NIVELVAIHE KUUTOSELTA SEISKALLE
Nivelvaihe kuutoselta seiskalle
Nivelvaiheen vuosikello kuutoselta seiskalle
POSITIIVISESTI JA TURVALLISESTI
YLÄKOULUUN ULVILASSA
TAMMI-HELMIKUUN VAIHDE
Yläkoulun info kuudensien luokkien opettajille ja erityisopettajille.
HELMIKUU
MAALISKUU
HUHTIKUU
TOUKOKUU
KESÄ-HEINÄKUU
ELOKUU
- Nivelvaihetyö vahvistaa oppilaiden hyvinvointia ja ehkäisee syrjäytymistä hyvin opinpolun jatkumona.
- Nivelvaiheessa siirretään seuraavalle asteelle opiskelun jatkumisen ja oppilaan hyvinvoinnin kannalta välttämättömät asiat.
- Ulvilan vuosikellon avulla kuutoset saatetaan positiivisesti ja turvallisesti seiskalle. Vuosikellon avulla varmistetaan, että toimintatavat koulujen kesken ovat samanlaiset ja että käytänteet ovat tiedossa, vaikka henkilökunta vaihtuu.
YLÄKOULUUN ULVILASSA
- Alakouluista siirrytään yläkoulun yleisopetuksen ryhmiin. Alakoulujen pienryhmissä opiskelevat 6. luokan erityisen tuen oppilaat voivat opiskella yläkoulun 7. luokan pienryhmässä.
- Erityiskoulun 6.luokan erityisen tuen oppilaat voivat opiskella yläkoulun 7. luokan pienryhmässä.
- Erityiskoulun pidennetyn oppivelvollisuuden 6. luokan oppilaat, joilla on kehitysvamma tai vaativa autismin kirjon lausunto, voivat jatkaa opiskelua erityiskoulussa myös yläkouluajan eli 9. luokan loppuun.
- Tavoite on, että oppilas voi jatkaa opiskelua yläkoulussa opetusryhmässä, joka tarjoaa samanlaisen oppimisen tuen kuin alakoulussakin.
TAMMI-HELMIKUUN VAIHDE
Yläkoulun info kuudensien luokkien opettajille ja erityisopettajille.
HELMIKUU
- Alakouluissa tarkistetaan 6. luokkalaisten tukitoimet. Kasvun ja oppimisen tuen koordinaattori muistuttaa tukitoimien tarkistamisesta. Erityisopettajat ohjaavat luokanopettajia tuen lomakkeiden tekemisessä.
- Tehostetun tuen asiakirjat laaditaan tukemaan opiskelua 7. luokalla.
- Erityisen tuen päätökset tarkistetaan siten, että oppimiskeskustelujen jälkeen käynnistetään moniammatillinen yhteistyö yhdessä oppilaan, huoltajien ja opiskeluhuollon kanssa. Pedagogiseen selvitykseen kirjataan erityisen tuen tarve. Rehtori tekee hallintopäätöksen erityisestä tuesta. Erityisen tuen päätös toimitetaan 7. luokan vastaanottavalle rehtorille.
- Mikäli erityisen tuen päätös on ensimmäinen, tekee rehtori pedagogisen selvityksen pohjalta esityksen ja sivistysjohtaja tekee päätöksen.
MAALISKUU
- Kuudensien luokkien opettajat täyttävät oppilaistaan taustakyselylomakkeen.
- Taustakyselylomakkeeseen täytetään kaveritoiveet (1-3).
HUHTIKUU
- Siirtyvien 6. luokkalaisten tuen papereiden tarkastus ja päivittäminen.
- Huhtikuun lopussa yläkoulun opot kiertävät kaikissa 6. luokissa kertomassa siirtymisestä yläkouluun ja vastailevat 6. luokkalaisten kysymyksiin.
- Yläkouluun siirtyvien pienryhmäläisten oma siiropalaveri.
- Laaja-alaisten tiedonsiirto.
TOUKOKUU
- Toukokuun puolivälissä yläkoulussa järjestetään 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen tutustumisilta.
- Tutustumisillassa kerrotaan yläkoulun asioista, oppilaille selviää tuleva luokka ja luokanohjaaja. Oppilaat tutustuvat myös luokkiensa tukioppilaisiin.
- Tutustumisillan jälkeen yläkoulun pienryhmään menevät 6. luokkalaiset käyvät tutustumassa luokkaan, tuleviin luokkakavereihin, erityisluokanopettajaan ja koulunkäynninohjaajiin.
- Yläkoulun 7. luokan pienryhmän erityisluokanopettaja käy tutustumassa tuleviin oppilaisiinsa.
- Yläkoulun erityisopettajat käyvät tutustumassa 6. luokkalaisiin tarpeen mukaan.
KESÄ-HEINÄKUU
- Kouluterveydenhoitaja tekee 7. luokkalaisille terveystarkastuksia. Huoltajat varaavat itse ajan kouluterveydenhoitajalta.
ELOKUU
- Yläkoulussa järjestetään 7. luokkalaisille ryhmäytymispäivä.
- 7. luokkien tutustumiseen käytetään riittävästi aikaa lukuvuoden alussa.
- Alakoulujen opiskeluhuollon asiantuntijat (kuraattorit, koulunterveydenhoitajat, koulupsykologit) siirtävät oppilaan opiskeluhuollon kannalta oleelliset tiedot oppilaan ja/tai huoltajien suostumuksella yläkoulun opiskeluhuollon asiantuntijoille.