Toimintasuunnitelman toteutumisen arviointia

Toteutuksen arviointia 24.10.2016

TIEDOTUS: Hankkeen jatkumisesta lehtijuttu Ulvilan Seudussa 11.8.2016. Sähköpostikirjeet viimevuoden eskariopettajille, uusille ekaopettajille, rehtoreille, päiväkodinjohtajille, varhaiskasvatuskoordinaattorille ja sivistysjohtajalle. KOLA-tarjotin päiväkodinjohtajille, rehtoreille ja heidän esimiehilleen 14.10. , jolloinka hankkeen toimintaa ja työkaluja esiteltiin toiminnallisesti.

JALKAUTUMINEN: Sovitusti tarpeen mukaan. Kotikäyntejä tietoisesti vähennetty ja siirtymää helpotettu konsultaatiolla.

PERHEILLE VERTAISTUKIRYHMIÄ: Ekaluokkaillat Friitalan koululla: pihailta 6.9. ja metsäretki 20.10. Perhe-ART ryhmätoiminta pyörii Vanhakylän puolella ja uusi ryhmä suunnitelmissa Friitalaan kevääksi. Eskarikahvilatoiminta jatkuu kaikissa eskariyksiköissä.

LAPSET PUHEEKSI -koulutus: Kesäkuun ja syksyn koulutukset pidetty. Marraskuussa järjestetään kaikille koulutuksen käynneille booster-tapaaminen, jossa keskustellaan arjen haasteista, mallinnetaan eri-ikäisille pidettyjä keskusteluja ja tuunataan Ulvilaan oma esite vanhemmille jaettavaksi. Toimintamallia vakiinnutetaan vanhempien tapaamisiin. Suunnitteilla oma Ulvila-malli, jossa tietyille koko ikäluokille pidetään lapset puheeksi-keskustelu. Keskusteluja rohkaistaan pitämään mahdollisimman monen perheen kanssa.

ART-ryhmät: Toinen perhe-ART ryhmä toiminnassa. Eskarissa oma pienten lasten ART-ryhmä.

TOIMINNALLISET VANHEMPAINILLAT: järjestetään vitosluokkalaisille seuraavan aikataulun mukaisesti:
Vanhakylä 11.10. ja 12.10.
Friitala 6.3. , 8.3. ja 9.3.
Harjunpää 5.4.
Koskin ja Kaasmarkun nykyisille vitosille järjestetään ilta ensi lukuvuona yhdysluokassa 5-6. Tämän vuoden kutoset osallistuivat jo viime vuona.

Toteutuksen arviointia 16.6.2016

TIEDOTUS: Tiedottamista jatkettu suunnitelman mukaan. Eskariopettajille ja ekaluokanopettajille kesäkirjeessä kerroin iloisia uutisia: KOLA-hanketta jatkamme 31.10. asti, koska hankerahaa on vielä jäljellä. Tarkemmin KOLA syksystä tiedotan elokuussa päiväkodinjohtajia ja rehtoreita.
6.6.2016 oli KOLA-hanke-esittely Ulvilan kaupungin hallitukselle. Mukana hankekoordinaattorin kanssa oli sivistysjohtaja Päivi Helin.

JALKAUTUMINEN: Sovitusti siellä, missä tarvetta. Kotikäynnit jatkuneet sovitusti ja uusiakin perheitä tullut mukaan.

PERHEILLE VERTAISTUKIRYHMIÄ: Ekaluokkaillat, perhe-ART ja eskarikahvilat toteutettu suunnitelman mukaan ja toimintoja jatketaan syksyllä.

LAPSET PUHEEKSI -KOULUTUS: Kouluttaminen jatkuu. Uusi ryhmä aloitti koulutuksen 6.6. Tämä koulutus on suunnattu varhaiskasvatusväelle. 29.8. alkaa uusi ryhmä ja tähän täsmäkutsutaan eskariopettajia ja ekaopettajia, joilla koulutusta ei vielä ole. Koulutukseen on halukkuutta ja ilokseni koulutusta jatketaan, jotta toimintatapa saadaan käyttöön Ulvilassa laajasti kaikille lapsiperheille.

ART-ryhmät: Pidetty suunnitellusti. Ensimmäinen perhe-ART ryhmä toteutui loistavasti ja jatkamme uusien perheiden kanssa heti syksyllä. ART koulutuksen käynneiden yhteistapaaminen pidettiin 9.5. Mukana oli kuusi Ulvilassa toimivaa koulutuksen käynnyttä henkilöä ja Satakunnan alueen ART -kouluttaja Tiina Ilola. Ideoimme tulevaa ja jaoimme kokemuksia. Yläkoululla on pyörinyt ja pyörii jatkossakin ART-ryhmät. Eskarilaisille suunnitteilla oma ART-ryhmä, jonka vetäjäksi suunnittelimme koulutuksen käynnyttä lastentarhanopettajaa ja kuraattoria. Todellista tarvetta ART-ryhmille on.

TOIMINNALLISET VANHEMPAINILLAT: Toimijoiden yhteistapaaminen metsässä retkeillen 25.5. Joutsijärvellä. Mukana oli kuusi toimijaa. Jaoimme kokemuksia ja suunnittelimme tulevaa. Ensi lukuvuona pidetään selviytymispeli-illat 5lk:lle Vanhakylän, Olavin, Friitalan ja Harjunpään kouluilla. Illat on aikataulutettu koko lukuvuodelle eri kuukausille. Opettajat saavat itse valita parhaiten ryhmälleen sopivan illan. Toimijoina illoissa jatkavat kuraattorit, erityisopettajat, srk, kouluterveydenhoitajat ja kaupungin nuorisotoimi.

Toteutuksen arviointia 11.4.2016

TIEDOTUS: Tiedottaminen ekaluokkailloista on kulkenut opettajien kautta ja täsmäpostina Wilmassa. Tietoa eri asioista olen laittanut sähköpostilla päiväkodinjohtajajien ja rehtoreiden kautta ja suoraan eskari/ekaopettajille. Tiedottaminen SomeBody-ryhmätoiminnasta on kulkenut kuraattorien kautta suoraan perheille. SomeBody toiminnasta kuraattori on infonnut myös koulun henkilökuntaa kokouksessa. ART-ryhmätoiminnasta olen yhdessä kuraattorin kanssa tiedottaneet opettajia ja suoraan vanhempia. Perhe-ART -toiminnasta laitoimme jo syksyllä viestiä kaikille Ulvilan ekaluokkalaisten perheille. Ryhmän muodostuttua olemme ollet suoraan yhteydessä ryhmäläisiin.Tiedottamiseen esim. kesälomainfoiltaa ja Suomenlasten metsäretkipäivää koskien olemme käyttäneet tiedotuskanavina paikallislehteä, kaupungin nettisivuja ja facebookia. Tietoa toiminnasta on hienosti kulkenut myös vanhemmilta vanhemmille. Eli toiminnassa mukana olleet puhuvat toisille vanhemmille. KOLA-hanketta olin esittelemässä Porin perusturvalautakunnassa 16.3. Turun yliopistossa kerroin hankkeesta 31.3. aloittaessani kouluhyvinvoinnin erikoistumiskoulutuksen työn lomassa osana omaa työtä.

JALKAUTUMINEN: Esikouluryhmissä ja ekaluokissa toimintani jatkuu jo alussa tehdyn sopimuksen mukaan. Mennen mukaan arkeen aina, kun pystyn ja jos minua ei pitkään aikaan ole näkynyt niin toimijat ottavat yhteyttä ja pyytävät tulemaan. Tämä on hienosti toiminut. Toki tahtoisin olla vielä nykyistäkin enempi jokaisen eri yksikön arjessa mukana. Pyrin olemaan sovitusti aina siellä, missä eniten minua tarvitaan. Kotikäynnit jatkuvat sopimusten mukaan ja uusiakin on koko ajan tulossa. Tarvetta on.

PERHEILLE VERTAISTUKIRYHMIÄ: Ekaluokkalaisten perheillat on toteutunut kouluissa. Illoista on lähetetty myös kysely perheille ja koulujen opettajille. Vastauksia kyselystä odottelemme, jotta voimme kehittää iltoja jatkossa paremmin vastaamaan perheiden tarpeisiin. Eskarikahvilatoiminta on alkanut Tuulenpesän ja Metsätähden eskareissa. Ensi syksynä eskarikahvilat pyörähtävät käyntiin joka eskariyksikössä. Tähän liittyen kaikille tuleville eskarilaisten vanhemmille olemme lähettäneet kyselyn 4.4.

LAPSET PUHEEKSI -KOULUTUS: Ulvilassa on koulutettu tähän mennessä 44 eskariopea,alkuopea, kuraattoria ja erityisopettajaa. Lisäksi terveydenhoitajat on koulutettu Porissa sekä varhaiskasvatuksen johtajia ja toimijoita jo aikaisemmin täällä Ulvilassa. Kaikille koulutetuille järjestämme 12.4. booster tapaamisen, jossa kuullaan tämän hetken kuulumisia sekä meiltä Ulvilasta että lähikunnista ja valtakunnallisestikin. Jaetaan kokemuksiamme LP:n käytöstä. Suunnataan katsetta myös tulevaan ja mietitään miten voisimme saada mahdollisimman monet lapset ja perheet hyötymään tästä toimintamallista. Koulutusta olemme suunnitelleet jatkettavaksi syksyllä.

ART-ryhmät: 2 ryhmää pidetty. Yhden ryhmän ryhmäläisten itse ehdottama seurantatapaaminen sovittu pidettäväksi 11.5. metsäretken merkeissä. Perhe-ART toiminta käynnissä.
Satakunnan alueen ART kouluttajan Tiina Ilolan kanssa sovittu pidettäväksi Ulvilassa tapaaminen, johon kutsutaan kaikki paikalliset henkilöt jotka ovat koulutuksen käyneet. Tarkoituksena saada syksyn ryhmiin uusia vetäjiä, jolloinka pystyn keskittymään perhe-ART:n kehittämiseen yhdessä kuraattorin kanssa. Tarvetta ART-ryhmille on.

TOIMINNALLISET VANHEMPAINILLAT:Pidetty kaikille Ulvilan 5-6 .luokkalaisille huoltajineen. Illoista palautekoonnit tehty ja selvästi on toivetta vanhempainiltojen toiminnallisuuteen jatkossakin. Olemme suunnitelleet pidettäväksi ensi lukuvuona selviytymispeli-illat Ulvilan 5. luokkalaisille. Mukana toimijoina olisi kaupunki, srk, kuraattorit ja erityisopettajat. Kaikki mukana jo olleet toimijat on kutsuttu yhteiselle metsäretkelle 25.5. , jolloinka saamme jakaa kokemuksiamme ja ideoida tulevaa, jotta iltojen toteuttaminen onnistuu jatkossakin.

Toteutuksen arviointia 22.12.2015

TIEDOTUS
Tietoa KOLA-hankkeesta selvästikin on, koska yhteydenottoja minuun on ollut runsaasti. Yhteyttä ovat ottaneet esimerkiksi suoraan vanhemmat, opettajat esikouluista ja kouluista, kuraattorit, rehtorit ja myös itse lapset. Ilokseni tietoa hankkeesta on levinnyt muuallekin Suomeen samalla, kun olen ollut erilaisten hankkeeseen liittyvien asioiden tiimoilta yhteydessä eri toimijoihin.

Sähköpostia olen lähetellyt ahkerasti eri toimijoille, jotta mikään toiminta ei tulisi arkeen vallan yllätyksenä. Olen pyrkinyt pitämään päiväkodinjohtajat ja rehtorit ajantasalla toiminnastani. Pienen tilannekatsauksen annoin myös heidän palaverissaan 18.12.2015. Rehtorikokouksessa tammikuussa tulen antamaan tarkemman selvityksen hankkeen tästä hetkestä ja tulevaisuudesta.

Facebookissa pyöri joulukalenteri ja sinne pyrin laittamaan jatkossa ilmoituksia eri tapahtumista. Facebookin hyödyntäminen on yhä hiukka minulla hakusessa. Kaikkia sen mahdollistamia vivahteita en vielä osaa hyödyntää.


JALKAUTUMINEN
Yhteydenottojen eli tarpeen mukaan olen sijoittautunut eri yksiköihin. Lisäksi olen pyrkinyt olemaan mahdollisimman useassa eri eskari- ja ekaluokkaryhmässä.

Perheiden kanssa teen jatkuvaa tiivistä yhteistyötä. Kaiken kaikkiaan tähän mennessä on ollut 9 yhteistyöperhettä. Toisten kanssa olemme tavanneet kerran ja sen jälkeen pidetty yhteyttä vain soittamalla. Toisten perheiden kanssa toimin ihan heidän omassa kotiarjessaan apuna ja tukena lapsen kanssa toimimisessa. Ja kaikkea mahdollista tästä välistä aina perheen tarpeen mukaan. Tämä perhetyö on mielestäni ollut todella antoisaa jokaiselle. Pieni tuki/rohkaisu/toimintaidea arjessa on iso asia kokonaisuudessa ajateltaessamme lapsen kokonaisvaltaista kasvua ihmisenä. Kodeissa ollessani olen se taustahenkilö, joka rohkaisee vanhempaa toimimaan. Yksi lapsi nimittikin minua "hyväksi haltijattareksi". Teen yhteistyötä ja konsultointia myös sosiaalitoimen perhetyön ja neuvolan perhetyöntekijän kanssa.

Vinttikoulutoiminta jalostui vinttikouluideariiheksi. Ensimmäinen kokoontuminen oli 25.11.2015. Tästä onkin ihan oma osionsa näillä sivuilla. Ideana tuossa on, että joka koulu- ja eskariyksiköstä olisi edustaja ideoimassa toisenlaista toimintaa. Ja tämä edustaja vie sitten uudenlaista toimintaa omaan yksikköönsä. Jokainen ideariihen jäsen tuo tullessaan idean ja saa mukaansa monta uutta ideaa. Näin toimien vinttikoulutoiminnasta pääsevät mahdollisimman monet pikku hiljaa hyötymään. Toiminnan jalkaannuttaminen ja vakiinnuttaminen vaatii vielä paljon työtä meiltä kaikilta.


PERHEILLE VERTAISTUKIRYHMIÄ
Eskarikahvila toimintaa tarjoan yhdessä Pois syrjästä-hankkeen Riitta Niemisen kanssa Ulvilan päiväkodinjohtajille heidän palaverissa 20.1.2016. Sen pohjalta aikataulutamme illat ja aloitamme niiden tarkemman suunnittelun yhdessä päiväkodin toimijoiden kanssa.

Ekaluokkalaisten perheille tarjottavat illat on SAMK opiskelijoiden kanssa jo hyvässä vaiheessa. Ajankohdat on sovittu ja ilmoitettu rehtoreille. Iltojen asiasisältö muodostuu vanhemmille marraskuussa tehdyn kyselyn pohjalta. Kaikille yhteisen kesälomainfoillan toimijoita juuri etsitään. Tietoa tästä jo kaupungin nettisivuilla ja fb:ssa. Viikolla 2 on aiheesta tulossa lehtijuttua. 26.1.2016 on yhteinen tapaaminen, jossa kootaan kaikki eri toimijat jotka järjestävät kesän aikana toimintaa ekaluokkalaisen ikäisille lapsille. Haaste saada toimijat kasaan, mutta teen varmasti parhaani ja tässä mukana opiskelijaedustaja. Tapaamisen ideana on, että pystyisimme tarjoamaan toimintaa mahdollisimman hyvin pitkin koko kesälomaa.


LAPSET PUHEEKSI -koulutus
30 on jo koulutettu ja 13.1.2016 alkavaan koulutukseen on ilmoittautunut 14 osallistujaa.

Koulutuksen käynneille on tehty kysely, josta ilmenee esim. toimintamallin käyttö arjessa. Tämän kyselyn vastauksia en ole vielä päässyt tutkimaan. Kyselyn teimme yhdessä kouluttajien kanssa.

Tämän toimintamallin jalkaannuttaminen ja toiminnan vakiinnuttaminen esi- ja kouluarkeen vaatii mielestäni vielä työtä. Koulutuksen käyneet kokoontuvat keväällä.


ART-ryhmät
Syksyllä oli yksi ryhmä. Uusi ryhmä aloittaa toiminnan ti 12.1.2016. Tässä ryhmässä on viisi oppilasta luokilta 4-6. Tähän ryhmääm oppilaita tulee kolmelta eri koululta.

Perhe-ART on aikataulutettu viikoille 10-23. Ryhmän kokoaminen käynnissä. Kaksi varmaa perhettä ja kahden muun kanssa neuvottelut käynnissä. Tulijoita ryhmään kyllä on. Selvästi tarvetta tälläiselle toiminnalle on. Tämä alkava ryhmä on ensimmäinen perhe-ART Ulvilassa ja lisäksi kaiken kaikkiaan ensimmäinen ryhmä joka koostuu eskari-ekaluokkalaisten perheistä. Räätälöin Family ties -ohjelman yhdessä kuraattori Maarit Kosken kanssa soveltuvaksi juuri tälle kyseiselle ikäryhmälle.


TOIMINNALLISET VANHEMPAINILLAT SELVIYTYMISPELI-ILTANA 5-6 LUOKKALAISILLE
Toteutunut hienosti suunnitelman mukaan. Illat pidetty jo Koskin, Suosmeren, Kaasmarkun ja Harjunpään kouluilla. Toimijat iltoihin on saatu hienosti ja illan jälkeen toimijat ovat olleet tyytyväisiä ja innokkaita osallistumaan myös uusiin iltoihin. Toki iltojen toteuttaminen vie paljon aikaa (toimijoilta vähintään 4 tuntia). Itse menen radan rakentamiseen jo klo 16 ja olen pyytänyt toimijoita tulemaan paikalle viimeistään viideksi. Oppilaat vanhempineen ovat paikalla klo 18-20.30.

Iltojen lopuksi oppilaat, vanhemmat ja opettaja täyttävät palautekyselyn. Niiden pohjalta voin todeta, että illat ovat olleet antoisia myös oppilaille ja vanhemmille. Tälläistä "erilaista vanhempainiltaa" pidetään hyvänä ja tervetulleena vaihteluna. Ilokseni suurinosa osallistujista myös on saanut illoista mukaan uutta ajateltavaa, vertaistukea ja tietoakin. Harjunpäässä 5-6 luokkalaisia on yhteensä 31. Tietoisesti teimme silti päätöksen pitää heille vain yksi yhteinen ilta. Osallistujien suuren määrän vuoksi teimme yhden lisärasti ja pieniä muutoksia illan järjestelyihin. Mielestäni onnistuimme ihan hyvin ja palautekin oli pääosin positiivista. Toki ryhmädynamiikka oli haastavaa, koska luokat toimivat omina yksikköinään kouluarjessa. Huojentuneena kuitenkin totean, että jatkossa ei ole näin suuria ryhmiä ja oppilaat saavat osallistua iltaan omassa tutussa luokkaryhmässään. Eli voimme paremmin mahdollistaa iltaan tärkeänä osana kuuluvan loppupurkukeskustelun kaikkine vivahteineen. Koulut, joissa olemme illat jo pitäneet ovat loistavasti kaikkiin järjestelyihin suhtautuneet. Kiitokset kaikille, koska jokaisen rooli illan onnistumisen kannalta on ratkaiseva.

Tästä on hyvä jatkaa. Seuravaksi illat onkin sitten Vanhassakylässä ja Friitalassa. Kutsut Vanhankylän koulun 5 a ja b luokille lähteekin jakoon heti ma 11.1.2016.

Nämä illat on toteutettu yhteistyössä Pois syrjästä -hankkeen kanssa. Kaikki Ulvilan 5-6 luokkalaiset perheineen pääsevät iltoihin osallistumaan. Tässä jo mietin jatkoa ensi syksyksi ja sitä täytyykin oikein selvittää. Toivon kovasti, että tässä mukana olevat koulun ulkopuoliset tahot innostuisivat toteuttamaan näitä jatkossa. Niemisen Riitta Pois syrjästä -hankkeesta korostaa juuri tätä, että illan toimijat eivät olisi koulun omia toimijoita. Olisi hienoa, jos ensi syksyllä voisimme tarjota iltoja taas silloisille vitosille. Tarvetta ja kysyntää varmasti on, mutta nyt täytyy saada toimijoita ja päättäjiä sitoutumaan tälläiseen toimintaan jatkossakin. Positiivinen palaute illoista on hyvä kannustin.






Toteutuksen arviointia 20.10.2015

TIEDOTUS toteutunut seuraavasti:
- hankeinfot pidetty rehtoreille 6.8. ja päiväkodinjohtajille 12.8.
- opetus- ja kasvatuslautakunnassa hanke-esittely 18.8.
- hankeinfo kaikkien ekaluokkien vanhempainilloissa ja lähes kaikissa eskarivanhempainilloissa Päällekkäisyyksien vuoksi kaikissa mukana olo oli mahdotonta.
- sähköpostia eskari- ja ekaopettajille
- eskari ja ekaluokkalaisten ryhmissä vierailut
- lehtijuttu Ulvilan Seudussa 20.8.2015
- sivut luotu Peda.nettiin ja Facebookkiin

Hienosti hankkeesta on tieto lähtenyt leviämään, koska olen ollut itse aktiivinen ja eskari- ja ekaopet ovat hienosti "mainostaneet" vanhemmille hanketta. Uusi juttu tulossa Ulvilan Seutuun 21.10. Peda.nettiä en ole pystynyt pitämään reaaliajassa, mutta yritän jatkossa olla siinä aktiivisempi. Facebook myös laahaa perässä. Mutta tässä samalla, kun itse opin näitä teknisiä asioita paranee myös tuo puoli.


JALKAUTUMINEN
- olen käynyt jokaisessa eskariryhmässä ja ekaluokassa. Opettajia olen pyytänyt olemaan aktiivisia ja ottamaan minuun yhteyttä, koska tarpeen mukaan pyrin aina sijoittumaan. Nyt alkusyksystä olen ollut paljon Vanhankylän koulussa.
- uuden toimintamallin kehittäminen yhteistyössä kuraattori Maarit Kosken, ekaopettajien ja vanhempien kanssa
VINTTIKOULU toimi Vanhakylän koulun Koivupirtin yläkerrassa 9.9.- 16.10.2015. Vinttikouluaikuisina hanke-koorninaattori Leena ja kuraattori Maarit. Pienryhmätoimintaa ekaluokkalaisille, joilla olemisen problematiikkaa (esim. jatkuvaa toiminnanohjaus tarvetta ja tunnetaitojen sekä sosiaalisten taitojen haastetta luokkatilanteessa). Oppilas omassa kotiluokassaan ma ja ti. Vinttikoulussa ke-pe klo 8-12. Ajatuksena toiminnassamme oli, että oppilas palautuu omaan luokkaansa pikkuhiljaa, joten vinttikoulu tulee hänelle tarpeettomaksi ;). Vinttikoulupäivä piti sisällään aina henkilökohtaisen opetus/läksyhetken. Pääpaino toiminnassa oli konkrettisesti olemisen ja tunnetaitojen harjoittelussa monipuolisesti ja luovasti.
- olen ollut linkkinä/ rohkaisijana ekaopettajien ja eskariopettajien välillä, jotta jo eskarissa hyväksi havaitut toimintatavat siirtyisi koulumaailmaan ja samalla ymmärrys lapsen ainutlaatuisuudesta siirtyisi kouluarkeen
- tiivistä yhteistyötä perheiden kanssa: yhteydenotot/seurannat, tapaamiset/tilannekartoitukset/suunnitelmat, konsultointi/rohkaisu, kotikäynnit eli arjessa ohjaus/tuki jne.

Lasten, heidän kanssa työtätekevien aikuisten ja perheiden kanssa olen ollut tosiaankin kaiken ajan ja sempä vuoksi näitä kirjaamisia teen vasta nyt, kun oppilaat ovat syyslomalla. Lapset ovat ottaneet minut avosylin ja hymyssä suin vastaan. Myös opettajien kommentit toimintani vaikutuksesta koko lapsiryhmän arkeen ovat olleet rohkaisevia. Tästä on hyvä jatkaa!
"Vinttikoulutoiminnan" kehittämistä/jalostamista, niin että mahdollisimman monilla tarvitsijoilla olisi mahdollisuus vastaavaan tukeen omassa kouluarjessaan.


PERHEILLE VERTAISTUKIRYHMIÄ
- vertaistukiryhmätoiminta ei ole alkanut vielä muutakuin suunnitelman tasolla

Keväälle olemme suunnittelemassa eskarikahviloita yhteistyössä Pois syrjästä -hankkeen kanssa. Ekaluokkaisten perheille olemme suunnittelemassa keväälle "tapaamisia" yhteistyössä SAMK opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoilla on työn alla "arki ja sosiaalinen hyvinvointi" -jakso ja sehän limittyy loistavasti KOLA-hankkeeseen. Ensimmäinen suunnittelupalaveri tästä on jo 28.10.2015


LAPSET PUHEEKSI -koulutus
- on toteutunut suunnitellusti. Koulutukseen osallistui syksyllä yhteensä 30 eskari- ja ekaopettajaa. Kevään koulutuspäivät on ke 13.1. , ti 19.1. ja to 3.3. klo 12.30-16 . Kevään koulutus on suunnattu pikkukouluille (Kaasmarkku, Koski ja Harjunpää)

Lapset puheeksi -menetelmää on otettu käyttöön pikkuhiljaa. Koulutukseen osallistuneiden kuului pitää ainakin yksi keskustelu, jotta koulutustodistuksen sai. Ilokseni huomasin monien jo pitäneen monen monta keskustelua. Lapset puheeksi -menetelmä antaa lapsesta kokonaisvaltaisen kuvan ja sitä mukaan ymmärryksen hänen ainutlaatuisuudestaan. Keskusteluissa keskitytään vahvuuksiin ja haavoittuvaisuuksiiin. Mietitään yhdessä, mitä tehdään, jotta vahvuudet säilyy ja haavoittuvuudet ei muutu ongelmiksi. Vanhemmat ovat olleet hyvillään keskusteluista, koska he ovat saaneet aikaa ja tilaa lapsensa asioista puhumiselle. Opettajat kokivat haasteeksi sen, että keskusteluissa kului aikaa yllättävän paljon. Näistä ei vartissa selviä.


ART-ryhmät
- ensimmäinen ryhmä, jossa oli 4-6lk oppilaita (6) Vanhankylän koulusta on pidetty 3.9. - 13.10.2015
- perhe-ART eli family ties -koulutuksessa 11.9. KOLA koordinaattori Leena ja kuraattori Maarit Koski

Suunnittelemaamme toista ART-ryhmää syksyksi emme valitettavasti pysty järjestämään, koska vinttikoulutoiminta vei paljon kuraattorin aikaa.
ART-ryhmä isoille alakoulun oppilaille alkaa viikolla 2. Tähän ryhmään tulee lapsia eri kouluilta. Kuljetuksen huolehdimme hakemalla heidät ja viemällä takaisin. Ryhmä kokoontuu mahdollisuuksien mukaan koulupäivän aikana ja kokoontumispaikkana on Koivupirtin yläkerta. Ryhmä koostuu henkilöistä, joista kodit ja koulussa toimivat aikuiset ovat meille huolensa vinkanneet.
Perhe-ART alkaa viikolla 10. Ryhmään valikoituu 3-4 perhettä. Ryhmän kasaaminen on jo käynnissä. Kaikkiin ekaluokkaisten koteihin lähti aiheesta Wilma-viesti 19.10, koska haluamme kartoittaa laajasti tarvetta/tilannetta.



TOIMINNALLISET VANHEMPAINILLAT SELVIYTYMISPELI-ILTANA 5-6 LUOKKALAISILLE

- yhteistyö Pois syrjästä -hankkeen kanssa sujuu loistavasti
- infot pidetty kaikille 5-6 luokan opettajille
- info yhteistyötahoille eli toimijoille pidetty 14.10.2015 (mukana 13 henkilöä)
- illoissa mukana eri toimijoita: Pois syrjästä-hankkeesta, KOLA-hankkeesta, kuraattoreja, terveydenhoitajia, erityisopettajia, srk ja nuorisotoimi.
- paikalla illoissa aina KOLA koordinaattori ja 3-4 toimijaa
- lehtijuttu Ulvilan Seutuun 21.10.
- illat pidetään sovitun aikataulun mukaan
- opettajat ovat olleet innostuneita ja pitivät yhteistyökuviota hyvänä
- ensimmäiset kutsut vanhemmille lähtee ma 26.10





Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä