat saamiensa ohjeiden mukaan sekä tiedottavat asiasta varhaiskasvatukseen

- jos lapsi sairastuu kesken päivän, hänet siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen pyrkii välttämään lähikontaktia lapseen ja pyrkii pitämään etäisyyttä.

 1. RISKIRYHMIIN KUULUVAT NEUVOTTELEVAT TILANTEESTA HOITAVAN LÄÄKÄRIN KANSSA.
 2. PESEMME KÄSIÄ AKTIIVISESTI

- käsidesi käyttöön vain silloin, kun pesu ei ole mahdollista

 1. AIVASTAMME JA YSKIMME NENÄLIINAAN tai HIHAAN
 2. EMME KÄTTELE
 3. PIDÄMME AIKUISTEN KESKEN ETÄISYYTTÄ

- emme järjestä isoja yleisötilaisuuksia esim. kevätjuhlia

- vältämme tarpeettomia kontakteja

- käytämme etäyhteyksiä aina, kun se on mahdollista

- pidämme 1-2 metrin etäisyyttä kohtaamisissa aikuisten kesken

 1. JAAMME RUOAN YHDEN AIKUISEN TOIMESTA
 2. KOSKETUSPINTOJA PUHDISTAMME, LELUJA YM. PESEMME TEHOSTETUMMIN, PELEJÄ YM. PIDÄMME VÄLILLÄ SIVUSSA
 3. AIKUISTEN YHTEISKÄYTÖSSÄ OLEVIA VÄLINEITÄ PUHDISTAMME TEHOSTETUMMIN
 4. LEIKIMME PÄIVÄKODIN LELUILLA – OMAT LELUT PIDÄMME KOTONA
 5. TOIMIMME SAMOJEN LASTEN JA AIKUISTEN KANSSA NIIN HYVIN KUIN SE ON MAHDOLLISTA (tilat, ulkoilun porrastus)
 6. HENKILÖKUNTA KÄYTTÄÄ TYÖVAATTEET ERILLÄÄN KOTIVAATTEISTA
  olisi hyvä, jos mahdollista pitää työvaatteet ja kotivaatteet erillään, esim. niin että henkilökunta vaihtaa työpaikalle tullessaan työvaatteet ja päinvastoin lähtiessään kotiin.
 7. HUOLTAJILLE VOIDAAN SUOSITELLA, ETTÄ MYÖS LAPSILLA OLISI VARHAISKASVATUSAIKANA ERI VAATTEET
  siten, että päivän vaatteet puetaan aamulla varhaiskasvatukseen lähtiessä ja riisutaan pois kotiin mentäessä.
 8. KORONAVIRUSTARTUNNAN KOHDALLA OHJEET JA TARTUNTAKETJUJEN SELVITYSTYÖ KUULUVAT TARTUNTATAUDEISTA VASTAAVALLE LÄÄKÄRILLE, JONKA OHJEIDEN MUKAAN TOIMIMME

Vanilia ja viikon toimintakuva - Sateenkaari askartelu!

Tämän viikon aikana ryhmiksessä on aloitettu sateenkaari askartelua, jonka tekemistä myös Vanilia pääsi seuraamaan.
Tämä keväinen askartelua tuo iloista mieltä ja antaa hyvää saksiharjoittelua kaiken ikäisille lapsille.

Tähän askarteluun tarvitset paperia/kartonkia, sakset, kynän ja liimaa. Askartelun voi toteuttaa myös valkoiselle paperille ja värittää tai maalata haluamallasi tavalla. Sateenkaaressa olevat suikaleet voit leikata vaikka mainoslehdistä, mikäli kotoasi ei löydy värillisiä papereita.
Vain luovuus rajana!

Aurinkoista viikkoa kaikille perheille!

Tiedote perheille 31.3.2020

Hyvät varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevat perheet!

Suomen hallitus on eilen 30.3.2020 päättänyt jatkaa poikkeusolojen järjestelyjä 13.5.2020 asti. Jatkamme  varhaiskasvatuksessa olemassa olevilla järjestelyillä ja mahdollisin muutamin muutoksin:

 1. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen osalta järjestetään palvelut lähipalveluna niille lapsille, joiden vanhemmat eivät pysty hoitoa itse järjestämään. Toivomme, että mahdollisimman monet perheet voisivat hoitaa lapset kotona, jolloin myös tartuntaketjuja voidaan ennaltaehkäistä.
  TÄLTÄ OSIN VARHAISKASVATUKSEN RYHMÄÄN TULEE ILMOITTAA PALVELUNTARVE
  TAI PERHEEN OMAT JÄRJESTELYT PE 3.4.2020 MENNESSÄ, JOS NIISTÄ EI OLE VIELÄ PIDEMÄLLE AJALLE ILMOITETTU.
 2.  Ulvilan kaupunki järjestää etäesiopetusta ryhmien ja vanhempien sopimalla tavalla. Pyydämme teitä vanhempia olemaan myös rohkeasti yhteydessä ryhmänne opettajiin lapsenne/ perheenne asioissa. Erityishuomiota tullaan kiinnittämään erityistä- tai tehostettua tukea tarvitsevien lasten tarpeisiin, sekä panostamme lasten sosiaaliseen etäkanssakäymiseen mahdollisuuksien mukaan.
 3.  Suunnittelemme mahdollisuutta pienten yksiköiden sulkemiseen ja palvelujen sijoittamiseen toisen päiväkodin yhteyteen taataksemme henkilökunnan riittävyyden, sekä mahdollistaaksemme tyhjän yksikön/ryhmän puhdistamisen mahdolliseen evakuointikäyttöön. Huolehdimme kuitenkin, että lapsiryhmät pysyvät pieninä ja henkilökunta mahdollisimman samana. Niille perheille, joita tämä koskee asiasta tiedotetaan erikseen.
 4.  Kun lapsen poissaolo jatkuu, maksuhyvitys päivähoitomaksusta jatkuu aina poikkeustilan kestoon asti.
 5.  Tilanteen ollessa monilta osin avoin, mietimme lisääkö kevään järjestelyt lapsimääräämme kesällä ja täten myös henkilökunnan tarvetta
  JOS TIEDÄTTE KESÄN LOMA-AJASTANNE PYYDÄMME TEITÄ JO TÄSSÄ KOHTAA ILMOITTAMAAN NIISTÄ VARHAISKASVATUSYKSIKKÖÖNNE


Nämä ovat poikkeuksellisia ja isoja muutoksia perheiden arkeen. Apua ja turvaa on tärkeä pyytää ja antaa. On tärkeää, että jokaisessa kodissa pyritään turvalliseen ja myönteiseen ilmapiiriin. Pidetään huolta toisistamme!

Nautitaan kevätauringoista kaikesta huolimatta!

Ulvilassa 31.3.2020

Arja Kevätsalo
varhaiskasvatuspäällikkö

Yhteydenottoja koteihin Korona-poikkeustilanteen aikana


Tulemme olemaan yhteydessä Korona-tilanteen vuoksi kotona olevien lasten perheisiin tulevan poikkeusolon aikana.
Tarkoituksemme on etänä tukea lapsen varhaiskasvatuksen tavoitteiden mukaista toimintaa kotona mahdollisuuksien mukaan.
Olemme siis kaikella tavalla lapsen ja huoltajien käytettävissä tässä tilanteessa. Ollaan siis yhteydessä puolin ja toisin, tilanteen mukaan.

Ohje korona-virukseen liittyen

Hyvät varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten huoltajat!

Varmasti jokainen meistä on tietoinen, että Koronavirus on levinnyt laajalti Euroopassa. Tällä hetkellä myös tilanne Suomessa alkaa olla huolestuttava. Tämän vuoksi tietoa ja varautumista on hyvä kasvattaa.

Jos perheenne on mahdollisesti altistunut tartunnalle, olkaa yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse ennen varhaiskasvatukseen tuloa ja informoikaa omaan varhaiskasvatusyksikköönne poissaolostanne, kuten olette aiemmin ilmoittaneet.

Pääasialliset ohjeet ja tiedot varhaiskasvatusyksiköt saavat terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteista, jotka koskevat pääasiassa terveydenhuoltoa. Niissä on hyvää tietoa myös kodeille. Tässä linkki:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/toimenpideohje-epailtaessa-koronaviruksen-covid-19-aiheuttamaa-infektiota
Ohjeita löytyy myös Opetushallituksen sivuilta:
https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/opetustoimi-ja-koronavirus-valmistaudu-poikkeustilanteisiin-etukateen
Olemme varhaiskasvatuksessa parantaneet käsihygieniaa ja harjoitelleet käsivarteen yskimistä ja aivastamista. Myös kotona on hyvä korostaa käsihygienian merkitystä ja harjoitella tätä yhdessä. Ohessa linkki THL:n ohjeistukseen käsienpesusta ja yskimisestä.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Tilanne voi tuntua ahdistavalta joillekin lapsista. Pääsääntöisesti elämme mahdollisimman normaalia arkea lastenne kanssa, mutta olemme varautuneet keskustelemaan tilanteesta lasten kanssa, jos he ottavat sen puheeksi. Tärkeää onkin mahdollisuuksien mukaan välttää myös kotona uutisten katselua tai yleensäkin aiheen avaamista lasten aikana, elleivät he itse ota sitä puheeksi.

Mikäli koti on suunnitellut ulkomaanmatkoja kevään aikana, pyydämme informoimaan päiväkotia matkoista. Jos lapsi tai lähiomainen palaa ulkomaanmatkalta alueelta, jossa esiintyy runsaasti sairastuneita, tulee ennen varhaiskasvatukseen paluuta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon oman neuvolan terveydenhoitajaan puhelimitse.

Tällä hetkellä jatkamme varhaiskasvatuksen arkea aivan normaalisti ja seuraamme tilannetta. Tarvittaessa yhdistämme ryhmiä ja yksiköitä. Jos muutoksia tulee, ilmoitamme niistä välittömästi. 

Jos perheenne joutuu kotikaranteeniin, parasta esiopetusta ja varhaiskasvatusta lapsellenne on yhdessä tehtävät asiat, (tietenkin kuntoisuuden mukaan): kotitöissä auttaminen, satujen lukeminen, yhteiset metsäretket, erilaiset lautapelit, yhteiset leikit, mahdollisesti liikuntarata olohuoneessaJ. Pedanetin tai joissakin yksiköissä Wilman välityksellä lähetämme mahdollisuuksien mukaan esim. oman eskariryhmän tehtäviä.

Ulvilassa 13.3.2020

Arja Kevätsalo
varhaiskasvatuspäällikkö

Ohjeita Korona-viruksen ehkäisemiseen liittyen

Hei!

Valitettavasti nyt näyttäisi siltä, että Korona-virus jalkautuisi muutaman viikon sisällä meillekin asti.Saamme tarkempaa ohjeistusta Kuntaliitolta, OPH:lta tarpeen mukaan, mutta varaudutaan nyt joiltakin osin itse tässä kohtaa. Nämä ohjeet auttavat ihan tavallisen flunssankin torjunnassa.

Seuraavat toimenpiteet otetaan käyttöön Ulvilan varhaiskasvatuksessa heti:

 • jätetään kättelyt pois
 • ruoka jaetaan aikuisen toimesta
 • lasten käsienpesua ja käsidesin käyttöä tehostetaan ; harjoittelua ja valvontaa (kts. THL video) https://www.youtube.com/watch?time_continue=68&v=isLPN0UdeDM&feature=emb_logo
 • harjoitellaan lasten kanssa hihaan aivastamisen
 • aikuiset huolehtivat hyvin lasten nenien niistämisestä kertakäyttöisellä liinalla ja pesevät kätensä jokaisen niistämisen jälkeen
 • lomalta palaavien lasten osalta kysytään perheeltä missä ovat olleet lomalla, kirjataan paikka ylös ja tarkkaillaan erityisesti näiden lasten vointia
 • riksialueilla tai mahdollisten altistuneiden kanssa tekemisissä olleiden osalta noudatetaan THL:n ohjeistusta

Mihinkään paniikkiin ei ole siis syytä, emmekä puhu Koronasta lasten aikana.Jos lapset puhuvat aiheesta itse, aihe otetaan puheeksi asiallisesti ja lievitetään mahdollisia pelkotiloja.Lisäohjeita saatte tarvittaessa.

Ulvilassa 2.3.2020
Arja Kevätsalo, varhaiskasvatuspäällikkö

Kullaanmuru tukee perheiden liikkumista myös vapaa-ajalla! :)

Oletteko vanhemmat jo huomanneet, että lasten liikuntapolun viereen on ilmestynyt eteiseen nyt myös perheille oma taulu?

Vihreälle kartongille voit laittaa lapsesi kanssa aina tarran, kun vapaa-ajalla olette liikkuneet yhdessä mm. uimahallissa uiden, metsässä tai lähimaastossa retkeillen, koiran kanssa lenkkeillen ,radalla luistellen, leikkipuistossa yhdessä touhuten... Mukavaa yhteistä tekemistä tuleviin päiviin!

(halutessasi voi vielä kirjoittaa lapsen nimen ja yhdessä toteutuneen puuhan)

Vanhemmat, muistakaa huomioida lasten uusi pyöräilyalue.

HUOM! Vauhdikasta menoa Kullaanmurussa!

Hurjat pyöräilijät potkuttelevat koulun pihassa rajatulla alueella, joten pyydämme vanhempia huomioimaan lasta hakiessa, että autot tulisi pysäköidä ryhmiksen piha-aitaa vastapäätä, ei sivuun, jotta pyöräilijöillä olisi turvallista ja riittävästi tilaa touhuta ja mennä. Kiitos!

Uusien potkupyörien myötä toivottelemme kaikille perheille hyvää viikonloppua!

Syksyn sateet ovat saapuneet!

Syksyn myötä kuraleikit ovat taas suuressa suosiossa, joten tarkastathan lapsesi sadevarusteiden kunnon. Ryhmisessä ulkoilemme myös sateella, joten saappaat, sadetakki, kurahousut ja kurahanskat ovat tarpeen, jotta lapsesi ulkoilu olisi mukavaa ja miellyttävää märälläkin kelillä. :)

Hoitoviikon päätteksi aina perjantaina kannattaa tarkistaa sadevarusteiden kunto ja viedä viikonlopuksi kotiin pestäväksi, kiitos!

Kiitos vastauksistanne!

Kyselyn tulokset on laskettu ja nähtävissä ryhmiksen ovessa. Kiitos kaikille perheille osallistumisesta!

Näiden tuloksien tiimoilta pyrimme kehittämään toimintaamme ja tarjota laadukasta ja entistä parempaa varhaiskasvatusta.

T. Riia, Laura ja Aija

Liikuntaleppäkertut lensivät ryhmikseen

Kullaanmurun eteiskäytävän seinustalle on kevään myötä lennähtänyt muutama leppäkerttu. Leppäkerttujen tavoitteena on kannustaa lapsia liikkumaan vapaa-ajalla sekä lisäksi ne haluavat tietää, millaisia liikunnallisia puuhia ja leikkejä lapset toivoisivat tänne ryhmikseen. Eli nyt voit yhdessä lapsesi kanssa kirjata toiseen leppäkertuista liikuntatoiveita. Toiseen leppäkerttuun taas voit lisätä uuden täplän jokaisesta kerrasta, kun olet vapaa-ajalla harrastanut liikuntaa. Muistathan myös kirjoittaa täplään, millaisesta liikuntasuorituksesta on kyse. Loppukeväästä laskemme yhdessä lapsien kanssa leppäkertun iän -eli sen täplät-, joita toivottavasti on runsaasti.

Pääsiäisvalmistelut on aloitettu!

Tällä viikolla lasten kanssa on aloitettu pääsiäispuuhat; Lapset toivoivat, että ennen pääsiäistä askarreltaisiin pääsiäismunia. Niinpä tabletilta katselimme yhdessä lasten kanssa erilaisten muna-askarteluiden kuvia ja lapset ihastuivat tikkumuniin, joita yhteistuumin päätettiin alkaa tehdä. Jokainen sai itse koristella munan haluamallaan tavalla ja kyllä niistä tulikin ihania!

Talviliikuntaa

Ryhmiksessä liikutaan aktiivisesti myös talvella.
Nyt voikin tarkistaa luistimien ja suksienkin kuntoa ja oikeaa kokoa.Luistelut alkavat 4-5 -vuotialla. Luistellessa myös kypärät.
 

Syysloma viikon puuhastelua...

Syysloma viikolla olemme lasten kanssa saaneet ihastella ensimmäisiä pakkasen tuomia jäitä ja jopa lunta löytynyt ryhmiksen pihasta!

Pakkaskeleistä innostuneena toteutettiin yhteistyössä pakkas-mosaiikki taideteos isolle paperille ryhmiksen tiloihin. :) 

 

Syyslomaviikoksi postia kotiin.

Heippa!

 

Lapset ovat innoissaan valmistaneet liikuntapasseja syyslomaviikolle! Ensi viikon lopulla kaikkiin koteihin lähtee lapsen valmistama liikuntapassi, joka sisältää mukavaa yhdessä tekemistä koko perheelle. Lapsi on itse saanut päättää oman passinsa sisällön ja tehtävät. Passin tavoitteena on tukea koko perheen yhteistä tekemistä ja puuhastelua. 

Toivomme, että passit palautuvat takaisin ryhmikseen syysloma viikon jälkeen tai viimeistään marraskuun aikana. Liikuntapasseja käydään ryhmiksessä vielä läpi yhdessä lapsiryhmän kesken ja lopuksi liitetään lapsen kasvun kansioon.

Mukavaa ja värikästä syksyä kaikille perheille!

 

 

 

Muutos varhaiskasvatuksen asiakasmaksuperusteisiin 1.1.2018

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuperusteet muuttuvat 1.1.2018 alkaen

Eduskunta hyväksyi 8.12.2017 varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutokset koskien huoltajien tulorajojen korottamista ja sisaralennusta.

Varhaiskasvatusmaksuun vaikuttavat perheen tulorajat ja maksuprosentit muuttuvat heti vuodenvaihteessa. Perheille tehdään uudet asiakasmaksupäätökset 1.1.2018 alkaen voimassa olevien tulotietojen mukaan. Uudet maksupäätökset toimitetaan tammi-helmikuun aikana. Tulotietoja ei tarvitse ilmoittaa, mikäli ne eivät ole muuttuneet.

Mikäli perhe on hyväksynyt korkeimman maksun perimisen ilman tulotietojen ilmoittamista, kannattaa perheen tulotaso tarkistaa suhteessa uusiin tulorajoihin ja tarvittaessa toimittaa uudet tuloselvitykset tammikuun 2018 aikana. Koska tulorajat nousevat, eivät kaikki maksimimaksua aiemmin maksaneet enää jatkossa kuulu tähän maksuryhmään.

Muutos koskee myös palveluseteliasiakkaita.

Maksutaulukko 1.1.2018 alkaen

Perhekoko

Vähimmäisbruttoraja € / kk

Maksuprosentti

 Korkeimman maksun bruttotuloraja €/kk

2

2 050

10,70

4 760

3

2 646

10,70

5 356

4

3 003

10,70

5 713

5

3 361

10,70

6 071

6

3 718

10,70

6 428

 

Perheeseen lasketaan yhteistaloudessa asuvat henkilöt sekä heidän kanssaan samassa taloudessa elävät molempien alaikäiset lapset.

Korkein maksu nuorimmasta kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta on edelleen 290 euroa/kk, mutta toisesta lapsesta 50 prosenttia ja perheen muista lapsista 20 prosenttia nuorimman lapsen kokoaikaisesta varhaiskasvatusmaksusta. Alle 27 euron maksua ei peritä. Maksu voidaan määrätä enimmäismaksuna, mikäli huoltaja ei ole ilmoittanut perheen tuloja.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä