Opetussuunnitelman arviointi ja kehittäminen

Opetussuunnitelman arviointi ja kehittäminen

Opetussuunnitelman arvioinnin tarkoitus on koulutyön kehittäminen ja oppimisen edellytysten parantaminen. Arviointia tehdään yhteistyössä oppilaiden, huoltajien ja muiden koulun lähitoimijoiden kanssa, mikä edistää avointa ja rakentavaa itsearviointia.

Opetussuunnitelman pohjalta laaditaan lukuvuosittain kyseisen lukuvuoden lukuvuosisuunnitelma. Lukuvuosisuunnitelman toteutumista seurataan pitkin lukuvuotta mm. koulun toimintakalenterin avulla, joka löytyy Peda.netistä. Kevätlukukauden lopulla lukuvuosisuunnitelman toteutumista arvioidaan kokonaisuudessaan ja samalla pohditaan kehittämistarpeita ja suunnitellaan tulevaa. Lukuvuosittaisen suunnittelun ja tavoitteenasetteluun perustuvan arvioinnin avulla opetussuunnitelmaa voidaan tarvittaessa tarkistaa ja parantaa sen laatua ja toimivuutta. Opetussuunnitelman arviointi ja kehittäminen koostuu siis

  • toiminnan suunnittelusta
  • toiminnan toteuttamisesta
  • toteutuneen toiminnan arvioinnista
  • arvioinnin pohjalta tehtävästä toiminnan kehittämisestä.

Osa opetussuunnitelman arviointia ja kehittämistä on pitkäjänteinen henkilöstösuunnittelu. Henkilöstön kehityskeskusteluissa arvioidaan yhdessä esimiehen kanssa yleisiä työyhteisön tavoitteita sekä omia henkilökohtaisia tavoitteita ja toimintaa. Täydennyskoulutus ja muu opettajahenkilökunnan osaamista täydentävä koulutus edistävät koulutyön kehittämistä.

Oppilaat osallistuvat lukuvuosittain koulutyön suunnitteluun ja arviointiin. Oppilaat ovat mukana suunnittelemassa koulun yhteisiä tapahtumia ja eri oppiaineissa oppilaat pääsevät mm. suunnittelemaan töiden toteutustapoja. Itsearvioinnissa oppilaat arvioivat itselleen asettamiensa tavoitteiden toteutumista sekä koulutyön tavoitteiden toteutumista yleisellä tasolla. Oppiaineittain oppilailla on lisäksi mahdollisuus jatkuvaan itse- ja vertaisarviointiin sekä opetusryhmän yhteiseen arviointikeskusteluun.

Vanhemmat voivat osallistua opetussuunnitelman arviointiin ja kehittämiseen monin tavoin: Lukuvuosittain järjestettävissä vanhempainilloissa ja -tapaamisissa keskustellaan yleisistä koulutyön tavoitteista, käytännön järjestelyistä ja ajankohtaisista asioista. Yksittäisen oppilaan opintojen edistymistä seurataan vanhempaintapaamisissa, Wilman välityksellä sekä muussa koulun ja kodin välisessä yhteydenpidossa.

Koulun yhteistyötahot ovat tärkeä osa koulutyön kehittämistä, seurantaa ja arviointia. Yhteistyötä suunniteltaessa työlle asetetaan tavoitteet, joiden toteutumista seurataan yhteistyön aikana. Yhteistyötahojen kanssa pidettävissä palavereissa arvioidaan jo toteutettuja toimintoja ja suunnitellaan tulevia yhteistyötapoja. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan paikalliset tarpeet ja toimintamahdollisuudet.